Рішення
від 11.07.2024 по справі 606/1317/24
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/1317/24

Р і ш е н н я

і м е н е м У к р а ї н и

11 липня 2024 року м.Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючої судді Ромазан Л.С.,

при секретарі Будз М.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовлі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянська державна нотаріальна контора, про визнання права власності на нерухоме майно,-

встановив:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернулись до суду із позовом до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, в якому просять визнати за ними право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що в АДРЕСА_1 . Зокрема, позивач ОСОБА_1 просить визнати за нею в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 право власності на 2/6 частки та як за членом колгоспного двору на 1/6 частку у вказаному нерухомому майні, а позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 - право власності на 1/6 частку у цьому ж майні як за членами колгоспного двору. Позивач ОСОБА_1 не може отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом через відсутність правовстановлюючих документів та державної реєстрації вказаного нерухомого майна, яке належало до колгоспного двору.

У підготовче судове засідання позивачі не з`явились, у позові вказали про розгляд справи за їх відсутності, просять позов задовольнити.

Відповідач Золотниківська сільська рада Тернопільського району Тернопільської області у судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності та визнання позову.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянська державна нотаріальна контора, в судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності.

Суд, дослідивши та оцінивши докази, встановив

Житловий будинок в АДРЕСА_1 належить до колгоспного двору, головою якого був ОСОБА_6 , а його членами ОСОБА_7 (дружина голови двору), ОСОБА_2 (син голови двору), ОСОБА_1 (дочка голови двору), ОСОБА_8 (внука голови двору), ОСОБА_3 (внук голови двору). Зазначене підтверджується довідкою Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області від 08 травня 2024 року № 57.

Відповідно до ч.1 ст.120 ЦК України 1963 року майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Оскільки житловий будинок в АДРЕСА_1 належав до колгоспного двору, то батьки позивача ОСОБА_1 , вона сама та позивачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 мають у ньому частку, яка складає по 1/6 кожному.

Спору щодо розміру часток у майні колгоспного двору між його членами немає.

ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті належну йому частку у майні колгоспного двору успадкувала його дружина ОСОБА_5 , оскільки вона була зареєстрована та постійно проживала із ним на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.524 ЦК 1963 року спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно з ст.529,548,549 ЦК 1963 року при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти, дружина і батьки померлого. Для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

16 жовтня 2012 року ОСОБА_5 склала заповіт, яким заповіла належне їй усе своє майно ОСОБА_1 .

ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина на належне їй майно 2/6 частки у житловому будинку із господарським будівлями в АДРЕСА_1 .

Відповідно до висновку про вартість житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами в АДРЕСА_1 складає 196300 грн.

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Теребовлянської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 , однак у видачі їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом відмовлено у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів та державної реєстрації вказаного нерухомого майна, яке належало до колгоспного двору.

Інші спадкоємці майна померлої ОСОБА_5 із заявами про прийняття спадщини не звертались.

Судові витрати позивачі просять залишити за ними.

Згідно із ст.328, 392 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1223,1268 ЦК України 2003 року право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або не прийняти її.

Аналізуючи зазначені обставини, визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до переконання, що позовні вимоги позивачів слід задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст.76-80, 200, 263-265 ЦПК України, ст.524, 529,548,549 ЦК 1963 року ст. 328,392, 1223, 1268 ЦК України, суд,-

ухвалив:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ,зареєстрована у АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на 3/6 частки житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , з яких на 2/6 частки в порядку спадкування після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на 1/6 частки як за членом колгоспного двору.

Визнати за ОСОБА_2 , зареєстрований у АДРЕСА_3 ,РНОКПП НОМЕР_2 , право власності на 1/6 частку житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , як за членом колгоспного двору.

Визнати за ОСОБА_3 , зареєстрований у АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , право власності на 1/6 частку житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , як за членом колгоспного двору.

Визнати за ОСОБА_4 , зареєстрована у АДРЕСА_3 , фактично проживаючої у АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , право власності на 1/6 частку житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що в АДРЕСА_1 , як за членом колгоспного двору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.07.2024
Оприлюднено15.07.2024
Номер документу120310973
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —606/1317/24

Рішення від 11.07.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні