Постанова
від 18.10.2010 по справі 2-а-3628/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

18 жовтня 2010 р.                       Справа № 2-а-3628/10/0270                              м. Вінниця

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду  Чернюк Алла Юріївна, розглянувши в  порядку скороченого провадження матеріали справи

за позовом: Управління Пенсійного фонду України у Тиврівському районі Вінницької області   

до:   Закритого акціонерного товариства "Вінницька продовольча компанія"  

про: стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування

ВСТАНОВИВ :

Управлінням Пенсійного фонду України у Тиврівському районі Вінницької області заявлено позов про стягнення з Закритого акціонерного товариства "Вінницька продовольча компанія" (далі - ЗАТ "Вінницька продовольча компанія") заборгованості по сплаті страхових внесків, штрафних санкцій та пені.

Позовні вимоги мотивовані тим, що внаслідок несплати в повному обсязі коштів на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків до УПФ України у Тиврівському районі Вінницької області на суму 8841,71 грн., що утворилась за період лютий - серпень 2010 року. Крім того, відповідно до ст.106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", на підставі рішень УПФ України у Тиврівському районі Вінницької області до відповідача застосовані фінансові санкції в сумі 738,04 грн. та нараховано пеню в сумі 1553,73 грн.

Справа розглядається в порядку скороченого провадження, оскільки в силу пункту 4 частини 1 статті 183-2 КАС України в  адміністративних справах щодо  стягнення   грошових  сум,  які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження, застосовується скорочене провадження.

Відповідач у строк, передбачений частиною третьою статті 183-2  КАС України заперечень суду не направив, хоча ухвалу про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі  від 27 вересня 2010 року отримав - 04 жовтня 2010 року, що  підтверджується  повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с. 34).

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України справа повинна  бути  розглянута  у  порядку  скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого  частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано  заперечення відповідача та за умови, що  справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі - суд дійшов висновку про наявність  достатніх  підстав  щодо прийняття рішення про задоволення позову в порядку письмового провадження, з огляду на наступне.

Факт заборгованості ЗАТ "Вінницька продовольча компанія" перед Пенсійним фондом підтверджується картками особових рахунків страхувальника за період з 01.05.2009 року по 19.08.2010 року (а.с. 5-8), детальним розрахунком заборгованості (а.с. 18-20), рішеннями №№ 266, 274 від 12.07.2010 року та від 13.10.2009 року про застосування штрафних санкцій та пені (9-12), вимогою про сплату боргу № Ю-4-У від 03.08.2010 року (а.с.13,14).

Згідно з п. 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов’язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Статтею 15 Закону передбачено, що платниками внесків є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об’єднання громадян, профспілки, політичні партії, фізичні особи-суб’єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування - фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.

Відповідно до ч. 2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов’язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

В силу ч. 3 ст. 18 вищевказаного Закону страхові  внески є цільовим загальнообов’язковим платежем, який  справляється  на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Згідно з ч. 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки особисто, або через органи прокуратури на які покладено функції представництва інтересів держави в суді.

Керуючись наведеними вище положеннями чинного законодавства України, суд дійшов висновку, що позивач діяв в межах своєї компетенції та у спосіб, передбачений чинним законодавством України.

Стаття 67 Конституції України встановлює, що платник податків зобов’язаний вчасно й у повному розмірі сплачувати податки. З метою реалізації обов’язків платника податків законодавчі акти встановлюють строки сплати податків.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги відповідають дійсним обставинам справи, заявлена в позові сума підтверджується належними доказами, а тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі. Розмір заборгованості відповідачем не оскаржується. Доказів в спростування заявлених позовних вимог відповідач не подав.

Частиною 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні.

Частиною 4 ст.94 КАС України передбачено, що у справах, в яких позивачем є суб’єкт владний повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.  86, 94, 158, 162, 183-2, 256  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Вінницька продовольча компанія" (23310, Вінницька область, Тиврівський район, м. Гнівань, вул. Пролетарська, 20, р/р 260053016501 в ЦБ ПІБ м. Вінниця, МФО 302571, код ЄДРПОУ 31260964) кошти в розмірі 11133,48 грн. (одинадцять тисяч сто тридцять три гривні, сорок вісім копійок) на користь Управління Пенсійного фонду України у Тиврівському районі Вінницької області (23300, Вінницька область, Тиврівський район, смт. Тиврів, вул. Леніна, 40-А, р/р 25608323690103 в ОПЕРВ ВАТ "Державний ощадний банк України" м. Вінниця, МФО 302076, код ЄДРПОУ 20097444).

3. Постанову допустити до негайного виконання.

          Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

          Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України

Суддя                                                      Чернюк Алла Юріївна

 

Дата ухвалення рішення18.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12048652
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3628/10/0270

Ухвала від 15.09.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Постанова від 18.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні