Рішення
від 18.07.2024 по справі 334/3409/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 18.07.2024

Справа № 334/3409/24

Провадження № 2/334/1854/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2024 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Баруліної Т.Є.,

за участю секретаря Півень М.С.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя 81» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам співвласників ОСББ,

ВСТАНОВИВ:

24.04.2024 року позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя 81» звернулись до Ленінського районного суду м. Запоріжжя з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам співвласників ОСББ.

Свої позовні вимоги обґрунтував тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є власником квартири АДРЕСА_1 загальною площею 34,64 кв.м, на підставі договору купівлі-продажу квартири від 23.014.2020р. №2077, виданого приватним нотаріусом Запорізького МНО Якіб`юк Ю.А., тобто є співвласником багатоквартирного будинку в якому створено ОСББ «Затишна оселя 81» .

Відповідно до статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного «Кремлівська 81», який відповідно до протоколу № 1 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 10.06.2023 було перейменовано на ОСББ «Затишна оселя 81», створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», та діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту.

Згідно зі Статутом метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідач в порушення умов статуту та протоколів загальних зборів не сплачував в повному обсязі внески співвласників об`єднання на утримання будинку та прибудинкової території у зв`язку з чим утворилася заборгованість перед ОСББ «Затишна оселя 81» за період по березень 2024 року включно в розмірі 9 983 грн. 12 коп.

Відповідач попереджався про необхідність сплати заборгованості по внескам на утримання будинку та прибудинкової території членів ОСББ «Затишна оселя 81», однак до теперішнього часу заборгованість не погашена.

З огляду на вищевикладене, позивач змушений звернутися до суду з даним позовом, в якому просить суд стягнути з відповідача загальну суму заборгованості по оплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 9983,12 грн. Також просить стягнути з відповідача судові витрати 4 428 грн., які складаються з витрат на сплату судового збору за вимогу майнового характеру в розмірі 3 028 грн. та витрат на правничу допомогу 1 400 грн.

Ухвалою судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя від 07.05.2024 року вказаний позов було прийнято до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження з викликом сторін.

У відповідності до ст.178ЦПКУкраїни відповідачу було надано строк для подання відзиву на позовну заяву протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

В судове засідання представник позивача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя81»адвокат НємнаТ.І. не з`явилась, просила розгляд справи проводити без її участі, позовні вимоги підтримала, просила задовольнити. Зазначила, що не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату та час розгляду справи повідомлявся у встановлено законом порядку порядку, шляхом направлення повістки, ухвали про відкриття провадження, матеріалами справи рекомендованою поштою на адресу реєстрації. Згідно довідки про причини повернення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Згідно ч. 1 ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: якщо відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин, відповідач не подав відзив, позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч. 8 ст.178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно до ч. 1 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ст. ст. 81, 83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Судом встановлено, що відповідно до інформаційної довідки 345586916 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_1 належить на праві власності ОСОБА_1 .

Відповідно до статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного «Кремлівська 81», який відповідно до протоколу № 1 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 10.06.2023 було перейменовано на ОСББ «Затишна оселя 81», створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», та діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту.

Згідно зі Статутом метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Статутом передбачено, що завданням та предметом діяльності є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно з п. 2 глави IV Статуту сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Пунктом п. 2 глави V «Права та обов`язки співвласників» Статуту співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені Статутом об`єднання обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством. Статутом об`єднання можуть бути встановлені інші обов`язки співвласників.

Отже ОСОБА_1 є співвласником багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 в розумінні Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Статтею 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлено, що співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески платежі.

Обов`язок співвласника багатоквартирного будинку виконувати рішення зборів співвласників встановлено також ст.7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", предметом регулювання якого є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників, рішення яких, прийняте у відповідності до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників, відноситься, зокрема: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, як випливає із змісту ч. 9 ст. 10 Закону.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно протоколу № 5 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 28.07.2016 року було прийнято тариф 3,17 грн за кв.м з квартир на першому поверсі та 3,50 грн за кв.м починаючи з другого поверху.

Згідно протоколу № 1-018 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 14.01.2018 було встановлено розмір внесків у розмірі 5,00 грн. за кв.м з 01.01.2018 р. по 31.03.2018 р.

Згідно протоколу № 1а-018 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 18.02.2018 р. з березня 2018 розмір внесків буде становити 6,50 грн. за кв.м.

Згідно протоколу № 4-018 загальних зборів членів ОСББ «Кремлівська 81» від 09.12.2018 р. розмір залишено розмір внесків 6,50 грн. за кв.м.

За період з 01.01.2021 року по 31.03.2024 року ОСОБА_1 , нараховано за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території ОСББ «Затишна оселя 81» на загальну суму 11483,12 грн. За цей період боржником було сплачено 1500 грн. Таким чином борг станом на 31.03.2024. становить 9 983 грн. 12 коп. що підтверджується розрахунком заборгованості, в якому викладена інформація про нарахування і сплату внесків власників.

У добровільному порядку вказану заборгованість відповідач не сплатив, тому з метою стягнення вказаної заборгованості в судовому порядку, позивач був вимушений звернутись до суду.

Згідно до положень ст. 322 ЦК Українивласник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить якщо інше не встановлено договором або законом.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності, як свідчить зміст ч. 1ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідно дост. 526 ЦК Українизобов`язання повинно виконуватися належним чином згідно до вимог договору та цивільного законодавства.

Обов`язок співвласника своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі встановлений статтею 15 Закону.

На підставі ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Сторона відповідача не скористалася своїм правом на подання відзиву та не надала доказів помилковості чи неправильності наданого позивачем розрахунку.

Проаналізувавши встановлені фактичні обставини по справі, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що відповідач є власником спірного майна, загальними зборами ОСББ визначено розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку, проте відповідач не виконує свої зобов`язання щодо участі в утриманні багатоквартирного будинку належним чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі. Таким чином з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість в загальній сумі 9 983 грн. 12 коп.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1ст.133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а тому з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути судовий збір у розмірі 3028 грн. на підставі платіжної інструкції № 1490 від 19.04.2024 року.

Відповідно до ч. 3 ст. 137 ЦПК України, для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Участь адвоката Нємної Тетяни Ігорівни, яка представляє інтереси позивача у справі і факт надання правової допомоги підтверджено ордером на надання правової допомоги, свідоцтвом про право на заняття адвокатською діяльністю ЗП002041, договором про надання правової допомоги №01-09-03 від 01.09.2023 року, рахунком на оплату №29 від 18 квітня 2024 року, згідно якого вартість послуги АБ «Тетяни Нємни», а саме підготовка позовна заяви про стягнення заборгованості 1400 грн., копією платіжної інструкції №1490 віж 19 квітня 2024 року, згідно якої позивач сплатив послуги згідно рахунка №29 від 18 квітня 2024 року.

Суд акцентує, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи викладене, в силу приписів наведених вище норм, для вирішення питання про розподіл судових витрат суд має враховувати: складність справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); час, витрачений адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсяг наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; пов`язаність цих витрат із розглядом справи; обґрунтованість та пропорційність предмета спору; ціну позову, значення справи для сторін; вплив результату її вирішення на репутацію сторін, публічний інтерес справи; поведінку сторони під час розгляду справи (зловживання стороною чи її представником процесуальними правами тощо); дії сторони щодо досудового врегулювання справи та врегулювання спору мирним шляхом.

Суд звертає увагу, що стороною відповідача не було заявлено про зменшення правничих витрат, суд дослідивши перелік послуг, наданих адвокатом позивача за договором про надання правової допомоги, вважає що заявлені витрати на професійну правничу допомогу відповідають критерію розумності, співмірності та пропорційності до предмета спору у цій справі, тому, суд вважає за доцільне стягнути з відповідача на користь позивача заявлені витрати на правову допомогу в розмірі 1400 грн.

Керуючись ст.2,4,12,13,15,76-78,81,141,258,259,264,265,273,354,355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя 81» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам співвласників ОСББ -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя81» суму заборгованості по внескам на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території в розмірі 9983,12 грн.(дев`ять тисяч дев`ятсот вісімдесят три гривні 12 копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя81» витрати по сплаті судового збору у розмірі 3028,00 грн.(три тисячі двадцять вісім гривень).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя81» витрати на правничу допомогу у розмірі 1400,00 грн. (одна тисяча чотириста гривень).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 Цивільного процесуального кодексу України:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Затишна оселя 81», код ЄДРПОУ 40545418, адреса : 69041, м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, буд. 81.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_4 .

Суддя: Баруліна Т. Є.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.07.2024
Оприлюднено22.07.2024
Номер документу120479779
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/3409/24

Рішення від 18.07.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Баруліна Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні