Ухвала
від 02.07.2024 по справі 805/2087/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про видачу дубліката виконавчого листа

02 липня 2024 року Справа №805/2087/17-а

Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Христофорова А.Б. розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа по справі № 805/2087/17-а за позовом Управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Анадольський гранітний кар`єр» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

24 червня 2024 року від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області до суду надійшла заява про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання у справі № 805/2087/17-а за позовом Управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Анадольський гранітний кар`єр» про стягнення заборгованості.

Представники сторін, будучи належним чином повідомленими про місце, дату та час розгляду заяви, у судове засідання не з`явились.

Керуючись положеннями ч. 9 ст. 205 КАС України, за якими, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, суд приходить до висновку про можливість провести розгляд справи у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

26.06.2017 року Донецьким окружним адміністративним судом прийнято постанову про задоволення адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Анадольський гранітний кар`єр» про стягнення заборгованості та як наслідок стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Анадольський гранітний кар`єр» (ЄДРПОУ 02825472, с. Анадоль, Волноваський район, Донецька область, 85790) на користь Управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій призначених відповідно до п. б-зстаті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення, що виникла у період з січня 2017 по травень 2017 року на суму 14483 (чотирнадцять тисяч чотириста вісімдесят три) грн 42 коп.

Постанова Донецького окружного адміністративного суду набрала законної сили 09.08.2017 року.

09.08.2017 року Донецьким окружним адміністративним судом видано виконавчий лист.

Ухвалою від 14.09.2018 року суд, задовольнивши заяву Волноваського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області, замінив сторону виконавчого провадження за адміністративною справою №805/2087/17-а з управління Пенсійного фонду України у Волноваському районі Донецької області (код ЄДРПОУ 21955522) Волноваським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області (код ЄДРПОУ 42169496).

Ухвалою від 12 листопада 2021 року суд замінив сторону у виконавчому провадженні № 54551713, яке відкрито на підставі виконавчого листа по справі № 805/2087/17-а Волноваське об`єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (місцезнаходження: пл. Соборна, буд. 3, м. Слов`янськ, Донецька область; код ЄДРПОУ: 13486010).

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що постановою державного виконавця Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 17.05.2024, встановлено, що не має можливості для подальшого проведення виконавчих дій та повернення стягувачу виконавчого документа неможливо з об`єктивних причин, тому що у зв`язку з активними бойовими діями та окупацією міста Волноваха, оригінал виконавчого документа залишений на території, де раніше був розташований відділ за адресою: 85700, Донецька область, Волноваський район, місто Волноваха, вул. Центральна, 43.

Суд вважає за можливе розглянути заяву Головного управління ПФУ в Донецькій області в письмовому порядку.

Розглянувши подану заяву, суд встановив наступне.

Згідно з частиною 5 статті 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до ч. 1 ст. 376 КАС України передбачено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Також у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви, що передбачено п. 18.4 розділу VII Перехідних положень КАС України).

Видача дубліката виконавчого листа є необхідною умовою для реалізації права стягувача на повторне направлення виконавчого листа до виконання згідно до Закону України Про виконавче провадження.

Аналіз вказаних вище положень дає підстави дійти висновку, що видача дубліката виконавчого листа можлива лише у разі втрати оригіналу виконавчого листа.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309 (із наступними змінами) затверджено оновлений Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі - Перелік).

На сьогоднішній день м. Волноваха є зоною постійної загрози та небезпеки для осіб, які перебувають на його території. Виконавчий документ по справі був пред`явлений до Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції для примусового виконання у порядку визначеному Законом України «Про виконавче провадження».

Станом на дату початку повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану оригінал виконавчого листа зберігався в матеріалах наглядової справи органів ДВС.

Таким чином, м. Волноваха є зоною постійної загрози та небезпеки для осіб, які перебувають на його території. Виконавчий документ № 805/2087/17-а був пред`явлений до до Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції для примусового виконання та повернутий стягувачу з підстав, визначених Законом України Про виконавче провадження.

Станом на дату початку повномасштабного вторгнення та введення воєнного стану оригінал виконавчого листа № 805/2087/17-а зберігався в матеріалах наглядової справи Головного управління за дислокацією у м. Волноваха Донецької області.

Постановою державного виконавця Волноваського відділу державної виконавчої служби у Волноваському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції від 17.05.2024, встановлено, що не має можливості для подальшого проведення виконавчих дій та повернення стягувачу виконавчого документа неможливо з об`єктивних причин, тому що у зв`язку з активними бойовими діями та окупацією міста Волноваха, оригінал виконавчого документа залишений на території, де раніше був розташований відділ за адресою: 85700, Донецька область, Волноваський район, місто Волноваха, вул. Центральна, 43.

Тобто, оригінал виконавчого листа у справі № 805/2087/17-а втрачено, тому Головне управління позбавлене можливості щодо його пред`явлення до виконання.

Відповідно до ч. 6. ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

З огляду на встановлені обставини, суд дійшов висновку про наявність підстав для видачі дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для його пред`явлення до виконання.

На підставі викладеного, керуючись Кодексом адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про видачу дубліката виконавчого листа і поновлення строку для його пред`явлення - задовольнити.

Видати Головному управлінню Пенсійного фонду України в Донецькій області дублікат виконавчого листа у справі № 805/2087/17-а.

Поновити строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа Донецького окружного адміністративного суду у справі № 805/2087/17-а.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення, відповідно до статті 295 КАС України.

Згідно приписів статті 297 КАС України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Ухвала складена та підписана 02 липня 2024 року.

Суддя А.Б. Христофоров

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.07.2024
Оприлюднено04.07.2024
Номер документу120122690
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2087/17-а

Ухвала від 02.07.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 12.11.2021

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 14.09.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Постанова від 26.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 26.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 14.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 14.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 14.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 06.06.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 31.05.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні