Ухвала
від 08.07.2024 по справі 405/3818/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/3818/24

1-кп/405/156/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2024 року Ленінський районний суд міста Кіровограда в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м.Кропивницький обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного Реєстру досудових розслідувань за №22023120000000115 від 08.07.2023 за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого за ч.3 ст.111-1 КК України,

встановив:

В провадження Ленінського районного суду міста Кіровограда 30.05.2024 надійшов обвинувальний акт, внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22023120000000115 від 08.07.2023 за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого за ч.3 ст.111-1 КК України.

При цьому, щодо місця вчинення кримінального правопорушення в обвинувальному акті вказано наступне:

«…У квітні 2022 року, більш точний час досудовим слідством встановити не видалося за можливим, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи громадянином України, свідомо порушуючи свій конституційний обов`язок щодо захисту Вітчизни, перебуваючи у с. Круглоозерка Бехтерської територіальної громади Скадовського району Херсонської області, яке з 24.02.2022 по теперішній час є тимчасово окупованою територією, діючи умисно, з метою підтримання окупаційної влади, встановленої збройними формуваннями РФ, та впровадження стандартів освіти держави-агресора РФ у закладі освіти -«Круглоозерський ліцей Бехтерської сільської ради Скадовського району Херсонської області» (код ЄДРПОУ 24953437, вулиця Шкільна, будинок 27, с. Круглоозерка, Бехтерська територіальна громада, Скадовський район, Херсонська область, Україна, 75654), маючи відповідний досвід роботи, кваліфікацію, навички та професійні якості, достовірно усвідомлюючи та передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, прийняв пропозицію невстановлених осіб із числа представників збройних формувань РФ і окупаційної влади військово-цивільної адміністрації Херсонської області, та добровільно зайняв посаду директора закладу освіти «Круглоозерський ліцей Бехтерської сільської ради Скадовського району Херсонської області», на базі якого представниками окупаційної адміністрації держави-агресора створено заклад освіти (мовою оригіналу) «Государственное бюджетное образовательное учреждение Херсонской области «Круглоозерская школа Голопристанского муниципального округа» (273430, Херсонська область, м.о. Голопристанський, с. Круглоозерка, вул. Шкільна, буд.27).

В подальшому, перебуваючи на посаді директора вказаного закладу освіти, ОСОБА_5 , користуючись повноваженнями та правами керівника закладу освіти, виконуючи вказівки очільників окупаційної адміністрації держави-агресора і представників збройних формувань РФ, з метою підтримки та утвердження окупаційної влади РФ на території с. Круглоозерка Бехтерської територіальної громади Скадовського району Херсонської області, розпочав впроваджувати критерії та стандарти освітнього процесу, регламентовані нормами та вимогами федерального законодавства РФ у сфері освіти, в освітній процес підпорядкованого йому закладу освіти (мовою оригіналу) «Государственное бюджетное образовательное учреждение Херсонской области «Круглоозерская школа Голопристанского муниципального округа».

Крім того, перебуваючи на посаді директора вказаного закладу освіти, діючи умисно, з метою впровадження стандартів освіти держави-агресора, ОСОБА_5 проводить військово-патріотичні заходи, спрямовані на підтримку російських окупаційних військ і збройних підрозділів силових структур Російської Федерації…».

Враховуючи наведене, в ході підготовчого судового засідання у даному кримінальному провадженні судом на обговорення учасників судового провадження поставлено питання щодо визначення підсудності зазначеного кримінального провадження, оскільки інкриміноване обвинуваченому ОСОБА_5 кримінальне правопорушення відповідно до обвинувального акта мало місце на території, на яку територіальна юрисдикція (підсудність) Ленінського районного суду м. Кіровограда не поширюється.

Прокурор та захисник в судовому засіданні не заперечили щодо направлення обвинувального акту до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання щодо звернення з відповідним поданням до Касаційного кримінального суду Верховного Суду з метою вирішення питання про визначення його підсудності.

Заслухавши думку учасників підготовчого судового засідання, суд прийшов до наступних висновків.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право направити обвинувальний акт, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 32 КПК України кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

Згідно ч. 9 ст. 615 КПК України, з урахуванням змін, внесених Законом України № 2462-ІХ від 27.07.2022, які (зміни) набрали чинності та підлягають застосуванню з 25.08.2022, під час дії воєнного стану обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об`єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Відповідно до ч. 7 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Скадовський районний суд Херсонської області, юрисдикція якого поширюється на територію місця вчинення інкримінованого згідно обвинувального акта обвинуваченому ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України, не здійснює правосуддя в умовах воєнного стану.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Вища рада правосуддя рішенням від 30.05.2023 № 566/0/15-23 змінила територіальну підсудність судових справ Скадовського районного суду Херсонської області на Великоолександрівський районний суд Херсонської області.

Тобто, в даному випадку юрисдикція Великоолександрівського районного суду Херсонської області поширюється на територію за місцем вчинення інкримінованого згідно обвинувального акта обвинуваченому ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 КК України.

Згідно ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів з дня винесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Беручи до уваги положення статей 32, 34, 615 КПК України та з урахуванням того, що вирішення питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів належить виключно до компетенції Касаційного кримінального суду Верховного Суду, і з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження, а також забезпечення визначеного статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод права на справедливий суд упродовж розумного строку та недопущення в подальшому скасування судового рішення через порушення правил підсудності, суд дійшов висновку про необхідність направлення даного кримінального провадження до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання щодо звернення з відповідним поданням до Касаційного кримінального суду Верховного Суду з метою вирішення питання про направлення кримінального провадження, внесеного до Єдиного Реєстру досудових розслідувань за №22023120000000115 від 08.07.2023 за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого за ч.3 ст.111-1 КК України до Великоолександрівського районного суду Херсонської області.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 34, 314, 615 КПК України суд,

постановив:

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного Реєстру досудових розслідувань за №22023120000000115 від 08.07.2023 за обвинуваченням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого за ч.3 ст.111-1 КК України, направити до Кропивницького апеляційного суду для вирішення питання щодо звернення з відповідним поданням до Касаційного кримінального суду Верховного Суду з метою вирішення питання про направлення даного кримінального провадження до Великоолександрівського районного суду Херсонської області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Ленінського районного суду

м. Кіровограда ОСОБА_7

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення08.07.2024
Оприлюднено12.07.2024
Номер документу120281574
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Колабораційна діяльність

Судовий реєстр по справі —405/3818/24

Ухвала від 08.07.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

Ухвала від 08.07.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

Ухвала від 30.05.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Льон С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні