Рішення
від 22.07.2024 по справі 904/2442/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.07.2024м. ДніпроСправа № 904/2442/24

за позовом Комунального підприємства "ТЕПЛОЕНЕРГО" Дніпровської міської Ради, м. Дніпро

до Фізичної особи-підприємця Оборіної Аліни Сергіївни, м. Дніпро

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (повідомлення) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Комунальне підприємство "ТЕПЛОЕНЕРГО" Дніпровської міської Ради звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця Оборіної Аліни Сергіївни в якому просить суд стягнути заборгованість за теплопостачання в розмірі 87 150, 72 грн, з яких: основний борг у розмірі 54 621, 16 грн, 3% річних у розмірі 3 851, 48 грн, інфляційні втрати у розмірі 13 807, 14 грн, пеня у розмірі 14 870, 94 грн.

Ухвалою суду від 06.06.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/2442/24. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд наголошує на тому, що зі своєї сторони ним здійснені всі необхідні заходи щодо належного повідомлення учасників справи про розгляд цієї справи.

Згідно із частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуального суду України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Пунктом 10 частини 2 статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" встановлено, що в Єдиному держаному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) містяться відомості про юридичну особу, зокрема, щодо її місцезнаходження. Ухвала суду від 06.06.2024 була надіслана відповідачу на його адресу, вказану в ЄДР, а саме: 49000, м. Дніпро, вул. Топольова, буд. 21/23.

Відповідно до положень частини 6 статті 242 Господарського процесуального суду України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, частина 7 статті 120 Господарського процесуального суду України зобов`язує учасників судового процесу повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

26.06.2024 на адресу суду повернувся направлений відповідачу конверт із копією ухвали суду від 06.06.2024, до якого відділенням поштового зв`язку додано довідку про причину невручення поштового відправлення - "неправильно зазначена (відсутня) адреса".

Крім того, для належного повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі № 904/2442/24, судом було здійснено публікацію на офіційному сайті Господарського суду Дніпропетровської області, якою повідомлено Фізичну особу-підприємця Оборіну Аліну Сергіївну про відкриття провадження у даній справі та можливості відповідача подати відзив на позовну заяву.

Вказаний факт свідчить про належне повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача викладена у позовній заяві

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про неналежне виконання відповідачем умов договору про постачання теплової енергії № 010047 від 19.07.2010 в частині своєчасної оплати за спожиту теплову енергію.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

19.07.2020 між КП «Дніпропетровські міські теплові мережі (в подальшому Комунальне підприємство "Теплоенерго" Дніпровської міської ради на підставі рішення № 28/12 від 27.07.2016 Дніпропетровської міської ради (далі - позивач, Енергопостачальна організація) та Фізичною особою-підприємцем Оборіною Аліною Сергіївною (далі відповідач, Споживач) було укладено договір про надання послуги з постачання теплової енергії № 010047 від 19.07.2010 (далі - договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору Енергопостачальна організація бере на себе зобов`язання виробляти та постачати споживачу теплову енергію, а споживач зобов`язується одержати теплову енергію та сплатити теплопостачальному підприємству її вартість за встановленими тарифами (цінами) в терміни та на умовах, передбачених цим договором.

Згідно з п. 2.1 договору теплова енергія постачається споживачу в обсягах згідно з додатком 1 до цього договору у вигляді гарячої води на такі потреби:

опалення та вентиляцію - в період опалювального сезону (175 діб);

гаряче водопостачання протягом 350 діб;

технологічні потреби - відповідно з виробничої програмою споживача;

кондиціювання повітря - по мірі необхідності.

Споживач зобов`язується виконувати умови та порядок оплати спожитої теплової енергії в обсягах і в терміни, які передбачені договором. На кінець опалювального сезону, календарного року проводити звіряння розрахунків з теплопостачальною організацією (п. 3.2.2 договору).

Пунктом 3.2.3 договору визначено, що споживач зобов`язується своєчасно повідомляти теплопостачальну організацію про всі об`єкти теплоспоживання, підключені до теплових мереж споживача (найменування, максимальні теплові навантаження, обсяги теплоспоживання, займана площа орендарів тощо).

Споживач теплової енергії зобов`язується письмово сповіщати теплопостачальну організацію про зміну власного найменування, організаційно-правової форми, місце знаходження, банківських реквізитів, користувачів приміщень та теплових мереж споживача (субспоживачів), а також про зміну всіх показників, які впливають на кількість теплоспоживання та суми нарахування, визначених додатком № 1, не пізніше 5 днів з моменту настання зазначених подій (пункт 3.2.5 договору).

Відповідно до пункту 5.2 договору облік споживання теплової енергії проводиться по приладам обліку, встановлених вводах --- розрахунковим способом ФОП Оборіна А.О. (стоматкабінет) вул. Калинова, 22, прим. 2.

Згідно з пунктом 6.1 договору тарифи на теплову енергію, що споживається за цим договором встановлюються Дніпропетровською міською радою народних депутатів.

Пунктом 6.2 договору встановлено, що тариф для розрахунків по цьому договору складає:

Теплова енергія (1 Гкал) - 686, 50 грн.

Розрахунковим періодом є календарний місяць, по результатам якого підписується акт (в 2-х примірниках) на відпуск - отримання теплової енергії по формі додатку 4 (пункт 7.2 договору).

Споживач зобов`язаний не пізніше ніж за 5 днів до початку розрахункового періоду сплачувати Теплопостачальній організації вартість теплової енергії згідно з її кількістю, передбаченою у додатку 1 до цього договору, за власним платіжним дорученням з зазначенням періоду за який він сплачує (пункт 7.3 договору).

Відповідно до пункту 7.4 договору остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію проводиться споживачем впродовж 5 діб після одержання рахунку теплопостачальної організації, яка зобов`язана направити його споживачу не пізніше 10 числа місяця наступного за розрахунковим. У випадку утворення переплати, вона зараховується в рахунок наступних платежів.

В разі несвоєчасної оплати за спожиту теплову енергію нараховується пеня в розмірі 1%, але не більше подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу, за кожен день прострочення (пункт 8.2.3 договору).

Цей договір набуває чинності з дня його підписання та діє до 19 липня 2023 (пункт 11.1 договору).

Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однієї із сторін (п. 11.4 договору).

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками без зауважень та заперечень до нього.

На виконання умов договору позивач в період з березня 2020 року по квітень 2024 року надав відповідачу послугу з постачання теплової енергії на загальну суму 54 621, 16 грн на підтвердження чого позивачем було складено акти прийому-передачі послуги:

- від 31.03.2020, згідно якого відповідачу поставлено 0, 47776 + 0, 05513 Гкал теплової енергії на суму 763,50 грн;

- від 30.04.2020, згідно якого відповідачу поставлено 0, 21943 Гкал теплової енергії на суму 288, 47 грн;

- від 30.11.2020, згідно якого відповідачу поставлено 0, 57147 Гкал теплової енергії на суму 751, 27 грн;

- № 010047 від 31.12.2020, згідно якого відповідачу поставлено 0, 29585 + 0, 22868 + 0, 71794 Гкал теплової енергії на суму 1 937, 03 грн;

- від 31.01.2021, згідно якого відповідачу поставлено 1, 5981 Гкал теплової енергії на суму 2 579, 54 грн;

- від 28.02.2021, згідно якого відповідачу поставлено 1, 46562 Гкал теплової енергії на суму 2 365, 70 грн;

- від 31.03.2021, згідно якого відповідачу поставлено 1, 19482 - 1, 46562 + 1, 34845 Гкал теплової енергії на суму 1 739, 46 грн;

- від 30.04.2021, згідно якого відповідачу поставлено 0,35604 Гкал теплової енергії на суму 574, 69 грн;

- від 30.11.2021, згідно якого відповідачу поставлено 0, 81166 + 0, 97653 Гкал теплової енергії на суму 7 622, 08 грн;

- від 31.12.2021, згідно якого відповідачу поставлено 1,40458-0,250858 Гкал теплової енергії на суму 7 933, 89 грн;

- від 31.01.2022 прийому-передачі послуги, згідно якого відповідачу поставлено 1, 70188 Гкал теплової енергії на суму 11 703, 46 грн;

- від 28.02.2022, згідно якого відповідачу поставлено 1, 08706 Гкал теплової енергії на суму 7 475, 47 грн;

- від 31.03.2022, згідно якого відповідачу поставлено 1, 15617 Гкал теплової енергії на суму 7 950, 73 грн;

- від 30.11.2022, згідно якого відповідачу поставлено 0, 402 Гкал теплової енергії на суму 2 764, 46 грн;

- від 31.12.2022, згідно якого відповідачу поставлено 0, 85692 Гкал теплової енергії на суму 5 892, 85 грн;

- від 31.01.2023, згідно якого відповідачу поставлено 1, 12467 Гкал теплової енергії на суму 7 734, 11 грн;

- від 28.02.2023, згідно якого відповідачу поставлено 0, 97485 Гкал теплової енергії на суму 6 703, 82 грн;

- від 31.03.2023, згідно якого відповідачу поставлено 0, 51956 Гкал теплової енергії на суму 3 572, 90 грн.

Також позивачем виставлено відповідачу наступні рахунки:

- № 010047 від 31.03.2020 на суму 763, 50 грн;

- № 010047 від 30.04.2020 на суму 288, 47 грн;

- № 010047 від 30.11.2020 на суму 751, 27 грн;

- № 010047 від 31.12.2020 на суму 1 937, 03 грн;

- № 010047 від 31.01.2021 на суму 2 579, 54 грн;

- № 010047 від 28.02.2021 на суму 2 365, 70 грн;

- № 010047 від 31.03.2021 на суму 1 739, 46 грн;

- № 010047 від 30.04.2021 на суму 574, 69 грн;

- № 010047 від 30.11.2021 на суму 7 622, 08 грн;

- № 010047 від 31.12.2021 на суму 7 933, 89 грн;

- № 010047 від 31.01.2022 на суму 11 703, 46 грн;

- № 010047 від 28.02.2022 на суму 7 475, 47 грн;

- № 010047 від 31.03.2022 на суму 7 950, 73 грн;

- № 010047 від 30.11.2022 на суму 2 764, 46 грн;

- № 010047 від 31.12.2022 на суму 5 892, 85 грн;

- № 010047 від 31.01.2023 на суму 7 734, 11 грн;

- № 010047 від 28.02.2023 на суму 6 703, 82 грн;

- № 010047 від 31.03.2023 на суму 3 572, 90 грн.

Матеріали справи не містять доказів незгоди відповідача із обсягами поставленої йому теплової енергії у березні 2020 року березні 2023, вартість яких включена до актів прийому-передачі теплової енергії та рахунків за відповідні місяці. При цьому, у відповідності до умов договору підставою для здійснення оплати за відпущену теплову енергію є саме рахунок енергопостачальної організації.

Кожного місяця в програмному продукті системи HAS відділу збуту теплової енергії (юр. особи) Служби реалізації та збору платежів формуються рахунки та акти прийому-передачі послуги з постачання теплової енергії та направляються з поштової скриньки абонентського відділу через застосунок-органайзер Microsoft OutlooK, позивач зазначає, що направив на електронну адресу споживача oborinalalina(a).gmail.com розрахункові документи:

- за березень 2020 року - 06.05.2020;

- за квітень 2020 року - 13.05.2020;

- за листопад 2020 року - 04.12.2020;

- за грудень 2020 року - 12.01.2021;

- за січень 2021 року - 08.02.2021;

- за лютий 2021 року - 05.03.2021;

- за березень 2021 року - 08.04.2021;

- за квітень 2021 року - 11.05.2021;

- за листопад 2021 року - 08.12.2021;

- за грудень 2021 року - 12.01.2022;

- за січень 2022 року - 10.02.2022;

- за лютий 2022 року - 09.03.2022;

- за березень 2022 року - 12.04.2022;

- за листопад 2022 року - 09.12.2022;

- за грудень 2022 року - 06.01.2023;

- за січень 2023 року - 08.02.2023;

- за лютий 2023 року - 07.03.2023;

- за березень 2023 року - 04.04.2023.

На час прийняття рішення, доказів оплати наданих послуг у повному обсязі в розмірі 54 621, 16 грн сторонами до матеріалів справи не надано.

Відтак, несплачена відповідачем сума становить 54 621, 16 грн.

Зазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду з даними позовом, в якому позивач, окрім суми основного боргу в розмірі 54 621, 16 грн, просить суд стягнути з відповідача також пеню в розмірі 14 870, 94 грн, 3% річних у розмірі 3 851, 48 грн та інфляційних втрат у розмірі 13 807, 14 грн.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Відповідно до статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

За матеріалами справи судом встановлено, що укладений між сторонами правочин за своїм змістом та правовою природою є договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, який підпадає під правове регулювання норм § 5 глави 54 Цивільного кодексу України та § 3 глави 30 Господарського кодексу України, а саме - договором постачання теплової енергії.

Щодо суми основного боргу

За змістом статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору (ст. 626 Цивільного кодексу України).

Згідно з частиною 1 статті 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

За нормами частини 1 статті 193 Господарського Кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до частини 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається (ч. 2 ст. 275 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

За приписами ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (ст. 530 Цивільного кодексу України).

Відповідно до статті 19 Закону України "Про теплопостачання" споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Частиною 6 статті 25 Закону України "Про теплопостачання" визначено, що в разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії заборгованість стягується в судовому порядку.

Пунктом 7.4 договору передбачено, що остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію проводиться споживачем в продовж 5 діб після одержання рахунку теплопостачальної організації, яка зобов`язана направити його споживачу не пізніше 10 числа місяця наступного за розрахунковим. У випадку утворення переплати, вона зараховується в рахунок наступних платежів.

З огляду на положення укладеного сторонами договору та дати отримання відповідачем рахунків на оплату, строк виконання ним зобов`язань з оплати вартості спожитої теплової енергії є таким, що настав.

Між тим, в установлений договором строк, відповідач свої зобов`язання з оплати вартості поставленої теплової енергії виконав лише частково, у зв`язку із чим у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 54 621, 16 грн за період березень 2020 року березень 2023 року.

Будь-яких доказів своєчасної оплати заявленої позивачем до стягнення заборгованості у сумі 54 621, 16 грн відповідачем відповідно до положень ст. ст. 13, 74 ГПК України під час розгляду справи не надано, а судом таких обставин не встановлено.

Таким чином, залишок основної заборгованості відповідача перед позивачем за договором становить 54 621, 16 грн.

Перевіривши розрахунок наданий позивачем, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги у розмірі 54 621, 16 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо суми пені

Відповідно до положень статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

За приписом статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Стаття 549 Цивільного кодексу України визначає, що неустойкою (пенею, штрафом) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно із частиною 1 статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Нормою частини 6 статті 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Підпунктом 8.4.3 пункту 8.4 договору передбачено, що в разі несвоєчасної оплати за спожиту теплову енергію нараховується пеня в розмірі 1%, але не більше подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу, за кожний день прострочення.

У зв`язку з несвоєчасною оплатою відповідачем вартості спожитої ним теплової енергії за період березень 2020 року березень 2023 року позивач заявив вимогу про стягнення пені в розмірі 14 870, 94 грн за загальний період прострочення 12.05.2020 по 16.12.2023 (за кожним актом окремо) розрахунок якої здійснено виходячи з подвійної облікової ставки Національного банку України.

Перевіривши надані позивачем розрахунки пені, суд встановив, що заявлені до стягнення суми вказаних нарахувань є вірними.

На підставі викладеного, позовні вимоги про стягнення пені у розмірі 14 870, 94 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо сум 3% річних та інфляційних втрат

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач заявив вимоги про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 3 394, 18 грн за загальний період з 22.03.2021 по 20.04.2023 та інфляційних втрат у розмірі 20 818, 06 грн за той самий період.

Перевіривши надані позивачем розрахунки 3% річних та інфляційних втрат, суд встановив, що заявлені до стягнення суми вказаних нарахувань є вірними.

На підставі викладеного, позовні вимоги про стягнення 3% річних у розмірі 3 394, 18 грн та інфляційних втрат у розмірі 20 818, 06 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Згідно частини 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України у спорах, у випадку зловживання стороною чи її представником процесуальними правами або якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Тому судовий збір за подання позову в розмірі 2 422, 40 грн слід покласти на Фізичну особу-підприємця Оборіну Аліну Сергіївну.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Фізичної особи-підприємця Оборіної Аліни Сергіївни ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь Комунального підприємства "Теплоенерго" Дніпровської міської ради (49081, м. Дніпро, пр-т Слобожанський, буд. 29, офіс 504; ідентифікаційний код 32688148) основний борг у розмірі 54 621, 16 грн, пеню в розмірі 14 870, 94 грн, інфляційні втрати у розмірі 13 807, 14 грн, 3% річних у розмірі 3 851, 48 грн та витрати зі сплати судового збору в розмірі 2 422, 40 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.07.2024
Оприлюднено24.07.2024
Номер документу120509552
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/2442/24

Судовий наказ від 19.08.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 22.07.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні