Ухвала
від 17.07.2024 по справі 922/1751/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"17" липня 2024 р. м. ХарківСправа № 922/1751/24

Господарський суд Харківської області у складі:

суддя Ольшанченко В.І.

без участі учасників справи

розглянувши матеріали справи

за позовом Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під, 1 пов.) до Приватного підприємства "Топливосервіс" (61082, м. Харків, пр. Героїв Харкова, 192/1, кв. 29) простягнення 241020,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (позивач) через систему "Електронний суд" надало Господарському суду Харківської області позовну заяву до Приватного підприємства "Топливосервіс" (відповідач), в якій просить суд стягнути з Приватного підприємства "Топливосервіс" (код ЄДРПОУ 30234467) штраф у розмірі 120510,00 грн, та пені у розмірі 120510,00 грн із зарахуванням зазначеної суми до Державного бюджету України на рахунок відповідного управління Державної казначейської служби України, а також стягнути з Приватного підприємства "Топливосервіс" (код ЄДРПОУ 30234467) на користь Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (61022, м. Харків, майдан Свободи, 5, Держпром, 6 під, 1 пов. Код ЄДРПОУ 22630473) судовий збір у розмірі 2892,24 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на невиконання відповідачем у визначені законодавством строки рішення позивача від 29.10.2021 №70/131-р/к та порушенням вимог п. 1 ст. 50, п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", посилаючись при цьому на ст. 56 Закону України "Про захист економічної конкуренції" та ст. 17, 25 Закону України "Про Антимонопольний комітет України".

Ухвалою від 21.05.2024 суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 08.07.2024 суд залишив позовну заяву без руху, згідно з ч. 11 ст. 176 ГПК України, та надав позивачу строк п`ять днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме на подання до Господарського суду Харківської області:

- належні повноваження Дикань О.М. на підписання позовної заяві від імені юридичної особи;

- докази, що Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України є юридичною особою.

Зазначену ухвалу відправлено судом через систему «Еелктронний суд» 09.07.2024 о 17:00 та отримано позивачем 09.07.2024 о 17:12, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа.

Відтак, відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України, останнім днем, яким мають бути усунені недоліки, є 15.07.2024.

15.07.2024 позивач надав заяву про усунення недоліків позовної заяви, до якому додав: положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету України; витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на позивача; форму посадової інструкції державних службовців категорії "Б" та "В"; накази позивача №70/70-КП від 22.06.2020 про призначення Дикань О. та №70/27-ОД від 01.07.2021 про організацію самопредставництва інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах та інших юрисдикційних органах.

Дослідивши надані документи, суд встановив наступне.

Згідно з п. 1 Положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету України, затвердженого розпорядженням АМК України від 23.02.2001 №32-р та зареєстрованого в МЮУ 30.03.2001 за №291/5482, (надалі Положення) відділення є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в Державному казначействі України, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням.

Таким чином, позивач надав докази, що Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України є юридичною особою.

З наданих суду документів не вбачається наявності повноважень Дикань О.М. на підписанні від імені позивача позовної заяви.

Відповідно до п/п 16, 17 п. 8 Положення голова відділення під час реалізації завдань, покладених на відділення, має такі повноваження: звертатися до суду з позовами, заявами і скаргами у зв`язку із застосуванням законодавства про захист економічної конкуренції, а також із запитами щодо надання інформації про справи, що розглядаються цими судами відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції (16); представляти відділення без спеціальної довіреності в суді (17).

Як убачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 11.07.2023 керівником головою Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України є Гладик Юрій Тарасович.

ОСОБА_1 вписана як представник, що має повноваження: вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо (здійснює без окремого доручення керівника самопредставництво у судах України та інших юрисдикційних органах з правом посвідчення документів щодо повноважень. Без права: відмови, зміни, відкликання, визнання позову, відмови від апеляційних, касаційних скарг, укладання мирової угоди)

Згідно з наказом позивача №70/70-КП від 22.06.2020 ОСОБА_1 призначено на посаду головного спеціаліста юридичного відділу Східного міжобласного територіального відділення АМК України з 23.06.2020 у порядку переведення.

У п. 4 форми посадової інструкції державних службовців категорії "Б" та "В" визначені всі права, які має головний спеціаліст юридичного відділу. Серед перелічених відсутнє право на підписання та подання позовних заяв до суду.

Наказом №70/27-ОД від 01.07.2021 про організацію самопредставництва інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах та інших юрисдикційних органах позивач затвердив перелік уповноважених осіб, які здійснюють самопредставництво інтересів позивача у судах та інших юрисдикційних органах. До цього переліку включена і ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 2 наказу позивача №70/27-ОД від 01.07.2021 про організацію самопредставництва інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах та інших юрисдикційних органах установлено, що уповноважені особи, визначені у Переліку уповноважених осіб, які здійснюють самопредставництво інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах України, в тому числі, але не виключно: у господарських судах, у кримінальних, цивільних судах/провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, з усіма правами, які надані законом позивачу, відповідачу, третій особі, зацікавленій особі, стороні у справах про адміністративні правопорушення, стороні у виконавчому провадженні, у тому числі з правом посвідчення копій документів щодо повноважень: без права: відмови, зміни, відкликання, визнання позову, відмови від адміністративних, касаційних скарг, укладання мирової угоди;

здійснювати самопредставництво інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України, його посадових осіб в органах досудового розслідування, прокуратури, державної виконавчої служби, та інших юрисдикційних органах;

забезпечувати виконання покладених на Східне міжобласне територіальне відділення АМК України завдань визначених законодавством, при забезпеченні самопредставництва в судах України.

Отже, вищенаведеним наказом не надано особам, зазначеним у Переліку, в тому числі і ОСОБА_1 , права підписувати та подавати позовні заяви від імені Східного міжобласного територіального відділення АМК України.

Згідно зі ст. 237 ЦК України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Не є представником особа, яка хоч і діє в чужих інтересах, але від власного імені, а також особа, уповноважена на ведення переговорів щодо можливих у майбутньому правочинів. Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 238 ЦК України представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє. Представник не може вчиняти правочин, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто тією особою, яку він представляє.

Частиною 2 статті 162 ГПК України встановлено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відтак, позовна заява підписана особою, яка не має права її підписувати та посадове становище якої не вказано.

Позивач помилково вважає, що самопредставництво надає повноваження особі право на підписання позову від імені юридичної особи, оскільки згідно з ст. 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Посилання позивача у п. 2 наказу №70/27-ОД від 01.07.2021 про організацію самопредставництва інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах та інших юрисдикційних органах про те, що уповноважені особи, визначені у Переліку уповноважених осіб, які здійснюють самопредставництво інтересів Східного міжобласного територіального відділення АМК України у судах України, в тому числі, але не виключно: у господарських судах, з усіма правами, які надані законом позивачу, відповідачу, третій особі, і т.п. не наділяє цих осіб правом підписувати та подавати до суду позовні заяви, оскільки вказані особи набувають права позивача, відповідача, третьої особи та інше лише після відкриття судом провадження у справі, а для цього необхідно аби була підписана уповноваженою на то особою позовна заява.

Отже, оскільки у цьому наказі не вказані права уповноважених осіб, зазначених у Переліку, на підписання та подання позовних заяв від імені позивача, то вони не вважаються наданими.

Таким чином, позивач не виконав ухвалу суду та не надав належні повноваження Дикань О.М. на підписання позовної заяві від імені юридичної особи.

Згідно з ч. 13 ст. 176 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172, 173 цього Кодексу, і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк.

Виходячи з вищевикладеного, позовна заява Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до Приватного підприємства "Топливосервіс" про стягнення штрафу та пені у загальній сумі 241020,00 грн підлягає залишенню без розгляду згідно з п. 8 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Керуючись ст. 237, 238 ЦК України, ст. 162, 176, 226, 232 235, 242 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Залишити без розгляду позовну заяву Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України до Приватного підприємства "Топливосервіс" про стягнення штрафу та пені у загальній сумі 241020,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Порядок і строк оскарження передбачено ст. 255 - 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повне судове рішення складено та підписано 17.07.2024.

СуддяВ.І. Ольшанченко

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.07.2024
Оприлюднено19.07.2024
Номер документу120453384
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо застосування антимонопольного та конкурентного законодавства про захист економічної конкуренції щодо антиконкурентних узгоджених дій

Судовий реєстр по справі —922/1751/24

Ухвала від 17.07.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 08.07.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 24.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 20.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Ольшанченко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні