Постанова
від 17.09.2010 по справі 2-а-3088/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Вінниця, вул. Островськог о, 14

тел/факс (0432) 55-15-10, 55-15-15, e-mail: inbox@adm.vn.court.gov. ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2010 р. Справа № 2-а-3088/10/0270

Вінницький окружний адм іністративний суд в складі:

Головуючого судді: Дончика В.В.,

розглянувши у порядку пись мового провадження адмініст ративну справу за позовом пр окурора Староміського район у м. Вінниці в інтересах держа ви в особі Управління Пенсій ного фонду України у Старомі ському районі м. Вінниці (далі - УПФ України у Старомісько му районі м. Вінниці) до Закрит ого акціонерного товариства "Вінницьке управління механ ізації будівництва" (далі - З АТ "Вінницьке управління мех анізації будівництва") про ст ягнення заборгованості по ві дшкодуванню витрат на виплат у пенсій, призначених на піль гових умовах

в с т а н о в и в :

У липні 2010 року прокуро р Староміського району м. Він ниці звернувся в суд, в інтере сах держави в особі УПФ Украї ни у Староміському районі м. В інниці, з позовом до ЗАТ "Вінни цьке управління механізації будівництва" про стягнення з аборгованості по відшкодува нню витрат на виплату пенсій , призначених на пільгових ум овах.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується забо ргованість по невідшкодован их до Пенсійного фонду Украї ни фактичних витратах на вип лату пенсій за віком на пільг ових умовах громадянину ОС ОБА_1 станом на 01.07.2010 року у роз мірі 15872,34 грн.

Заявою від 10.09.2010 року позовні вимоги зменшені, представни к УПФ України у Староміськом у районі м. Вінниці просив стя гнути з відповідача заборгов аність по витратах на виплат у пенсій за віком на пільгови х умовах громадянину ОСОБА _1 в сумі 5931,5 грн.

У судове засідання предста вники прокуратури Старомісь кого району м. Вінниці та пози вача не з' явились, надали за яву про розгляд справи у їх ві дсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з' явив ся, надавши до суду заяву про в изнання позовних вимог та пр о розгляд справи без участі ї х представника.

Частиною 4 статті 122 КАС Украї ни передбачено, що особа, яка б ере участь у справі, має право заявити клопотання про розг ляд справи за її відсутності . Якщо таке клопотання заявил и всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд спр ави здійснюється в порядку п исьмового провадження за ная вними у справі матеріалами.

Враховуючи те, що всі особі, які беруть участь у справі за явили клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд ом справу розглянуто в поряд ку письмового провадження за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви та надані докази, надавши ї м юридичну оцінку, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підс тав.

Судом встановлено, що ЗАТ "В інницьке управління механіз ації будівництва" зареєстров ане виконавчим комітетом Він ницької міської ради 17.08.2005 року , юридична адреса: вул. Примако ва, буд. 72, Староміський район, м . Вінниця, Вінницька область, 2 1019, ідентифікаційний код 05519861.

Громадянин ОСОБА_1 прац ював у ЗАТ "Вінницьке управлі ння механізації будівництва " та має стаж роботи, що дає пра во на призначення пенсії за в іком на пільгових умовах по С писку 2.

За відповідачем утворилас ь заборгованість по відшкоду ванню пільгових пенсій та ви трат на їх доставку зазначен ому вище громадянину, яка ста ном на день розгляду справи в суді складає 5931,5 грн., що підтве рджується наданими розрахун ками фактичних витрат на вип лату та доставку пенсій, приз начених відповідно до частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну України “Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” в частині пенсій , призначених відповідно до п унктів «б»-«з»ст. 13 Закону Укр аїни “Про пенсійне забезпече ння” за 2010 рік та розрахунками ціни позову ЗАТ «Вінницьке у правління механізації будів ництва" наданими позивачем (а .с. 34).

У відповідності зі статтею 13 Закону України „Про пенсійн е забезпечення”, дострокові пенсії залежно від умов прац і (але не раніш як після дося гнення 55 років чоловіками і 50 р оків жінками) можуть встанов люватися за результатами ате стації робочих місць за раху нок коштів підприємств та ор ганізацій, призначених на о плату праці, які перерахову ються до Пенсійного фонду Ук раїни на виплату пенсій до д осягнення працівником пенсі йного віку, передбаченого ст аттею 12 цього Закону.

Відповідно до вимог статті 2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійн е страхування” для платникі в збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, то бто: для суб'єктів підприємн ицької діяльності незалежн о від форм власності, їх об'єд нань, бюджетних, громадських та інших установ та організа цій, об'єднань громадян та інш их юридичних осіб, а також фіз ичних осіб - суб'єктів підприє мницької діяльності, які вик ористовують працю найманих п рацівників; філій, відділень та інших відокремлених підр озділів платників податку, з азначених у пункті 1 цієї стат ті, що не мають статусу юридич ної особи, розташованих на те риторії іншої, ніж платник зб ору, територіальної громади - об'єктом оподаткування є так ож фактичні витрати на випла ту і доставку пенсій, признач ених відповідно до статті 13 За кону України "Про пенсійне за безпечення" .

Згідно з частиною 2 Прикінце вих положень Закону України “Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування” пенсійне забезпечення заст рахованих осіб, які працювал и або працюють на підземних р оботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і за списком N 2 виробництв, роб іт, професій, посад і показник ів, затверджених Кабінетом М іністрів України, та за резул ьтатами атестації робочих мі сць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за вік ом на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідн о до законодавства, що діяло р аніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за висл угу років, здійснюється згід но з окремим законодавчим ак том через професійні та корп оративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзац і першому цього пункту, пенсі ї призначаються за нормами ц ього Закону в разі досягненн я пенсійного віку та наявнос ті трудового стажу, передбач еного Законом України "Про пе нсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пен сій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Підприємства та організац ії з коштів, призначених на оп лату праці, вносять до Пенсій ного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливи ми і особливо важкими умовам и праці за списком N 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених Кабін етом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо за йняті повний робочий день на підземних роботах (включаюч и особовий склад гірничоряту вальних частин) з видобутку в угілля, сланцю, руди та інших к орисних копалин, на будівниц тві шахт та рудників за списк ом робіт і професій, затвердж еним Кабінетом Міністрів Укр аїни, починаючи з дня набранн я чинності цим Законом, у розм ірі 20 відсотків з наступним зб ільшенням її щороку на 10 відс отків до 100-відсоткового розмі ру відшкодування фактичних в итрат на виплату і доставку ц их пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно д о цього Закону.

Відповідно до підпункту 6.4 п ункту 6 Інструкції про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсій ного Фонду України від 19.12.2003 N 21-1, зареєстрованої в Міністерст ві юстиції України 16 січ ня 2004 р. за № 64/8663 (далі - Інструкція ) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначаєтьс я відділами доходів органів Пенсійного фонду України щор ічно в повідомленнях про роз рахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільг ових пенсій, призначених від повідно до частини 2 "Прикінце вих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", які надсилаються підприємст вам до 20-го січня поточного ро ку та протягом 10 днів з новопр изначених пенсій.

Повідомлення складаються на підставі відомостей відді лів з призначення пенсій орг анів Пенсійного фонду Україн и, які подаються згідно з дода тком 8 до 1 січня поточного рок у та протягом 10 днів з дня прий няття рішення про призначенн я нової пенсії (п.п 6.5 п. 6 Інструк ції).

Підприємства щомісяця до 25- го числа вносять до Пенсійно го фонду зазначену в повідом ленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставк у пенсій, призначених на піль гових умовах.

Не сплачені та/або несвоєча сно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій, зазначен их в абзаці другому пункту 6.1 ц ієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафн их санкцій відповідно до нор м Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами" (п.п. 6.9 п. 6 Інструкції).

Відповідно до ч. 1 ст. 136 КАС Укр аїни, позивач може відмовити ся від адміністративного поз ову, а відповідач - визнати адм іністративний позов протяго м всього часу судового розгл яду, зробивши усну заяву, якщо відмову від адміністративно го позову чи визнання адміні стративного позову викладен о в адресованій суду письмов ій заяві, ця заява приєднуєть ся до справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 72 КАС Укр аїни обставини, які визнають ся сторонами, можуть не доказ уватися перед судом, якщо про ти цього не заперечують стор они і в суду не виникає сумні ву щодо достовірності цих об ставин та добровільності їх визнання.

З урахуванням викладеного , беручи до уваги визнання поз овних вимог відповідачем, су д приходить до висновку що по зовні вимоги є обґрунтованим и та підлягають задоволенню відповідно до чинного законо давства та в межах заявлених вимог.

Згідно з частиною 4 статті 94 К одексу адміністративного су дочинства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт в ладних повноважень, а відпов ідачем - фізична чи юридична о соба, судові витрати, здійсне ні позивачем, з відповідача н е стягуються.

Керуючись статтями 94, 122, 158, 162, 163, 167, 255, 257 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з Закритого акціо нерного товариства "Вінницьк е управління механізації буд івництва" (вул. Примакова, 72, м. В інниця, код ЄДРПОУ 05519861) на корис ть Управління Пенсійного фон ду України у Староміському р айоні м. Вінниці заборговані сть по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсі й призначених на пільгових у мовах громадянину ОСОБА_1 , в сумі 5931 (п' ять тисяч дев' я тсот тридцять одну) гривню 50 (п ' ятдесят) копійок.

Постанова суду першої інстанції набирає законної с или в порядку, визначеному ст . 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Украї ни, апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом десяти дн ів з дня її проголошення. У раз і застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодек су, а також прийняття постано ви у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Повний текст постанови оформлено: 22.09.2010 року

Суддя /підпис/ Дончик Віталій Володимирович

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.09.2010
Оприлюднено09.11.2010
Номер документу12048559
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3088/10/0270

Ухвала від 27.07.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Постанова від 17.09.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні