Ухвала
від 12.07.2024 по справі 2-2044/10
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2044/10

Провадження № 2-в/185/59/24

У ХВ АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2024 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Юдіної С.Г., за участю секретаря Мінарської О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Павлограді заяву Публічного акціонерноготовариства акціонернийбанк "Укргазбанк" про відновлення втраченого судового провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по кредитному договору та звернення стягнення на предмет іпотеки до відповідачів, суд -

В С Т А Н О В И В :

Заявник Публічне акціонернетовариство акціонернийбанк "Укргазбанк" звернулося до суду з заявою про відновлення втраченого судового провадження по цивільній справі № 2-2044/10 за позовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по кредитному договору та звернення стягнення на предмет іпотеки до відповідачів.

Розгляд справи заявник просив проводити без його участі у судовому засіданні.

Розглянувши в судовому засіданні матеріали справи суд дійшов висновку про те, що є підстави для відновлення втраченого судового провадження.

Так в судовому засіданні встановлено, що рішенням Первомайського міського суду Луганської області від 06 жовтня 2010 року було задоволено позов Публічного акціонерного товариства а кціонерного банку «Укргазбанк».

Судове провадження втрачено.

На теперішній час Первомайський міський суд Луганської області не працює і доступу до справ, які в ньому зберігаються немає, тому виникла необхідність у відновленні зазначеного судового провадження.

На підставі досліджених в судовому засіданні документів, а саме: копію рішення Первомайського міського суду Луганської області від 06 жовтня 2010 року поданої до суду і досліджених у судовому засіданні, суд вважає установленим зміст підлягаючого відновленню судового рішення.

Відповідно до ст. 489, 490 ЦПК України, втрачене судове провадження у цивільній справі може бути відновлене за заявою учасника справи або за ініціативою суду. Заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

На підставі викладеного, керуючись ст. 493, 494 ЦПК України

У Х В А Л И В

Відновити, частково, втрачене судове провадження Первомайського міського суду Луганської області по цивільній справі № 2-2044/10за позовомПублічного акціонерноготовариства акціонерногобанку «Укргазбанк»до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 простягнення заборгованостіпо кредитномудоговору тазвернення стягненняна предметіпотеки довідповідачів вчастині рішеннявід 06 жовтня 2010 року:

«Справа № 2-2044/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 жовтня 2010року суддя Первомайського міського суду Луганської області

Мазка Н.Б.,розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судув м. Первомайську цивільну справу запозовом Публічного акціонерного товариства акціонерного банку «Укргазбанк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості по кредитному договору та звернення стягнення на предмет іпотеки до відповідачів,

В с т а н о в и в :

Позивач Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» звернувся до суду з позовною заявою, яку уточнював, посилаючись на те, що 25 квітня 2008 року АБ "Укргазбанк" був укладений Кредитний договір № Ф-661 (далі за текстом - Договір) з громадянином України ОСОБА_1 , відповідно до якого йому був наданий кредит у розмірі 5007,92 доларів США з 25 квітня 2008 р. по 17 квітня 2013 р зі сплатою 12,5 процентів річних.

Факт отримання Позичальником кредитних коштів в сумі 5007,92 доларів США підтверджують меморіальний ордер та розрахунки заборгованості, що додаються.

Позичальником систематично не виконувались зобов`язання по своєчасному поверненню кредиту та сплати відсотків за користування кредитом, що є порушення умов Кредитного договору, погашення кредиту здійснювалось із порушенням встановленого кредитним договором графіку, кредит погашався не щомісячно, внаслідок чого виникла прострочена заборгованість. Банк неодноразово звертався до Боржника з вимогами погасити заборгованість, що підтверджується відповідними листами (копії додаються).

Згідно з пунктом 5.1. у випадку порушення Позичальником зобов`язань, Банк має право відмовитися від виконання своїх зобов`язань та/або розірвати цей договір, при цьому Позичальник зобов`язаний відшкодувати Банку збитки в розмірі неповерненої суми кредиту, процентів за користування кредитом та витрат, понесених Банком за цим договором, а також повернути Банку заборгованість по кредиту, сплатити проценти за користування кредитом, неустойку та інші видатки, понесені Банком за цим договором.

У зв`язку з невиконанням Позичальником прийнятих на себе зобов`язань щодо своєчасногопогашеннясумикредиту,відсотківзакористуваннякредитомвиникла заборгованість, яка станом на 22.02.2010 року складає4268,54 доларів США, що еквівалентно 34 139,79 грн.(застосований офіційний курс НБУ на 22.02.2010р. - 799,8000 грн. за 100 од.) та

1 405,00 грн.,у тому числі:

2754,23доларівСША-заборгованістьзакредитом(строкова заборгованість);

1 126,06 доларів США- належна до сплати заборгованість за кредитом (прострочена заборгованість);

42,12 доларів США- належна до сплати заборгованість за відсотками;

8,00 доларів США- заборгованість за відсотками по кредиту;

39,18 доларів США- пеня за несвоєчасну сплату відсотків по кредиту;

298,95 доларів США- пеня, нарахована за несвоєчасне виконання умов кредитного договору щодо сплати суми кредиту та відсотків за користування кредитом;

1 405,00 грн.- штраф згідно п.3.3.4 договору Застави.

Згідно з пунктом 5.3. Договору за порушення строків повернення кредиту та/або сплати процентів за користування кредитом, Позичальник зобов`язаний сплатити Банку пеню в розмірі 0,1% від суми невиконаного зобов`язання за кожен день прострочення платежу від дня виникнення такої прострочки до повного погашення заборгованості, але в межах строків позовної давності.

У зв`язку з відсутністю валютних рахунків відкритих в уповноважених банках для зарахування до Державного валютного фонду України через рахунки валютних фондів органів місцевого самоврядування державне мито сплачується у гривні. При розрахунку розміру державного мита застосований офіційний курс НБУ на 22.02.2010р. -799,8000 грн. за 100 од.

Ціна позову -4268,54 доларів США, еквівалентно 34 139,79 грн.(застосований офіційний курс НБУ на 22.02.2010р. - 799,8000 грн. за 100 од.)

Оскільки пунктом 1а) ст.З Декрету КМУ «Про державне мито» встановлена ставка мита у розмірі 1 % ціни позову, то державне мито повинно бути сплачене у сумі 341,24 грн.

Позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за Кредитним договором в доларах США, а не в національній валюті України, обґрунтовані тим, що кредит в сумі 5007,92 був наданий у доларах США.

Відповідно допостанови Пленуму Верховногосуду Українивід 18.12.09 № 4 «Про судове рішення у цивільній справі»(п. 14) у разі пред`явлення позову про стягнення грошової суми в іноземній валюті суду слід у мотивувальній частині рішення навести розрахунки з переведенням іноземної валюти в українську за курсом, встановленим Національним банком України на день ухвалення рішення.

Суд має право ухвалити рішення про стягнення грошової суми в іноземній валюті з правовідносин, які виникли при здійсненні валютних операцій, у випадках і в порядку, встановлених законом (частина друга статті 192 ЦК, частина третя статті 533 ЦК; Декрет Кабінету Міністрів України від 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання і валютного контролю").

Пункт 1.3. Положення про валютний контроль, затвердженого постановою Правління НБУ № 49 від 08.02.2000 року, визначає, що використання іноземної валюти якзасобу платежу- це розрахунок за продукцію, роботи, послуги, об`єкти права інтелектуальної власності та інші майнові права.

Виконання позичальником своїх зобов`язань за кредитним договором в частині повернення суми кредиту та сплати процентів у іноземній валюті не є використанням іноземної валюти як засобу платежу, відповідно, дія статей 192 та 533 Цивільного кодексу України на дані правовідносини банку та позичальника не розповсюджується.

При цьому, слід зазначити, що чинне законодавство України не забороняє надання кредиту в іншій валюті, ніж валюта України.

Статтею 47 Закону «Про банки і банківську діяльність» встановлено, що на підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати такі банківські операції:

1.1)приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

2.2)відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

3)розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на

власний ризик. Банк, крім перелічених у частині першій цієї статті операцій, має право здійснювати, зокрема, операції з валютними цінностями.

АБ «Укргазбанк» має всі необхідні ліцензії, щоб здійснювати валютні операції і відповідно до вимог Закону України «Про банки і банківську діяльність» № 2121-ІІІ від 07.12.2000 р.та Декрету КМУ «По систему валютного регулювання та валютного контролю» № 15-93 від 19.02.1993 р.

Підпунктами пункту 3.3 Кредитного договору передбачено, що Позичальник зобов`язаний сплачувати заборгованість за кредитом і проценти за користування ним у строки, в розмірі та валюті, як це було визначено договором, а саме в доларах СШЛ, що підтверджується виписками з рахунків позичальника та кредитним договором.

Відповідно до параграфа 1 ст. 1049 ЦК України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (позики). Слід зазначити, що під виконання судового рішення про стягнення заборгованості в гривні, при тому, що право вимоги у АБ «Укргазбанк» враховується в іноземній валюті, виникне курсова різниця , оскільки курс долара США до гривні на дату винесення рішення суду буде відрізнятися від курсу долара США до гривні на день виконання рішення суду(платежу), таким чином Банку не буде повернута така ж сума грошових коштів, яку позичальник отримав у власність.

Погашення заборгованості в іноземній валюті законодавчо врегульоване, так, стаття 51 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає порядок звернення стягнення на майно боржника при обчисленні боргу у іноземній валюті. У свою чергу, ст. 6 ДекретуКМУ«Просистемувалютногорегулюваннятавалютногоконтролю»

передбачено, що фізичні особи - резиденти мають право купувати іноземну валюту в уповноважених банках та інших фінансових установах, що одержали ліцензію Національного банку України, або за їх посередництвом - у інших фізичних осіб резидентів і нерезидентів, а також у національного оператора поштового зв`язку, який одержав ліцензію Національного банку України. Тобто, для відповідача нема ніяких перешкод у придбанні іноземної валюти.

Крім цього, Правлінням Національного банку України 29 грудня 2008 року було прийнятопостанову N 469 "Про запровадження Національним банком України валютних аукціонів", на підставі якої Національним банком запроваджено проведення аукціонів з цільового продажу іноземної валюти за гривні з метою задоволення потреб клієнтів банків центів - фізичних осіб, а також резидентів - фізичних осіб - суб`єктів підприємницької діяльності (малий бізнес), які обумовлені необхідністю погашення заборгованості за кредитами в іноземній валюті. Тобто, Національним банком України, що є головним органом валютного регулювання та контролю, що здійснює контроль за виконанням правил регулювання валютних операцій на території України, визнається правомірність виконання позичальниками банків своїх зобов`язань за кредитними договорами в іноземній валюті.

Також, на сьогоднішній день існує судова практика з цього питання, а саме: Ухвала Верховного Суду України від 02.06.2005 року у справі за позовом Відкритого акціонерного товариства акціонерний банк "Укргазбанк" до ОСОБА_3 про стягнення боргу (копія ухвали додана до позовної заяви).

На забезпечення своєчасного виконання зобов`язання по кредитному договору, 16 квітня 2008 року між сторонами було укладено Договір застави (транспортних засобів) посвідчений приватнимнотаріусомЛисичанськогоміськогонотаріальногоокругу Луганської області Жихар В.М. та зареєстрований в реєстрі за № 1140 (далі за текстом- Договір застави).

Предметом застави є рухоме майно - автомобіль вантажний (пікап), марки ЗАЗ, модель 110557, 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , колір білий. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 .

Згідно з умовами Договорів Застави (п. 3.1.5) у випадку, якщо в момент настання терміну виконання зобов`язань за кредитним договором (сплата процентів та/або повернення кредиту), зобов`язання Заставодавцем в повному обсязі або в частині виконано не буде, Заставодержатель має право одержати задоволення своїх вимог шляхом звернення стягнення на предмет застави,а саме:за рахунок коштів,виручених від реалізації предмета застави, одержати задоволення своїх вимог на свій розсуд переваг перед іншими кредиторами або залишити у своїй власності предмет застави шляхом погашення заборгованості за кредитним договором за рахунок власних коштів відповідності з цим договором.

Як вже зазначалося Відповідач 1 свої зобов`язання за кредитним договором щодо сплати процентів, суми кредиту не виконує. Як вбачається з розрахунку заборгованості станом на 22.02.10 року, погашення кредиту та відсотків за користування кредитом здійснювалось із порушенням строків, встановлених у кредитному договорі сума кредиту та відсотки за користування кредитом погашалися не щомісячно, внаслідок чого виникла прострочена заборгованість.

На виконання вимог Закону України «Про акціонерні товариства» та у відповідності з рішенням загальних зборів учасників ВАТ АБ «Укргазбанк» від 29.05.2005 р. Відкрите акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк» змінило свою назву наПублічне акціонерне товариство акціонерний банк «Укргазбанк».

Крім цього, відповідно до договору поруки № Ф-661/П від 25.04.2008 року фінансовим поручителем по зобов`язанням ОСОБА_1 є ОСОБА_2 .

Згідно п. 1.2. договору поруки Поручитель несе солідарну відповідальність з Позичальником перед кредитором за невиконання зобов`язань по кредитному договору.

З метою погашення заборгованості Відповідачу 2 був направлений лист. Одна

Відповідач 2 свої зобов`язання не виконав та борг не сплатив.,

Позивач просить стягнути солідарно з ОСОБА_1 (дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Золотівським ВМ Первомайського ГВ УМВС України в Луганській обл. 24.01.2002 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ) та ОСОБА_2 (дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Золотівським ВМ Первомайського ГВ УМВС України в Луганській обл. 11.08.2000 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ) на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" заборгованість в сумі4268,54 доларів США та 1 405,00 грн.; в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором від 25.04.2008 року № Ф-661 звернути стягнення на предмет застави -автомобіль вантажний (пікап), марки , модель 110557, 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , колір білий, що належить на праві власності ОСОБА_1 ; стягнути солідарно з відповідачів на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк" понесені судові витрати.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просить їх задовольнити, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явились повторно, відповідно до ч. 4 ст. 169 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує спір по справі на підставі наявних у ній даних чи доказів, постановляє заочне рішення. Відповідно до ч. 5 ст.74 ЦПК України у разі відсутності особи за адресою місця її проживання зареєстрованому у встановленому порядку вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їй належним чином.

06 жовтня 2010 р. постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідившиобставини справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за таких обставин.

Згідно ст.526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умовдоговору Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

В судовому засіданні встановлено, що згідно договору № Ф - 661 від 25 квітня 2008 р., згідно якого відповідачу було надано кредит в сумі 5 007,92 (п`ять тисячсім) доларів США 92 цента строком з 25 квітня 2008 р. по 17 квітня 2013 р. з процентною ставкою 12, 5 % річних.

Відповідно до пункту 3.3.3. Договору відповідач 1 зобов`язався здійснювати повернення суми Кредиту щомісячно з 1-ого по 10-е (десяте) число кожного місяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем отримання кредиту, в розмірі не менше 1/24 від суми отриманого Кредиту, що становить 579,17 (п`ятсот сімдесят дев`ять доларів США і 17 центів). Якщо останній день для сплати частини Кредиту припадає на вихідний або святковий день, то сплата чергового платежу по Кредиту здійснюється напередодні.

Пунктом 3.3.4 Договору визначено, що Відповідач 1 щомісячно, один раз на місяць, не пізніше 10-го числа наступного місяця та в день закінчення строку, на який надано кредит, сплачувати проценти за користування кредитом, виходячи з процентної ставки, зазначеної в п. 1.1. Договору

Відповідно до п. 3.1.10 Кредитного Договору банк зобов`язується на залишок простроченої заборгованості за кредитом проценти нараховувати, виходячи із процентної ставки, зазначеної у п. 1.1., збільшеної на 1 (один) процент, починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості

Згідно до вимог ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 554 ЦК України передбачене, щоу порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредиторомяк солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому жобсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, відсотків, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які спільно дали поруку, відповідають перед кредитором солідарно, якщо іншене встановлено договором поруки.

Між ОСОБА_2 та Позивачем 25 квітня 2008 р. укладений договір поруки для забезпечення своєчасногоповернення кредиту, виплати відсотків за користування кредитом, а також можливої пені та штрафних санкцій, що випливають за кредитним договором, відповідно до умов якого Поручитель зобов`язується «Здійснити погашення кредиту в розмірі 5 007,92 (п`ять тисячсім) доларів США 92 цента строком з 25 квітня 2008 р. по 17 квітня 2013 р. з процентною ставкою 12, 5 % річних з врахуванням змін та доповнень, якщо такі будуть прийняті сторонами кредитного договору (а.с. 35-36).

На забезпечення своєчасного виконання зобов`язання по кредитному договору, 16 квітня 2008 року між сторонами було укладено Договір застави (транспортних засобів) посвідчений приватнимнотаріусомЛисичанськогоміськогонотаріальногоокругу Луганської області Жихар В.М. та зареєстрований в реєстрі за № 1140 (а.с. 37-39).

Предметом застави є рухоме майно - автомобіль вантажний (пікап), марки ЗАЗ, модель 110557, 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , колір білий. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серія НОМЕР_2 .

Згідно з п. 3.1.5 умов Договору Застави у випадку, якщо в момент настання терміну виконання зобов`язань за кредитним договором (сплата процентів та/або повернення кредиту), зобов`язання Заставодавцем в повному обсязі або в частині виконано не буде, Заставодержатель має право одержати задоволення своїх вимог шляхом звернення стягнення на предмет застави,а саме:за рахунок коштів,виручених від реалізації предмета застави, одержати задоволення своїх вимог на свій розсуд переваг перед іншими кредиторами або залишити у своїй власності предмет застави шляхом погашення заборгованості за кредитним договором за рахунок власних коштів відповідності з цим договором (а.с. 39).

Статтею 19 Закону України "Про заставу" передбачено, що за рахунок заставленого майна заставодержатель має право задовольнити свої вимоги в повному обсязі, що визначається на момент фактичного задоволення, включаючи процент відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання (а у випадках, передбачених законом чи договором, - неустойку), необхідні витрати на утримання заставленого майна, а також витрати на здійснення забезпеченої заставою вимоги, якщо інше не передбачено договором застави.

Статтею 20 Закону України "Про заставу" передбачено, що Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов`язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано.

Згідно довідки розрахунку створилась заборгованість за кредитним договором в сумі в зв`язку з невиконанням Позичальником прийнятих на себе зобов`язань щодо своєчасногопогашеннясумикредиту,відсотківзакористуваннякредитомвиникла заборгованість, яка станом на 22.02.2010 року складає4268,54 доларів США, що еквівалентно 34 139,79 грн.(застосований офіційний курс НБУ на 22.02.2010р. - 799,8000 грн. за 100 од.) та

1 405,00 грн.,у тому числі:

2754,23доларівСША-заборгованістьзакредитом(строкова заборгованість);

1 126,06 доларів США- належна до сплати заборгованість за кредитом (прострочена заборгованість);

42,12 доларів США- належна до сплати заборгованість за відсотками;

8,00 доларів США- заборгованість за відсотками по кредиту;

39,18 доларів США- пеня за несвоєчасну сплату відсотків по кредиту;

298,95 доларів США- пеня, нарахована за несвоєчасне виконання умов кредитного договору щодо сплати суми кредиту та відсотків за користування кредитом;

1 405,00 грн.- штраф згідно п.3.3.4 договору Застави.

Стаття 610 ЦК України передбачає, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно до вимог ст. 611 ЦК Україні, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або зокрема: 1) припинення зобов`язань внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; 2) зміна умов зобов`язання; 3) сплата неустойки; 4) відшкодування збитків та моральної шкоди.

Стаття 612 ЦК України передбачає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом. Боржник, який прострочив виконання зобов`язання, відповідає перед кредитором за завдані простроченням збитки і за неможливість виконання, що випадково настала після прострочення.

Згідно до вимог ч. 1 ст. 614 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлено обов`язок позичальника повернути кредит частинами, то у випадку прострочення повернення чергової частини кредиту, кредитор має право вимагати дострокового повернення частини кредиту, яка залишилась та сплати належних йому процентів.

Стаття 1054 ЦК України передбачає, що за кредитним договором банк або інша установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до частини 2 статті 1054 Цивільного кодексу України, до відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Статтею 192 Цивільного кодексу України передбачено, що законнимплатіжним засобом,обов`язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня.

Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. З ст. 533 ЦК України використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків на території України за зобов`язаннями допускається у випадках, порядку та на умовах, встановлених законом.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд визнає їх достовірними, а позов таким, що підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні достовірно встановлено, що відповідачі не виконали вимоги кредитного договору, у зв`язку з чим повинні сплатили позивачеві 4 268, 54 доларів США та 1 405,00 грн.,витрати на сплату держмита в сумі 341 гр 24 к, інформаційно - технічне забезпечення розгляду цивільної справи в су мі 120 гр 00 к.

Керуючись вимогами ст.ст.212-215ЦПК України, ст.ст. 530, 610-612, 1054 ЦК України, суд

В и р і ш и в :

Позов Публічного акціонерного товариства а кціонерного банку «Укргазбанк»задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 (дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Золотівським ВМ Первомайського ГВ УМВС України в Луганській обл. 24.01.2002 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ) та ОСОБА_2 (дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий Золотівським ВМ Первомайського ГВ УМВС України в Луганській обл. 11.08.2000 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_6 ) заборгованість в сумі4268,54 доларів США та 1 405,00 грн.на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк", 91005, м. Луганськ, 30-й квартал,4, р/р № 32008186401 в ОПЕРВ НБУ по м. Києву та Київській області, МФО 304621, код ЄДРПОУ 21794412.

Звернути стягнення на предмет застави в рахунок погашення заборгованості за кредитним договором від 25 квітня 2008 р. № Ф 661автомобіль вантажний (пікап), марки , модель 110557, 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , колір білий, що належить на праві власності ОСОБА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 судовий збір на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк", 91005, м. Луганськ, 30-й квартал,4, р/р № 32008186401 в ОПЕРВ НБУ по м. Києву та Київській області, МФО 304621, код ЄДРПОУ 21794412 в сумі 170 гр 62 к. з кожного.

Стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 за інформаційне-технічне забезпеченнярозгляду цивільної справи на користь Публічного акціонерного товариства акціонерного банку "Укргазбанк", 91005, м. Луганськ, 30-й квартал,4, р/р № 32008186401 в ОПЕРВ НБУ по м. Києву та Київській області, МФО 304621, код ЄДРПОУ 21794412 в сумі 60 гр 00 к. з кожного.

Копію заочного рішення надіслати відповідачамне пізніше трьох днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідачки, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому Цивільно-процесуальним кодексомУкраїни. У цьому разі строк, протягом якого розглядалася заява, не включається до строку на апеляційне оскарження рішення.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення може бути оскаржено в апеляційному суді Луганської області через Первомайський міський суд протягомдесятиднів з дня його проголошення.

Суддя /підпис/

З оригіналом згідно

Рішення не набрало законної чинності

Суддя»

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається Дніпровському апеляційному суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала знаходиться в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб - адресою:http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя С. Г. Юдіна

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення12.07.2024
Оприлюднено24.07.2024
Номер документу120522728
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про відновлення втраченого провадження

Судовий реєстр по справі —2-2044/10

Ухвала від 12.07.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 12.06.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 11.06.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 27.04.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пушкарчук В. П.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 27.05.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

Ухвала від 24.06.2010

Цивільне

Новогродівський міський суд Донецької області

Пархоменко О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні