Рішення
від 25.06.2024 по справі 146/416/24
ТОМАШПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 146/416/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" червня 2024 р. Томашпільський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Скаковської І.В.,

за участю секретаря судового засідання Ремізової Т.А.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Томашпіль цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Томашпільської селищної ради Тульчинського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

В березні 2024 року ОСОБА_1 , звернулася до суду з даним позовом, в якому просить встановити факт родинних відносин та визнати за нею право власності на спадкове майно, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_2 .

Після смерті баби ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме земельна ділянка площею 4,40 га, кадастровий номер 0523985200:03:000:0195, що належала покійній на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку (пай) серії ВН № 000485 виданого Рожнятівською сільською радою Томашпільського району Вінницької області 17 липня 2001 року.

Єдиним спадкоємцем за законом майна покійної ОСОБА_2 є позивачка ОСОБА_1 , яка на день смерті проживала разом з покійною за однією адресою та здійснювала її поховання і фактично вступила у володіння спадковим майном.

Той факт, що позивачка є онукою покійної підтверджується її свідоцтвом про народження в наслідок чого вона є спадкоємцем п`ятої черги після її смерті.

Для оформлення своїх спадкових прав позивачка звернулася із заявою до Тульчинської державної нотаріальної контори, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку з тим, що вона не надала державного акта на право власності на земельну ділянку та документів які підтверджують факт родинних відносин із покійною.

Оскільки будь-яким іншим чином ніж в судовому порядку позивачка позбавлена можливості встановити факт родинних відносин, а саме, те, що ОСОБА_2 є її бабою, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за нею право власності, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 на земельну ділянку, тому вона змушена звернутись до суду з даним позовом.

18 березня 2024 року відкрито провадження у даній справі.

В судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, однак надіслала на адресу суду заяву, в якій просить справу розглянути без її участі, позов підтримує та просить задовольнити.

Представник Томашпільської селищної ради Томашпільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, про те надіслав на адресу суду заяву в якій просить розгляд справи провести у його відсутність, не заперечує у задоволенні позовної заяви.

Із письмових пояснень свідка ОСОБА_3 який є сусідом позивачки видно, що ОСОБА_2 була бабою ОСОБА_1 по материнській лінії.

Із письмових пояснень свідка ОСОБА_4 яка є сусідкою позивачки видно, що ОСОБА_2 була бабою ОСОБА_1 по материнській лінії.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України не здійснювалося.

Суд, розглянувши заяви сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, прийшов до наступного висновку.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3)каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 8) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на спадкове майно.

Так, як видно з матеріалів справи, а саме копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рожнятівка Томашпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (а.с. 7).

З копії свідоцтва про народження позивачки серії НОМЕР_2 встановлено що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 та її батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.8).

Як вбачається з копії свідоцтва про народження матері заявниці серії НОМЕР_3 від 27 листопада 1951 року, встановлено, що вона значиться, як ОСОБА_7 та її батьками в графі батько записано ім`я « ОСОБА_8 », а мати « ОСОБА_9 ».(а.с.9).

З копії довідки Рожнятівського старостинського округу Томашпільської селищної ради Тульчинського району Вінницької області від 02 червня 2022 року № 229 встановлено, що після смерті ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 залишилося спадкове майно, яке складається із земельного паю розміром 4,40 га кадастровий номер 0523985200:03:000:0195, посвідченого державним актом на право власності на землю серії ВН № 000485 виданого Рожнятівською сільською радою Томашпільського району Вінницької області 17 липня 2001 року спадкоємцем згідно закону є ОСОБА_1 (а.с.9).

Із копії довідки Рожнятівського старостинського округу Томашпільської селищної ради Тульчинського району Вінницької області від 01 червня 2022 року № 228 встановлено, що ОСОБА_1 дійсно являється онукою ОСОБА_2 (а.с.10).

Як видно з довідки № 230 від 02 червня 2022 року виданої Рожнятівським старостинським округом Томашпільської ОТГ Тульчинського району Вінницької області про те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_10 є одна і та ж особа (а.с.11).

Отже, факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рожнятівка Томашпільського району Вінницької області є бабою ОСОБА_1 підтверджується зібраними у справі доказами, зокрема, письмовими поясненнями свідків та іншими матеріалами справи.

Метою встановлення заявленого факту є реалізація своїх прав спадкоємцем, а саме отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 .

До відносин спадкування необхідно застосувати законодавство, чинне на час відкриття спадщини, тобто норми ЦК в редакції 2003 року.

Судом встановлено, що згідно державного акта на право приватної власності на землю серії ВН № 000485 ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 4,40 га яка розташована на території Рожнятівської сільської ради Томашпільського району Вінницької області.(а.с.12).

Згідно витягу з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок № НВ - 9933269742024 встановлено, що нормативно грошова оцінка земельної ділянки кадастровий номер 0523985200:03:000:0195 становить 108795,36 грн.(а.с.13).

Згідно повідомлення Тульчинської державної нотаріальної контори № 72/01-16 від 06 лютого 2024 року року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті баби ОСОБА_2 за відсутності документів, які підтверджують родинні відносини та право власності на спадкове майно.(а.с.14).

З листа Тульчинської державної нотаріальної контори № 431/02-14 від 20 червня 2024 року встановлено, що спадкова справа після померлої ОСОБА_2 відкрита за заявою позивачки.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно з ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Статтею 1276 ЦК України, передбачено, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

За змістом книги шостої Цивільного кодексу України, прийняття спадщини - це акт, який поширюється на всі об`єкти спадкування водночас і свідчить про бажання скористатися правом на спадщину. До спадкоємця в момент виникнення правонаступництва переходять і ті права, які в цей час ще не були відомі.

Згідно абзацу 3 пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п. 24 ч.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясовування і дослідження інших обставин справи.

Згідно ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до положень ч.3 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За наведених обставин суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст., ст. 200, 263-265, 293, 315, 319 ЦПК України, 1217- 1220, 1268 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Томашпільської селищної ради Тульчинського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рожнятівка Томашпільського району Вінницької області є бабою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом після смерті баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рожнятівка Томашпільського району Вінницької області на земельну ділянку площею 4,40 га, кадастровий номер 0523985200:03:000:0195, що належала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Рожнятівка Томашпільського району Вінницької області на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку (пай) серії ВН № 000485 виданого Рожнятівською сільською радою Томашпільського району Вінницької області 17 липня 2001 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: І. В. Скаковська

Повний текст рішення виготовлено 01 липня 2024 року.

СудТомашпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.06.2024
Оприлюднено04.07.2024
Номер документу120140790
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —146/416/24

Рішення від 25.06.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Рішення від 25.06.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Скаковська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні