Рішення
від 04.07.2024 по справі 682/1068/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/1068/24

Провадження № 2/682/464/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2024 року

Славутський міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючого судді Мотонок Т.Я.,

за участю секретаря судових засідань Мелашенко О.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Славутського міськрайонного суду Хмельницької області цивільну справу № 682/1068/24 за позовом ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_1 , до Берездівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

17.04.2024 до суду надійшов позов ОСОБА_2 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_1 , до Берездівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області про встановлення факту прийняття спадщини та визнання права на спадкове майно.

В обґрунтування поданого позову вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка доводиться позивачці ОСОБА_2 матір`ю. Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, а саме: право на земельну частку (пай) розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на території Берездівської сільської ради в с. Хвощівка, Славутського району, Хмельницької області, відповідно до сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ХМ № 0106201.

За час свого життя померла не встигла здійснити державну реєстрацію права власності на земельну частку (пай) площею 3.39 га та виготовити на власне ім`я правовстановлюючі документи державний акт на право власності на земельну ділянку. Однак право на здійснення процедури приватизації та отримання даної земельної ділянки у власність, яке належало померлій на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок її смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до її доньки позивачки як спадкоємця померлої першої черги. Ще одним спадкоємцем першої черги була донька ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отже, позивачка на сьогодні є єдиним спадкоємцем першої черги та фактично прийняла спадщину, так як постійно проживала в будинку разом матір`ю на момент її смерті, доглядала за нею, вела спільне господарство та після смерті матері здійснила обряд поховання. Інші спадкоємці, які претендували б на спадкове майно, що належало ОСОБА_3 відсутні, після смерті ОСОБА_3 спадкова справа не заводилися. Після смерті матері позивачка вступила у володіння спадковим майном, відмову від спадщини не заявляла, фактично прийняла спадщину, проте юридично її не оформила. Отже, виходячи з наведеного позивачка вважається такою, що належним чином прийняла спадщину після смерті матері, однак не може зареєструвати земельну ділянку на своє ім`я.

За таких обставин позивач та її представник звернулися до суду та просили: визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай), розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на території с. Хвощівка, Славутського району, Хмельницької області, відповідно до сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ХМ № 0106201, виданого Славутською районною державною адміністрацією і зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №579 від 07 лютого 1997 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 18.04.2024 у даній справі відкрито провадження та призначено підготовче судове засідання.

16.05.2024 підготовче судове засідання у справі відкладено на 12.06.2024 за клопотанням представника позивача.

27.05.2024 до суду надійшла заява від представника позивача про уточнення позовних вимог, а саме, позивач та її представник просили суд: встановити юридичний факт проживання ОСОБА_2 із спадкодавцем на час відкриття спадщини за адресою АДРЕСА_1 на день смерті її матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ; визнати за ОСОБА_2 право на земельну частку (пай), розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на території с. Хвощівка, Славутського району, Хмельницької області, відповідно до сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ХМ №0106201, виданого Славутською районною державною адміністрацією і зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №579 від 07 лютого 1997 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

12.06.2024 підготовче судове засідання у справі закрито та призначено судовий розгляд на 04.07.2024.

04.07.2024 в судовому засіданні до початку розгляду справи по суті представник позивачки вдруге уточнив позовні вимоги стосовно правильності формулювання першої вимоги та просив суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ), прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . Другу позовну вимогу залишити без змін.

Представник позивачки зазначив, що ОСОБА_2 дійсно є єдиним спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_3 та фактично прийняла спадщину, так як постійно проживала в будинку разом матір`ю на момент її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 , доглядала за нею, вела спільне господарство та після смерті матері здійснила обряд поховання. Інші спадкоємці, які претендували б на спадкове майно, що належало ОСОБА_3 відсутні, після смерті ОСОБА_3 спадкова справа не заводилися. Тому, просив суд задовольнити змінені позовні вимоги.

Від Берездівської сільської ради надійшла заяв про розгляд справи за відсутності представника сільської ради за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , мати позивачки ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 11, 12, 10).

Спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заводилась (а.с. 15).

ОСОБА_3 була власником сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ № 0106201, згідно із яким їй належало право на земельну частку (пай) розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Сертифікат зареєстровано у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 579 (а.с. 13).

З відповіді приватного нотаріуса Мурашко Л.О. від 16.04.2024 № 75/01-16 вбачається, що ОСОБА_2 не було надано нотаріусу підтвердження про вчасне прийняття спадщини на майно ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , у зв`язку із чим ОСОБА_2 рекомендовано звернутися до суду із позовом (а.с. 14).

Як слідує із довідки Берездівської сільської ради від 12.03.2024 № 05, на день смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , вона дійсно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , разом із нею за даною адресою були зареєстровані та постійно проживали разом: дочка ОСОБА_4 , 1943 р.н., яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , зять ОСОБА_6 , 1952 р.н. Також разом із померлою ОСОБА_3 за вказаною адресою фактично проживала без реєстрації її дочка ОСОБА_2 , 1951 р.н., яка допомагала мамі по господарству та доглядала її до самої смерті. Вона ж здійснила обряд поховання померлої ОСОБА_3 в с. Бесідки (а.с. 48).

Надаючи правову оцінку зазначеним обставинам, суд враховує наступне.

Так, на час смерті ОСОБА_3 діяли положення Цивільного кодексу Української РСР.

Відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Дана правова позиція також закріплена в п.9 Інформаційного листа № 24-753/0/4-13 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року, в якому зазначено: «якщо спадщина відкрилась до набрання чинності ЦК, судам слід враховувати, що ст. 549 ЦК УРСР було визначено перелік дій, які свідчать про прийняття спадщини, зокрема фактичний вступ у володіння та управління спадковим майно».

Згідно ст.ст. 524-527 ЦК УРСР, Спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця. Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме, місцезнаходження майна або його основної частини Спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Відповідно дост.549ЦК УРСР,визнається,що спадкоємецьприйняв спадщину:1)якщо вінфактично вступивв управлінняабо володінняспадковим майном;2)якщо вінподав державнійнотаріальній конторіза місцемвідкриття спадщинизаяву проприйняття спадщини.Зазначені вцій статтідії повиннібути вчиненіпротягом шестимісяців здня відкриттяспадщини.Особи,для якихправо спадкоємствавиникає лишеу випадкунеприйняття спадщиниіншими спадкоємцями,можуть заявитипро своюзгоду прийнятиспадщину протягомстроку, що залишився для прийняття спадщини. Якщо строк, що залишився, менше трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

У постанові Верховного Суду від 25.03.2020 року у справі № 305/235/17 (провадження № 61-11869св19) зазначено, що фактичний вступ у володіння спадкового майна розглядається як прийняття всієї спадщини, з чого б вона не складалася і де б вона не знаходилась. Доказом вступу в управління чи володіння спадковим майном можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідної місцевої державної адміністрації чи органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом з ним: довідка державної податкової служби або страховика чи іншого органу про те, що спадкоємець після відкриття спадщини сплачував податки або страхові платежі з обов`язкового страхування: копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту прийняття спадщини: запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який підтверджує, що спадкоємець був постійно прописаний (зареєстрований) у спадковому будинку (квартирі): інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджено довідкою Берездівської сільської ради Шепетівського району Хмельницької області від 12.03.2024 року № 05 - ОСОБА_3 , на день смерті своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 дійсно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , разом із нею за даною адресою фактично проживала без реєстрації її дочка ОСОБА_2 , 1951 р.н., яка допомагала мамі по господарству та доглядала її до самої смерті та після смерті матері здійснила обряд поховання. Що свідчить про фактичний вступ у володіння спадковим майном та прийняття всієї спадщини позивачкою після смерті матері.

Стосовно визнання за ОСОБА_2 права на земельну частку (пай) згідно належного ОСОБА_3 сертифікату серії ХМ № 0106201, суд звертає увагу на таке.

Як передбачено статтею 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Положення ч. 1 ст. 15 та ст. 392 ЦК України вказують, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) є сертифікат на право на земельну частку (пай), рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Вищим Спеціалізованим Судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму листі № 24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування. Оскільки спір про визнання права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення є спором про спадкування, належним відповідачем у зазначених спорах є спадкоємці, які прийняли спадщину, а у випадку їх відсутності відповідна територіальна громада в особі сільської, селищної ради.

Дослідженими під час розгляду справи доказами підтверджено, що право на земельну частку (пай) згідно сертифікату серії ХМ № 0106201 належало померлій ОСОБА_3 і після її смерті входить до складу спадщини, а тому в порядку спадкування повинна відійти спадкоємцям, тобто позивачці в справі як спадкоємиці за законом з врахуванням підтвердження факту прийняття нею спадщини.

Таким чином, на підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що ОСОБА_2 фактично прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , у зв`язку з чим суд вважає за необхідне визнати за позивачкою право на земельну частку (пай), розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на території с. Хвощівка, Славутського району, Хмельницької області, відповідно до сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ХМ № 0106201.

Керуючись ст. 4, 81, 263- 265, 293, 315, 354, 355 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_2 ), прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) право на земельну частку (пай), розміром 3,39 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі на місцевості на території с. Хвощівка, Славутського району, Хмельницької області, відповідно до сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії ХМ № 0106201, виданого Славутською районною державною адміністрацією і зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 579 від 07 лютого 1997 року, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено: 09.07.2024.

Суддя Мотонок Т. Я.

СудСлавутський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення04.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120265592
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —682/1068/24

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Рішення від 04.07.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні