Рішення
від 19.10.2010 по справі 11/72-1464
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" жовтня 2010 р.

Справа № 11/72-1464

Господарський суд Тернопільської області

у складі                

Розглянув справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ройал Шуз", м. Київ, вул. Мельникова,12 (поштова адреса: м. Київ вул. І. Кудрі,5).

до відповідача: Суб‘єкта підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1.

За участю представників сторін

Позивача: Леоненко Г.М. –представник.

Відповідача: не з‘явився.

Суть справи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Ройал Шуз", м. Київ, вул. Мельникова,12 (поштова адреса: м. Київ вул. І. Кудрі,5), звернулось до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до суб‘єкта підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 про стягнення 15000 грн. 00 коп.

Відповідач в судове засідання не з‘явився, відзив на позов суду не надав, а тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

В розпочатому судовому засіданні представнику позивача роз’яснено права та обов’язки, передбаченні ст. ст. 22, 81-1 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне:

12 липня 2010 року між ТзОВ "Ройал Шуз" (далі Замовник) та СПД-ФО ОСОБА_1 (далі Підрядник) був укладений договір підряду №11-10 (далі Договір), відповідно до умов якого Підрядник за дорученням Замовника зобов‘язується виконати на власний ризик і з використанням власних матеріалів комплекс робіт з установки опалення та підводу холодної води нежитлового приміщення, розташованого за адресою м. Львів Торговий комплекс "Кинг Кросс". Замовник зобов‘язується прийняти та оплатити виконані роботи, а також компенсувати вартість використаних Підрядником матеріалів (п.п. 1.1. Договору)

Оплата за виконані Підрядником роботи проводиться в національній валюті наступним чином: Замовник вносить передоплату в сумі 15 000 грн. на розрахунковий рахунок або готівкою в касу Підрядника. Строк виконання робіт за Договором до 30.07.2010 року (п.п. 2.2; 3.1 Договору).

На виконання умов Договору позивач платіжним дорученням № 5775 від 15.07.2010 року здійснив попередню оплату в розмірі 15 000 грн.

Відповідач умови Договору належним чином не виконав, у встановлений Договором строк не виконав роботи по з установки опалення та підводу холодної води нежитлового приміщення, розташованого за адресою м. Львів Торговий комплекс "Кинг Кросс", у зв‘язку з чим позивач був змушений укласти договір з іншим підрядником на виконання аналогічних робіт.

Кошти в розмірі 15 000 грн. 00 коп. отримані від Замовника в якості попередньої оплати відповідно до умов Договору позивачу не повернув.

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо підрядник своєчасно не розпочав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків. (ст.ст. 837; 846; 849 Цивільного кодексу України)

Відповідно до ст.ст. 525, 526, 527, 530 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ст.ст. 33,43 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Відповідачем не подано суду доказів належного виконання умов Договору, а також доказів повернення позивачу коштів, отриманих у якості попередньої оплати.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, господарський суд вважає позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Ройал Шуз" обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

Згідно ст.49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 33,43,49,75,82,84,85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2. Стягнути з суб‘єкта підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Ройал Шуз", м. Київ вул. Мельникова,12 (поштова адреса: м. Київ вул. І. Кудрі,5), ідентифікаційний код 35829342 –15 000 грн. 00 коп. заборгованості; 150 грн. 00 коп. в повернення сплаченого державного мита та 236 грн. 00 коп. в повернення витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням суду законної сили.

4. На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторонами може бути подано апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня його прийняття (підписання) через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення19.10.2010
Оприлюднено06.11.2010
Номер документу12046318
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/72-1464

Рішення від 19.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні