Постанова
від 25.10.2010 по справі 2-а-3858/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

25 жовтня 2010 р.                        м.Вінниця          Справа № 2-а-3858/10/0270

Вінницький окружний адміністративний суд в складі: Головуючого судді Воробйової І.А. розглянувши у порядку письмового провадження матеріали справи за позовом: Прокурора  Тульчинського району  в інтересах держави  в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції по спірних відносинах, Тульчинського районного центру зайнятості, робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового  державного  соціального страхування України на випадок безробіття    до:   Приватного підприємства  "Шанс-Агропромбуд"   про: стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків та  фінансових санкцій в загальній сумі  1850 грн. 74 коп.

В С Т А Н О В И В:

                                                        

Прокурор Тульчинського району в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції по спірних відносинах - Тульчинського районного центру зайнятості, робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття звернувся до суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства “Шанс-Агропромбуд” про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків та фінансових санкціях в загальній сумі 1850 грн. 74 коп.      

Позов мотивований, зокрема тим, що Тульчинським районним центром зайнятості, відповідно до плану проведення перевірок, 12.03.2010 р. здійснено  перевірку ПП "Шанс-Агропромбуд"  щодо правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України  на випадок безробіття за період з 08.11.2006 року по 31.12.2009 року, якою  встановлено заборгованість  відповідача по сплаті страхових внесків в сумі 1798,58 грн., в зв’язку з чим,  за несвоєчасну сплату нараховано пеню на суму 52,16 грн. Виявлене перевіркою зафіксовано в акті № 25 від 12.03.2010 року, яким відповідачу надано термін для добровільної сплати коштів на рахунок Тульчинського районного центру зайнятості, проте, в 30-ти денний строк кошти не надійшли, що стало підставою для  звернення з даним позовом до суду.

Таким чином, загальна сума заборгованості по сплаті страхових внесків та фінансових санкцій становить 1850 грн. 74 коп.

Прокурор в судове засідання не з'явився, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином.

Позивач в судове засідання не з'явився, подавши  22 жовтня 2010 року  клопотання №02-16/806 від  22.10.2010 року (вх. №22841 від 22.10.2010 року), яким позовні вимоги підтримав в повному обсязі та  просив суд  розглядати справи за відсутності його представника.

Відповідач в судові засідання не з’являвся хоча про час та місце судового засідання повідомлявся завчасно та належним чином,  шляхом направлення поштової  кореспонденції на адресу за якою зареєстрований (вул.Шевченка, 1, с. Журавлівка, Тульчинський район, Вінницька область). Однак,  поштові відправлення повертались до суду з відмітками поштового відділення зв’язку: “за закінченням терміну зберігання”.

У відповідності  до  положень  частини 11 статті 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно частини  4 статті 128 КАС України у  разі  неприбуття   відповідача   -   суб'єкта   владних повноважень,  належним  чином повідомленого про дату,  час і місце судового розгляду,  без поважних причин або без  повідомлення  ним про  причини  неприбуття  розгляд справи не відкладається і справу може  бути  вирішено  на  підставі  наявних  у  ній  доказів. Ці ж наслідки  застосовуються  у  разі  повторного  неприбуття за таких самих умов відповідача, який не є суб'єктом владних повноважень.

Водночас, відповідно до положень частини 6 цієї ж статті  у разі, якщо  немає  перешкод  для  розгляду  справи  у  судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

На підставі викладеного, враховуючи клопотання позивача, повторну неявку відповідача, відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, а також те, що строк розгляду адміністративної справи є обмеженим,  дана справа розглянута у порядку письмового провадження.

При цьому,  слід зазначити, що відповідно до вимог частини 1 статті  41 КАС України  у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за  відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та  розглянувши докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.                                                       

Приватне підприємство “Шанс-Агропромбуд”  зареєстровано Тульчинською районною державною адміністрацією Вінницької області як юридична особа, про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи від 02.11.2006 року, серія А00  за № 140392 (а.с.15).

Відповідно до заяви від 08.11.2006 року Приватне підприємство “Шанс-Агропромбуд” взяте на облік Тульчинським районним центром зайнятості як платник внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, (а.с.16).

Згідно із довідкою з ЄДРПОУ № 122 управління статистики у Тульчинському районі Вінницької області Приватне підприємство “Шанс-Агропромбуд” знаходиться за адресою вул. Шевченка, 1, с. Журавлівка, Тульчинський район, Вінницька область, ідентифікаційний код –34671604, керівник –Бануляк Сергій Васильович (а.с.14).

Відповідно до акту №25 від 12.03.2010 року  про результати проведення планової перевірки ПП “Шанс-Агропромбуд” з питань дотримання законодавства щодо правильності нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття за період з 08.11.2006 року до 31.12.2009 року, за відповідачем виявлено недоїмку зі сплати страхових внесків у розмірі -1798,58 грн., в зв’язку з чим нараховано пеню в сумі 52,16 грн. та  надано 30-ти денний термін сплати заборгованості до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Відповідач з актом ознайомлений 15.03.2010 року, що підтверджується  підписом керівника (головного бухгалтера)  Бануляка С.В. на примірнику акта (а.с.11).

За результатом проведеної перевірки та складеного акту, 15.03.2010 р. директором Тульчинського РЦЗ прийнято рішення № 2 про стягнення донарахованих сум страхових внесків у розмірі 1798,58 грн. та застосування штрафних санкцій - 52,16 грн. Одночасно роз’яснено відповідачу добровільний термін сплати та порядок оскарження  вказаного рішення.  Факт  його отримання  ПП «Шанс-Агропромбуд»підтверджується відповідним  підписом посадової особи. (а.с. 4).

Не проведення у встановлений законом строк розрахунку стало підставою для звернення з даним  позовом    до суду.

Визначаючись щодо позовних вимог суд виходить з наступного.

Відносини, що виникають з загальнообов’язкового державного  соціального страхування на випадок безробіття  врегульовані, зокрема, нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на випадок безробіття” (далі - Закон) та Інструкцією “Про порядок обчислення і сплати внесків на  загальнообов'язкове державне соціальне  страхування на випадок безробіття та обліку   їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття” (далі-Інструкція), затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України  від  18.12.2000 за №  339, якими встановлено  наступне.

Статтею 35 Закону  та пунктом 8.1 Інструкції  передбачено, що роботодавець зобов’язаний     своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески (розмір внесків на  загальнообов'язкове державне соціальне страхування установлено Законом України “Про  розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового  державного соціального страхування”, а саме: у розмірі 1,6% від фактичних витрат на оплату праці та 0,6% з кожного найманого працівника).

У відповідності  до  пункту 6.7 Інструкції всі платники страхових внесків щоквартально подають  до центру зайнятості  розрахункові відомості  про нарахування і  перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно пункту 2 статті 10 Закону, управління Фондом здійснюють правління Фонду та виконавча  дирекція Фонду, а в силу частини 1 статті 12 Закону, виконавча дирекція як виконавчий орган правління  забезпечує виконання рішень правління. При цьому, функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості, які є робочими органами виконавчої дирекції Фонду.

Частиною 2 статті 12 Закону визначені повноваження робочих органів виконавчої дирекції Фонду, до яких, зокрема, належать: проведення збору страхових внесків (п.2); контроль правильності нарахування, своєчасності сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок  безробіття (п.5); представництво інтересів Фонду в судових та інших  органах (п.6).

Відповідно до  пункту 9.11 Інструкції усі  спірні  питання,  що  виникають   між   платниками страхових внесків та органами Фонду з приводу нарахування страхових внесків, пені, стягнення недоїмки, штрафів та адміністративних стягнень, вирішуються в судовому порядку.

Подавати позовні заяви та представляти інтереси Фонду щодо стягнення страхових внесків, пені і штрафів у судах мають право Державний центр зайнятості, центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський та Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

В силу частини 2 статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.  

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

З урахування встановлених у судовому засіданні обставин справи та вищезазначених положень чинного законодавства України, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам справи, відповідачем не спростовані, а тому підлягають задоволенню на загальну суму  1850,74 грн.

Відповідно до частини  4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а  відповідачем  -  фізична  чи  юридична  особа,  судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства “Шанс-Агропромбуд” (вул. Шевченка, 1,                с. Журавлівка, Тульчинський район, Вінницька область, 23641,  код ЄДРПОУ 34671604, р/р 260013017320 Філія Вінницьке Центральне відділення Промінвестбанку м. Вінниця, МФО 302571) заборгованість по сплаті страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в сумі 1798,58 грн. (тисяча сімсот дев’яносто вісім гривень п’ятдесят вісім копійок) на рахунок – 37179301900568, одержувач: Держбюджет Тульчинського району Банк: УДК у Вінницькій області, м. Вінниця,  код 34701110 МФО: 802015, код платежу 50040100; пеню в розмірі 52,16 грн. (п’ятдесят дві гривні шістнадцять копійок) на рахунок № 37175305900568, одержувач: Держбюджет Тульчинського району Банк: УДК у Вінницькій області, м. Вінниця, код: 34701110 МФО: 802015, код платежу 50040500.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови оформлено:   25.10.10  

Суддя          Воробйова Інна Анатоліївна

25.10.2010

Дата ухвалення рішення25.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12048739
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3858/10/0270

Ухвала від 01.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Ухвала від 01.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

Постанова від 25.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Воробйова Інна Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні