Ухвала
від 08.07.2024 по справі 918/648/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Рівне

"08" липня 2024 р. Справа № 918/648/24

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Приватного підприємства фірми "Алком" (33028, м. Рівне, вул. Замкова, 26-А, код ЄДРПОУ 30318075)

до відповідача Західного міжрегіонального управління МЮ України ВДВС у м. Рівному (33028, м. Рівне, вул. Замкова, 22-А, код ЄДРПОУ 35007146)

третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Валекс"

про скасування арешту

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство фірма "Алком" звернулось в Господарський суд Рівненської області з позовом до Західного міжрегіонального управління МЮ України ВДВС у м. Рівному в якому просить скасувати арешт накладений згідно постанови б/н Рівненського міського відділу виконавчої служби від 11.05.2021 року; рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень індексний номер 915373 від 15.03.2013 року, зареєстрованого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна під реєстраційним номером обтяження 7928222 від 17.09.2008 року.

При цьому позовні вимоги мотивує наступним.

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 05 лютого 2024 року у судовій справі № 9X8/973/23 яке є чинним було задоволено позовні вимоги ПП - фірма «Алком» - припинено право спільної часткової власності на майно та виділено в натурі ПП - фірма «Алком» два окремих нежитлових приміщення у нежитловому будинку за адресою м. Рівне, вул. Замкова, 22-А.

При реєстрації права власності згідно зазначеного судового рішення ПП - фірма «Алком» дізналася, що на майно яке підлягає державній реєстрації в ДРРП обліковується обтяження у вигляді арешту нерухомого майна за номером 915373 від 15.03.2013 року накладене згідно постанови Рівненського міського відділу виконавчої служби б/н від 11.05.2021 року. Особою, майно якої обтяжується зазначено ТзОВ «Валекс». При цьому ПП - фірма «Алком» не знаходиться в будь-яких відносинах із зазначеною юридичною особою, не є її правонаступником і взагалі не має будь-якої інформації про підстави накладення обтяження на нерухоме майно власником якого є позивач.

16.05.2024 року позивач листом звернувся до Відділу ДВС у м. Рівному з проханням надати інформацію щодо існуючої заборони на майно яке належить позивачу.

У своїй відповіді від 05.06.2024 року Відділ ДВС у м. Рівному, зокрема, повідомив, що всі виконавчі провадження за 2001 рік знищено за строком давності, відтак, ідентифікувати за яким документом накладено арешт та встановити наявність підстав такого накладення (відтак і зняття арешту ) не є можливим, а арешт може бути знятий в даному випадку тільки за рішенням суду.

Позивач зазначає, що арешт перешкоджає виконанню судового рішення Господарського суду Рівненської області від 05 лютого 2024 року у судовій справі № 918/973/23 яке є чинним, та порушує майнові права позивача - власника нерухомого майна на яке накладено арешт.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Відповідно до ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Статтею 20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; інші справи у спорах між суб`єктами господарювання.

Відповідно до статті 339 Господарського процесуального кодексу України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Відповідно до частини першої статті 74 Закону України "Про виконавче провадження" рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Зі змісту позовної заяви Приватного підприємства фірма "Алком" не вбачається, що останнім оскаржуються рішення, дії чи бездіяльність виконавця щодо виконання судового рішення, яке ухвалено саме господарським судом Рівненської області.

В той же час слід відмітити, що відповідно до частини другої статті 74 Закону України "Про виконавче провадження" рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Крім того, відповідно до статті 287 Кодексу адміністративного судочинства України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

З огляду на вищезазначене, суд доходить висновку, що заява приватного підприємства фірма "Алком" не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

В той же час суд зазначає, що вказана заява підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Керуючись статтями 175, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Приватного підприємства фірми "Алком" до Західного міжрегіонального управління МЮ України ВДВС у м. Рівному про скасування арешту.

2. Повернути позовну заяву від 03.07.2024 року та додані до неї документи Приватному підприємству фірмі "Алком".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено10.07.2024
Номер документу120231624
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —918/648/24

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні