Рішення
від 20.10.2010 по справі 15/85-1327
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"20" жовтня 2010 р. Справа № 15/85-1327

Господарський суд Терноп ільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув справу

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Нечипорук Транспорт Сервіс ", вул. Гайова, 44, м. Тернопіль, 46008

до відповідача 1) Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Трейдінг Восток", вул. Іг оревська, 12А, м. Київ 70, 04070

2) Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Лілам" вул. Гр ушевського, 145, м. Збараж, Збараз ький район, Тернопільська об ласть, 47302

про стягнення 22557,65 грн. заб оргованості, 2255,76 грн. штрафу, 1093,7 1 грн. пені, 2.100 грн. витрат по опл аті послуг адвоката.

за участю представників сторін:

позивача: адв окат Глух Андрій Євгенович - с відоцтво № НОМЕР_1 від 12.12.08р .;

відповідача 1: не з'явився.

відповідача 2: не з'явився.

Суть справи:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю "Нечипорук Т ранспорт Сервіс", вул. Коперн ика, 1, м. Тернопіль, вул. Гайова, 44, м. Тернопіль звернулося з по зовом до 1) Товариства з обмеже ною відповідальністю "Трейді нг Восток", вул. Ігоревська, 12А, м. Київ та 2) Товариства з обмеж еною відповідальністю "Лілам ", вул. Грушевського, 145, м. Збараж , Збаразький район, Тернопіль ська область про cтягнення 22557,6 5 грн. заборгованості, 2255,76 грн. ш трафу, 1093,71 грн. пені, 2.100 грн. витра т по оплаті послуг адвоката.

Сторони відповідно до ст. 64 Г ПК України повідомлені про м ісце і час розгляду справи.

У розпочатому судовому зас іданні учаснику судового про цесу роз' яснено його процес уальні права та обов' язки, п ередбачені ст. ст. 20, 22, 81-1 Господа рського процесуального коде ксу України (далі ГПК України ).

Представник позивача в суд овому засіданні 06.10.2010р. клопота нням від 01.10.2010р. відмовився від позову в частині солідарного стягнення заявленої суми з Т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Лілам" вул. Грушев ського, 145, м. Збараж, Збаразький район, Тернопільська област ь, у зв' язку з укладеною 01.09.2010р . між останнім та Товариством з обмеженою відповідальніст ю "Нечипорук Транспорт Серві с" вул. Гайова, 44, м. Тернопіль, до даткової угоди до договору п оруки від 02.04.2010р. відповідно до якої договір поруки діє до 01.10.2 010р..

Суд, розглянувши заяву, прий має її як таку, що подана у від повідності до ст. 22 ГПК Україн и.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю.

Відповідач № 1 без поважних причин витребуваних ухвалам и суду від 11.08.2010р., 24.09.2010р. та 06.10.2010р. ма теріалів не подав, повноважн ий представник в судове засі дання не з' явився хоча про ч ас та місце розгляду справи п овідомлявся належним чином .

Відповідно до вимог ст. 75 ГП К України справа розглядаєть ся за наявними в ній матеріал ами.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представника позивача, оціни вши представлені докази в їх сукупності, судом встановле но наступне:

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів .

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, фізичні особи - пі дприємці, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України та п. 2 ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Нечипорук Транспорт Сервіс " вул. Гайова, 44, м. Тернопіль, є юридичною особою, що підтвер джується довідкою витягом з Єдиного державного реєстру ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців АД № 679112, а том у наділений правом на зверне ння до суду за захистом своїх прав.

Як вбачається з матеріалі в справи, між Товариством з об меженою відповідальністю "Тр ейдінг Восток", вул. Ігоревськ а, 12А, м. Київ 70 (Замовник/Експеди тор) та Товариством з обмежен ою відповідальністю "Нечипор ук Транспорт Сервіс", вул. Гайо ва, 44, м. Тернопіль (Перевізник), 25.02.2010 року укладено договір на транспортне обслуговування № UA 028/02/10, відповідно до яких стор они взяли на себе зобов' яза ння:

- Замовник/Експедитор замов ляє та оплачує, а Перевізник н адає послуги з виконання пер евезень вантажів автомобіль ним транспортом у міжміських та міжнародних сполученнях (п. 1.1. договору)

У відповідності до п. 2.1. дого вору Замовник/Експедитор зоб ов' язався, зокрема, надават и вантажі для перевезень на п ідставі узгодженого "Замовле ння/Заявки на перевезення", що є невід'ємною частиною цього договору, в якому вказані пун кт завантаження/митне оформл ення, розвантаження/митну оч истку, дата і час прибуття, кон тактні особи та їх телефони, н азва та характеристика ванта жу, об' єм та вага вантажу, вар тість перевезення, додаткові вимоги.

Ціна на послуги узгоджуєть ся Сторонами в "Замовленнях/З аявках на перевезення" і вказ уються у рахунках Перевізник а (п. 3.1. договору).

За фактом виконання переве зення Сторони складають та п ідписують Акт виконаних робі т (п. 7.1. договору).

Пунктом 7.2. договору сторони визначили, що даний договір в ступає в силу з моменту підпи сання і діє до 31.12.2010р.. Якщо жодна із Сторін за 30 (тридцять) днів д о закінчення строку дії Дого вору не попередить іншу Стор ону про розірвання договору, то даний договір зберігає св ою силу для Сторін кожного ра зу ще на один рік.

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема із заявки № 500-1 11/10 від 22.03.2010р. на перевезення ван тажу автомобільним транспор том за маршрутом Франція - У країна, яка була погоджена Ст оронами - перевезення повинн о було здійснюватись транспо ртним засобом Рено р.н. НОМЕ Р_2 під керуванням водія О СОБА_1, за маршрутом Hesingue (Франц ія) - Одеса (Україна), через по граничний перехід Ягодин, да та завантаження 25.03.2010 року, дата вивантаження 01.04.2010 року, ставка за перевезення становить су му 2050 Євро, вартість печаток, ва ртість відкриття TIP, що станом на 02.04.2010 року становило 22.557 грн. 65 к оп., яку Товариства з обмеж еною відповідальністю "Трейд інг Восток", вул. Ігоревська, 12А , м. Київ 70, зобов'язано було о платити по перерахунку на пр отязі 14 днів після отримання о ригіналів документів.

02 квітня 2010 року сторонами п ідписаний та скріплений печа тками Акт виконаних робіт № 159 5, згідно якого, роботи виконан і в повному обсязі та сторони претензій по строках, якості та обсягу вантажних перевез ень не мають.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарсько го кодексу України, до викона ння господарських договорів застосовуються відповідні п оложення Цивільного кодексу України з урахуванням особл ивостей, передбачених Господ арським кодексом.

Зобов'язання виникають з пі дстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України , а саме цивільні права та обов 'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільно го законодавства, а також із д ій осіб, що непередбачені цим и актами, але за аналогією пор оджують цивільні права та об ов'язки. Підставами виникнен ня цивільних прав та обов'язк ів, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст. 509 Циві льного кодексу України, ст. 173 Г осподарського кодексу Украї ни, в силу господарського зоб ов' язання, яке виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня, один суб'єкт (зобов'язана с торона, у тому числі боржник) з обов'язаний вчинити певну ді ю господарського чи управлін сько-господарського характе ру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати ма йно, сплатити гроші, надати ін формацію тощо), або утриматис я від певних дій, а інший суб'є кт (управнена сторона, у тому ч ислі кредитор) має право вима гати від зобов'язаної сторон и виконання її обов'язку.

Матеріали справи свідчать про те, що між позивачем та ві дповідачем 1 виникло зобов' язання, що випливає із догово ру про перевезення.

Пунктом 5 статті 306 ГК України визначено, що загальні умови перевезення вантажів, а тако ж особливі умови перевезення окремих видів вантажів (вибу хових речовин, зброї, отруйни х, легкозаймистих, радіоакти вних та інших небезпечних ре човин тощо) визначаються цим Кодексом і виданими відпові дно до нього транспортними к одексами, транспортними стат утами та іншими нормативно-п равовими актами.

Згідно ч. 1 ст. 909 ЦК України, ч. 1 ст. 307 ГК України, за договор ом перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'яз ується доставити довірений ї й другою стороною (відправни ком, вантажовідправником) ва нтаж до пункту призначення в установлений законодавство м чи договором строк та видат и його особі, яка має право на одержання вантажу (одержува чеві, вантажоодержувачеві), а відправник (вантажовідправн ик) зобов'язується сплатити з а перевезення вантажу встано влену плату.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання н алежним чином відповідно до закону, інших правових актів , договору, а за відсутності ко нкретних вимог щодо виконанн я зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звич айно ставляться (ст. 526 Цивільн ого кодексу України, ст. 193 Госп одарського кодексу України).

Розділом 4 договорів сторон и визначили порядок розрахун ків за надані послуги, зокрем а згідно п. 4.1. Розрахунки за дог овором здійснюються у безгот івковому формі у національні й валюті України шляхом пере ведення коштів з розрахунков ого рахунку Замовника/Експед итора на розрахунковий рахун ок Перевізника, протягом 14-ти днів після отримання копій р ахунка Перевізника, товарно- транспортної накладної (СМR) з відміткою вантажоодержувач а про отримання вантажу, акту виконаних робіт та податков ої накладної якщо в "Замовлен нях/Заявках на перевезення" н е вказані інші умови оплати з а кожне окреме перевезення.

Всупереч згаданих приписі в закону, положень укладеног о між сторонами договору, від повідач свої зобов' язання п о договору на транспорт не обслуговування № UA 028/02/10 від 25. 02.2010р. в повному обсязі не викон ав і станом на час розгляду сп рави в суді ним залишається н еоплаченою сума 22.557,65 грн..

Таким чином, доводи позивач а про порушення його майнови х прав на заявлену суму (22.557,65 гр н.) є правомірними, документал ьно підтвердженими та не спр остованими відповідачем в ус тановленому законом порядку .

Згідно ст.ст. 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зо бов'язання може забезпечуват ися згідно з законом або дого вором неустойкою (штрафом, пе нею), порукою, гарантією, заста вою, притриманням, завдатком . При цьому неустойкою (штрафо м, пенею) визнається, визначен а договором або актом цивіль ного законодавства, грошова сума або інше майно, які боржн ик повинен передати кредитор ові у разі порушення боржник ом зобов' язання.

Пунктом 5.4. договору, сторони передбачили, що у випадку зат римки оплати, вказаних у пунк тах 3.1., 4.1., Замовник/Експедитор в иплачує Перевізнику неустой ку у розмірі 10 % вартості перев езення та пеню у розмірі подв ійної облікової ставки НБУ в ід суми заборгованості за ко жну добу затримки оплати.

У зв' язку з наведеним та ві дповідно до ч. 6 ст. 231, ч. 6 ст. 232 Госп одарського кодексу України в ід 16.01.2003р., який набрав чинності з 01.01.2004р., за несвоєчасне викона ння грошового зобов' язання відповідачу правомірно нара хована пеня в сумі 1.092,35 грн. із в рахуванням вимог Закону Укра їни "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошо вих зобов'язань" від 22.11.1996р. (у роз мірі подвійної облікової ста вки Національного Банку Укра їни) за період з 28.04.2010р. до 28.07.2010р..

В частині стягнення 1,36 грн.. п ені в позові відмовляється, я к надмірно заявленій.

Відповідно до положень ст.с т. 230, 231, 232 Господарського кодекс у України, у разі невиконання або неналежного виконання г осподарського зобов' язанн я учасник господарських зобо в'язань зобов' язаний сплати ти господарські санкції - штр афні санкції.

Штрафні санкції за порушен ня грошових зобов'язань вста новлюються у відсотках, розм ір яких визначається обліков ою ставкою Національного бан ку України, за увесь час корис тування чужими коштами. Нара хування штрафних санкцій за прострочення виконання зобо в'язання припиняється через шість місяців від дня, коли зо бов'язання мало бути виконан о.

Враховуючи обставини спра ви, позивачем обґрунтовано н араховано та заявлено до стя гнення 2.255,76 грн. штрафу.

Також, позивач просить стяг нути з відповідача 2.100 грн. адво катських послуг. В підтвердж ення понесення витрат на опл ату послуг адвоката долучені свідоцтво про право на занят тя адвокатською діяльністю № НОМЕР_1 від 29.12.2008 р., договір п ро надання послуг від 01.07.2010 р., ак т виконаних робіт від 27.07.2010р. по договору про надання послуг від 01.07.2010 р., та квитанцію № 1 від 27 .07.2010р. про сплату 2.100 грн..

У відповідності до статті 44 Господарського процесуальн ого кодексу України судові в итрати складаються, зокрема і з оплати послуг адвоката. Ст аття 49 цього кодексу встановл ює, що суми, які підлягають спл аті за послуги адвоката, пов' язані з розглядом справи, пок ладаються при задоволенні по зову - на відповідача.

Отже, позовні вимоги щодо в ідшкодування судових витрат по сплаті послуг адвоката в с умі 2.100 грн. підлягають задовол енню.

У відповідності до ст. ст. 32, 33 Господарського процесуаль ного кодексу України доказам и у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господ арський суд у визначеному по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, на як их ґрунтуються вимоги і запе речення сторін, а також інші о бставини, які мають значення для правильного вирішення г осподарського спору. Кожн а сторона повинна довести ті обставини, на які вона посила ється як на підставу своїх ви мог та заперечень.

Враховуючи, що відповідач в судове засідання не з' яви вся, на день розгляду спору не надав суду будь-яких запереч ень по суті заявлених позовн их вимог, як і не надав суду до казів про погашення заборгов аності перед позивачем, суд в важає позовні вимоги Товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Нечипорук Транспорт Се рвіс", вул. Гайова, 44, м. Тернопіл ь, щодо стягнення з Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "Трейдінг Восток", вул. Ігор евська, 12А, м. Київ 70, 22.557,65 грн. забо ргованості, 2.255,76 грн. штрафу, 1.092,35 грн. пені та 2.100 грн. витрат по оп латі послуг адвоката обґрунт ованими, підтвердженими доку ментально та такими, що підля гають до задоволення.

Враховуючи надання позива чем додаткової угоди від 01.09.2010р . до договору поруки від 02.04.2010р., я кою п. 8 договору викладено в р едакції, що змінює термін дії угоди до 01.10.2010р., що є підставою д ля припинення зобов' язань з а договором поруки, а відтак в раховуючи, що позивач відмов ився від позовних вимог в час тині солідарного стягнення з аявленої суми з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лілам" вул. Грушевського, 145, м. З бараж, Збаразький район, Терн опільська область, а тому про вадження у справі в цій части ні підлягає припиненню на пі дставі п. 4 ст. 80 ГПК України, за в ідмовою від позову.

Судові витрати, згідно ст. 49 Г ПК України, покладаються на в ідповідача 1.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 49, п. 4 ст. 80, ст.ст. 82, 84, 85 ГПК України, Господарський суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задово льнити частково.

2.Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Тр ейдінг Восток", вул. Ігоревськ а, 12А, м. Київ 70, код 36058165 на користь Товариства з обмеженою відп овідальністю "Нечипорук Тран спорт Сервіс", вул. Гайова, 44, м. Т ернопіль, код 32386922 - 22.557,65 грн . заборгованості, 2.255,76 грн. штраф у, 1.092,35 грн. пені та 2.100 грн. витрат по оплаті послуг адвоката, 259,05 грн. державного мита та 235,98 грн . витрат на інформаційно-техн ічне забезпечення судового п роцесу.

3.В частині стягнення 1,36 грн. п ені в позові відмовити.

4.В частині позовних вимог д о Товариства з обмеженою від повідальністю "Лілам" вул. Гру шевського, 145, м. Збараж, Збаразь кий район, Тернопільська обл асть, код 22599991, провадження у спр аві припинити.

5.Рішення господарського су ду набирає законної сили в де сятиденний строк з дня його п рийняття (підписання рішення ).

6.Накази видати стягувачеві після набрання судовим ріше нням законної сили.

7.На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони у справі, прокур ор мають право подати апеляц ійну скаргу протягом десяти днів з дня прийняття (підписа ння) рішення "25" жовтня 2010 року через місцевий господарс ький суд.

Суддя

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12046342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/85-1327

Судовий наказ від 05.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 06.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 24.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 19.01.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Желік М.Б.

Рішення від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні