Рішення
від 10.07.2024 по справі 748/1566/24
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/748/504/24 Єдиний унікальний № 748/1566/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"10" липня 2024 р.м. Чернігів

Чернігівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді Хоменко Л.В.

секретаря Шкоди А.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернігів справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Черниш-Агро» про розірвання договору оренди земельної ділянки та стягнення заборгованості орендної плати, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ «Черниш-Агро», у якому просить розірвати договір оренди землі від 29 серпня 2020 року, кадастровий номер 7425589500:03:000:0072, площею 2,4235 га., укладений між ним та TOB «Черниш-Агро», припинити право оренди, зареєстроване за індексним номером 223851554 09 вересня 2020 року згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, стягнути з відповідача на його користь заборгованість з орендної плати за 2023 рік у розмірі 5523 грн. 61 коп. та сплачений судовий збір у сумі 2422 грн. 40 коп. Вимоги мотивує тим, що він є власником земельної ділянки площею 2,4235 га, кадастровий номер 7425589500:03:000:0072, яка розташована на території Черниської сільської ради. 29 серпня 2020 року між ним та ТОВ «Черниш-Агро» на вищевказану земельну ділянку укладено договір оренди землі № 14, згідно умов якого орендар вносить орендну плату за один календарний рік у розмірі 5523 грн. 61 коп. Орендна плата за поточний рік виплачується не пізніше 31 грудня поточного року щорічно. За 2023 рік орендарем орендна плата не виплачена, заборгованість відповідача за договором складає 5523 грн. 61 коп., позивач зазначає, що рішенням Чернігівського районного суду від 07 вересня 2023 року вже стягувалась заборгованість з відповідача згідно договору за оренду землі, вважає порушення ТОВ «Черниш-Агро» є систематичним, а тому позивач просить розірвати договір оренди землі у зв`язку з систематичною несплатою орендної плати та стягнути з відповідачазаборгованість по орендній платі за землю.

Ухвалою судді Чернігівського районного суду Чернігівської області від 04 квітня 2024 року відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Чернігівського районного суду Чернігівської області від 01 травня 2024 року підготовче провадження закрито та призначено судове засідання.

13 червня 2024 року відповідачем подано відзив на позовну заяву, у якому відповідач позовні вимоги визнає, погоджується із сумою заборгованості по орендній платі у розмірі 5523 грн. 61 коп. та не заперечує проти задоволення позовних вимог.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник відповідача ТОВ «Черниш-Агро» у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за відсутності відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши обставини справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 2,4235 га, кадастровий номер 7425589500:03:000:0072, яка розташована на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину та Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.9,11).

29 серпня 2020 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Черниш-Агро» укладено Договір оренди землі № 14, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельну ділянку з кадастровим номером 7425589500:03:000:0072, яка знаходиться на території Черниської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області. (а.с. 12-15). 29 серпня 2020 року між позивачем та відповідачем підписаний акт приймання-передачі земельної ділянки (а.с. 16).

Пунктом 4.1. договору оренди землі № 14 від 29 серпня 2020 року встановлено орендну плату за земельну ділянку площею 2,4235 га у розмірі 5 523 грн. 61 коп. за один календарний рік.

За розрахунком позивача орендна плата за 2023 рік за Договором оренди землі № 14 відповідачем не виплачена, у зв`язку з чим утворилась заборгованість на суму 5 523 грн. 61 коп. Із цим відповідач згоден.

Зі змісту ст. 3 ЦПК України вбачається, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав.

Відповідно до статті 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Так, спеціальним нормативно-правовим актом, який регулює правовідносини з оренди земельних ділянок, є Закон України «Про оренду землі».

Згідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно ч. 1 ст. 6 Закону України "Про оренду землі" орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК України, ЦК України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі» визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно частини 1 статті 15 цього Закону істотними умовами договору оренди землі є об`єкт оренди, строк дії договору, орендна плата, умови використання та цільове призначення земельної ділянки, умови збереження стану об`єкта оренди, умови та строки передачі землі, умови повернення, існуючі обмеження щодо використання ділянки, визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об`єкта оренди чи його частини та відповідальність сторін.

Частиною 1 ст. 96 Земельного Кодексу України передбачено, що до обов`язків землекористувачів віднесено своєчасна сплата земельного податку та орендної плати.

З пункту 9.4. договору оренди земельної ділянки від 29 серпня 2020 року № 14 вбачається, що орендар зобов`язаний щорічно сплачувати орендну плату в розмірі та у строк, передбачений цим Договором.

На даний час відповідачем TOB «Черниш-Агро» не виплачено орендну плату за вищезазначеним договором оренди земельної ділянки за 2023 рік.

Крім того, рішенням Чернігівського районного суду Чернігівської області від 07 вересня 2023 року (а.с.19-20) стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Черниш-Агро» на користь ОСОБА_1 заборгованість по орендній платі за землю по Договору № 14 від 29 серпня 2020 року за 2021 -2022 рік в сумі 11 047 грн 22 коп, що підтверджує систематичність невиконання відповідачем своїх зобов`язань за Договором оренди землі.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання, (ч. 1 ст. 625 ЦК України).

За положеннямистатті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Водночасабзацом шостимчастини другоїстатті 25ЗУ «Прооренду землі»передбачено обов`язок орендаря своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату за земельну ділянку.

Частиною 1 статті 32 Закону України «Про оренду землі» передбачено,що навимогу однієїзі сторіндоговір орендиземлі можебути достроковорозірваний зарішенням судув разіневиконання сторонамиобов`язків,передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Пунктом д) частини 1 статті 141 Закону України " Про оренду землі" передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє позивача можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що його земельну ділянку використовує інша особа.

Сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати є підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена в подальшому заборгованість, оскільки згідно зі статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Такий висновок встановлений в Постанові ВС від 14 листопада 2018 року у справі № 484/301/18. Суд зазначив, що оскільки встановлено факт систематичної несплати орендної плати, відповідно до частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі», частини першої статті 141 ЗК України, статті 651 ЦК України та умов договору це є правовою підставою для розірвання договору.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимогвідповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 525 ЦК України закріплено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст.ст. 610,611 ЦК України порушенням зобовязання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобовязання.

Таким чином, позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до положень ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторонни пропорційно розміру задоволених позовних вимог. При цьому відповідно до положень ч.1 ст. 142 ЦПК України у разі визнання позову до початку розгляду справи по суті відповідачем ТОВ «Черниш-Агро», 50 % судового збору, що припадає на його частку підлягає поверненню позивачу з державного бюджету.

Так, згідно платіжної інструкції № 0.0.3564169058.1 від 03 квітня 2024 року позивачем було сплачено 2 422 грн. 40 коп. судового збору за подання позовної заяви. Оскільки позов підлягає задоволенню в повному обсязі та такий, що визнаний відповідачем ТОВ «Черниш-Агро», то судові витрати по справі необхідно стягнути згідно вимог ч.1ст.142 ЦПК Українита ст.7 Закону України «Про судовий збір»тобто, стягнути з відповідача ТОВ «Черниш-Агро» на користь позивача у розмірі 50 відсотків судового збору, сплаченого при подачі позову, тобто 1211 грн. 20 коп. ( 2 422 грн. 40 коп. : 2) та повернути позивачу з державного бюджету 50% - 1 211 грн. 20 коп. сплаченого ним судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 76, 141, 258, 263-265, 279, 354-355 ЦПК України, ст.ст. 526, 530, 610, 611 ЦК України, ст. 13, 21, 24 ЗУ «Про оренду землі», суд,

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Черниш-Агро»про розірваннядоговору орендиземельної ділянкита стягненнязаборгованості орендноїплати- задовольнити.

Розірвати Договір оренди землі № 14, кадастровий номер 7425589500:03:000:0072, площею 2,4235 га, укладений 29 серпня 2020 року між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 та Товариством зобмеженою відповідальністю «Черниш-Агро», код ЄДРПОУ39470491,місцезнаходження:Чернігівська область,Чернігівський район,с.Черниш,вул.Перемоги,1-А, та припинити право оренди зареєстроване 09 вересня 2020 року за індексним номером 223851554.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Черниш-Агро», код ЄДРПОУ39470491,місцезнаходження:Чернігівська область,Чернігівський район,с.Черниш,вул.Перемоги,1-А, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ззареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , заборгованість по орендній платі за землю по Договору оренди землі № 14 від 29 серпня 2020 рокув сумі 5 523 (п`ять тисяч п`ятсот двадцять три) грн. 61 (шістдесят одна) коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Черниш-Агро», код ЄДРПОУ39470491,місцезнаходження:Чернігівська область,Чернігівський район,с.Черниш,вул.Перемоги,1-А, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , ззареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 - 1211 грн. 20 коп. в рахунок сплаченого судового збору.

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ,ззареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,з державногобюджету України1211 грн. 20 коп. судового збору, сплаченого при подачі позову, згідно платіжної інструкції № 0.0.3564169058.1 від 03 квітня 2024 року.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Чернігівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі, якщо повне рішення не було вручено в день його проголошення учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Хоменко Л.В.

СудЧернігівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120268698
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —748/1566/24

Рішення від 10.07.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Чернігівський районний суд Чернігівської області

Хоменко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні