Рішення
від 26.06.2024 по справі 189/1182/24
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1182/24

2/189/462/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

26.06.2024 року селище Покровське Дніпропетровської області

Покровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Чорної О.В.,

за участі секретаря судового засідання Сівулича О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Відродження» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою, якою просила тягнути з відповідача, ТОВ «Відродження», орендну плату за користування земельною ділянкою у розмірі 28920, 00 грн.

Позов мотивувала тим, що власником земельної ділянки площею 10,320 га, яка розташована на території Олександрівської селищної ради Покровського району Дніпропетровської області.

31.05.2005 року між позивачем та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки площею 10,320 га, за яким її було передано в оренду відповідачу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

За договором оренди орендар (відповідач) зобов`язувався вчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату, однак всупереч умов договору позивач вже три роки поспіль отримує орендну плату із затримкою; в листопаді 2023 року позивачка отримала орендну плату за 2022 рік, за 2023 рік орендна плата нею не отримана.

Ухвалою суду від 15.05.2024 року відкрите провадження у справі і справа призначена до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

В судові засідання, призначені на 05.06.2024 року та 26.06.2024 року сторони не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Позивачка ОСОБА_1 надала до суду письмову заяв, в якій просить розглядати справу без її участі, відповідач жодних заяв та відзиву на позов не надав, про причини неявки суду не повідомив.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Ухвалою суду від 26.06.2024 року постановлено провести заочний розгляд справи.

Суд, ознайомившись із матеріалами справи, встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власницею земельної ділянки площею 10,320 га, розташованої на території Олександрівської сільської ради Покровського району згідно свідоцтва про право на спадщину за законом № 3081 від 10.09.2005 року, кадастровий номер 1224280500-01-001-0543, на підставі Державного акту на земельну ділянку серія ЯГ №556334 (а. с. 9).

23.07.2021 року між позивачем, орендодавцем ОСОБА_1 та відповідачем, ТОВ «Відродження» укладена додаткова угода до договору оренди земельної ділянки від 31.05.2005 року (далі договір) (а. с. 10).

Відповідно до п. 1.1. договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для товарного сільськогосподарського виробництва кадастровий номер 1224280500-01-001-0543, кратність пая -2, загальною площею 10, 32020 га, який знаходиться на території Покровської селищної ради.

Згідно п. 2.5. договору нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 01.01.2021 становить 286 439,59 грн. (а. с. 10).

Договір укладений на термін 13 років 7 місяців 00 днів, до 31.12. 2028 року (п. 3.1. договору).

Відповідно до п. 4.1. договору за кожен рік використання землі орендар нараховує орендну плату у грошовій формі в розмірі, що становить 35925, 46 грн., з урахуванням податків та зборів. До видачі на руки підлягає 28920, 00 грн. (а. с. 11).

Відповідно до п. 4.2. договору орендна плата сплачується до 30 листопада кожного року дії договору оренди. У разі неврожаю з природних причин строк видачі орендної плати може бути подовжено орендарем до квітня наступного року, але не звільняє орендаря від обов`язку оплати орендної плати за даний період (а. с. 11).

Матеріали справи також містять довідку про доходи, видану ТОВ «Відродження» від 29.04.2024 року за підписом директора та головного бухгалтера ТОВ «Відродження», що ОСОБА_1 дійсно здає в оренду земельну ділянку площею 10, 3202 га, орендна плата за 2023 рік становить: нараховано 35925, 46 грн. (грудень 2023 року), утримано 7005,46 грн., сплачено 00,00 грн (за грудень 2023 року) (а. с. 8).

Матеріали справи також містять відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела\суми нарахованого доходу станом на 10.06.2024 року від Державної податкової служби України, згідно якої відсутня інформація про доходи ОСОБА_1 за 2023 та 2024 роки від надання земельної ділянки в оренду від ТОВ «Відродження» (а. с. 30).

Так, порівняльний аналіз відповідних граф відомостей стосовно податкових агентів та джерел отриманих доходів свідчать про те, що ТОВ «Маяк» у грудні 2023 року нарахував та сплатив орендну плату, а також податки та військовий збір, тоді як ТОВ «Відродження» орендну плату, податки і збори не сплатив (а. с. 30).

Відповідно до ч.1 ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 1 ст. 15 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У частинах першій, другій та п`ятій статті 263 ЦПК України встановлено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму регулюються актами земельного законодавства - Земельним кодексом України, Законом України «Про оренду землі».

Згідно зі статтею 792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Частиною першою статті 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Статтею 2 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

У статті 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

За положеннями статті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку.

Згідно із частиною першою статті 15 Закону України «Про оренду землі» орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату, відноситься до істотних умов договору оренди землі.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки, яку вона здає в оренду відповідачу на умовах, визначених договором. Суд встановив, що згідно умов договору орендна плата за 2023 рік повинна бути сплачена позивачу до 30 листопада 2023 року у розмірі 28920,00 до видачі на руки. Договором також зазначено, що в разі несприятливих погодних умов строк сплати орендної плати може бути подовжений і припадає на кінець квітня 2024 року.

Позивач надав необхідні докази (довідку від відповідача та відомості від ДПС України), що станом на 10 червня 2024 року не отримав доходів від здавання в оренду земельної ділянки відповідачу за 2023 рік у встановленому договором розмірі.

Доказів протилежного матеріали справи не містять, оскільки відповідачем докази виконання зобов`язання по сплаті орендної плати за вказаний період не надано, як і не надано свого контррозрахунку.

Таким чином, суд дійшов висновку, що в порушення договірних зобов`язань відповідач без будь-якого зазначення причин та обґрунтування не виплатив позивачу орендну плату за 2023 рік.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача.

Крім того, на підставі ч.1 ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати - судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 15, 16, 251, 526 ЦК України, ст. ст. 96, 141 ЗК України, ст. ст. 21, 24 Закону України «Про оренду землі», ст.13,76-78,81,141, 263-265, 273-274 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Відродження» про стягнення орендної плати за користування земельною ділянкою задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Відродження» (код ЄДРПОУ 30699186) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) грошові кошти у розмірі 28920,00 (двадцять вісім тисяч дев`ятсот двадцять грн. 00коп.) до видачі на руки в якості орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди землі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Відродження» (код ЄДРПОУ 30699186) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) судовий збір у розмірі 1211,20 (одна тисяча одинадцять гривень 20 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована та проживає: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Відродження», код ЄДРПОУ 30699186, місцезнаходження: 53600, Дніпропетровська область, Синельниківський район, селище Покровське, вул. Центральна, буд. 17а.

Повний текст рішення складений 01 липня 2024 року.

Суддя О.В. Чорна

26.06.2024

СудПокровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.06.2024
Оприлюднено02.07.2024
Номер документу120079853
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —189/1182/24

Рішення від 26.06.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

Ухвала від 26.06.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

Рішення від 26.06.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Чорна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні