Ухвала
від 18.06.2024 по справі 367/5774/24
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/5774/24

Провадження №2-о/367/313/2024

УХВАЛА

про залишення без руху

18 червня 2024 року суддя Ірпінського міського суду Київської області Горбачова Ю.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Шевченко Н.В., заінтересована особа: Бучанська державна нотаріальна контора Київської області, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

До Ірпінського міського суду Київської області надійшла заява ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Шевченко Н.В., заінтересована особа: Бучанська державна нотаріальна контора Київської області, про встановлення факту родинних відносин, яка не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Суд, дослідивши матеріали заяви та додані до неї документи, приходить до висновку про залишення її без руху з наступних підстав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; докази, що підтверджують факт.

Відповідно до ч. 2 ст. 318 ЦПК України, до заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

За правилами цивільного процесуального законодавства заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Проте заявником не зазначено та не надано доказів на підтвердження обставин, викладених в заяві, а саме: в поданій заяві заявник посилається на неможливість оформлення свого права на спадщину, однак не зазначено чи звертався заявник до нотаріуса з відповідною заявою та не було долучено будь-яких доказів відповідного звернення і прийнятого за ним рішення. Заявник також не додає до заяви свідоцтво про народження свого сина ОСОБА_2 , а надає неналежної якості копію свідоцтва про народження у перекладі українською мовою, зазначаючи, що свідоцтво про народження сина було втрачено. В той же час заявник не зазначає, що перешкоджає їй отримати дублікат свідоцтва про народження сина у разі його втрати.

Згідно із ч. 5 ст. 95 ЦПК України, учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 ЦПК України, письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно до ч. 4 ст. 95 ЦПК України, копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку встановленому чинним законодавством.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Однак, всупереч вищезазначеним вимогам, позивачем не засвідчено відповідність всіх копій письмових доказів оригіналам, які знаходяться у нього. У разі, якщо оригінал такого доказу відсутній, знищений, або знаходиться в іншої особи - зробити відповідну відмітку. Правова позиція щодо належного засвідчення висвітлена в постанові Верховного Суду України від 11 липня 2018 року у справі № 904/8549/17, а саме, що незасвідчені або неправильно засвідчені копії документів можуть бути належними, проте недопустимими доказами у справі, і є підставою для скасування судового рішення (належне засвідчення: «Згідно з оригіналом», назва посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дата засвідчення копії).

Проте, судом встановлено, що, додані до заяви письмові докази, а саме: копія паспорта ОСОБА_2 , (у тому числі і зворотна сторона такої копії) не була належним чином засвідчена.

Суд також звертає увагу, що подані докази повинні бути належної якості та читабельної форми, однак додана до заяви копія перекладу свідоцтва про народження є нечіткою та неповною, а також з неї не можливо встановити ким і коли був здійснений та посвідчений переклад.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Таким чином,заява ОСОБА_1 ,в інтересахякої дієадвокат ШевченкоН.В.,заінтересована особа:Бучанська державнанотаріальна контораКиївської області,про встановленняфакту родиннихвідносин,підлягає залишеннюбез рухуз наданнямзаявнику строкудля усуненнянедоліків,а саме:зазначити та за наявності надати докази на підтвердження неможливості оформлення заявником свого права на спадщину; надати засвідчену належним чином копію свідоцтва про народження ОСОБА_2 , або його дублікату; долучити належним чином засвідчену копію перекладу свідоцтва про народження ОСОБА_2 у належній якості; надати належним чином завірені копії письмових доказів, що додані до заяви, з урахуванням зазначених вище вимог.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 293, 294, 315, 318 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Шевченко Н.В., заінтересована особа: Бучанська державна нотаріальна контора Київської області, про встановлення факту родинних відносин - залишити без руху.

Заявнику надати строк для усунення недоліків, зазначених в ухвалі суду - 10 днів з дня отримання даної ухвали.

У разі не усунення недоліків у встановлений строк, заява відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України буде визнана неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://ip.ko.court.gov.ua/sud1013/.

Суддя: Ю.В. Горбачова

СудІрпінський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення18.06.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120279706
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —367/5774/24

Ухвала від 19.07.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні