Рішення
від 01.07.2024 по справі 331/1215/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

РІШЕННЯ

іменем України

01.07.2024

Справа № 331/1215/24

Провадження № 2/331/1187/2024

Жовтневий районний суд м.Запоріжжя у складі судді Н.В.Фісун, за участю секретаря Коростельової К.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження в приміщенні суду

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування в особі Районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 народилась спільна дитина - син ОСОБА_3 , про що в Книзі реєстрації народжень 21.11.2007 зроблено відповідний актовий запис за № 507.

21 листопада 2007 року між позивачем та відповідачем зареєстровано шлюб, про що в Книзі реєстрації шлюбів 21.11.2007 зроблено актовий запис за № 470.

04 червня 2014 року заочним рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя по справі № 331/2497/14-ц розірвано шлюб між ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Від шлюбу мають неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З 2014 року сторони по справі не проживають разом. З цього ж часу спільна дитина мешкає зі своїм батьком - позивачем у справі та знаходиться повністю на його утриманні.З 2014 року і по цей час виключно позивач займається вихованням сина, піклується про нього, надає йому моральну та матеріальну допомогу.

Саме з цього часу (з 2014 року) відповідач самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, вона не телефонує сину, не цікавиться станом його здоров`я, залишила дитину без моральної, фізичної та матеріальної підтримки, не бачиться з сином та не шукає з ним зустрічі, не відвідує школу, дитячі свята та взагалі відсутня в його житті. Відповідач свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, що, безумовно, відображається на психологічному розвитку дитини.

Тому позивач просить позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно неповнолітньої сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 28.02.2024 року відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження, у якій роз`яснено відповідачу право подати відзив на позов.

Відзив від відповідача до суду не надходив.

Представник позивача, ОСОБА_5 та позивач, ОСОБА_1 , у судовому засіданні на задоволенні позову наполягали.

Відповідач, ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Представник, третьої особи ОСОБА_6 , у судовому засіданні проти задоволення позовних вимог не заперечувала.

Розгляд справи за відсутності учасника справи узгоджується з положеннями ч. 3 ст. 211 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши учасників судового засідання, свідків, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Декларацією прав дитини, проголошеною Генеральною Асамблеєю ООН згідно резолюції 1386 (XIV) від 20 листопада 1959 року встановлено, що дитина потребує любові і розуміння та повинна зростати в умовах турботи, знаходитись під піклуванням і відповідальністю своїх батьків.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У цьому випадку позивач, яка подала позов про позбавлення батьківських прав із підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, повинна довести, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

Як роз`яснено у п. 15 постанови ВерховногоСуду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Для встановлення таких обставин суду потрібно ретельно перевірити докази, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зокрема, щодо поведінки відповідача відносно дитини та достатності обґрунтувань тих обставин, які визначені підставою для позбавлення її батьківських прав, можливості зміни його поведінки відносно дитини внаслідок вжиття менш суворих заходів впливу.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

04 червня 2014 року заочним рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя по справі № 331/2497/14-ц, яке набрало законної сили, задоволено позов ОСОБА_1 , розірвано шлюб між ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований 21.11.2007 Жовтневим відділом реєстрації актів цивільного стану Запорізького міського управління юстиції, актовий запис № 470. Після розірвання шлюбу громадянці ОСОБА_2 залишено шлюбне прізвище « ОСОБА_7 ».

З 2014 року сторони по справі не проживають разом, дитина мешкає зі своїм батьком позивачем у справі, що підтверджується довідками ОСББ «СОБОРНИЙ 152Б» від 29.06.2023 та від 22.02.2024, виданих позивачу, останній фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з позивачем проживає ОСОБА_3 , син. Даний факт підтверджують сусіди ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

Позивач офіційно працевлаштований та працює на посаді водія автотранспортних засобів транспортного відділу ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «МІРАНА ЛОГІСТІК» (код ЄДРПОУ 45026448) з 14.11.2023 по цей час.

Згідно з характеристикою від 22.02.2024 № 3, виданою ТОВ «МІРАНА ЛОГІСТІК», за час роботи ОСОБА_1 зарекомендував себе як привітний, сумлінний та відповідальний працівник. Завдання керівництва виконує якісно і в установлений строк. Має такі важливі для працівника риси як пунктуальність, чітко та вчасно виконує поставлені задачі. Відрізняється делікатністю в спілкуванні з колегами, за що має повагу в колективі. Вимогливий до самого себе. Не одружений, самостійно виховує сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1.

З 2014 року ОСОБА_2 самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, вона не телефонує сину, не цікавиться станом його здоров`я, залишила дитину без моральної, фізичної та матеріальної підтримки, не бачиться з сином та не шукає з ним зустрічі, не відвідує школу, дитячі свята та взагалі відсутня в його житті. Відповідач свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, що, безумовно, відображається на психологічному розвитку дитини.

Факт невиконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 щодо своєї неповнолітньої дитини ОСОБА_3 підтверджуються наступними обставинами.

ОСОБА_3 з 2016 по 2023 рік навчався у ЗАПОРІЗЬКІЙ ГІМНАЗІЇ № 76 ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код ЄДРПОУ 26250906).

Відповідно до довідки від 18.07.2023 № 01-24/22-д, яка видана ЗАПОРІЗЬКОЮ ГІМНАЗІЄЮ № 76 ЗАПОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ позивачу, батьку випускника 9 класу ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , вихованням та розвитком дитини займається без участі матері. Дитина, ОСОБА_3 , навчався у даному навчальному закладі з 08.06.2016 (з 3 класу). За час навчання ОСОБА_3 виховував та піклувався про нього батько, ОСОБА_1 : відвідував батьківські збори, цікавився шкільним життям на навчанням сина; дбав про фізичний розвиток дитини ( ОСОБА_3 відвідував секцію «Таек вон-до Ягуар» при школі); забезпечував усім необхідним для навчання. Мати ОСОБА_2 не приходила до школи, навчанням сина не цікавилася, на батьківських зборах ніколи не була присутньою, шкільним життям, розвитком та навчанням не цікавилася. Контактів з класним керівником не підтримує.

Неповнолітній син ОСОБА_3 відвідує спортивний клуб «Ягуар-Запоріжжя».

Відповідно до листа ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СПОРТИВНИЙ КЛУБ «ЯГУАР- ЗАПОРІЖЖЯ» (код ЄДРПОУ 39519065) ОСОБА_3 відвідує секцію з 2014 року. За весь цей період навчання, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 жодного разу не приводила та не забирала дитину зі спортивної секції. Всі тренування та свята клубу дитина відвідувала з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Всі витрати дитини у спортивному клубі (внески, змагання, спорядження і т.д.) сплачував батько - ОСОБА_1 .

З 2023 року неповнолітній син ОСОБА_3 є здобувачем освіти у ДЕРЖАВНОМУ НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ АВТОТРАНСПОРТУ» (код ЄДРПОУ 02549144).

Відповідно до довідки від 19.02.2024 № 06-28/234, виданої ДЕРЖАВНИМ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ «ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ АВТОТРАНСПОРТУ» мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 контакту з ліцеєм не підтримує, успішністю дитини не цікавиться, з викладачами не спілкується, батьківські збори не відвідує. Довідку видано на підставі інформації класного керівника групи № 8 ОСОБА_13 та майстра виробничого навчання ОСОБА_14 .

Неповнолітній син ОСОБА_3 має укладену Декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу від 20.06.2023 № 0001-М312-1ТА0 з лікарем-педіатром ОСОБА_15 .У розділі 1.11 Декларації «Адреса фактичного проживання або перебування» зазначено: АДРЕСА_2 .Згідно з розділом 1.12 Декларації «Довірена особа пацієнта для повідомлення у разі настання екстреного випадку з пацієнтом» зазначено: ОСОБА_1 , контактний номер телефону НОМЕР_2 .

Згідно акту обстеження умов проживання від 28.03.2024 року, головними спеціалістами відділу по Олександрівському району служби (управління) у справах дітей ЗМР за результатами бесіди і ставлення членів сім`ї до рішення прийняття на виховання дитину ОСОБА_2 не заперечує проти позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно акту обстеження умов проживання від 13.05.2024 року, головними спеціалістами відділу по Олександрівському району служби (управління) у справах дітей ЗМР проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_3 , умови проживання задовільні. ОСОБА_3 повідомив, що з батьком проживає вже 15 років, маму він навіть не пам`ятає, не спілкується з нею. ОСОБА_3 не заперечує проти позбавлення батьківських прав матері.

Згідно висновку районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району, як органу опіки та піклування доцільно позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , відносно неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також, допитаний у судовому засіданні свідок, ОСОБА_16 , класний керівник ОСОБА_3 з 9 класу, пояснила, що за час навчання мати жодного разу не відвідала навчальний заклад, сином піклувався батько. Вона спілкувалася з класним керівником початкової школи, їй відомо, що мати жодного разу не приходила до школи.

Свідок, ОСОБА_17 , хрещена мати ОСОБА_3 , пояснила, що син проживає разом з батьком, мати не приймає участі у житті дитини.

Свідок, ОСОБА_18 , у судовому засіданні пояснив, що з позивачем вони друзі з першого класу, з 1997 року. ОСОБА_1 проживає разом з сином, з дружиною розлучений. З матір`ю ОСОБА_3 він знайомий. Після того як вона розлучилася з позивачем, її не бачив, на Дні народження до ОСОБА_3 вона не приходить, не відвідує сина. При зустрічі із сином навіть не вітається.

Свідок, ОСОБА_20 , двоюрідний брат ОСОБА_1 , пояснив суду, що ОСОБА_3 проживає разом з батьком, з відповідачем знайомий зі школи, вона участі у вихованні дитини не приймає. ОСОБА_3 навіть не знає матір в обличчя.

Отже, у судовому засіданні встановлено, що відповідач дійсно ухиляється від своїх обов`язків по утриманню та вихованню своєї дитини, що підтверджується матеріалами справи. Тому, згідно ст. 164 Сімейного кодексу України, суд вважає за доцільне позбавити відповідача батьківських прав.

Враховуючи вищевикладене, на підставі, ст.ст. 10, 150, 164, 165, 166 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 141, 223, 247, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Орган опіки та піклування в особі Районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 04 липня 2024 року.

Суддя Жовтневого районного суду

м. Запоріжжя Н.В.Фісун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення01.07.2024
Оприлюднено05.07.2024
Номер документу120163354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —331/1215/24

Рішення від 01.07.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 01.07.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 30.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні