Ухвала
від 28.06.2024 по справі 916/2792/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"28" червня 2024 р. м. Одеса № 916/2792/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали заяви

за позовом: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ВІЛЬЯМСА 57" (код ЄДРПОУ 40597969, 65122, м.Одеса, вул.Академіка Вільямса, буд.57)

до відповідача-1: Територіальної громади міста Одеси в особі Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 26597691, 65026, м.Одеса, пл.Думська, 1)

відповідача-2: Виконавчого комітету Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 04056919, 65026, м.Одеса, пл.Думська, 1)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Департамент комунальної власності Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 26302595, 65039, м.Одеса, вул.Артилерійська, 1)

про витребування майна із чужого володіння

в с т а н о в и в:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ВІЛЬЯМСА 57" звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом до відповідачів Територіальної громади міста Одеси в особі Одеської міської ради, Виконавчого комітету Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Департамент комунальної власності Одеської міської ради про витребування майна із чужого володіння.

Дослідивши матеріали заяви, суд дійшов висновку про повернення її позивачу, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

За приписами ч.ч. 1, 3 ст. 56 ГПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 58 ГПК України).

За ч. 4 ст. 60 ГПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Статтею 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" передбачено, що адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правничої допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правничої допомоги, можуть бути: договір про надання правничої допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правничої допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката. Рада адвокатів України затверджує типову форму ордера.

Повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Як слідує з матеріалів заяви, 30.05.2024 між позивачем Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку "ВІЛЬЯМСА 57" та Адвокатським бюро "БОРОГАН" укладено Договір про надання правничої допомоги.

За умовами п.2.4 Договору, для надання правової допомоги клієнту адвокатське бюро призначає адвоката Бороган В.В., який має право представляти інтереси клієнта на підставі самостійно виписаного ордеру, і на підставі ордеру, виписаного адвокатським бюро.

Так, позовну заяву від імені позивача підписано адвокатом Валентином Бороган, який діє згідно з Ордером про надання правничої (правової) допомоги серії ВН № 1377639 від 18.06.2024, виданим на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги № б/н від 30.05.2024.

Як встановлено судом, Ордер датовано 18.06.2024, в той час як позовну заяву підписано адвокатом 14.06.2024, тобто до дати видачі зазначеного Ордеру, яким уповноважено адвоката Бороган В.В. бути представником позивача.

Іншими словами, представник позивача підписав від імені позивача позовну заяву раніше ніж виготовлено Ордер.

З урахуванням вищевикладених обставин, суд доходить висновку, що до позовної заяви не подано належних доказів, які підтверджують повноваження особи, яка підписала позовну заяву. Отже, позовна заява підписана особою, яка не мала права її підписувати.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, суд доходить висновку, що подана позовна заява підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.8 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись п. 1 ч. 5 ст. 174, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ВІЛЬЯМСА 57" до відповідачів Територіальної громади міста Одеси в особі Одеської міської ради, Виконавчого комітету Одеської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Департамент комунальної власності Одеської міської ради про витребування майна із чужого володіння повернути заявнику.

Додаток: позовна заява з доданими до неї документами на 138 арк.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала набрала законної сили 28.06.2024 та може бути оскаржена в порядку і строк, визначені ст.ст. 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення28.06.2024
Оприлюднено03.07.2024
Номер документу120087805
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —916/2792/24

Ухвала від 28.06.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні