Ухвала
від 27.06.2024 по справі 175/5917/24
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 175/5917/24

Провадження № 2/0203/1329/2024

УХВАЛА

27 червня 2024 року у місті Дніпрі суддя Кіровського районного суду міста Дніпропетровська ХанієваФ.М., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Східного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Харків) Лисичанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Сєверодонецькому районі Луганської області про зобов`язання вчинити певні дії, виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження та визнання свідоцтва про народження дитини недійсним,

Встановив:

13.06.2024 року до Кіровського районного суду міста Дніпропетровська на підставі ухвали Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25.04.2024 року про передачу справи для розгляду за підсудністю надійшли матеріали цивільної справи №175/5917/24 за позовом ОСОБА_1 до Східного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Харків) Лисичанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Сєверодонецькому районі Луганської області про зобов`язання вчинити певні дії, виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження та визнання свідоцтва про народження дитини недійсним.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.06.2024 року цивільну справу № 175/5917/24, провадження №2/0203/1329/2024, було розподілено головуючому судді Ханієвій Ф.М., яка передана судді канцелярією суду 19.06.2024 року.

Як видно з ухвали Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25.04.2024 року, справу направлено для розгляду за підсудністю до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська за місцезнаходженням відповідача.

Також з цієї ухвали видно, що відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК Українипозови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, однак місцезнаходженням відповідача юридичної особи за цим позовом як зазначає позивач у позові є Україна, 93404, місто Дніпро, вул. Степана Бендери, будинок 43 а, тобто у Центральному районі м. Дніпро.

Відповідно до ст. 32 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

При цьому, суд, вивчивши матеріали позовної заяви та ухвалу Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 25.04.2024 року, дійшов висновку про необхідність передачі цивільної справи за територіальною підсудністю до Київського районного суду м. Полтави, з огляду на таке.

Так, відповідно до статті 27 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 8 ст. 187 ЦПК України, судом з метою визначення підсудності було зроблено запит до Єдиного державного демографічного реєстру.

Відповідно до відповіді № 651134 від 19.06.2024 року, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Лисичанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (ідентифікаційний код юридичної особи: 42927052) припинено 01.06.2023 року в результаті реорганізації. Юридична особа-правонаступник: Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (ідентифікаційний код юридичної особи: 42927136), адреса: 36014, Полтавська область, м. Полтава, вул. Зіньківська, буд. 6В.

Відповідно до відповіді № 651137 від 19.06.2024 року, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Луганській області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (ідентифікаційний код юридичної особи: 42927136) за адресою: 36014, Полтавська область, м. Полтава, Київський район, вул. Зінківська, буд. 6В.

Тому суд дійшов висновку, що визначення судом територіальної підсудності справи Кіровському районному суду м. Дніпропетровська є помилковим.

Відповідно допункту 1частини 1,частин 2,3статті 31ЦПК України,суд передаєсправу нарозгляд іншомусуду,якщо,зокрема, справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 378 ЦПК України, судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції ( підсудності).

Суд, враховуючи викладене вище, беручи до уваги те, що місцезнаходження відповідача за адресою: 36014, Полтавська область, м. Полтава, Київський район, вул. Зінківська, буд. 6В, вважає за необхідне на підставі статті 31 ЦПК України передати справу на розгляд за територіальною підсудністю до Київського районного суду м.Полтави, тобто за місцезнаходженням відповідача згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Оскільки передача судом цивільної справи до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська є помилковою.

Керуючись статтями 27, 28, 30, 31, 258-260, 353 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Східного Міжрегіонального Управління Міністерства Юстиції (м. Харків) Лисичанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Сєверодонецькому районі Луганської області про зобов`язання вчинити певні дії, виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження та визнання свідоцтва про народження дитини недійсним передати за територіальною підсудністю до Київського районного суду м. Полтави.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Суддя Ф.М. Ханієва

СудКіровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення27.06.2024
Оприлюднено22.07.2024
Номер документу120477716
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —175/5917/24

Ухвала від 23.08.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 15.08.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 27.06.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Васюченко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні