Постанова
від 07.10.2010 по справі 2-а-3133/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2010 р. Справа № 2-а-3133/10/0270

м. Вінниця

Вінницький окружний адмін істративний суд в складі

Головуючого судді Мельник -Томенко Жанни Миколаївни,

при секретарі судового зас ідання: Зелінській Ірині Ва силівні

за участю представників ст орін:

позивача : не з'явився, надав ши заяву про розгляд справи з а відсутності представника п озивача

відповідача : не з'явився, пр ичини неявки суду не відомі

треті особи:

ТОВ "Виробничо-інвестиційн а компанія "Свій дім"": не з'явив ся, надавши заяву про розгляд справи за відсутності предс тавника третьої особи

ТОВ "Вінницький регіональн ий бізнесцентр": Епік Т.В., п редставник на підставі довір еності

розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи

за позовом: Державної по даткової інспекції у м. Вінни ці

до: відкритого акціоне рного товариства "Фондова ко мпанія "ОРТ"", треті особи, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору на стороні відповідача : ТОВ "Виробничо - інвестиційна компанія "Свій дім"", ТОВ "Вінницький регіона льний бізнесцентр"

про: припинення (скасува ння) юридичної особи

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова ін спекція у м. Вінниці звернула ся до суду з адміністративни м позовом про припинення юри дичної особи - відкритого ак ціонерного товариства «Фонд ова компанія «ОРТ»».

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач з 2008 року не подає органам державної под аткової служби податкових де кларацій, документів фінансо вої звітності відповідно до закону, що є підставою для пос тановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' язано з бан крутством юридичної особи.

Представник позивача у суд ове засідання не з' явився, н адавши заяву про розгляд спр ави за відсутності представн ика позивача. Про дату, час і м ісце розгляду справи повідом лено завчасно і належним чин ом.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, причини нея вки суду не відомі. Про дату, ч ас і місце розгляду справи по відомлено завчасно і належни м чином.

Ухвалою суду від 17.09.2010 року до участі у справі в якості трет іх осіб, які не заявляють само стійних вимог на предмет спо ру на стороні відповідача за лучено : ТОВ «Виробничо-інвес тиційну компанію «Свій дім»» , ТОВ «Вінницький регіональн ий бізнесцентр».

Представник ТОВ «Виробнич о-інвестиційна компанія «Сві й дім»»у судове засідання не з' явився, надавши клопотан ня про розгляд справи за його відсутності.

Представник ТОВ «Вінницьк ий регіональний бізнесцентр »у судовому засіданні не зап еречувала проти задоволення позовних вимог.

Суд, вислухавши пояснення п редставника ТОВ «Вінницький регіональний бізнесцентр», дослідивши матеріали справи , дійшов висновку, що позов під лягає задоволенню, з наступн их підстав.

Відкрите акціонерне товар иство «Фондова компанія «ОРТ »»зареєстроване виконавчим комітетом Вінницької місько ї ради 19.08.2004 року, код ЄДРПОУ - 133 39645.

Вказане товариство діє на п ідстав статуту, затвердженог о загальними зборами засновн иків протоколом № 1 від 09.09.1993 рок у, зареєстрованого виконавчи м комітетом Вінницької міськ ої ради народних депутатів № 646 від 30.09.1993 року з подальшими зм інами.

18.11.1993 року ВАТ «Фондова компа нія «ОРТ»»взята на облік в ДП І у м. Вінниці як платник подат ків за № 574, що підтверджується довідкою №10/29 від 19.07.2010 року .

Як вбачається з листа Гол овного управління статисти ки у Вінницькій області № 13/4/1739 від 26.07.2010 року в ЄДРПОУ значить ся ВАТ «Фондова компанія «ОР Т»», ідентифікаційний код - 13339645, адреса: вул. Соборна, 72/102, м. В інниця.

Статтею 9 Закону України „Пр о систему оподаткування” пер едбачені обов' язки платник ів податків і зборів (обов' я зкових платежів), а саме: вести бухгалтерський облік, склад ати звітність про фінансово- господарську діяльність і за безпечувати її зберігання у терміни, встановлені законам и; подавати до державних пода ткових органів та інших держ авних органів відповідно до законів декларації, бухгалте рську звітність та інші доку менти і відомості, пов' язан і з обчисленням і сплатою под атків і зборів (обов' язкови х платежів); сплачувати належ ні суми податків і зборів (обо в' язкових платежів) у встан овлені законами терміни.

Відповідно до статті 4 Закон у України „Про порядок погаш ення зобов' язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и” податкові декларації пода ються за базовий податковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця;

б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя);

в) календарному року, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.1.4 цього пун кту, - протягом 60 календарних д нів за останнім календарним днем звітного (податкового) р оку.

В порушення зазначених нор м Закону відповідач не звіту є до ДПІ у м. Вінниці з 2008 року, що стверджується довідкою пози вача №21701/10/15-1 від 22.07.2010 року. В зазн аченій довідці також вказано про відсутність у відповіда ча заборгованості перед бюд жетом.

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19.02.1998 року № 80 та за реєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.03.1998 року за № 172/2612, якщо платник податків не м ає заборгованості перед бюдж етом, та в разі неподання прот ягом одного року в органи дер жавної податкової служби под аткових декларацій, документ ів бухгалтерської звітності , керівник державної податко вої служби приймає рішення п ро звернення до господарсько го суду із позовною заявою пр о скасування державної реєст рації суб'єкта підприємницьк ої діяльності.

Відповідно до пункту 17 част ини 1 статті 11 Закону України "П ро державну податкову службу в Україні" органи державної п одаткової служби у випадках, в межах компетенції та у поря дку, встановлених законами У країни, мають право звертати ся у передбачених законом ви падках до судових органів із заявою (позовною заявою) про с касування державної реєстра ції суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно з частиною першою ст атті 216 Господарського кодекс у України (далі - ГК України) уч асники господарських віднос ин несуть господарсько-право ву відповідальність за право порушення у сфері господарюв ання шляхом застосування до правопорушників господарсь ких санкцій на підставах і в п орядку, передбачених цим Код ексом, іншими законами та дог овором.

Відповідно до статті 218 ГК Ук раїни підставою господарськ о-правової відповідальності учасника господарських відн осин є вчинене ним правопору шення у сфері господарювання . Учасник господарських відн осин відповідає за невиконан ня або неналежне виконання г осподарського зобов'язання ч и порушення правил здійсненн я господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито ус іх залежних від нього заході в для недопущення господарсь кого правопорушення.

Частиною першою статті 238 ГК України передбачено, що за по рушення встановлених законо давчими актами правил здійсн ення господарської діяльнос ті до суб'єктів господарюван ня можуть бути застосовані у повноваженими органами держ авної влади або органами міс цевого самоврядування адмін істративно-господарські сан кції, тобто заходи організац ійно-правового або майнового характеру, спрямовані на при пинення правопорушення суб'є кта господарювання та ліквід ацію його наслідків.

При цьому, згідно з частиною першою статті 247 ГК України у р азі здійснення суб'єктом гос подарювання діяльності, що с уперечить закону чи установч им документам, до нього може б ути застосовано адміністрат ивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб'єкта т а його ліквідації.

Відповідно до частини друг ої статті 38 Закону України "Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб - під приємців" (далі - Закон) підста вою для постановлення судово го рішення щодо припинення ю ридичної особи, що не пов'язан о з банкрутством юридичної о соби, зокрема є неподання про тягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Отже, враховуючи те, що відп овідач не звітує у встановле ному законодавством порядку більш ніж протягом року, суд в важає вимоги позивача обґрун тованими, у зв' язку з чим є вс і підстави для припинення юр идичної особи - ВАТ «Фондова компанія «ОРТ»».

Відповідно до частини перш ої статті 105 Цивільного кодекс у України (далі - ЦК України) уч асники юридичної особи, суд а бо орган, що прийняв рішення п ро припинення юридичної особ и, зобов'язані негайно письмо во повідомити про це орган, що здійснює державну реєстраці ю, який вносить до Єдиного дер жавного реєстру відомості пр о те, що юридична особа перебу ває у процесі припинення. А аб зацом другим частини другої цієї статті передбачено, що в иконання функцій комісії з п рипинення юридичної особи (л іквідаційну комісію, ліквіда тора тощо) може бути покладен о на орган управління юридич ної особи.

Згідно з частиною 5 статті 38 З акону суд призначає в рішенн і щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідаці єю комісію з припинення (лікв ідаційну комісію) та встанов лює строк її роботи. Державни й реєстратор вносить до Єдин ого державного реєстру запис про призначення комісії з пр ипинення (ліквідаційної комі сії) не пізніше наступного ро бочого дня з дати надходженн я відповідного рішення.

Приписами частини 7 цієї ста тті передбачено, що державни й реєстратор не пізніше наст упного робочого дня з дати вн есення до Єдиного державного реєстру запису, в якому керів ник органу управління або за сновник (учасник) юридичної о соби вказаний як голова комі сії з припинення (ліквідацій ної комісії) юридичної особи зобов'язаний надіслати тако му керівнику органу управлін ня або засновнику (учаснику) ю ридичної особи, а також суду, я кий постановив рішення щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, відп овідне повідомлення.

Відповідно до частини четв ертої статті 105 ЦК України ком ісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною першою ст атті 36 Закону для проведення д ержавної реєстрації припине ння юридичної особи в резуль таті її ліквідації голова лі квідаційної комісії або упов новажена ним особа після зак інчення процедури ліквідаці ї, яка передбачена законом, ал е не раніше двох місяців з дат и публікації повідомлення у спеціалізованому друковано му засобі масової інформації , повинен подати (надіслати ре комендованим листом з описом вкладення) державному реєст ратору документи, передбачен і цією частиною та частиною д ругою цієї статті.

Відповідно до частини 10 ста тті 38, частини 8 статті 36 Закону за відсутності підстав для з алишення документів, які под ані для проведення державної реєстрації припинення юриди чної особи в результаті її лі квідації, без розгляду держа вний реєстратор повинен внес ти до Єдиного державного реє стру запис про проведення де ржавної реєстрації припинен ня юридичної особи.

Згідно з частиною 9 статті 36 З акону строк державної реєстр ації припинення юридичної ос оби в результаті її ліквідац ії не повинен перевищувати т ри робочих дні з дати надходж ення документів для проведен ня державної реєстрації прип инення юридичної особи.

Проаналізувавши чинне зак онодавство пов'язане з припи ненням підприємницької діял ьності юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців за рі шенням суду, що не пов'язане з банкрутством, можна дійти ви сновку, що склад комісії з при пинення та порядок її роботи в даній категорії справ зако нодавством прямо не передбач ені. Разом з тим, частина 7 стат ті 9 КАС України передбачає мо жливість застосування анало гії закону (закону, що регулює подібні правовідносини) та а налогії права (суд виходить і з конституційних принципів і загальних засад права).

Згідно витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підприє мців та статуту «Фондова ком панія «ОРТ»»засновниками да ної особи є : ТОВ «Виробничо-ін вестиційна компанія «Свій ді м»», ТОВ «Вінницький регіона льний бізнесцентр».

У зв'язку з наведеним вище с уд вважає за необхідне створ ити ліквідаційну комісію та покласти на ВАТ «Фондова ком панія «ОРТ»»функції ліквіда тора юридичної особи та вклю чити до членів комісії: ТОВ «В иробничо-інвестиційна компа нія «Свій дім»», ТОВ «Вінниць кий регіональний бізнесцент р».

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з мом енту набрання даною постанов ою законної сили помістити в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуют ься відомості про державну р еєстрацію юридичної особи, щ о припиняється, повідомлення про припинення юридичної ос оби - ВАТ «Фондова компанія «ОРТ»»та не пізніше двох міс яців з дати публікації зазна ченого повідомлення подати ( надіслати рекомендованим ли стом з описом вкладення) держ авному реєстратору документ и, передбачені частинами пер шою та другою статті 36 Закону; встановити строк роботи лік відаційної комісії 70 днів з дн я набрання даним рішенням за конної сили.

Згідно з частиною 7 статті 59 Г К України скасування державн ої реєстрації позбавляє суб' єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставо ю для вилучення його з держав ного реєстру. Суб'єкт господа рювання вважається ліквідов аним з дня внесення до держав ного реєстру запису про прип инення його діяльності.

З приписів статей 71, 86 КАС Укр аїни вбачається, що кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд оц інює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанн ям, що ґрунтується на їх безпо середньому, всебічному, повн ому та об'єктивному дослідже нні.

Зважаючи, що відповідач док азів у спростування позовних вимог не надав, суд дійшов вис новку, що позовні вимоги підл ягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити пов ністю.

Припинити державну реєстр ацію відкритого акціонерног о товариства "Фондова компан ія "ОРТ"" (вул. Соборна, 72, м. Вінни ця, код ЄДРПОУ - 13339645).

Створити ліквідаційну ком ісію в складі: голова комісії - ВАТ "Фондова компанія "ОРТ"" (в ул. Соборна, 72, м. Вінниця), члени комісії - ТОВ "Виробничо-інвес тиційна компанія "Свій дім"" (в ул. Пушкіна, 21, м. Вінниця), ТОВ "Ві нницький регіональний бізне сцентр" (вул. Пирогова, 144, м. Вінн иця).

Зобов'язати ліквідаційну к омісію після набрання даною постановою законної сили пов ідомити орган, що здійснює де ржавну реєстрацію, про те, що ВАТ "Фондова компанія "ОРТ"" пе ребуває у процесі припинення .

Зобов'язати ліквідаційну к омісію не пізніше 10 днів з дня набрання даною постановою з аконної сили помістити в дру кованих засобах масової інфо рмації, в яких публікуються в ідомості про державну реєстр ацію юридичної особи, що прип иняється, повідомлення про п рипинення ВАТ "Фондова компа нія "ОРТ"", та не пізніше двох мі сяців з дати публікації зазн аченого повідомлення подати (надіслати рекомендованим л истом з описом вкладення) дер жавному реєстратору докумен ти, передбачені ч. ч. 1, 2 ст. 36 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців".

Встановити строк роботи лі квідаційної комісії 70 днів з д ня набрання даною постановою законної сили.

Постанова суду першої і нстанції набирає законної си ли в порядку, визначеному ст. 2 54 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС Укра їни, апеляційна скарга на пос танову суду першої інстанції подається протягом десяти д нів з дня її проголошення. У ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 цього Коде ксу, а також прийняття постан ови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня от римання копії постанови. Якщ о суб'єкта владних повноваже нь у випадках та порядку, пере дбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було п овідомлено про можливість от римання копії постанови суду безпосередньо в суді, то деся тиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду о бчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденно го строку з моменту отриманн я суб'єктом владних повноваж ень повідомлення про можливі сть отримання копії постанов и суду.

Повний текст постанови о формлено: 08.10.10

Суддя Мельник -Томенко Жанна Миколаївна

07.10.2010

Дата ухвалення рішення07.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12048643
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3133/10/0270

Ухвала від 17.09.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мельник-Томенко Жанна Миколаївна

Постанова від 07.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Мельник-Томенко Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні