Рішення
від 14.05.2010 по справі к18/023-10/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"14" травня 2010 р. С права № К18/023-10/21

Господарський суд Київсь кої області у складі колегії суддів: головуючого - Яреми В. А., судів Горбасенка П.В., Треть якової О.О., розглянувши матер іали справи

за первісним позовом Ко мпанії Гілвард Інвестмент с Б.В. (Gilward Investments B.V.)

до: 1. Закритого акціонер ного товариства «Авіакомпан ія «АЕРОСВІТ», Київська обл., с . Гора

2. Відкритого акціонерно го товариства «Агентство пов ітряних сполучень та туризму «Аеротур», м.Чернівці

3. Товариства з обмеженою відповідальністю «ГенАвіа-І нвест», м. Дніпропетровськ

4. Товариства з обмеженою відповідальністю «Столични й реєстратор», м. Київ

5. Товариства з обмеженою відповідальністю «Фонд-Марк ет», м. Київ

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору, на стороні відповідачів: 1. Закрите ак ціонерне товариство «Майсте р брок», м. Київ

2. Фонд державн ого майна України, м. Київ

3. Товариство з обмеженою відповідальністю «Бюро», м. Київ

4. Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрінфоконсалт», м. Київ

про визнання договорів купівлі-продажу недійсними в частині покупця, переведен ня прав та обов' язків покуп ця, визнання права власності та зобов' язання вчинити пе вні дії

за зустрічним позовом Товариства з обмеженою від повідальністю «ГенАвіа-Інве ст»

до Компанії Гілвард Інв естментс Б.В. (Gilward Investments B.V.)

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору, на стороні позивача: 1. Закрите акціон ерне товариство «Авіакомпан ія «АЕРОСВІТ»

2. Відкрите акціо нерне товариство «Агентство повітряних сполучень та тур изму «Аеротур»

3. Товариство з об меженою відповідальністю «С толичний реєстратор»

4. Товариства з об меженою відповідальністю «Ф онд-Маркет»

5. Закрите акціон ерне товариство «Майстер бро к»

6. Фонд державног о майна України

про визнання права на ро зпорядження об' єктом інвес тиції

за участю представників :

від позивача: Юхименко М .(довіреність від 31.10.2009р.)

від відповідача 1: Трубак ов Є.О.(№45/2-2010 від 19.03.2010р.)

від відповідача 2: Бондарь О.В.(довіреність від 29.03.2010р.)

від відповідача 3: Почека й М.В.(довіреність від 05.03.2010р.);

Мороз А.В.(д овіреність від 04.03.2010р.);

Ільченко І .В. (довіреність від 01.03.2010р.)

від відповідача 4: не з' я вився

від відповідача 5: Кіян А.В .(довіреність від 05.03.2010р.);

Шарахмато ва Т.Є. (довіреність від 05.03.2010р.)

від третьої особи 1: не з' явився

від третьої особи 2: Ганнош ин О.А.(довіреність №17 від 12.01.2010р. )

від третьої особи 3: не з' явився

від третьої особи 4: не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Компанія Гілвард Інв естментс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (далі- Гіл вард Інвестментс Б.В./позивач ) звернулась до господарсько го суду Київської області з позовом до Закритого акціо нерного товариства «Авіаком панія «АЕРОСВІТ»(далі-ЗАТ «А віакомпанія «АЕРОСВІТ»/відп овідач 1), Відкритого акціонер ного товариства «Агентство п овітряних сполучень та туриз му «Аеротур»(далі-ВАТ «Аерот ур»/відповідач 2), Товариства з обмеженою відповідальністю «ГенАвіа-Інвест»(далі-ТОВ «Г енАвіа-Інвест»/відповідач 3), Т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Столичний реєст ратор»(далі-ТОВ «Столичний р еєстратор»/відповідач 4), Това риства з обмеженою відповіда льністю «Фонд-Маркет»(далі-Т ОВ «Фонд-Маркет»/відповідач 5), за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні в ідповідачів Закрите акціоне рне товариство «Майстер брок »(далі-ЗАТ «Майстер брок»/тре тя особа 1), Фонд державного ма йна України (далі-третя особа 2), про визнання недійсними в ч астині покупця договору купі влі-продажу №1; К-210/214 від 27.10.2004р. та договору купівлі-продажу №18-41 5 від 27.05.2005р.; переведення на пози вача прав та обов' язків пок упця за зазначеними договора ми; визнання за позивачем пра ва власності на 108 097 штук прост их іменних акцій ЗАТ «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ»; зобов' яз ання відповідача 4 внести змі ни до системи реєстру власни ків іменних цінних паперів З АТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ» ; зобов' язання відповідача 5 здійснити безумовну операц ію списання з обігу іменних ц інних паперів.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 22.02.2010р . у складі колегії суддів: голо вуючого - Кошика А.Ю., суддів Т ретьякової О.О., Яреми В.А. пору шено провадження у справі №К 18/023-10 та призначено її до розгля ду на 09.03.2010р.

09.03.2010р. через загальний відд іл господарського суду Київс ької області ВАТ «Аеротур»по дано заяву про відвід колегі ї суддів.

Ухвалою голови господарсь кого суду Київської області від 09.03.2010р. зазначену заяву ВАТ «Аеротур»залишено без задов олення, внесено зміни до скла ду колегії по даній справі, а с аме: призначено головуючим с уддю Ярему В.А. та призначено д о складу колегії суддю Горба сенка П.В.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 09.03.2010р . справу №К18/023-10 прийнято до пров адження колегією суддів у ск ладі: головуючого - Яреми В.А ., суддів Горбасенка П.В., Треть якової О.О., справі присвоєно № К18/023-10/21 та призначено її до розг ляду на 29.03.2010р.

Відповідач 1 відповідно до в ідзиву на позовну заяву, прот и позову не заперечує.

Відповідач 2 позовні вимоги не визнає з підстав, викладен их у відзиві на позовну заяву , заявив про застосування стр оку позовної давності для за хисту порушеного права, вста новленого ст. 257 ЦК України, та п росить суд у задоволенні поз ову відмовити повністю.

Відповідач 3 позовні вимоги не визнає з підстав, викладен их у відзиві на позовну заяву , заявив про застосування стр оку позовної давності для за хисту порушеного права, вста новленого ст. 257 ЦК України, та п росить суд у задоволенні поз ову відмовити повністю.

Відповідач 5 заявив про заст осування строку позовної дав ності для захисту порушеного права, встановленого ст. 257 ЦК У країни, та просить суд у задов оленні позову відмовити повн істю.

09.03.2010р. та 29.03.2010р. через загальни й відділ господарського суду Київської області від відпо відача 4 надходили клопотанн я про здійснення розгляду да ної справи без участі його пр едставника.

09.03.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 3 надійшли клопотання про пов ернення позовної зави без ро згляду та про витребування у позивача оригіналу для огля ду та належним чином завірен у копію сертифікату чи випис ки з рахунку цінних паперів п ро те, що позивач є акціонером ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ»станом на момент розгляду справи; відомостей про особу , якою здійснено реєстрацію п озивача як юридичної особи.

Оскільки у судовому засіда нні 09.03.2010р. представник відпові дача 3 зазначені клопотання н е підтримав, дані клопотання судом не вирішувались.

Крім того, 09.03.2010р. через загаль ний відділ господарського су ду Київської області від від повідача 3 надійшли клопотан ня про витребування доказів, а саме: від відповідача 1 та Те риторіального управління ко місії з цінних паперів та фон дового ринку в м. Києві та Київ ській області оригіналу для огляду та належним чином зав ірену копію протоколу №2 засі дання Загальних зборів акціо нерів ЗАТ «Авіакомпанія «А ЕРОСВІТ»від 25-27 жовтня 2004р. Зазн ачені клопотання судом задов олені.

Також, 09.03.2010р. через загальний відділ господарського суду Київської області від відпов ідача 3 надійшли клопотання п ро витребування доказів, а са ме: від реєстратора позивача - відомостей щодо володіння ф ізичною особою Майбергом А.С . та/або Гуртовим Г.А. часткою (а кціями) позивача, інформації щодо наявності відносин кон тролю зазначених осіб з пози вачем, а також хто володів час тками (акціями) позивача з 2004р. по теперішній час; від Антимо нопольного комітету України інформацію стосовно володін ня Майбергом А.С. та/або Гуртов им Г.А. часткою (акціями) позив ача, інформації щодо наявнос ті відносин контролю зазначе них осіб з позивачем.

У задоволенні зазначених к лопотань судом відмовлено, о скільки витребовувані відпо відачем 3 докази лежать поза м ежами розгляду даного спору.

09.03.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 5 надійшло клопотання про з астосування засобів фіксаці ї під час розгляду даної спра ви. Зазначене клопотання суд ом задоволено.

Крім того, 09.03.2010р. через загаль ний відділ господарського су ду Київської області від від повідача 5 надійшло клопотан ня про залучення до участі у д аній справі Генеральної прок уратури України.

Приписами ст. 36№ Закону Укра їни «Про прокуратуру»визнач ено, що представництво проку ратурою інтересів громадяни на або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами ві д імені держави процесуальни х та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів гром адянина або держави у випадк ах, передбачених законом.

Прокурор самостійно визна чає підстави для представниц тва у судах, форму його здійсн ення і може здійснювати пред ставництво в будь-якій стаді ї судочинства в порядку, пере дбаченому процесуальним зак оном.

До того ж, стаття 29 ГПК Україн и передбачає, що прокурор бер е участь лише у розгляді спра в за його позовами, а також мож е вступити за своєю ініціати вою у справу, порушену за позо вом інших осіб, на будь-якій ст адії її розгляду для предста вництва інтересів громадяни на або держави.

Враховуючи, передбаченні п риписами Господарського про цесуального кодексу України форми участі прокурора у роз гляді справ, а також те, що чин ним законодавством не передб ачена можливість суду здійсн ювати залучення до участі у с праві прокурора, в тому числі Генеральної прокуратури Укр аїни, суд дійшов висновку, що з азначене клопотання є необґр унтованим, а тому задоволенн ю не підлягає.

09.03.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області відповідачем 3 (да лі-позивач за зустрічним по зовом) подано зустрічну позо вну заяву до Гілвард Інвестм ентс Б.В. (далі-відповідач за зустрічним позовом), за уча стю третіх осіб, які не заявля ють самостійних вимог на пре дмет спору, на стороні позива ча ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ», ВАТ «Аеротур», ТОВ «Столи чний реєстратор», ТОВ «Фонд-М аркет», ЗАТ «Майстер брок», Фо нд державного майна України, про визнання права розпоряд ження об' єктом інвестиції, а саме 55 000 шт. простих іменних а кцій, емітованих ЗАТ «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ».

Відповідач за зустрічним п озовом зустрічні позовні вим оги не визнає з підстав, викла дених у запереченнях на зуст річну позовну заяву, та проси ть суд у задоволенні зустріч ного позову відмовити повніс тю.

ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ»проти зустрічного позову заперечує з підстав, викладе них у відзиві на зустрічну по зовну заяву, та просить суд у з адоволенні зустрічних позов них вимог відмовити повністю .

29.03.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 5 надійшло клопотання про вит ребування доказів, а саме: із а рхіву господарського суду Ки ївської області - матеріалів справи №К3/287-08, із подальшим зал ученням до даної справи копі ї матеріалів справи № К3/287-08.; від ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - угод и про управління Компанією Гілвард Інвестментс Б.В. та угоди про вихід\врегулюванн я виходу ОСОБА_1. зі складу бенефіціарів (власників) поз ивача; від реєстратора позив ача - відомостей щодо осіб, що володіють частками (акціями) позивача; від відповідача 1 - л истів про скликання Загальни х зборів акціонерів 25-27.10.2004р. У з адоволенні зазначених клопо тань судом відмовлено, оскіл ьки витребовувані відповіда чем 5 докази лежать поза межам и розгляду даного спору.

Ухвалами господарського с уду Київської області від 29.03.20 10р. прийнято зустрічну позовн у заяву для спільного розгля ду з первісним позовом та від кладено розгляд даної справи на 16.04.2010р.

09.04.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від Гілвард Інв естментс Б.В. надійшла заява п ро уточнення первісних позов ним вимог, відповідно до якої позивач уточнив місцезнаход ження відповідача 3. Зазначен і уточнення судом прийняті.

16.04.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 3 надійшла заява про залученн я до участі у даній справі у як ості третіх осіб, які не зая вляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні від повідачів Товариство з обмеж еною відповідальністю «Бюро »та Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Укрінфоко нсалт». Зазначена заява судо м задоволена.

16.04.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 3 надійшло клопотання про вит ребування доказів, а саме: від ОСОБА_2 та ОСОБА_1. - пись мові пояснення щодо обставин продажу пакету акцій відпов ідача 2 відповідачу 3 та наданн я згоди інших акціонерів або їх відмови від придбання акц ій. У задоволенні зазначених клопотань судом відмовлено з огляду на їх необґрунтован ість.

16.04.2010р. через загальний відді л господарського суду Київсь кої області від відповідача 3 надійшло клопотання про вит ребування доказів, а саме: від відповідача 1 та територіаль ного управління Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку в м. Києві та Київ ській області належним чином завіреної копії протоколу з асідання Загальних зборів а кціонерів 25-27.10.2004р. Враховуючи н аявність названих документі в в матеріалах справи, у задов оленні зазначеного клопотан ня судом відмовлено.

Ухвалою господарського су ду Київської області від 16.04.2010р . розгляд даної справи відкла дено на 30.04.2010р., а також залучено до участі у даній справі у яко сті третіх осіб, які не заяв ляють самостійних вимог на п редмет спору, на стороні відп овідачів Товариство з обмеже ною відповідальністю «Бюро» (далі-ТОВ «Бюро»/третя особа 3) , Товариство з обмеженою відп овідальністю «Укрінфоконса лт»(далі-ТОВ «Укрінфоконсалт »/третя особа 4).

Ухвалою господарського су ду Київської області від 30.04.2010р . розгляд даної справи відкла дено на 14.05.2010р. для підготовки п овного тексту рішення.

В судовому засіданні 14.05.2010р. с удом оголошено повний текст рішення по даній справі.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши наявні в ній д окази, оцінивши їх в сукупнос ті та заслухавши пояснення п редставників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до п. 5.2 Устан овчого договору ЗАТ «Авіаком панія «АЕРОСВІТ»у редакції в ід 03.10.2001р., акціонерами Товарист ва були Фонд державного майн а України, ВАТ «Аеротур»та Ко мпанія Гілвард Інвестментс Б .В. (Gilward Investments B.V.), з кількістю акцій 47 563 (22,3942%), 84 196 (39,6421%) та 80 631 (37,9637%) відповідн о.

25-27.10.2004р. відбулись загальні зб ори акціонерів ЗАТ «Авіакомп анія «АЕРОСВІТ», на яких було вирішено, зокрема, питання п ро надання згоди на продаж Ві дкритим акціонерним товарис твом «Аеротур» 53 097 шт. акцій ЗА Т «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ», що становить 24,99976% статутного ф онду ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРО СВІТ»Товариству з обмеженою відповідальністю «ГенАвіа-І нвест».

Рішення оформлено протоко лом засідання Загальних збор ів акціонерів Товариства №2 в ід 25-27.10.2004р., копія якого міститьс я в матеріалах справи.

Відповідно до порядку денн ого, термін, порядок та умови у кладання договору купівлі-пр одажу 53 097 шт. акцій ЗАТ «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ»на зазначе них зборах акціонерами не ро зглядався.

27.10.2004р. між ВАТ «Аеротур»(далі -продавець), від імені якого на підставі договору доручення діяв ЗАТ «Майстер брок», та ТО В «ГенАвіа-Інвест»(далі-поку пець) укладено договір купів лі-продажу акцій №1;К-210/214 (далі-Д оговір 1), відповідно до якого покупець зобов' язується сп латити продавцю купівельну ц іну акцій, а продавець зобов' язується передати у власніст ь покупця 53 097 простих іменних акцій ЗАТ «Авіакомпанія «АЕР ОСВІТ».

27.10.2004р. ТОВ «ГенАвіа-Інвест»в идано сертифікат іменних акц ій серії АА №15 про право власн ості на 53 097 шт. простих іменних акцій, емітентом яких є ЗАТ «А віакомпанія «АЕРОСВІТ». Копі я сертифікату міститься в ма теріалах справи.

Предметом первісного позо ву є, зокрема, вимога позивача про переведення на нього пра в та обов' язків покупця за Д оговором 1, оскільки укладанн я Договору 1 порушує його пере важне право на придбання акц ій ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ».

Приписами статті 25 Закону У країни «Про господарські тов ариства»передбачено, що закр ите акціонерне товариство - це товариство акції якого ро зподіляються між засновника ми і не можуть розповсюджува тися шляхом підписки, купува тися та продаватися на біржі .

Згідно п. 5.1.5 Статуту ЗАТ «Аві акомпанія «АЕРОСВІТ»у редак ції від 03.10.2001р., акціонери мають право передати належні акці ї повністю або частково у вла сність іншим акціонерам або третім особам на умовах, визн ачених в розділі 6 Установчог о договору Товариства.

Відповідно п. 5.1.6 Статуту акц іонери мають право переважно го придбання акцій іншого ак ціонера пропорційно кількос ті належних їм акцій.

Положеннями розділу 6 Устан овчого договору у редакції в ід 03.10.2001р., передбачено, що при пе редачі акцій акціонер має на діслати повідомлення іншим а кціонерам про намір передати належні йому акції або їх час тину. В повідомленні повинна бути вказана ціна продажу, ст роки та порядок оплати.

Інші Акціонери можуть реал ізовувати переважне право на придбання запропонованих до продажу акцій протягом трид цяти днів з моменту отриманн я такого повідомлення.

Враховуючи викладене, проц едура передачі акцій акціоне ром ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОС ВІТ»третім особам, що не є акц іонерами Товариства, передба чає обов' язкову наявність в ідмови інших акціонерів від свого переважного права на п ридбання запропонованих акц ій.

Крім того, відповідно до п. 6.3 .6 Установчого договору ЗАТ «А віакомпанія «АЕРОСВІТ», проц едура передачі акцій може бу ти замінена за письмовою дом овленістю між усіма Акціонер ами, або, якщо такої не досягну то, за рішенням загальних збо рів Авіакомпанії.

Як вбачається з первісного позову та підтверджується у сними поясненнями представн ика позивача, що надані в судо вих засіданнях, позивач за пе рвісним позовом, як на момент укладання Договору 1 так і на момент винесення даного ріше ння мав намір придбати акції ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ », в тому числі 53 097 простих імен них акцій Товариства, що були продані відповідачем 2 відпо відачу 3 на підставі спірного договору.

Приписами ч. 1 ст. 33 та ч. 2 ст. 34 Го сподарського процесуальног о кодексу України передбачен о, що кожна сторона повинна до вести ті обставини, на які вон а посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтвердженні певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

Втім, в порушення вищезазна чених норм, суду не надано нал ежних та допустимих доказів , що підвереджують факт відмо ви акціонерів ЗАТ «Авіакомпа нія «АЕРОСВІТ», в тому числі і позивача, від реалізації сво го переважного права на купі влю акцій відповідача 2.

Крім того, доказів, що підтв ерджують погодження усіма ак ціонерами ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ»зміни процедури п ередачі акцій Товариства, аб о прийняття загальними збора ми Авіакомпанії рішення про зміну процедури передачі акц ій Товариства, суду також не н адано.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку про недотрима ння відповідачем 2 при переда чі 53 097 простих іменних акцій З АТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ» відповідачу 3 процедури відч уження акцій, передбаченої р озділом 6 Установчого догово ру ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ».

Голосування ж ОСОБА_1. ві д імені позивача, на Загальни х зборах акціонерів ЗАТ «Аві акомпанія «АЕРОСВІТ», що від булись 25-27.10.2004р., за відчуження ві дповідачем 2 своїх акції відп овідачу 3, не оцінюється судом як відмова позивача від свог о переважного права на придб ання акцій Авіакомпанії, про цедура реалізації якого визн ачена розділом 6 Установчого договору ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ»у редакції від 03.10.200 1р., а може свідчити лише про на дання попередньої згоди на п родаж в майбутньому відповід ачем 2 простих іменних акцій З АТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ» відповідачу 3 у кількості 53 097 ш тук.

До того ж, суд звертає увагу , що вирішення Загальними збо рами акціонерів ЗАТ «Авіак омпанія «АЕРОСВІТ»25-27.10.2004р. пит ання продажу відповідачем 2 н алежних йому акцій Авіакомпа нії, не є за своїми правовими н аслідками зміною процедури п ередачі акцій ЗАТ «Авіакомпа нія «АЕРОСВІТ», передбаченої п. 6.3.6 Установчого договору Аві акомпанії, оскільки зазначен е питання на порядок денний з агальних зборів не виносилос ь, а винесенню такого питання , в свою чергу має передувати в ідсутність між усіма акціоне рами ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРО СВІТ»письмової домовленост і з приводу передачі акцій.

Відповідно до частини 1 стат ті 15 Цивільного кодексу Украї ни кожна особа має право на за хист свого цивільного права у разі його порушення, невизн ання або оспорювання.

Статтею 16 ЦК України закріп лено перелік способів захист у цивільних прав та інтересі в, згідно з яким кожна особа ма є право звернутися до суду за захистом свого особистого н емайнового або майнового пра ва та інтересу.

Дана норма кореспондуєтьс я з положеннями статті 20 Госпо дарського кодексу України, я кою визначено способи захист у прав і законних інтересів с уб'єктів господарювання та с поживачів.

Відповідно до ч. 2 п. 32 постано ви Пленуму Верховного Суду У країни №13 від 24.10.2008р. «Про практи ку розгляду судами корпорати вних спорів», у разі продажу а кціонером ЗАТ акцій з поруше нням переважного права інших акціонерів, останні наділен і правом на пред'явлення позо ву про переведення на них пра в та обов'язків покупця за укл аденим договором за аналогіє ю з нормою частини четвертої статті 362 ЦК України.

Згідно зі ч. 4 ст. 362 ЦК України, у разі продажу частки у праві спільної часткової власност і з порушенням переважного п рава купівлі співвласник мож е пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця. Одночасн о позивач зобов'язаний внест и на депозитний рахунок суду грошову суму, яку за договоро м повинен сплатити покупець.

Оскільки судом встановлен о, що при укладенні Договору 1 не було дотримано процедури передачі акцій ЗАТ «Авіакомп анія «АЕРОСВІТ», передбачено ї Установчим договором Авіак омпанії, відповідачами зазна чений факт не спростований, п озивач має намір реалізувати своє переважне право на прид бання 53 097 штук простих іменних акцій Авіакомпанії, а іншими акціонерами Авіакомпанії, щ о є учасниками провадження у даній справі, не заявлено баж ання щодо придбання зазначен их акцій, суд дійшов висновку , що вимога позивача за первіс ним позовом про переведення на нього прав та обов' язків покупця за договором купівл і-продажу акцій №1;К-210/214 від 27.10.2004р . є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

26.05.2005р. відбулись позачергові збори акціонерів ЗАТ «Авіак омпанія «АЕРОСВІТ», на яких б уло вирішено, зокрема, питанн я про затвердження нової ред акції рішення Загальних збор ів Товариства від 06.12.2004р., що офо рмлене протоколом №3 від 10.12.2004р. , про здійснення додаткового (четвертого) випуску акцій у к ількості 220 001 штук.

У зв'язку з тим, що свої перев ажні права викуп акцій додат кового випуску пропорційно д о їх частки у статутному фонд і на дату проведення цих Збор ів реалізовані усіма акціоне рами шляхом надання заявок н а придбання акцій додатковог о випуску Товариства, всі акц ій додаткового випуску були розподілені серед існуючих а кціонерів Товариства наступ ним чином:

83 520 простих іменних акцій - Гі лвард Інвестментс Б.В. (Gilward Investments B. V.);

49 267 простих іменних акцій - Фо нд державного майна України;

55 000 простих іменних акцій - ТОВ «ГенАвіа-Інвест»;

21 608 простих іменних акцій - ТОВ «Укрінфоконсалт»;

10 606 простих іменних акцій - ТОВ «Бюро».

Прийняття зазначених ріше нь оформлено протоколом Зага льних зборів акціонерів ЗАТ «Аеросвіт»№2 від 26.05.2005р., копія я кого міститься в матеріалах справи.

27.05.2005р. між ЗАТ «Аеросвіт»(дал і-продавець) та ТОВ «ГенАвіа-І нвест»(далі-покупець) укладе но договір купівлі-продажу а кцій №18-415 (далі-Договір 2), відпов ідно до якого, продавець прод асть та передасть покупцеві, а покупець придбає у продавц я 55 000 акцій.

Враховуючи порушення пере важного права позивача на пр идбання 53 097 простих іменних а кцій Авіакомпанії під час ук ладання Договору 1, що позбави ло позивача права на придбан ня 55 000 акцій додаткового (четв ертого) випуску, позивач за пе рвісним позовом просить суд перевести на нього права та о бов' язки покупця за Договор ом 2.

Відповідно до п. 5.1.7 Статуту З АТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ» акціонери мають право перева жного придбання акцій Авіако мпаній при додатковому випус ку пропорційно кількості акц ій, належним їм на дату прийня ття рішення про додатковий в ипуск. Аналогічне положення міститься у п. 4.1.5 Установчого д оговору ЗАТ «Авіакомпанія «А ЕРОСВІТ».

Таким чином, Відповідач 3 як власних 53097 шт. акцій ЗАТ «Авіа компанія «АЕРОСВІТ»при укла денні Договору 2 реалізував с воє переважне право придбанн я акцій нового випуску акцій пропорційно до своєї частки у статутному фонді Авіакомп анії.

Однак, за умови відсутності порушень прав позивача при у кладенні Договору 1 та придба нні саме позивачем у відпові дача 2 53 097 акцій за першочерг овим правом, на момент затвер дження загальними зборами ак ціонерів Авіакомпанії розпо ділу акцій нового випуску 26.05.20 05р. позивач би володів 62,963417% голо сів на зборах (133 728 акцій).

Така кількість голосів є пі дставою для затвердження роз поділу акцій, з урахуванням в олевиявлення позивача придб ати акції нового випуску про порційно до своєї частки (133 728 а кцій) в статутному капіталі Т овариства - додатково 55 000 штук.

Оскільки судом переведено права та обов' язки покупця за Договором 1 на позивача за первісним позовом, зазначени й договір не породжує для ТОВ «ГенАвіа-Інвест» правові на слідки у вигляді набуття ста тусу акціонера Авіакомпанії , тому у відповідача 3 фактично відсутнє переважне право ви купу акцій додаткового (четв ертого) випуску ЗАТ «Авіаком панія «АЕРОСВІТ» в кількості 55000 шт. простих іменних акцій.

Таким чином вимога позивач а за первісним позовом про пе реведення на нього прав та об ов' язків покупця за договор ом купівлі-продажу акцій №18-415 в ід 27.05.2005р. підлягає задоволенню .

Відповідно до договору куп івлі-продажу акцій №1; К-210/214 від 27.10.2004р. купівельна ціна 53 097 штук а кцій ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРО СВІТ»визначається за наступ ною формулою (п. 4.1. Договору):

КЦ = 53097 X 87 ХК1/К2

Де КЦ- Купівельна ціна в гр ивнях;

53097 - кількість Акцій,

К 1 - курс долару США до гривні , встановлений НБУ, на дату зді йснення покупцем оплати за а кції Акції;

К2 - курс долару США до гривні , встановлений НБУ на 24.09.2004р.

«/»- арифметичний знак ділен ня.

Відповідно до п. 4.2. Договору і з урахуванням умов додатко вої угоди № 2 від 24.11.2004р. до Догово ру 1, покупець зобов'язаний пер ерахувати купівельну ціну пр отягом 40 робочих днів від дати укладення. Але не раніше дати внесення до реєстру власник ів іменних цінних паперів ві дповідних змін про оформленн я права власності на акції по купця.

Зміни до реєстру власників іменних цінних паперів про о формлення права власності на акції покупця були проведен і 27 жовтня 2004 року. Отже, кінцев ий строк оплати - 04.12.2004р. включн о.

Курс долару США до гривні, в становлений НБУ на 24.09.2004р. дорів нює 530,82 грн. за 100 доларів США. Най більший курс долар США за пер іод з 27.10.2004р. по 27.12.2004р. склав 530,65 грн. за 100 доларів США.

Таким чином, максимальна мо жлива купівельна ціна за Дог овором 1, яку відповідач 3 мав с платити відповідачу 2 дорівн ює 4 617 960,00 грн.

Відповідно до Договору 2 куп івельна ціна акцій відповіда ча 1, що продаються відповідач у 3 складає 8 145 500,00 грн.

Враховуючи викладене, зага льна максимально можлива вар тість 108 095 штук простих іменни х акцій за Договором 1 та Догов ором 2 становить 12 763 460,00 грн.

Оскільки судом переведено права та обов' язки покупця за спірними Договорами на по зивача за первісним позовом, 12 763 460,00 грн., перерахованих Ко мпанією Гілвард Інвестмен тс Б.В. у відповідності до ст. 364 ЦК України на депозитний рах унок господарського суду Киї вської області, мають бути ви плачені первісному покупцев і за Договором 1 та Договором 2 - ТОВ «ГенАвіа-Інвест».

Пунктом 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України в изначено, що способом захист у цивільних прав та інтересі в може бути, зокрема, визнання права.

Відповідно до ст. 328 ЦК Україн и право власності набуваєтьс я на підставах, що не забороне ні законом, зокрема із правоч инів. Право власності вважає ться набутим правомірно, якщ о інше прямо не випливає із за кону або незаконність набутт я права власності не встанов лена судом.

З урахуванням того, що право власності відповідача 3 на 108 0 97 штук простих іменних акцій в иникло на підставі спірних п равочинів (Договору 1 та Догов ору 2), а права та обов' язки за даними правочинами переведе ні судом на позивача, суд дійш ов висновку, що підлягають за доволенню також первісні поз овні вимоги щодо визнання за компанією Гілвард Інвестме нтс Б.В. (Gilward Investments B.V.) права власнос ті на 108 097 простих іменних акці й ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІ Т».

Відповідно до ч. 2 п. 32 постано ви Пленуму Верховного Суду У країни №13 від 24.10.2008р. «Про практи ку розгляду судами корпорати вних спорів»продаж акціонер ом ЗАТ акцій з порушенням пер еважного права не зумовлює н едійсність відповідного пра вочину. Наслідком такого пор ушення є право будь-якого акц іонера ЗАТ вимагати в судово му порядку переведення на нь ого прав та обов'язків покупц я за аналогією з нормою части ни четвертої статті 362 ЦК.

Враховуючи наведене, перві сні позовні вимоги про визна ння недійсними договору купі влі-продажу акцій №1; К-210/214 від 27.1 0.2004р. та договору №18-415 від 27.05.2005р. в ч астині покупця з підстав ч. 1 с т. 203, 215, 236 ЦК України задоволенню не підлягають з огляду на пер еведення судом прав та обов' язків покупця за зазначеними договорами на первісного по зивача.

Водночас, відповідачами за явлено про застосування стро ку позовної давності щодо ви моги про переведення прав та обов' язків за Договором 1 та Договором 2, відповідно до ста тей 267, 362 ЦК України.

В обґрунтування зазначени х клопотань відповідачі поси лаються на той факт, що спірні Договори були укладені у 2004-2005 р оках, а тому право на зверненн я до суду за захистом своїх по рушених прав та обов' язків у позивача, з урахуванням вим ог ст. 362 ЦК України, сплинуло ще у 2005-2006 роках відповідно. Крім т ого, участь 26.05.2005р. у Загальних з борах акціонерів ЗАТ «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ»ОСОБА_1 ., який діяв, як посилається ві дповідач 3, від імені позивача на підставі довіреності від 13.10.1999р., свідчить про те, що пози вач знав, що ТОВ «ГенАвіа-Інве ст»є акціонером Авіакомпані ї та продаж йому 55 000 шт. простих іменних акцій додаткового (ч етвертого) випуску, що також п ідтверджує факт пропуску поз ивачем строків позовної давн ості.

Позивач в свою чергу запере чує проти застосування строк у позовної давності, з посила нням на той факт, що він не зна в і не міг знати про укладання спірних Договорів, а про пору шення своїх корпоративних пр ав, йому стало відомо лише 14.12.2009 р. при підписанні акту прийма ння-передавання документів с истеми реєстру власників іме нних цінних паперів ЗАТ «Аві акомпанія «АЕРОСВІТ», а тому первісний позов було подано без пропуску терміну позовн ої давності.

Дослідивши матеріали спра ви та подані докази, заслухав ши пояснення представників с торін, суд встановив, що клопо тання про застосування строк ів позовної давності є необґ рунтованими виходячи з насту пного.

Приписами статей 256, 258 Цивіль ного кодексу України визначе но, що позовна давність - це ст рок, у межах якого особа може з вернутися до суду з вимогою п ро захист свого цивільного п рава або інтересу.

Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до в имог про переведення на спів власника прав та обов'язків п окупця у разі порушення пере важного права купівлі частки у праві спільної часткової в ласності (стаття 362 цього Коде ксу).

Позивач безпосередньо зве рнувся з первісною позовною заявою через загальний відді л господарського суду Київсь кої області 18.02.2010р., що підтверд жується відміткою суду №283 від 18.02.2010р. про одержання позовних матеріалів.

Як вбачається зі змісту Дог овору 1 та Договору 2, вони укла дені між ВАТ «Аеротур»та ТОВ «ГенАвіа-Інвест», ЗАТ «Авіак омпанія «АЕРОСВІТ»та ТОВ «Ге нАвіа-Інвест»відповідно.

Враховуючи, що позивач, не є стороною ані за Договором 1, а ні за Договором 2, тому про фак т їх укладання він не знав і не міг знати.

Посилання ж відповідача 3 на присутність 26.05.2005р. на Загальни х зборах акціонерів ЗАТ «Аві акомпанія «АЕРОСВІТ»предст авника позивача - ОСОБА_1., с удом до уваги не приймається оскільки, як вбачається зі зм істу зазначеної довіреності позивач уповноважує ОСОБА _1. на вчинення всіх дій на ко ристь та від імені саме ЗАТ «А віакомпанія «АЕРОСВІТ», а не Компанії Гілвард Інвест ментс Б.В. Копія довіреності т а її нотаріально завірений п ереклад міститься в матеріал ах справи.

Доказів визнання недійсно ю зазначеної довіреності суд у не надано.

Крім того, поняття участі до віреної особи у загальних зб орах закритого акціонерного товариства не є тотожним пон яттю належного повідомлення акціонера про термін, порядо к та умови продажу акцій това риства.

Водночас, 14.12.2009р. між ЗАТ «Авіа компанія «АЕРОСВІТ», в особі Юхименка М.П., що є представни ком позивача за первісним по зовом в даній справі, та ТОВ «Ц ентральне реєстраційне аген тство»було підписано Акт при ймання-передавання документ ів системи реєстру власників іменних цінних паперів Авіа компанії уповноваженому на з берігання, відповідно до яко го відповідачу 1 передано, зок рема, оригінал Договору 1, зі з місту якого і стало відомо пр о продаж відповідачем 2 відпо відачу 3 акцій Авіакомпанії. К опія зазначеного акту містит ься в матеріалах справи.

За таких обставин, суд дійшо в висновку, що про порушення с воїх корпоративних прав пози вач дізнався лише 14.12.2009р., а не в м омент укладання Договору 1 та Договору 2, як помилково вважа є відповідач 3.

При подачі 18.02.2010р. первісної п озовної заяви позивачем не б уло пропущено строку позовно ї давності, що встановлений п . 3 ч. 2 ст. 258 ЦК України, а тому клоп отання про застосування стро ків позовної давності є необ ґрунтованими.

Приписами ст.1 Закону Україн и «Про Національну депозитар ну систему та особливості ел ектронного обігу цінних папе рів в Україні» передбачено, щ о реєстр власників іменних ц інних паперів - складений реє стратором на певну дату спис ок власників іменних цінних паперів та номінальних утрим увачів. Власник цінних папер ів - особа, яка має право власн ості на цінні папери відпові дно до закону та/або договору управління майном.

Згідно п.1 розділу 1 Положенн я про порядок ведення реєстр ів власників іменних цінних паперів, яке затверджене Ріш енням Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку України №1000 від 17.10.2006р. (далі-П оложення), система реєстру вл асників іменних цінних папер ів (далі - система реєстру) - сук упність даних, що забезпечує ідентифікацію зареєстрован их у цій системі власників, но мінальних утримувачів та емі тента, а також іменних цінних паперів, зареєстрованих на ї х ім'я, облік усіх змін інформа ції щодо вищевказаних осіб т а цінних паперів, одержання т а надання інформації цим осо бам і складання реєстру влас ників іменних цінних паперів .

Приписами пунктів 1, 17 розділ у 2 Положень визначено, що реєс траторська діяльність перед бачає виконання реєстраторо м, зокрема, унесення до систем и реєстру записів про перехі д права власності на іменні ц інні папери та внесення інфо рмації про знерухомлені цінн і папери на (з) рахунки(ів) номі нальних утримувачів.

Унесення до системи реєстр у записів про перехід права в ласності на іменні цінні пап ери за рішенням (вироком) суду , що набрало (набрав) законної сили, здійснюється реєстроут римувачем на підставі копій цих документів, переданих ре єстроутримувачу, які засвідч ені підписом судді та печатк ою суду.

Враховуючи переведення су дом прав та обов' язків поку пця за Договором 1 та Договоро м 2 на позивача за первісним по зовом, з подальшим визнанням за ним права власності на 108 097 ш т. простих іменних акцій Авіа компанії за вказаними правоч инами, суд дійшов висновку пр о зобов' язання ТОВ «Столичн ий реєстратор», як відповіда льного за ведення реєстру вл асників іменних цінних папер ів ЗАТ «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ», внести зміни до системи р еєстру власників іменних цін них паперів ЗАТ «Авіакомпані я «АЕРОСВІТ», а саме: змінити і нформацію по особовому рахун ку номінального утримувача Т ОВ «Фонд-Маркет»про кількіст ь простих іменних акцій Авіа компанії, які були знерухомл ені та передані ТОВ «ГенАвіа -Інвест»на зберігання до ном інального утримувача ТОВ «Фо нд-Маркет»- зменшити на 108 097 про стих іменних акції ЗАТ «Авіа компанія «АЕРОСВІТ»; збільши ти кількість простих іменних акцій ЗАТ «Авіакомпанія «АЕ РОСВІТ»на особовому рахунку Компанії Гілвард Інвестмент с Б.В., відкритого в системі ре єстру ЗАТ «Авіакомпанія «АЕР ОСВІТ», на 108 097 простих іменних акції ЗАТ «Авіакомпанія «АЕ РОСВІТ», та відповідно, зобов ' язати ТОВ «Фонд-Маркет», як номінального утримувача акц ій здійснити списання з обіг у 108 097 простих іменних акцій ЗА Т «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ», що обліковуються на рахунку в цінних паперах власника - ТО В «ГенАвіа-Інвест».

Предметом зустрічного поз ову є вимога про визнання за Т ОВ «ГенАвіа-Інвест»права роз порядження об' єктом інвест иції: простими іменними акці ями, емітованими ЗАТ «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ», в кількос ті 55 000 штук, номінальною варті стю 44,78 грн. кожна з підстав ст. 19 Закону України «Про інвести ційну діяльність».

В обґрунтування зустрічни х позовних вимог позивач заз начає, що вимога за первісним позовом про переведення на н ього прав та обов' язків за Д оговором 2 порушує його права на розпорядження об' єктом інвестицій - 55 000 простих іменн их акцій ЗАТ «Авіакомпанія « АЕРОСВІТ»та свідчить про нев изнання Компанією Гілвард Ін вестментс Б.В. права позивача розпоряджатись об' єктом ін вестицій, що передбачене Зак оном України «Про інвестицій ну діяльність», та результат ами інвестицій.

Дослідивши матеріали спра ви та подані докази, заслухав ши пояснення представників с торін, суд дійшов висновку, що зустрічна позовна вимога є н еобґрунтованою виходячи з на ступного.

Відповідно до статей 2, 7 Зак ону України «Про інвестиційн у діяльність»(далі-Закон), інв естиційною діяльністю є суку пність практичних дій громад ян, юридичних осіб і держави щ одо реалізації інвестицій.

Всі суб'єкти інвестиційної діяльності незалежно від фо рм власності та господарюван ня мають рівні права щодо зді йснення інвестиційної діяль ності, якщо інше не передбаче но законодавчими актами Укра їни.

Розміщення інвестицій у бу дь-яких об'єктах, крім тих, інв естування в які заборонено а бо обмежено цим Законом, інши ми актами законодавства Укра їни, визнається невід'ємним п равом інвестора і охороняєть ся законом.

Інвестор має право володіт и, користуватися і розпорядж атися об'єктами та результат ами інвестицій, включаючи ре інвестиції та торговельні оп ерації на території України, відповідно до законодавчих актів України.

Приписами статей 1, 4 Закону в изначено, що інвестиціями є в сі види майнових та інтелект уальних цінностей, що вклада ються в об'єкти підприємниць кої та інших видів діяльност і, в результаті якої створюєт ься прибуток (доход) або досяг ається соціальний ефект.

Об'єктами інвестиційної ді яльності можуть бути будь-як е майно, в тому числі основні ф онди і оборотні кошти в усіх г алузях та сферах народного г осподарства, цінні папери, ці льові грошові вклади, науков о-технічна продукція, інтеле ктуальні цінності, інші об'єк ти власності, а також майнові права.

Згідно ст. 19 Закону, держава г арантує захист інвестицій не залежно від форм власності, а також іноземних інвестицій. Захист інвестицій забезпечу ється законодавством Україн и, а також міжнародними догов орами України. Інвесторам, у т ому числі іноземним, забезпе чується рівноправний режим, що виключає застосування зах одів дискримінаційного хара ктеру, які могли б перешкодит и управлінню інвестиціями, ї х використанню та ліквідації , а також передбачаються умов и і порядок вивозу вкладених цінностей і результатів інв естицій.

З метою забезпечення сприя тливого та стабільного інвес тиційного режиму держава вст ановлює державні гарантії за хисту інвестицій.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни «Про цінні папери і фон дову біржу»акція - цінний пап ір без установленого строку обігу, що засвідчує дольову у часть у статутному фонді акц іонерного товариства, підтве рджує членство в акціонерном у товаристві та право на учас ть в управлінні ним, дає право його власникові на одержанн я частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквіда ції акціонерного товариства .

Відповідно до ст. 316 ЦК Україн и правом власності є право ос оби на річ (майно), яке вона зді йснює відповідно до закону з а своєю волею, незалежно від в олі інших осіб.

Право розпорядження є суку пністю правових норм, за допо могою яких закріплюється мож ливість визначити юридичну ч и фактичну долю речі (майна). П раво розпорядження - це закр іплена у нормах права можлив ість визначити юридичну чи ф актичну долю майна.

Визнання права відноситьс я до способів захисту цивіль них прав та інтересів, передб ачених статтями 16 ЦК України т а 20 ГК України. За захистом сво го майнового права та інтере су особа має право звернутис я до суду.

Відповідно до положень ст. 1 Господарського процесуальн ого кодекс України підприємс тва, установи, організації, ін ші юридичні особи (у тому числ і іноземні), громадяни, які зді йснюють підприємницьку діял ьність без створення юридичн ої особи і в установленому по рядку набули статусу суб'єкт а підприємницької діяльност і, мають право звертатися до г осподарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захи стом своїх порушених або осп орюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Згідно ст. 21 ГПК України стор онами в судовому процесі - поз ивачами і відповідачами - мож уть бути підприємства та орг анізації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації , що подали позов або в інтерес ах яких подано позов про захи ст порушеного чи оспорюваног о права або охоронюваного за коном інтересу. Відповідачам и є підприємства та організа ції, яким пред'явлено позовну вимогу.

Позов про визнання права ро зпорядження у даній справі ТОВ «ГенАвіа-Інвест» пре д'явило до Компаніїї Гілва рд Інвестментс Б.В.

Приписами статей 33, 34 ГПК Укр аїни визначено, що кожна стор она повинна довести ті обста вини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Обов'язок доказування визн ачається предметом спору. За загальним правилом тягар до казування певних обставин по кладається на особу, яка поси лається на ці обставини.

Разом з тим, позивачем за зу стрічним позовом не надано с уду належних та допустимих д оказів оспорення, порушення чи не визнання Компанією Г ілвард Інвестментс Б.В. пра ва розпорядження ТОВ «Ген Авіа-Інвест»саме об' є ктом інвестицій.

До того ж, суд звертає увагу , що об' єктом спірних правов ідносин за первісним позовом є акції, як цінний папір, що засвідчує дольову участь у с татутному фонді акціонерног о товариства, а не об' єкти інвестицій, що за своєю право вою природою являються ма йновими та інтелектуальними цінностями, що вкладаються в об'єкти підприємницької та і нших видів діяльності, як пом илково вважає позивач за зус трічним позовом.

Враховуючи вищевикладене , а також те, що позивачем за зу стрічним позовом не доведено факт оспорення чи порушення відповідачем за зустрічним позовом його права розпоряд ження об' єктом інвестиц ій - 55 000 простих іменних акцій З АТ «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ» , суд дійшов висновку про ві дсутність правових підстав д ля задоволення зустрічної ви моги про визнання за ТОВ «ГенАвіа-Інвест»право розпо рядження об' єктом інвестиц ії: простими іменними акціям и, емітованими ЗАТ «Авіакомп анія «АЕРОСВІТ», в кількості 55 000 штук, номінальною вартіст ю 44,78 грн. кожна.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, відповідн о до статті 49 ГПК України, по ре зультатам розгляду первісно го позову, покладаються судо м на відповідача 1 та відповід ача 2 пропорційно розміру зад оволених первісних позовних вимог, а за зустрічним позово м - на позивача за зустрічним позовом, у зв'язку з відмов ою у зустрічному позові.

Враховуючи викладене, кер уючись ст. 124 Конституції Укра їни, ст. ст. 33, 34, 49, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Первісний поз ов задовольнити частково.

2. Перевести на Компанію Гіл вард Інвестментс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (зареєстровано за законодавс твом Нідерландів, реєстрацій ний номер 24279173, (зареєстрований офіс : Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands)) прав а та обов'язки покупця на 53 097 (п'я тдесят три тисячі дев'яносто сім) простих іменних акцій За критого акціонерного товари ства «Авіакомпанія «АЕРОСВІ Т»(ідентифікаційний код за Є ДРПОУ 20048090, 08307, с. Гора, Бориспільс ький район, Київська область , Україна) за договором купівл і-продажу акцій №1; К-210/214 від 27.10.2004р ., що укладений між Відкритим а кціонерним товариством «Аге нтство повітряних сполучень та туризму «Аеротур»(іденти фікаційний код за ЄДРПОУ 23249742, 58 000, м. Чернівці, вул. Головна, 40) та Товариством з обмеженою від повідальністю «ГенАвіа-Інве ст»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 33114771, 49005 м. Дніпропетровсь к, вул. Писаржевського, 1А) з дод атковими угодами до нього.

3. Перевести на Компанію Гіл вард Інвестментс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (зареєстровано за законодавс твом Нідерландів, реєстрацій ний номер 24279173, (зареєстрований офіс : Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands)) прав а та обов'язки покупця на 55 000 (п'я тдесят п'ять тисяч) простих ім енних акцій Закритого акціон ерного товариства «Авіакомп аній «АЕРОСВІТ»(ідентифікац ійний код за ЄДРПОУ 20048090, 08307, с. Гор а, Бориспільський район, Київ ська область, Україна) за дого вором купівлі продажу акцій №18-415 від 27.05.2005р., що укладений між Закритим акціонерним товари ством «Авіакомпанія «АЕРОСВ ІТ»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 20048090, 08307, с. Гора, Бориспіль ський район, Київська област ь, Україна) та Товариством з об меженою відповідальністю «Г енАвіа-Інвест»(ідентифікаці йний код за ЄДРПОУ 33114771, 49005 м. Дніп ропетровськ, вул. Писаржевсь кого, 1 А) з додатковими угодам и до нього.

4. Визнати за Компанією Гілв ард Інвестментс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (з ареєстровано за законодавст вом Нідерландів, реєстраційн ий номер 24279173, (зареєстрований о фіс : Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands)) право власності на 108 097 (сто вісім тис яч дев'яносто сім) простих іме нних акцій Закритого акціоне рного товариства «Авіакомпа нія «АЕРОСВІТ»(ідентифікаці йний код за ЄДРПОУ 20048090, 08307, с. Гора , Бориспільський район, Київс ька область, Україна).

5. Зобов'язати Товарист во з обмеженою відповідальні стю «Столичний Реєстратор»

(ідентифікаційний код за ЄД РПОУ 36002369, 04053, м. Київ, Кудрявський узвіз, будинок 7) внести зміни до системи реєстру власникі в іменних цінних паперів Зак ритого акціонерного товарис тва «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ »(ідентифікаційний код за ЄД РПОУ 20048090, 08307, с. Гора, Бориспільсь кий район, Київська область, У країна):

- змінити на особовому рахунку номінального утриму вача Товариства з обмеженою

відповідальністю «Фонд-М аркет»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 34412655, 01023, м. Київ, вул. Меч никова, будинок 2) інформацію п ро кількість простих іменних акцій Закритого акціонерног о товариства «Авіакомпанія « АЕРОСВІТ»(ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 20048090), які були зне рухомлені на зберігання до н омінального утримувача Това риства з обмеженою відповіда льністю «Фонд-Маркет»(іденти фікаційний код за ЄДРПОУ 34412655) - зменшити на 108 097 (сто вісім тися ч дев'яносто сім) простих імен них акцій Закритого акціонер ного товариства «Авіакомпан ія «АЕРОСВІТ»(ідентифікацій ний код за ЄДРПОУ 20048090);

- збільшити кількіст ь простих іменних акцій З акритого акціонерного тов ариства «Авіакомпанія «АЕРО СВІТ»(ідентифікаційний код з а ЄДРПОУ 20048090) на особовому раху нку компанії Гілвард Інвестм ентс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (зареєстрова но за законодавством Нідерла ндів, реєстраційний номер 24279173 , (зареєстрований офіс: Strawinskylaan 411 Tor en A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands)), відкритого в си стемі реєстру Закритого акці онерного товариства «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ», на 108 097 (сто в ісім тисяч дев'яносто сім) про стих іменних акцій Закритого акціонерного товариства «Ав іакомпанія «АЕРОСВІТ»(ідент ифікаційний код за ЄДРПОУ 20048090 ).

6. Зобов'язати номінального утримувача Товариство з обме женою відповідальністю «Фон д-Маркет»(ідентифікаційний к од за ЄДРПОУ 34412655, 01023, м. Київ, вул. М ечникова, будинок 2) здійснити безумовну операцію списання з обігу, списати прості іменн і акції Закритого акціонерно го товариства «Авіакомпанія «АЕРОСВІТ»(ідентифікаційни й код за ЄДРПОУ 20048090) у кількості 108 097 (сто вісім тисяч дев'яносто сім) штук, що обліковуються на рахунку в цінних паперах вла сника - Товариства з обмежено ю відповідальністю «ГенАвіа -Інвест» (ідентифікаційний к од за ЄДРПОУ 33114771, 49005 м. Дніпропет ровськ, вул. Писаржевського, 1А ).

7. Стягнути з Відкритого а кціонерного товариства «Аге нтство повітряних сполучень та туризму «Аеротур»(58000, м. Чер нівці, вул. Головна, 40, ідентифі каційний код за ЄДРПОУ 23249742) на користь Компанії Гілвард Інвестментс Б.В. (Gilward Investments B.V.) (заре єстровано за законодавством Нідерландів, реєстраційний номер 24279173, (зареєстрований офі с: Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands)) 885 (вісімс от вісімдесят п' ять) доларі в США 39 центів держаного мита та 64 (шістдесят чотири) грн. 06 ко п. витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

8. Стягнути з Закритого акці онерного товариства «Авіако мпанія «АЕРОСВІТ»(08307, Київськ а обл., Бориспільський р-н, с. Го ра, ідентифікаційний код за Є ДРПОУ 20048090) на користь Компанії Гілвард Інвестментс Б.В. (Gilward Inves tments B.V.) (зареєстровано за законо давством Нідерландів, реєстр аційний номер 24279173, (зареєстров аний офіс: Strawinskylaan 411 Toren A 4e, 1077XX Amsterdam, the Netherlands) ) 1 561 (одну тисячу п' ятсот шіст десят один) долар США 11 центів державного мита та 112 (сто дван адцять) грн. 94 коп. витрат на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу.

9. Перерахувати з депозитног о рахунку господарського суд у Київської області (рахунок ГУ ДКУ у Київській обл. 37316005000401, ОК ПО 03499945, МФО 821018) на користь Товари ства з обмеженою відповідаль ністю «ГенАвіа-Інвест»(49005, м. Д ніпропетровськ, вул. Писарже вського, 1А, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 33114771) 12 763 460 (дванадця ть мільйонів сімсот шістдеся т три тисячі чотириста шістд есят) грн. 00 коп. вартості 108 097 (сто вісім тисяч дев'яносто сім) пр остих іменних акцій Закритог о акціонерного товариства «А віакомпанія «АЕРОСВІТ»(іден тифікаційний код за ЄДРПОУ 2004 8090).

10. В решті первісних позовни х вимог відмовити.

11. У задоволенні зустрічног о позову відмовити повністю.

12. Видати наказ після набран ня рішенням законної сили.

Дане рішення господар ського суду набирає законної сили після закінчення десят иденного строку з дня його на лежного оформлення та підпис ання, і може бути оскаржено в а пеляційному або касаційному порядку.

Головуючий суд дя В. А. Ярема

Судді П.В. Горбасен ко

О.О. Третьякова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення14.05.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12044659
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к18/023-10/21

Рішення від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Ярема В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні