Постанова
від 13.10.2010 по справі 5/186-10(40/123)
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2010 р. № 5/186-10(40/123)

Вищий господарський суд України у складі колегії:

головуючого - судді Коз ир Т.П.,

суддів: Мам онтової О.М.,

Ма летича М.М.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні касацій ну скаргу Акціонерного товар иства “Український інноваці йний банк” на рішення господ арського суду Дніпропетровс ької області від 08.07.2010р. у справ і №5/186-10 за позовом Акціонерног о товариства відкритого типу “Концерн “Весна” до Акціоне рного товариства “Українськ ий інноваційний банк” про ст ягнення суми,

за участю представників:

Позивача: Півень Л.С., до віреність № 02 від 04.01.2010р.,

Відповідача: Щадка М.В., д овіреність № 243 від 18.05.2010р.

В с т а н о в и в :

Акціонерне товариств о відкритого типу “Концерн “ Весна” (далі - АТ “Концерн “В есна”, Позивач) звернулось до господарського суду з позов ом до Акціонерного товариств а “Український інноваційний банк” в особі його Дніпропет ровського відділення Запорі зької філії (далі - АТ “Украї нський інноваційний банк”, В ідповідач) про стягнення 7873,10 г рн. основного боргу, 761,80 грн. пен і і 111,51 грн. 3% річних.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 08.07.2010р., позов АТ “Концерн “Весна” задоволено.

У поданій касаційній скарз і Відповідач, посилаючись на порушення судом першої інст анції норм матеріального та процесуального права, просит ь скасувати рішення суду пер шої інстанції та прийняти но ве рішення про відмову в позо ві.

Позивач, у своєму письмовом у відзиві на касаційну скарг у, посилаючись на безпідстав ність доводів Відповідача, в икладених ним у касаційній с карзі, просить залишити таку без задоволення, а оскаржува не судове рішення - без змін .

Заслухавши пояснення пред ставників сторін, вивчивши м атеріали справи та обговорив ши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи з астосування норм матеріальн ого та процесуального права, колегія суддів вважає, що кас аційна скарга підлягає част ковому задоволенню, з наступ них підстав.

Як видно з матеріалів справ и та встановлено місцевим го сподарським судом, 01.04.2008р. між А Т “Концерн “Весна” (Орендода вець) та АТ “Український інно ваційний банк” (Орендар) було укладено договір № 224 оренди (н айму) нежитлових приміщень (д алі - Договір), що знаходятьс я за адресою: місто Дніпропет ровськ, вул. Ленінградська, 68, з агальною площею 53,0 кв.м., з стро ком дії цього Договору - по 28. 02.2010р. включно (пункти 1.1., 2.1. Догово ру).

Згідно п 3.4. Договору, Орендар своєчасно та у повному обсяз і вносить орендну плату шлях ом її перерахування на рахун ок Орендодавця, в строк до 12 чи сла поточного місяця.

У п. 7.1. Договору сторони пере дбачили, що у випадку несвоєч асного, або не у повному обсяз і внесення орендної плати, аб о інших, передбачених умовам и цього Договору, платежів на рахунок Орендодавця, Оренда р сплачує пеню у розмірі подв ійної облікової ставки НБУ, я ка діяла за період нарахуван ня пені, за кожен день простро чення.

Суд першої інстанції при ро згляді даної справи дійшов в исновку про те, що позовні вим оги підтверджені документал ьно, а тому, з урахуванням вимо г статей 526, 625 Цивільного кодек су України (далі - ЦК України ), підлягають задоволенню.

Разом з тим, на думку колегі ї суддів, в порушення вимог ст . 43 Господарського процесуаль ного кодексу України (далі - ГПК України), такі висновки су ду першої інстанції, не відпо відають в повній мірі обстав инам справи та були зроблені з порушенням норм матеріаль ного і процесуального права, з огляду на наступне.

Відповідно до приписів пун ктів 2, 3 ст. 84 ГПК України, описов а частина рішення господарсь кого суду, має містити стисли й виклад вимог позивача, відз иву на позовну заяву, заяв, поя снень і клопотань сторін та ї х представників, інших учасн иків судового процесу, опис д ій, виконаних господарським судом. У мотивувальній части ні вказуються обставини спра ви, встановлені господарськи м судом; причини виникнення с пору; докази, на підставі яких прийнято рішення; зміст пись мової угоди сторін, якщо її до сягнуто; доводи, за якими госп одарський суд відхилив клопо тання і докази сторін, їх проп озиції щодо умов договору аб о угоди сторін; законодавств о, яким господарський суд кер увався, приймаючи рішення; об ґрунтування відстрочки або р озстрочки виконання рішення .

Про вказані вимоги процесу ального закону стосовно зміс ту судового рішення наголошу ється і в Постанові Пленуму В ерховного Суду України від 29.1 2.1976р. № 11 “Про судове рішення”, з гідно якого (п.п. 1, 6 Постанови), р ішення є законним тоді, коли с уд, виконавши всі вимоги проц есуального законодавства і в себічно перевіривши обстави ни, вирішив справу у відповід ності з нормами матеріальног о права, що підлягають застос уванню до даних правовідноси н, а за їх відсутності - на під ставі закону, що регулює поді бні відносини, або виходячи і з загальних засад і змісту за конодавства України.

Обґрунтованим визнається рішення, в якому повно відобр ажені обставини, що мають зна чення для даної справи, висно вки суду про встановлені обс тавини і правові наслідки є в ичерпними, відповідають дійс ності і підтверджуються дост овірними доказами, досліджен ими в судовому засіданні.

Мотивувальна частина ріше ння повинна містити встановл ені судом обставини, які мают ь значення для справи, їх юрид ичну оцінку, а також оцінку вс іх доказів, розрахунки, з яких суд виходив при задоволенні грошових та інших майнових в имог. Визнаючи одні і відхиля ючи інші докази, суд має це обґ рунтувати.

Разом з тим, судове рішення у даній справі від 08.07.2010р. таким вимогам ст. 84 ГПК України, не ві дповідає.

Так, в описовій частині ріше ння не міститься, зокрема, поя снень представників сторін, опис дій, виконаних господар ським судом, а в мотивувальні й його частині не вказані при чини виникнення спору та дов оди, за якими господарський с уд відхилив клопотання і док ази сторін.

Крім того, в порушення вказа ної ст. 84 ГПК України та ст.ст. 38, 43 цього ж Кодексу, приймаючи р ішення про задоволення позов у суд першої інстанції, не за значив у своєму рішенні про д ослідження доказів, якими об ґрунтовувались позовні вимо ги, не дав правового аналізу у мовам самого Договору та не в становлював - чи передавало сь орендоване приміщення Оре ндарю і чи сплачувалась оста ннім орендна плата, та в якому обсязі.

Також, судом першої інстан ції взагалі не зазначено - н а підставі яких саме доказів , суд дійшов висновку про наяв ність заборгованості Відпов ідача перед Позивачем по оре ндній платі у розмірі, заявле ному останнім, обмежившись п ри цьому тільки загальним ви сновком про те, що позовні ви моги, підтверджені документа льно.

Згідно ч.1 та п. 3 ч. 2 ст. 11110 ГПК України, підставами для скас ування чи зміни рішення місц евого чи апеляційного господ арського суду або постанови апеляційного господарськог о суду є порушення або неправ ильне застосування норм мате ріального чи процесуального права. Порушення норм процес уального права є в будь-якому випадку підставою для скасу вання рішення місцевого або постанови апеляційного госп одарського суду, якщо, зокрем а, господарський суд прийняв рішення або постанову, що сто сується прав і обов' язків о сіб, які не були залучені до уч асті у справі.

За таких обставин, прийняте у справі судове рішення не мо жна визнати законним і обґру нтованим, а тому таке підляга є скасуванню, з передачею спр ави на новий розгляд до суду п ершої інстанції.

Під час нового розгляду спр ави необхідно врахувати викл адене, всебічно і повно встан овити всі фактичні обставини справи на підставі об' єкти вної оцінки наявних у ній док азів, з' ясувати дійсні прав а та обов' язки сторін і, зале жно від встановленого, прави льно застосувати норми матер іального права, що врегульов ують спірні правовідносини т а ухвалити законне і обґрунт оване рішення.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117 - 11112 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України, -

П О С Т А Н О В И В :

1. Касаційну скаргу Ак ціонерного товариства “Укра їнський інноваційний банк” з адовольнити частково.

2. Рішення господарського су ду Дніпропетровської област і від 08.07.2010р. у справі № 5/186-10 скасув ати, а справу передати на нови й розгляд до господарського суду Дніпропетровської обла сті.

Головуючий - суддя Ко зир Т.П.

Судді Ма монтова О.М.

Малетич М.М.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.10.2010
Оприлюднено05.11.2010
Номер документу12010385
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/186-10(40/123)

Постанова від 13.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Малетич M.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні