Рішення
від 04.07.2024 по справі 480/5838/24
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 липня 2024 року Справа № 480/5838/24

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Кунець О.М., розглянувши в порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №480/5838/24 за позовом Головного управління ДПС у Сумській області до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" про застосування тимчасового обмеження керівника юридичної особи у праві виїзду за межі України,-

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Сумській області звернулося до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С", в якій просить:

- встановити тимчасове обмеження керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С» ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України до моменту погашення податкового боргу загальною сумою 1 707 791,40 грн. або у разі внесення інформації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С», або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство щодо товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за Товариством з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С» рахується податковий борг в сумі 1 707 791,40 грн (штрафна санкція), який не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги. Відтак, на переконання податкового органу, є підстави для застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи у праві виїзду за межі території України.

Ч. 1 пп. 7 ст. 283 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що провадження у справах за зверненням податкових та митних органів при здійсненні ними визначених законом повноважень здійснюється на підставі заяви таких органів щодо: встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України.

Статтею 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України. Адміністративна справа, передбачена цією статтею, розглядається судом протягом 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви

Позовна заява надійшла до суду о 10 год. 53 хвил. 03.07.2024р.

Ухвалою суду від 03.07.2024 відкрито провадження у справі.

Ухвала суду про відкриття провадження надіслана на адресу відповідача-1 та на адресу відповідача -2. Зокрема, 03.07.2024р. ухвалу суду було доставлено одержувачу ТОВ "ДІЄС-С" в електронний кабінет про що свідчить довідка (у справі - а.с.73). Крім цього, секретарем судового засідання було здійснено неодноразові дзвінки на номера телефонів товариства. Проте передати інформацію щодо призначення справи до розгляду не вдалося, оскільки працівники підприємства відмовилися приймати та передавати керівнику підприємства будь-яку інформацію щодо зазначеної адміністративної справи. Щодо даної обставини секретарем судового засідання було складено відповідну довідку.

Отже, судом було вжито всіх можливих заходів для належного повідомлення відповідачів щодо розгляду даної справи Сумським окружним адміністративним судом. Однак, відповідачі своїм процесуальним правом на участь у розгляді справи, у тому числі і у поданні відзиву на позовну заяву не скористалися.

Відповідно до положень частини 6 статті 162 КАС України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, суд встановив наступне:

Як свідчить з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С» (код за ЄДРПОУ: 41768953) відповідно до даних Інформаційної системи «Податковий блок» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 30.11.2017 та перебуває на обліку у Головному управлінні ДПС у Сумській області.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань керівником ТОВ «Д1ЄС-С» є громадянин ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в розмірах і порядку, встановлених законом.

Відповідач є платником податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі по тексту - ПК України).

Відповідно до п.п.16.1.4 п.16.1 ст.16 ПК України до обов`язків платника податків входить сплата належних сум податків і зборів у встановлені законами терміни.

Відповідно до п. 36.1 ст. 36 ПК України податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені Податковим кодексом, законами з питань митної справи.

Відповідно до п. 38.1 ст. 38 ПК України виконанням податкового обов`язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов`язань у встановлений податковим законодавством строк.

Згідно з п.п. 14.1.175 п.14.1. ст.14 ПК України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПК України строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПК України.

Згідно зі ст. 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Верховною Радою України прийнято Закон України від ЗО листопада 2021 року №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», відповідно до якого з 01 січня 2022 року набрали чинності положення Закону у частині встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків - боржника за межі України.

Відповідно до п.п.20.1.35 п. 20.1 ст. 20 ПК України контролюючому органу надано право звертатися до суду щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників за межі України у разі невиконання податкового обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу.

Відповідно до п.87.13 ст.87 ПК України встановлено, що у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України - до погашення такого податкового боргу.

Вимоги абз.1 цього пункту не застосовується у разі наявності зобов`язання держави стосовно повернення юридичній особі або постійному представництву нерезидента-боржника помилково та/або ж надміру сплачених грошових зобов`язань, бюджетного відшкодування податку на додану вартість, якщо загальна сума непогашеної заборгованості держави перед боржником дорівнює або перевищує суму податкового боргу такого боржника.

Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи чи постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Відповідно до п.10 ч.І ст.6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв`язку з яким таке обмеження встановлюється.

Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Згідно з п.87.14 ст.87 ПК України закінчення дії тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника здійснюється у разі погашення суми податкового боргу, зазначеної у рішенні суду, у зв`язку з якою було застосовано таке обмеження, або у разі отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника.

Відповідно до розрахунку податкової заборгованості, сформованого на підставі ІКПП ITC «Податковий блок», у ТОВ «ДІЄС-С» наявний податковий борг за платежем «адміністративні штрафи та інші санкції» (код бюджетної класифікації 21081103) на загальну суму 1 707 791,40 грн. (штрафна санкція).

Податковий борг ТОВ «ДІЄС-С» виник 23.02.2023, що підтверджується розрахунком податкового боргу, податковою вимогою від 04 квітня 2023 року №0001583-1302-1828, витягами з ІКП ТОВ «ДІЄС-С».

Відповідно до п.59.1. ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.59.5 ст.59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідачу сформована податкова вимога від 04 квітня 2023 року №0001583-1302-1828 на суму 1 707 791,40 грн. та направлена на податкову адресу ТОВ «Д1ЄС-С».

Позивачем надано до матеріалів справи докази того, що Податкова вимога вручена платнику податків 13.04.2023 (а.с.23). Відповідачами не спростовано дані твердження та докази.

Згідно з п. 42.2 ст.42 ПК України документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному пунктом 42.4 цієї статті, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2023 року по справі № 480/5499/23 задоволено адміністративний позов Головного управління ДПС у Сумській області до ТОВ «ДІЄС-С» про стягнення податкового боргу в сумі 1 707 791,40 гривень. Рішення набрало законної сили 06.11.2023.

Відповідно до ч.4 ст.78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказується при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

На виконання рішення суду, Головним управлінням ДПС у Сумській області неодноразово направлялися платіжні інструкції до банківських установ, що обслуговують ТОВ «ДІЄС-С». Проте, вказані платіжні інструкції повернуто банками без виконання у зв`язку: з відсутністю коштів на рахунках; страхові кошти не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів; накладено арешт за іншим виконавчим документом.

Відповідно до ідентифікаційних даних платника ІКС «Податковий блок» у ТОВ «ДІЄС-С» відсутні зареєстровані реєстратори розрахункових операцій/книги обліку розрахункових операцій, що свідчить про відсутність готівкових коштів. Таким чином, вчинення заходів щодо погашення податкового боргу за рахунок готівкових коштів також не є можливим.

Також, за даними ІКС «Податковий блок» по ТОВ «ДІЄС-С» відсутні заяви платника щодо повернення помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань та заявлені до бюджетного відшкодування та невідшкодовані суми податку на додану вартість. Таким чином у держави відсутні зобов`язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов`язань, та/або бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Відповідно до п. 88.1 ст. 88 ПК України майно платника податків, яке має податковий борг, передається в податкову заставу.

Відповідно до п. 89.2 ст. 89 ПК України право податкової застави поширюється на будь - яке майно платника податків, яке перебуває у його власності (господарському або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків.

На підставі п. 89.3 ст. 89 ПК України заступником начальника Головного управління ДПС у Сумській області прийнято рішення про опис майна в податкову заставу від 05.04.2023 №1128.

З метою забезпечення виконання платником податків своїх обов`язків ГУ ДПС у Сумській області надіслано запит до ТОВ «ДІЄС-С» із зобов`язанням надати необхідні для проведення опису в податкову заставу документи, а саме: баланс, розшифровки оборотно-сальдових відомостей по рахунках включно-10-12, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 25-28, виписки з систем реєстру цінних паперів, договори купівлі-продажу, видаткові накладні тощо та забезпечити безперешкодний допуск податкового керуючого для здійснення опису майна у податкову заставу. Відповідь не надходила.

Згідно інформаційної довідки від 12.06.2024 №382636219 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна у ТОВ «ДїЄС-С» - відсутнє нерухоме майно за рахунок якого може бути погашений податковий борг.

Відповідно до даних МВС (лист від 02.01.2024 № 31/18/5946-14) за ТОВ «ДІСС-С» не зареєстровані транспортні засоби.

Відповідно до даних Держпродспоживслужби (лист від 03.01.2024 № 10-13-21) за ТОВ «ДІЄС-С» не зареєстровані спеціальна техніка.

Податковим керуючим ТОВ «ДІЄС-С» здійснено вихід за податковою адресою підприємства та встановлено, що місцем реєстрації відсутні персонал та керівництво ТОВ «ДІЄС- С», що підтверджується актом від 02 травня 2023 року №29/18-28-13-02-01.

Податковим керуючим складено акт опису майна в податкову заставу від 22.06.2023 №103, яким підтверджено відсутність майна у ТОВ «ДІЄС-С», яке може бути описано у податкову заставу. Акт підписаний особисто керівником ТОВ «ДІЄС-С» ОСОБА_1 .

Отже, заходами проведеними Головним управлінням ДПС у Сумській області встановлено відсутність майна у ТОВ «ДІЄС-С», яке може бути використане, як джерело погашення податкового боргу.

Таким чином, Головним управлінням ДПС у Сумській області здійснено заходи щодо забезпечення виконання платником податків своїх обов`язків, які не призвели до опису майна в податкову заставу.

Обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи за межі території України пов`язано з наявністю певних обставин та меж застосування такого заходу.

Верховною Радою України прийнято Закон України від 30 листопада 2021 року №1914-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" .

Згідно з нормами цього Закону з 1 січня 2022 року набирають чинності положення Закону у частині встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника платника податків - боржника за межі України.

Так, Законом внесено зміни, зокрема, до статей 14, 20, 87 та 91 Кодексу, статей 283 i 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України та статті 6 Закону України від 21 січня 1994 року №3857 - ХІІ "Про порядок виїзду з України i в`їзду в Україну громадян України".

Пунктом 87.13 статті 87 Податкового кодексу України (у редакції з 01.01.2022 із змінами внесеними Законом №1914-IX) встановлено, що у разі несплати протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги суми податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень, контролюючий орган може звернутися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України - до погашення такого податкового боргу. Тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника за межі України встановлюється як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Згідно з пунктом 87.14 статті 87 ПК України закінчення дії тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника здійснюється у разі погашення суми податкового боргу, зазначеної у рішенні суду, у зв`язку з якою було застосовано таке обмеження, або у разі отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника.

Порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України регулює Закон України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" від 21 січня 1994 року № 3857-XII.

Відповідно до пункту 10 частини 1 статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" (у редакції з 01.01.2022 із змінами внесеними Законом №1914), право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв`язку з яким таке обмеження встановлюється.

Тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частинами першою та шостою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Системний аналіз зазначених норм права дає підстави для висновку, що у разі несплати податкового боргу у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

Як уже встановлено судом, за Товариством з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" рахується податковий борг з платежу в сумі 1 707791,40 грн. Наявність податкового боргу підтверджується витягом з ІКПП "Податковий блок", податковою вимогою, рішенням суду по справі № 480/5499/23 та іншими матеріалами справи.

На момент звернення контролюючого органу до суду, податковий борг Товариством з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" не сплачено. Докази вчинення будь-яких дій, спрямованих на погашення податкового боргу в матеріалах справи відсутні.

Суд погоджується з позицією податкового органу, що тимчасове обмеження у праві виїзду керівника ТОВ «ДІЄС-С» ОСОБА_1 слугуватиме забезпечувальним заходом виконання судового рішення Сумського окружного адміністративного суду по справі 480/5499/23.

Беззаперечним є те, що керівником Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" є ОСОБА_1 , оскільки станом на час звернення з позовом до суду та розгляду справи відповідні відомості внесені до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Відповідно до ч.І ст. 289-2 КАС України у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента- боржника у праві виїзду за межі території України.

Фактично, норми ст. 289-2 КАС України не встановлюють строків звернення до суду, а визначають лише необхідність дотримання 240 календарних днів несплати податкового боргу з дня вручення платнику податків податкової вимоги як необхідний запобіжник, який дозволяє уникнути передчасному зверненню до суду контролюючого органу з позовом про обмеження виїзду керівника юридичної особи-боржника, що має податковий борг у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, як одного із заходів забезпечення виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Аналіз наведених правових норм дає підстави для висновку, що головними підставами для застосування забезпечувального заходу у виді тимчасового обмеження керівника юридичної особи у праві виїзду за межі території України є:

1)наявність у юридичної особи податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень;

2)несплата такого боргу протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги.

Обмеження у праві виїзду за межі території України є забезпечувальним заходом, яким має виключно «тимчасовий» характер.

Так, Верховний Суд у постанові від 09.11.2023 по справі № 160/5655/22 зазначає, що системний аналіз положень п.87.13 ст.87 ПК України та ч.І ст. 2892 КАС України дає підстави для висновку, що у контролюючого органу виникає право на звернення до адміністративного суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи боржника за межі України після спливу 240 календарних днів з дня вручення такому платнику податків податкової вимоги на суму податкового боргу, що перевищує 1 мільйон гривень.

З огляду на те, що судом встановлено факт несплати податкового боргу Товариством з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" протягом 240 днів з дня вручення товариству податкової вимоги, докази протилежного у матеріалах справи відсутні, суд вважає, що наявні підстави для застосування судом тимчасового обмеження до керівника юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" - ОСОБА_1 , а саме - у праві виїзду за межі території України.

Відповідно до положень статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з нормами частин першої, другої статті 77 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності своїх дій, суд дійшов висновку, про наявність підстав для задоволення даного адміністративного позову.

Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судового збору та ним не понесені витрати, пов`язаних з розглядом справи, тому судові витрати у даній справі відсутні.

Також суд має враховувати, що таке обмеження у праві виїзду за межі території України є забезпечувальним заходом, яким має тимчасовий характер і відповідно до п.87.14 ст.87 ПК України закінчення дії тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника здійснюється у разі погашення суми податкового боргу, зазначеної у податковій вимозі, у зв`язку з якою було застосовано таке обмеження, або у разі отримання інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника. Отже, оскільки обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи за межі території України пов`язано з наявністю певних обставин, суд вважає за необхідне визначити в рішенні суду межі застосування такого заходу.

Окрім того, суд звертає увагу й на той факт, що у зв`язку з розпочатою військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, згідно з п.20 ч.1ст.106 Конституції УкраїнитаЗакону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015р. №389-VIII,Указом Президента України від 24.02.2022р. за №64/2022(затв.Законом України від 24.02.2022р. №2102-ІХ) в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022р. строком на 30 діб.

Згідно п.3 Указу №64/2022 постановлено, що у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені ст.ст.30,34,38,39,41,44,53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч.1ст.8 Закону №389-VIII.

Рішення суду у справах, визначених пунктами 1-4, 7 частини першої ст. 283 КАС України, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 283, 289-2, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Головного управління ДПС у Сумській області до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ДІЄС-С" про застосування тимчасового обмеження керівника юридичної особи у праві виїзду за межі України задовольнити у повному обсязі.

Встановити тимчасове обмеження керівнику Товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С» (код ЄДРПОУ 41768953) ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_1 ) у праві виїзду за межі України до моменту погашення податкового боргу загальною сумою 1707791,40 грн., або у разі внесення інформації до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про зміну керівника товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С», або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство щодо товариства з обмеженою відповідальністю «ДІЄС-С».

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення підписаний 04.07.2024 о 14 год. 50 хвил.

Суддя О.М. Кунець

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2024
Оприлюднено08.07.2024
Номер документу120183853
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо реєстрації та обмеження пересування і вільного вибору місця проживання, з них:

Судовий реєстр по справі —480/5838/24

Рішення від 04.07.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 03.07.2024

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні