Ухвала
від 25.06.2024 по справі 759/12756/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2/759/4358/24

ун. № 759/12756/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2024 року суддя Святошинського районного суду м.Києва Єросова І.Ю., розглянувши позовну заявуПриватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» (04112, м.Київ, вул.О.Теліги, 6-В, корп.4) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостійинх вимог: Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «ОРАНТА» (02081, м.Київ, вул.Здолбунівська, 7Д, корпус Г) про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди,

ВСТАНОВИВ

18.06.2024 р. адвокат Білий В.С., який представляє інтереси позивача, засобами поштового зв`язку звернувся до Святошинського районного суду м. Києва з вищезазначеним позовом, у якому просить стягнути з відповідача на користь позивача у якості відшкодування шкоди, завданої в результаті дорожньо-транспортної пригоди у розмірі 39797,12 грн., а також понесені судові витрати.

Згідно ч.1 ст.27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 6 ст. 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред`являтися також за місцем заподіяння шкоди.

За матеріалами позовної заяви, між позивачем та потерпілою у ДТП особою діяв договір добровільного страхування. Тобто, позов пред`явлений в порядку суброгації, що надає право позивачу звертатись до суду саме про відшкодування шкоди.

Таким чином, у даному випадку діють правила альтернативної підсудності, наділяючи позивача правом звертатись до суду із позовом за захистом своїх порушених права або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача, або за місцем заподіяння шкоди.

Як вбачається з постанови Печерського районного суду м.Києва від 01.11.2023 р. місцем заподіяння шкоди є : АДРЕСА_2 , що територіально відноситься до Печерського району м.Києва.

Згідно відповіді з Єдиного державного демографічного реєстру, відповідач ОСОБА_1 має зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Звертаючись до суду з позовною заявою, позивач визначає підсудність зач.1 ст.27 ЦПК України.

Враховуючи, що відповідач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , а також з огляду на правила альтернативної підсудності, справа має розглядатись Києво-Святошинським районним судом Київської області.

Згідно ч.9 ст.187 ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Згідно п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншому суду.

На підставі викладеного, цивільна справа передається на розгляд Києво-Святошинському районному суду Київської області (03170, м. Київ, вул. Мельниченка, 1).

Керуючись ст.ст.27 - 31, 187 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «УНІКА» (04112, м.Київ, вул.О.Теліги, 6-В, корп.4) до ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ), третя особа, яка не заявляє самостійинх вимог: Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «ОРАНТА» (02081, м.Київ, вул.Здолбунівська, 7Д, корпус Г) про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, передати за підсудністю до Києво-Святошинського районного суду Київської області (03170, м. Київ, вул. Мельниченка, 1).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання ) без повідомлення сторін зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Київського апеляційного суду, при цьому відповідно до п. п. 15.5 п. 15Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» № 2147-VIII від 03.10.2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя: І.Ю. Єросова

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.06.2024
Оприлюднено08.07.2024
Номер документу120179961
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —759/12756/24

Ухвала від 25.06.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Єросова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні