Постанова
від 15.10.2010 по справі 2-а-3772/10/0270
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2010 р. Справа № 2-а-3772/10/0270

Суддя Вінницького окруж ного адміністративного суду Чудак Олеся Миколаївна , розглянувши в порядку скор оченого провадження матеріа ли справи

за позовом: Жмеринської об'єднаної державної податк ової інспекції Вінницької об ласті

до: Сільськогосподарс ького обслуговуючого коопер ативу "Павмол"

про: припинення юридичн ої особи

ВСТАНОВИВ :

23 вересня 2010 року Жмеринсь ка об' єднана державна подат кова інспекція (Жмеринська О ДПІ) звернулася в суд з позово м до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Павмол» (СОК «Павмол», Коопе ратив) про припинення юридич ної особи.

Зазначали, що СОК «Павмол» 0 5 жовтня 2006 року зареєстроване Жмеринською районною держав ною адміністрацією Вінницьк ої області як юридична особа . Як платник податків відпові дно до Закону України “Про си стему оподаткування” зобов' язаний вести бухгалтерський облік та подавати до податко вих органів у встановлені ст роки податкові декларації.

Відповідач допускає поруш ення вказаних вимог закону, а саме, з 2009 року не подає податк ову звітність, що є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юрид ичної особи.

Оскільки суб' єктом владн их повноважень заявлено позо в про припинення юридичної о соби, судом в порядку статті 18 3-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КА С України) при розгляді даної справи застосовано скорочен е провадження.

Так, ухвалою суду від 23 верес ня 2010 року, яку згідно рекоменд ованого повідомлення про вру чення поштового відправленн я відповідач отримав 02 жовтня 2010 року (а.с. 21), останньому встан овлено строк для подачі запе речень проти позову. Також сл ід зазначити, що ухвала напра влена відповідачу за адресою , яка значиться в ЄДРПОУ (довід ка станом на 08 вересня 2010 року - а .с. 7), відповідно до частини вос ьмої статті 35 КАС України, яко ю передбачено, що вважається , що повістку вручено юридичн ій особі, якщо вона доставлен а за адресою, внесеною до відп овідного державного реєстру , суд вважає, що ухвала про від криття скороченого провадже ння була вручена відповідачу . Відтак, суд здійснив усіх зах одів для повідомлення відпов ідача належним чином про роз гляд даної справи. В десятиде нний термін з дня одержання у хвали товариство своїм право м заперечити проти позовних вимог не скористалось, хоча і заяви про визнання позову че рез канцелярію суду теж пода но не було.

За даних обставин справа ро зглянута судом в порядку ско роченого провадження за наяв ними в ній доказами в межах ст року, визначеного пунктом 3 ча стини 5 статті 183-2 КАС України.

Дослідивши надані позивач ем матеріали, а також оцінивш и наявні у справі докази в їх с укупності, суд встановив нас тупне.

Так, суд встановив, що СОК «П авмол» 05 жовтня 2006 року зареєст роване Жмеринською районною державною адміністрацією Ві нницької області, що підтвер джується статутом даного тов ариства (а.с. 8-10)

Відповідно до витягу з Єдин ого державного реєстру юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців станом на 03 серпня 2 010 року СОК «Павмол» включене до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код - 34657380, місцезнаходження: вул . Шевченко, 3,с. Олександрівка, Ж меринський район, Вінницька область, 23127, керівник - Кича к Павло Іванович (а.с. 4-5) та пе ребуває на обліку як платник податків в Жмеринській ОДПІ з 11 жовтня 2006 року за №1049, що підт верджується довідкою про взя ття на облік платника податк ів від 02 вересня 2010 року (а.с. 6).

Згідно з довідкою позивача №952510/10-013/1 від 08 вересня 2010 року Тов ариство з 2009 року не подає до Жм еринської ОДПІ податкову зві тність, заборгованості перед бюджетом не має (а.с. 11).

За таких обставин, Жмеринсь кою ОДПІ 18 травня 2009 року надіс лано запрошення №4532/10/15-112 керівн ику СОК «Павмол» про необхід ність з' явитись до податков ого органу для проведення не виїзної документальної пере вірки стосовно неподання зві тності (а.с. 13), проте дане запро шення проігнороване відпові дачем.

Також, Жмеринською ОДПІ вжи вались заходи щодо встановле ння місцезнаходження відпов ідача, про що свідчить акт №3 в ід 12 лютого 2010 року згідно яког о СОК «Павмол» за адресою: вул . Шевченко, 3,с. Олександрівка, Ж меринський район, Вінницька область, 23127- не знаходиться (а.с . 14), а згідно з довідкою №7269/7/26-33-02 ві д 11 грудня 2009 року про встановл ення фактичного місцезнаход ження платника податків місц езнаходження СОК «Павмол» не встановлено (а.с.16).

Статтями 2, 3 Закону України « Про державну реєстрацію юрид ичних та фізичних осіб-підпр иємців» від 15 травня 2003 року №755- IV, встановлено, що відносини, я кі виникають у сфері державн ої реєстрації юридичних та ф ізичних осіб - підприємці в, регулюються Конституціє ю України, цим Законом та н ормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цьо го Закону. Дія даного Закону п оширюється на державну реєст рацію всіх юридичних осіб не залежно від організаційно-пр авової форми, форми власност і та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до вимог пункту 2 статті 17 вказаного Закону в Є диному державному реєстрі мі стяться такі відомості щодо юридичної особи, як: повне най менування юридичної особи та скорочене у разі його наявно сті; ідентифікаційний код юр идичної особи; форма власнос ті; організаційно - правова фо рма; місцезнаходження юридич ної особи та інше.

Згідно статті 57 Господарськ ого кодексу України (ГК Украї ни) установчими документами суб'єкта господарювання є рі шення про його утворення або засновницький договір, а у ви падках, передбачених законом , статут ( положення ) суб'єкта г осподарювання.

В установчих документах по винні бути зазначені наймену вання та місцезнаходження су б'єкта господарювання, мета і предмет господарської діяль ності, склад і компетенція йо го органів управління, поряд ок прийняття ними рішень пор ядок формування майна, розпо ділу прибутків та збитків, ум ови його реорганізації та лі квідації, якщо інше не передб ачено законом.

Відповідно до господарськ ого законодавства підприємс тво зобов' язане у п' ятиден ний строк повідомити орган, щ о провів реєстрацію, про змін и, які сталися в установчих до кументах, для внесення необх ідних змін до державного реє стру.

Останнє місцезнаходження підприємства відповідно до у становчих документів - вул. Ше вченко, 3, с. Олександрівка, Жме ринський район, Вінницька об ласть, 23127, жодних документів пр о його зміну до реєстраційно ї палати Вінницької міської ради з боку відповідача не по давалось.

Відповідно до статей 4, 5, 9 Зак ону України «Про систему опо даткування» платниками пода тків і зборів (обов' язкових платежів) є юридичні і фізичн і особи, на яких згідно з закон ами України покладено обов' язок сплачувати податки і зб ори (обов' язкові платежі); об лік платників податків і збо рів (обов' язкових платежів) здійснюється органами держа вної податкової служби та ін шими державними органами від повідно до законодавства; пл атники податків і зборів (обо в' язкових платежів) зобов' язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідн о до законів декларації, бухг алтерську звітність та інші документи і відомості, пов' язані зі сплатою податків і з борів (обов' язкових платежі в).

Підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами» визначено, що подат кові декларації подаються за базовий податковий (звітний ) період, що дорівнює календар ному місяцю - протягом 20 кале ндарних днів, наступних за ос таннім календарним днем звіт ного (податкового) місяця; кал ендарному кварталу або кален дарному півріччю - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) квар талу (півріччя); календарному року - протягом 60 календарни х днів за останнім календарн им днем звітного (податковог о) року.

Згідно з абзацом 5 частини д ругої статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців» однією з пі дстав для постановлення судо вого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов' я зано з банкрутством юридично ї особи, є неподання протягом року органам державної пода ткової служби податкових дек ларацій, документів фінансов ої звітності відповідно до з акону.

Так, відповідач не подавав д о Жмеринської ОДПІ податкову звітність з 2009 року.

Відповідно до підпункту 8.6 п ункту 8 Інструкції про порядо к обліку платників податків, затвердженої наказом Держав ної податкової адміністраці ї України від 19 лютого 1998 року № 80, зареєстрованої в Міністерс тві юстиції України 16 березня 1998 року за №172/2612, якщо платник по датків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі наяв ності в Єдиному державному р еєстрі запису про відсутніст ь юридичної особи за вказани м її місцезнаходженням, кері вник державної податкової сл ужби приймає рішення про зве рнення до суду або господарс ького суду із позовною заяво ю про скасування державної р еєстрації суб'єкта підприємн ицької діяльності.

Відповідно до пункту 17 част ини 1 статті 11 Закону України « Про державну податкову служб у в Україні» органи державно ї податкової служби у випадк ах, в межах компетенції та у по рядку, встановлених законами України, мають право звертат ися у передбачених законом в ипадках до судових органів і з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстр ації суб'єкта підприємницько ї діяльності.

Згідно з частиною першою ст атті 216 ГК України учасники го сподарських відносин несуть господарсько-правову відпов ідальність за правопорушенн я у сфері господарювання шля хом застосування до правопор ушників господарських санкц ій на підставах і в порядку, пе редбачених цим Кодексом, інш ими законами та договором.

Відповідно до статті 218 ГК Ук раїни підставою господарськ о-правової відповідальності учасника господарських відн осин є вчинене ним правопору шення у сфері господарювання . Учасник господарських відн осин відповідає за невиконан ня або неналежне виконання г осподарського зобов'язання ч и порушення правил здійсненн я господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито ус іх залежних від нього заході в для недопущення господарсь кого правопорушення.

Частиною першою статті 238 ГК України передбачено, що за по рушення встановлених законо давчими актами правил здійсн ення господарської діяльнос ті до суб'єктів господарюван ня можуть бути застосовані у повноваженими органами держ авної влади або органами міс цевого самоврядування адмін істративно-господарські сан кції, тобто заходи організац ійно-правового або майнового характеру, спрямовані на при пинення правопорушення суб'є кта господарювання та ліквід ацію його наслідків.

А згідно з частиною першою с татті 247 ГК України у разі здій снення суб'єктом господарюва ння діяльності, що суперечит ь закону чи установчим докум ентам, до нього може бути заст осовано адміністративно-гос подарську санкцію у вигляді скасування державної реєстр ації цього суб'єкта та його лі квідації.

Отже, враховуючи те, що відп овідач не звітує у встановле ному законодавством порядку більше одного року, суд вважа є вимоги позивача обґрунтова ними, у зв' язку з чим є всі пі дстави для припинення юридич ної особи - СОК «Павмол».

Відповідно до частини перш ої статті 105 Цивільного кодекс у України від 16 січня 2003 року №435 -IV учасники юридичної особи, с уд або орган, що прийняв рішен ня про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно пи сьмово повідомити про це орг ан, що здійснює державну реєс трацію, який вносить до Єдино го державного реєстру відомо сті про те, що юридична особа п еребуває у процесі припиненн я.

Частиною 1 статті 38 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» встан овлено, що суд, який постанови в рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної ос оби, у день набрання таким ріш енням законної сили направля є його копію державному реєс тратору за місцезнаходження м юридичної особи для внесен ня до Єдиного державного реє стру запису про судове рішен ня. Дата надходження відпові дного судового рішення вноси ться державним реєстратором до журналу обліку реєстраці йних дій.

Згідно статті 71 КАС України кожна сторона повинна довес ти ті обставини, на яких ґрунт уються її вимоги та заперече ння, а суд згідно статті 86 зазн аченого Кодексу оцінює доказ и, які є у справі, за своїм внут рішнім переконанням, що ґрун тується на їх безпосередньо му, всебічному, повному та об'є ктивному дослідженні.

Враховуючи встановлені в с удовому засіданні обставини справи та вищезазначені пол оження чинного Законодавств а України, суд вважає, що вимог и позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обстав инам та матеріалам справи, а т ому підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб' єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб' єкта владних повно важень, пов' язаних із залуч енням свідків та проведенням судових експертиз, судові ви трати (судовий збір) стягненн ю з відповідача не підлягают ь.

Крім того, відповідно до пол ожень статті 256 КАС України не гайно виконуються постанови , прийняті в порядку скорочен ого провадження.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КА С України, суд

ПОСТАНОВИВ :

адміністративний поз ов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Сільськогосподарського обс луговуючого кооперативу «Па вмол» (вул. Шевченко, 3,с. Олекса ндрівка, Жмеринський район, В інницька область, 23127, код ЄДРПО 34657380).

Копію постанови направити державному реєстратору м. Жм еринки для виконання вимог с татті 38 Закону України «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підпри ємців».

Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може б ути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії по станови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною .

Постанова набирає законно ї сили в порядку ст. 254 КАС Украї ни

Суддя Чудак Олеся Миколаївна

15.10.2010

Дата ухвалення рішення15.10.2010
Оприлюднено08.11.2010
Номер документу12048766
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3772/10/0270

Постанова від 15.10.2010

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чудак Олеся Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні