Ухвала
від 28.06.2024 по справі 214/5605/24
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/5605/24

6/214/285/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про передання цивільної справи для розгляду за підсудністю

28 червня 2024 року м. Кривий Ріг

Суддя Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Євтушенко О.І., дослідивши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) правонаступником, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КАМПСІС ЛІГАЛ», приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Сидорук Леся Вікторівна, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Змієвська Т.П., діючи в інтересах заявника ТОВ «Дебт Форс», звернулася до суду із заявоюпро заміну сторони у виконавчому провадженні шляхом заміни стягувача його правонаступником, а саме:вибулого стягувача ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» його правонаступником ТОВ «Дебт Форс» у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого напису №80750, вчиненого 12.06.2021 приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк О.В. про стягнення з боржника ОСОБА_1 на користь стягувача ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» заборгованості.

Вимоги заяви мотивовано тим, що з 17.12.2021 на примусовому виконанні у приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Сидорук Л.В. перебуває виконавче провадження ВП №67938393 з примусового виконання виконавчого напису №80750, вчиненого 12.06.2021 приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк О.В., про стягнення з боржника ОСОБА_1 на користь стягувача ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» заборгованості за кредитним договором №592027765 у розмірі вимог 32 813 грн. 61 коп. При цьому, 15.02.2023 між ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» та ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС» (дійсна назва ТОВ «КАМПСІС ЛІГАЛ» з 01.11.2023) було укладено договір №15-02/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» відступило ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС», а ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС» набуло право вимоги щодо стягнення заборгованості за договорами кредиту, у томі числі і за кредитним договором №592027765, укладеним із ОСОБА_1 . Надалі, 21.05.2024 між ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено договір №21-05/24 (К) про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, у відповідності до умов якого ТОВ «КАМПСІС ФІНАНС» відступило ТОВ «Дебт Форс», а ТОВ «Дебт Форс» набуло право вимоги щодо стягнення заборгованості за договорами кредиту, в тому числі і за кредитним договором №592027765, укладеним із ОСОБА_1 . Зважаючи на наведені обставини та посилаючись на положення ст.ст.512, 514, 516, 519 ЦК України, ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» та ст.442 ЦПК України, представник заявника вважає, що ТОВ «Дебт Форс» є правонаступником первісного стягувача ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ» у виконавчому провадженні ВП №67938393 та просить здійснити заміну у судовому порядку.

З наданих заявником документів вбачається, що копія заяви про заміну стягувача відповідно до вимог ч.2 ст.183 ЦПК України була направлена сторонам, що підтверджується списком рекомендованих відправлень та описами вкладень.

Дослідивши матеріали заяви, долучені до неї докази, суд дійшов висновку, що вона не підсудна Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у зв`язку з чим підлягає передачі для розгляду за підсудністю до належного суду, виходячи з такого.

Відповідно до визначеного ст.8 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» права на повноважний суд, ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом. Вказана норма кореспондується з положеннями ст.6 Конвенції, відповідно до якої в поняття «суд, встановлений законом», входить лише той суд, до підсудності якого віднесений розгляд тієї чи іншої справи.

Підсудністю у цивільному судочинстві визначено розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

Згідно з ч.2ст.446 ЦПК України,процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень не судів, а інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Так, відповідно до положень п.3 ч.1 ст.3 Закону України «Про виконавче провадження», серед іншого, примусовому виконанню підлягають рішення, на підставі виконавчих написів нотаріусів.

Відповідно до правового висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеного у постанові від 12.10.2022 у справі №183/4196/21, оскільки тільки в ЦПК України врегульовано правило заміни сторони виконавчого провадження, порушеного через необхідність виконання рішення «несудового» органу, тому заява про заміну сторони виконавчого провадження, відкритого на виконання виконавчого напису нотаріуса, підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Судом встановлено, що адвокат Змієвська Т.П., діючи в інтересах ТОВ «Дебт Форс», звернулася до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса, із визначенням підсудності за зареєстрованим місцем проживання боржника ОСОБА_1 : АДРЕСА_1 , ототожнивши його з місцем виконання виконавчого напису. Однак, такі висновки представника суд вважає помилковими.

Визначення змісту категорії «місце виконання рішення» наведене у ст.24 Закону України "Про виконавче провадження". За правилами ч.ч.1, 2 ст.24 Закону України «Про виконавчепровадження», виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу. Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Виходячи зі змісту ст.24 Закону України "Про виконавче провадження", місцем виконання судового рішення є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання боржника, місцем його перебування, роботи або за місцем знаходженням його майна.

Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями. Законодавець пов`язує місце виконання рішення не з місцем знаходження кабінету/офісу приватного виконавця, яке не є тотожним з місцем виконаннявиконавчого напису нотаріуса, а з місцем безпосереднього вчинення виконавчих дій. Правові висновки з цього приводу висловлено Верховним Судом у ряді постанов, зокрема, у постанові від 29.10.2020 у справі №263/14171/19.

Таким чином, заява сторони (заінтересованої особи), державного або приватного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження, у разі виконання рішень інших органів (посадових осіб), а в даному випадку виконавчого напису нотаріуса, вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення, оскільки інше не передбачено Розділом VI ЦПК України - «Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах та рішень інших органів (посадових осіб)».

Із долучених до заяви доказів слідує, що з 17.12.2021 у провадженні приватного виконавця виконавчого округу Дніпропетровської області Сидорук Л.В. перебуває виконавче провадження ВП №67938393 з примусового виконання виконавчого напису №80750, вчиненого 12.06.2021 приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Грисюк О.В., про стягнення з боржника ОСОБА_1 на користь стягувача ТОВ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», заборгованості за кредитним договором №592027765 у розмірі вимог 32 813 грн. 61 коп.

З інформації про виконавче провадження слідує, що у рамках виконавчого провадження приватним виконавцем встановлено, що боржник ОСОБА_1 отримує дохід від ТОВ «ПРЕСТИЖБУД 33», код ЄДРПОУ 36945330, юридична адреса: м. Херсон, Кіндійське шосе, буд.30 (за даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань згідно з відповіддю №665466 від 27.06.2024). З 12.03.2024 виконавчий документ перебуває на виконанні на підприємстві, де працює боржник.

Отже, в даному випадку виконавчі дії з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса вчиняються за місцем роботи боржника ОСОБА_1 , що за адміністративно-територіальним розташуванням відноситься до м. Херсон. При цьому, у постанові не вказано конкретних органів і установ, їх адреси, що унеможливлює належне визначення судом питання про те, чи вчиняються відповідні виконавчі дії на території саме Саксаганського р-ну м. Кривого Рогу Дніпропетровської обл. Сама лише реєстрація місця проживання ОСОБА_1 на території Саксаганського р-ну м. Кривого Рогу не є визначальною для можливості віднесення поданої ТОВ «Дебт Форс» заяви за підсудністю Саксаганському районному суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області з огляду на доведення вчинення виконавчих дій у м. Херсон. Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заява ТОВ «Дебт Форс» подана до суду з порушенням правил підсудності.

Так,відповідно доч.1ст.31ЦПК України,суд передаєсправу нарозгляд іншомусуду,якщо: 1)справа належитьдо територіальноїюрисдикції (підсудності)іншого суду; 2)після задоволеннявідводів (самовідводів)чи зінших підставнеможливо утворитиновий складсуду длярозгляду справи; 3) ліквідовано або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який розглядав справу.

Оскільки правові підстави, які б визначали можливість розгляду заяви ТОВ «Дебт Форс» про заміну сторони виконавчого провадження саме Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу Дніпропетровської області відсутні, тому з метою дотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності), ухвалення правосудного рішення, заяву слід передати для подальшого розгляду за місцем виконання виконавчого напису нотаріуса до Херсонського міського суду Херсонської області, роботу якого відновлено з 06.06.2023, а процесуальну діяльність з 12.06.2023 за рішенням Вищої ради правосуддя від 30.05.2023 на підставі подання Голови Верховного Суду.

Суд зауважує, що дотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) розгляду справи є однією зі складових законності судового рішення. Розгляд справ з порушенням правил підсудності є грубим порушенням процесуального закону і підставою для скасування судового рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст.378 ч.1 ЦПК України). Отже, суд повинен суворо дотримуватися правил підсудності.

Керуючись ст.ст.31,32,258-261,351-353,442,446ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) правонаступником, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕРДИКТ КАПІТАЛ», ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «КАМПСІС ЛІГАЛ», приватний виконавець виконавчого округу Дніпропетровської області Сидорук Леся Вікторівна передати на розгляд за підсудністю Херсонському міському суду Херсонської області.

Передачу справи здійснити не пізніше 5 днів після закінчення строку на оскарження ухвали, а в разі подання апеляційної скарги після залишення її без задоволення.

Копію ухвали направити заявникові та представникові для відома.

Ухвала набирає законної сили через 15 днів з дня її підписання, але може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвалу складено та підписано 28.06.2024.

Суддя О.І. Євтушенко

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення28.06.2024
Оприлюднено02.07.2024
Номер документу120068379
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —214/5605/24

Ухвала від 28.06.2024

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Євтушенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні