Ухвала
від 17.07.2024 по справі 335/8953/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8953/23 6/335/264/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м.Запоріжжя у складі головуючого судді Алєксєєнка А.Б., за участю секретаря судового засідання Ігнатенко Г.Ю., розглянувши подання головного державного виконавця Лівобережного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Берестецької Тетяни Едуардівни про примусовий привід боржника ОСОБА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

До Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя надійшло подання головного державного виконавця Лівобережного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Берестецької Тетяни Едуардівни про примусовий привід боржника ОСОБА_1 .

В обґрунтування подання зазначено, що на виконанні в Лівобережному відділі державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) перебуває виконавче провадження № 74837922 з примусового виконання виконавчого документа судового наказу №335/8953/23 виданого 28.12.2023 Орджонікідзевським районним судом м.Запоріжжя про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Компанія Ред Лайн» заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги за період з січня 2022 по серпень 2023 у розмірі 5 509,39 грн.

26.04.2024 державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження за вищезазначеним виконавчим документом, копію постанови надіслано боржнику.

Державним виконавцем направлявся боржнику виклик державного виконавця, з зобов`язанням з`явитися до Лівобережного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), боржник за викликом не з`явився.

Також, з метою встановлення майнового стану боржника та здійснення опису належного йому майна, на яке можливо звернути стягнення державним виконавцем здійснено вихід за адресою боржника, проте двері ніхто не відчинив.

Враховуючи, що рішення суду боржником не виконується, боржник ухиляється від явки до відділу державної виконавчої служби, старший державний виконавець звернувся до суду із вказаним поданням.

Ухвалою судді від 19.06.2024 прийнято до розгляду подання старшого державного виконавця про примусовий привід боржника, та призначено судове засідання з викликом учасників розгляду подання.

Державний виконавець належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду подання у судове засідання не з`явився, разом з тим у поданні просив суд розглядати подання у його відсутність.

Інші учасники справи про дату, час та місце розгляду подання повідомлялися судом у встановленому законом порядку, проте у судове засідання не з`явилися, причини неявки суду не повідомили, заяв про відкладення розгляду справи до суду не надходило.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали подання, суд дійшов висновку, що подання не підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Відповідно до п. 14 ч. 3ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження»у разі якщо боржник без поважних причин не з`явився за викликом виконавця, виконавець має право звернутися до суду щодо застосування до нього приводу.

Згідно з ч. 1 ст.438ЦПК України розшук боржника або дитини, привід боржника оголошуються за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

Разом з цим, необхідність такого заходу, як примусовий привід боржника має бути обумовлена певними обставинами, на підтвердження яких державним виконавцем має бути надано відповідні докази такої необхідності.

Судом встановлено, що 26.04.2024 головним державним виконавцем Лівоборежного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Берестецькою Т.Е. винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 7483792 з примусового виконання виконавчого документа судового наказу №335/8953/23 виданого 28.12.2023 Орджонікідзевським районним судом м.Запоріжжя про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Компанія Ред Лайн» заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги за період з січня 2022 по серпень 2023 у розмірі 5 509,39 грн.

До матеріалів подання долучено копію виклику державного виконавця від 26.04.2024 з якого вбачається, що державний виконавець зобов`язував ОСОБА_1 з`явитися до виконавця 09.05.2024 о 14:00 год. за адресою: м.Запоріжжя, пр.Металургів, буд.6.

Проте матеріали справи не містять доказів належного направлення державним виконавцем зазначеного вище виклику боржнику про необхідність з`явитись до ДВС, відсутні відомості про те, що боржник отримав відповідний виклик (поштове повідомлення, розписка про одержання виклику тощо).

Також до матеріалів подання додано копію акту державного виконавця від 15 травня 2024 року з якого вбачається, що головним державним виконавцем Берестецькою Т.Е. при примусовому виконанні виконавчого документа судового наказу №335/8953/23 виданого 28.12.2023 Орджонікідзевським районним судом м.Запоріжжя здійснено вихід за місцем проживання боржника за адресою: АДРЕСА_1 , з метою встановлення майнового стану боржника та здійснення опису належного йому майна, на яке можливо звернути стягнення, проте за вказаною адресою двері не відчинили. У зв`язку із чим встановити місце знаходження боржника не виявилось можливим, залишено виклик.

Однак долучений до матеріалів подання акт державного виконавця від 15.05.2024 про відсутність можливості встановити наявність майна боржника за адресою проживання, не містить підписів та прізвищ понятих, а також не містить інформації на яку саме дату та час було залишено виклик боржника до Відділу державної виконавчої служби.

Закон України«Про виконавче провадження»вказує про право державного виконавця на звернення до суду із поданням про примусовий привід боржника.

Привід за своєю правовою природою є заходом процесуального примусу, що полягає у затриманні і примусовому доставлені особи задля забезпечення її участі у провадженні у випадках, якщо цю особу було належним чином викликано, але вона не з`явилася без поважних причин або без повідомлення про причини неприбуття.

Відповідно до ч. 1ст. 28 Закону України «Про виконавче провадження»копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження (далідокументи виконавчого провадження) доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простим поштовим відправленням або доставляються кур`єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, постанов, передбачених пунктами 1-4 частини дев`ятоїстатті 71 цього Закону, які надсилаються рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Аналіз вказаних положень дозволяє зробити висновок про можливість застосування примусового приводу до боржника лише в разі його належного повідомлення про необхідність явки до виконавчої служби та ухилення належним чином повідомленого боржника від явки.

Разом з цим, суду не надано переконливих доказів на підтвердження того, що боржник відмовляється добровільно виконати виконавчий документ, відсутні відомості про отримання боржником копії постанови про відкриття виконавчого провадження від 26.04.2024 року.

Також до матеріалів подання не надано доказів на підтвердження вручення боржнику виклику до державного виконавця Лівобережного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) або про його надсилання за адресою, зазначеною у виконавчому документі рекомендованим поштовим відправленням, отже в матеріалах подання відсутні будь-які належні докази щодо належного повідомлення боржника про необхідність явки до Відділу державної виконавчої служби.

З урахуванням викладеного та в зв`язку з відсутністю доказів факту ухилення боржника від явки до державного виконавця на виклики останнього, суд не вбачає правових підстав для застосування даного заходу забезпечення виконання судового рішення та приходить до висновку про відмову у задоволенні подання про застосування приводу до боржника ОСОБА_1 .

На підставі викладеного, керуючисьст.260,438 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні подання головного державного виконавця Лівобережного відділу державної виконавчої служби у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Берестецької Тетяни Едуардівни про примусовий привід боржника ОСОБА_1 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Повний текст ухвали виготовлено 17.07.2024.

Суддя: А.Б. Алєксєєнко

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення17.07.2024
Оприлюднено18.07.2024
Номер документу120412345
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —335/8953/23

Ухвала від 17.07.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Судовий наказ від 21.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні