Ухвала
від 08.07.2024 по справі 990/216/24
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 липня 2024 року

м. Київ

справа №990/216/24

адміністративне провадження № П/990/216/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Бучик А.Ю.,

суддів: Берназюка Я.О., Кравчука В.М., Тацій Л.В., Шарапи В.М.,

перевіривши матеріали позовної заяви Оптім Холдинг Гмбх ( Optim Holding GmbH ), подану адвокатом Корюкіним Олександром Володимировичем, до Президента України про визнання протиправним та скасування указу в частині,

УСТАНОВИВ:

До Верховного Суду як суду першої інстанції надійшла позовна заява Оптім Холдинг Гмбх ( Optim Holding GmbH ), подана адвокатом Корюкіним Олександром Володимировичем, до Президента України, в якій позивач просить визнати протиправним та скасувати Указ Президента України від 23.12.2023 № 851/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23.12.2023 "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"» в частині пункту 112 Додатку 2 до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23.12.2023 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо Оптім Холдинг ГмбХ (Optim Holding GmbH), відомості згідно з даними Міністерства юстиції Австрійської Республіки: реєстраційний номер - FN537472A, місцезнаходження юридичної особи: Австрійська Республіка, м. Відень (Schererstrasse 16/2, OG/2b 1210, Wien, Austria).

Вказана позовна заява зареєстрована 03.07.2024.

Відповідно до частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи:

1) подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність;

2) має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником);

3) відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161, 172 цього Кодексу;

4) належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності;

5) позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними);

6) немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Перевіряючи позовну заяву на відповідність вимогам процесуального закону, суд дійшов висновку про відмову у відкритті провадження у справі з огляду на таке.

Верховним Судом установлено та підтверджено даними бази «Діловодство спеціалізованого суду (ДСС)», що ухвалою Верховного Суду від 25.06.2024 (справа № 990/176/24) відкрито провадження в адміністративній справі за позовом Оптім Холдинг ГмбХ (Optim Holding GmbH), поданим адвокатом Корюкіним Олександром Володимировичем, до Президента України Зеленського Володимира Олександровича про визнання протиправним та скасування указу в частині.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 170 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо у провадженні цього або іншого суду є справа про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Отже, якщо при вирішенні питання про відкриття провадження в адміністративній справі буде з`ясовано, що в провадженні цього або іншого суду вже є адміністративна справа про спір між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих же підстав, то суд повинен відмовити у відкритті провадження у справі, оскільки не допускається розгляд двох однакових справ у різних провадженнях. При цьому, суд зобов`язаний співставити й порівняти три наведені вище елементи (сторони справи, предмет спору та його підстави) перед прийняттям такого процесуального рішення.

З матеріалів позовної заяви № 990/216/24 вбачається, що вона є ідентичною за своїм змістом позовній заяві № 990/176/24, по якій ухвалою від 25.06.2024 Верховним Судом вже відкрито провадження.

З огляду на зазначене, а також на те, що Верховним Судом відкрито провадження за позовною заявою тієї самої особи у справі про спір між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, наявні правові підстави для відмови у відкритті провадження у справі.

Керуючись статтями 170, 171, 248 КАС України, Суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Оптім Холдинг Гмбх ( Optim Holding GmbH ), поданим адвокатом Корюкіним Олександром Володимировичем, до Президента України, про визнання протиправним та скасування указу в частині.

Ухвала може бути оскаржена до Великої Палати Верховного Суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її прийняття та набирає законної сили після її перегляду в апеляційному порядку або після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Суддя-доповідач А.Ю. Бучик

Судді: Я.О. Берназюк

В.М. Кравчук

Л.В. Тацій

В.М. Шарапа

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено09.07.2024
Номер документу120239489
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України, з них:

Судовий реєстр по справі —990/216/24

Ухвала від 08.07.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні