Ухвала
від 27.05.2024 по справі 757/22946/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/22946/24-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2024 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у судовому засіданні в м. Києві в залі суду клопотання старшого слідчого в ОВС першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, ГСУ ДБР ОСОБА_6 про продовження строку тримання під вартою, -

ВСТАНОВИВ:

до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, ГСУ ДБР ОСОБА_6 , погоджене прокурора першого відділу другого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_7 про продовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказане клопотання обґрунтовує тим, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань, за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора, розслідується кримінальне провадження № 62022000000000679 за фактами протиправних дій працівників правоохоронних органів та цивільних осіб, які у складі злочинної організації на території Дніпропетровської, Харківської, Полтавської, Кіровоградської, Київської та інших областей здійснюють незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут особливо небезпечних наркотичних засобів - канабісу, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частинами 1,2,3 ст. 255, ч. 2 ст. 306, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 2 ст. 310, ч. 3 ст. 313, ч. 2 ст. 317, ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 369, ч. 2 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 372, ч. 3 ст. 308, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 307, ч. 1 ст. 307, ч. 1 ст. 307, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 263 КК України.

Так, відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» діяльність з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин на території України дозволяється лише в цілях і в порядку, встановлених цим Законом, а в передбачених ним випадках - у порядку, що встановлюється нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Діяльність з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиці I Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 (далі - Перелік), на території України забороняється, за винятком діяльності з використання рослин, включених до таблиці I Переліку, у цілях і на підставах, передбачених ст. ст. 19 та 20 Закону, а також діяльності з культивування та використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, у цілях і на підставах, передбачених ст. 15 Закону.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2000 № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та інших наркотичних речовин та їх аналогів», списком № 1 «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено», Таблицею 1 Переліку - канабіс, є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 01.08.2000 № 188 «Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу» особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс - цілі або різного ступеня подрібнення будь-які частини рослини роду коноплі або їх суміш (за винятком власне дозрілого насіння) незалежно від того, піддавались вони екстракції, деструкції, гниттю чи враженню пліснявою, у кількості 2500 грам і більше вважається особливо великим розміром. Кількісне визначення маси цих наркотичних засобів здійснюється у перерахунку на суху речовину.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у не встановленому досудовим розслідуванням місці та у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше листопада 2022, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 діючи з корисливих мотивів, створив, очолив, здійснював керівництво та безпосередньо приймав участь у злочинній організації, з метою вчинення тяжких та особливо злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Так, ОСОБА_8 , не дивлячись на встановлені законодавством України суспільні відносини в сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що охороняють здоров`я населення України, в порушення вимог Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», діючи з корисливих мотивів, маючи життєвий досвід, організаторські здібності, лідерські якості, авторитет серед своїх знайомих, вирішив створити та очолити стійке ієрархічне об`єднання - злочинну організацію, до складу якої залучити своїх давніх та близьких знайомих, в більшості з числа колишніх мешканців міста Сєвєродонецьк та Лисичанськ Луганської області, які поділяють його погляди щодо можливості вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом, зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Метою створення злочинної організації, яку перед собою визначив ОСОБА_8 являється діяльність направлена на незаконне виробництво, зберігання, перевезення, пересилання та збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах.

Визначившись з напрямом протиправної діяльності та поклавши на себе функції організатора і керівника злочинної організації, ОСОБА_8 особисто підібрав її учасників, забезпечуючи при цьому стійкість злочинної організації, керованість і тривалість намічених ним злочинних дій. Для відбору кандидатів він використовував їх особисті якості - особисту відданість, схильність до вчинення корисливих злочинів, соціальні зв`язки, здатність до підпорядкування.

Відповідно до свого злочинного плану створення та діяльності злочинної організації, ОСОБА_8 розподілив ролі та функції між майбутніми співучасниками вчинення злочинів, а також розробив механізм та ієрархічну структуру підпорядкування учасників злочинної організації.

Зорганізувавшись у внутрішньо й зовнішньо стійке, згуртоване, стабільне ієрархічне об`єднання, з метою вчинення тяжких та особливо злочинів, пов`язаних з незаконним виробництвом, зберіганням, перевезенням, пересиланням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та інші невстановлені на даний час стороною обвинувачення особи, маючи єдині наміри щодо вчинення злочинів, підтримуючи між собою міцні внутрішні зв`язки, встановили чіткі правила поведінки в середині ієрархічного злочинного угрупування, керівником якого визнано ОСОБА_8 .

Дана злочинна організація характеризувалась корисливою направленістю дій її учасників, єдністю їх намірів, щодо отримання грошових коштів шляхом збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах, тотожністю способу вчинення злочинів, своєю стійкістю, чіткою розробкою планів вчинення злочинів, детальною підготовкою до їх вчинення, розподілом ролей між співучасниками, підшукуванням та створенням необхідних умов для виробництва, зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, місць виробництва та зберігання, способу розповсюдження, а в кінцевому результаті, раніше обумовленим, розподілом незаконного доходу.

Усі члени злочинної організації були обізнані щодо протиправних цілей угрупування, виявляли бажання і сприяли досягненню визначеної мети шляхом вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів, в межах відведеної кожному з учасників групи спеціальної ролі.

Стійкість злочинної організації ОСОБА_8 забезпечував за рахунок її стабільного складу, централізованого підпорядкування учасників, єдиних для всіх правил поведінки, планування злочинної діяльності та чіткого розподілу ролей. Об`єднання, яке створив ОСОБА_8 з метою вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, пов`язаними з незаконним обігом особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, було стійким, що знайшло своє вираження у згуртованості та стабільності його діяльності на протязі тривалого проміжку часу. Так, між учасниками злочинної організації були постійні внутрішні зв`язки. Між керівником групи, керівниками окремих ланок ієрархічної структури організації та її рядовими учасниками існував високий рівень узгодженості дій, взаємодовіра, єдині правила поведінки, до яких слід віднести спеціальні домовленості щодо:

- використання окремих засобів зв`язку між собою, зокрема таких як месенджери «Telegram», «WhatsApp», «Signal» та періодична зміна сім-карт та мобільних телефонів;

- ведення розмов між собою, у тому числі в телефонному режимі, із застосуванням умовних (завуальованих) слів і словосполучень, що стосуються виробництва, зберігання, фасування та розповсюдження канабісу, таких як: «комната» - означає елітний та дорогий особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс, вироблений методом «гідропоніка»; «улица» - означає не дорогий особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс, вироблений, шляхом вирощування його на відкритих ділянках місцевості; «пятка», «шишка», «трава», «варенье», «гашик» - означає завуальовану назву особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу; «палка колбасы», «плитки», «книжка», «качалки» - означає подрібнений, розфасований, відсортований та запакований об`єм висушеного особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу; «семки» - означає посівне насіння канопель; «маточник» - означає місце для первинного вирощування насіння конопель до певної стадії та інші;

- завуальованого обміну інформацією, зокрема пересилка важливої інформації лише за допомогою месенджерів та використання кодових слів, про які відомо лише учасникам злочинної організації та які позначають - певні місця, пов`язані з виробництвам та зберіганням канабісу, такі як « Офіс », « Кривуші », «Вінниця», « Яма », « Горянівка », «Гараж», «Спортзал», « Балка-общак » тощо; які позначають певних осіб - тобто обговорення між членами злочинної організації осіб лише за їх прізвиськами, такі як « ОСОБА_21 », « ОСОБА_22 », « ОСОБА_23 », « ОСОБА_24 », « ОСОБА_25 », « ОСОБА_26 », « ОСОБА_27 », « ОСОБА_28 », «ОСОБА_53», «ОСОБА_54», «ОСОБА_41», «ОСОБА_39», «ОСОБА_33», «ОСОБА_40», «ОСОБА_55», « ОСОБА_29 », «ОСОБА_56», «ОСОБА_34», « ОСОБА_30 », « ОСОБА_57», «ОСОБА_58», «ОСОБА_59», «ОСОБА_60», «ОСОБА_61», « ОСОБА_32 », «ОСОБА_44», «ОСОБА_62» тощо;

- завуальованої пересилки та передачі канабісу, в тому числі за допомогою використання послуг оператора поштового зв`язку ТОВ «Нова Пошта» та безпосередньої передачі канабісу лише довіреним особам із рук в руки;

- конспірації місць виробництва та зберігання оптових партій канабісу, у тому числі шляхом оренди майна та приміщень у сторонніх осіб, придбання нерухомого та рухомого майна на учасників злочинної організації та їх близьких родичів за рахунок грошових коштів організатора;

- маскування неправомірної діяльності, пов`язаної з незаконним виробництвом канабісу під виглядом законної діяльності, у тому числі пов`язаної з розведення та вирощування домашніх тварин, надання місць для проживання особам-переселенцям та ін.;

- передачі грошових коштів - отриманих від незаконного збуту канабісу, шляхом зарахування вказаних коштів на розрахункові рахунки учасників, та організатора через термінали поповнення, без зазначення справжніх установчих даних особи, яка їх зараховує та призначення платежів, зарахування вказаних коштів на розрахункові рахунки близьких родичів учасників та організатора або передача готівкових коштів лише із рук в руки;

- використання вигаданих анкетних даних осіб, при відправці і отриманні поштових відправлень, з метою конспірації;

- єдиної системи вчинення кримінальних правопорушень з чітким розподілом ролей кожного з учасників групи, тощо.

Характерним було визначення способів конспірації та прикриття злочинної діяльності від викриття правоохоронними органами, оскільки учасникам організації, враховуючи постійне спілкування організатора та деяких членів злочинної організації з діючими працівниками правоохоронних органів були відомі способи і методи ведення оперативно-розшукової діяльності та слідства.

Також з метою забезпечення зовнішньої безпеки, конспірації та унеможливлення викриття правоохоронними органами всіх учасників злочинної організації, її керівником не доводилась до відома деяких учасників інформація про повний її склад та осіб, які будуть задіяні в різних місцях незаконного виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу, в особливо великих розмірах (далі - «нарколабораторіях»).

З метою забезпечення безперебійного функціонування протиправної діяльності, пов`язаної із незаконних обігом наркотичних засобів, у тому числі діяльності, пов`язаної із організацією діяльності «нарколабораторій» з виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, ОСОБА_8 здійснював пошук, придбання, оренду нерухомого майна на території Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Черкаської, Харківської областей, право власності чи оренди на яке оформлював на підконтрольних йому осіб, з числа довірених учасників злочинної організації, таких як ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Крім цього, ОСОБА_8 та інші учасники злочинної організації, розпочинали здійснювати свою злочинну діяльність лише на території тих адміністративно-територіальних одиниць вказаних областей, де було безпосереднє спілкування з представниками правоохоронних органів, на яких завчасно було прямо передбачено суму грошових коштів - неправомірної вигоди, у вигляді відсотків від чистого прибутку реалізованих наркотичних засобів або певної ставки, за невтручання в протиправну діяльність останніх та прикриття їх злочинної діяльності.

Так, ОСОБА_8 , з метою організації діяльності «нарколабораторій» з виготовлення оптових партій особливо небезпечного наркотичного засобу -канабіс, методом «гідропоніка» та методом вирощування на відкритій місцевості, залучив до своєї протиправної діяльності своїх знайомих, в більшості з числа уродженців Луганської області, які виїхали на підконтрольну Україні територію, у тому числі ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 , ОСОБА_13 та інших, які безпосередньо залучені до процесу виготовлення, виробництва, зберігання та збуту наркотичних засобів.

Крім цього, ОСОБА_8 залучив до своєї протиправної діяльності інших осіб, які частково співфінансують та контролюють процес незаконного виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення з метою збуту та збут наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів, у тому числі осіб, яких учасники злочинної організації завуальовано кличуть « ОСОБА_33 », «ОСОБА_63», « ОСОБА_34 », « ОСОБА_31 » тощо.

Так вказані особи, з відома та під прикриттям співробітників структурних підрозділів Головного управління Національної поліції в Луганській області, які тимчасово передислоковані на територію м. Дніпро та співробітників УСБУ в Дніпропетровській області, у тому числі начальника 1 сектора 3 відділу ГВ ЗНД УСБУ у Дніпропетровській області ОСОБА_16 та інших, з метою особистого збагачення, за участі інших цивільних осіб, організували на території Кіровоградської, Полтавської, Дніпропетровської, Київської та Харківської областей лабораторії з виготовлення наркотичних засобів особливо небезпечного наркотичного засобу-канабіс та подальшу розгалужену систему її збуту на території Дніпропетровської, Київської, Харківської, Полтавської та інших областей.

Зокрема, реалізація особливо небезпечного наркотичного засобу - канабіс, у тому числі виготовленого методом «гідропоніка», що представляє собою спеціальні лабораторні умови для її вирощування, так звана «комната», здійснювалася лише оптовими партіями за цінами від 3 до 4 доларів за грам та вагою від 0,5 кг, та за ціною від 1 до 2 доларів за грам за «канабіс», вирощений на відкритих земельних ділянках, так звана «улица».

При цьому, збут великих партій наркотичних засобів за оптовими цінами ОСОБА_8 , серед інших, здійснювавсвоїм знайомим з числа колишніх мешканців Луганської області, які переїхали на постійне місце мешкання на території м. Києва та Київської області, Чернігівської області, Дніпропетровської областей, у тому числі на ім`я ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_55, ОСОБА_37 та інші.

З метою організації діяльності лабораторій з виготовлення та виробництва оптових партій «канабісу» на території різних областей ОСОБА_8 придбав або взяв в оренду земельні ділянки, нерухоме майно (у вигляді будинків, складських споруд, гаражів), рухоме майно (у вигляді автомобілів, напівприцепів до вантажних автомобілів). При цьому, з метою конспірації все вказане майно ОСОБА_8 оформлював на вище зазначених близьких знайомих, таких як ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Крім цього, для виготовлення особливо небезпечного наркотичного засобу-канабісу методом «гідропоніка» у ОСОБА_8 маються близько 160 відповідних спеціальних ламп (ДНАТ та LED), спеціальні пристрої для розпалювання вказаних ламп та контролю їх освітлення, які використовуються для цілодобового освітлення кущів з саджанцями рослин конопель та прискорення процесу їх росту, які ОСОБА_8 розподілив на декілька окремих «нарколабораторій», діяльність яких контролювали спеціаліст-ОСОБА_64 ОСОБА_5 , спеціаліст-електрик ОСОБА_15 , помічник ОСОБА_14 , а курували найбільшнаближені до ОСОБА_8 особи, у тому числі ОСОБА_12 .

Так, 03.12.2019 ОСОБА_8 , відповідно до договорів купівлі-продажу з реєстраційними номерами 1334 та 1337 (посвідчених приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_38 ) придбав на ім`я ОСОБА_10 житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами загальною площею 214,8 квадратних метрів та земельну ділянку з кадастровим номером 5322483805:05:003:0293 площею 0,2499 га за адресою: АДРЕСА_1 .

В подальшому, у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше листопада 2022, продовжуючи втілювати свій злочинний план, направлений на незаконне виробництво, зберігання, перевезення, пересилання та збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, в особливо великих розмірах, діючи з корисливих мотивів, ОСОБА_8 , за участі ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 та інших невстановлених на даний час у ході досудового розслідування осіб, вчинив ряд дій, спрямованих на організацію місця для незаконного виробництва, зберігання особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, вирощеного за спеціальними умовами - методом «гідропоніка» за адресою: АДРЕСА_1 - «нарколабораторію» під завуальованою назвою « Кривуші » або «Офіс», обладнавши вказане приміщення під вимоги та умови, які були необхідні для вирощування особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, методом «гідропоніка», встановивши відповідні стелажі, вентиляцію, фільтри, утеплення, ізоляцію, кондиціонери для підтримки необхідного температурного режиму в приміщенні, спеціальні лампи для освітлення та пришвидшення росту в кількості 27 штук (ДНАТ) та 6 штук LED, систему безперебійного живлення, систему зрошення та крапельного поливу.

При цьому, вирощування особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, за методом «гідропоніка» потребує спеціальних знань та навичок в області органічних, агрономічних та хімічних наук. З метою організації правильного процесу виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, та постійного контролю за вказаним процесом, ОСОБА_8 підшукав серед своїх знайомих, з числа колишніх мешканців м. Лисичанськ Луганської області, відповідного спеціаліста ОСОБА_5 , якого учасники злочинної організації завуальовано називають на прізвисько « ОСОБА_39 » або «ОСОБА_64». Вказана особа з 2021 року безпосередньо організовувала систему живлення рослин, надавала ОСОБА_8 та іншим учасникам злочинної організації конкретні вказівки щодо закупівлі відповідних добрив та додаткових елементів живлення, дренажних матеріалів, які необхідно застосовувати під час вирощування рослин коноплі методом «гідропоніка», вибирав насіння конопель, які необхідно було висаджувати, здійснював пророщення відповідних ростків рослин конопель з елітного насіння у відповідних окремих приміщеннях, які учасникі злочинної організації називали «детская», з яких в подальшому робив окремі рослини кнопель для подальшохї висадки їх в основному залі «нарколабораторії», які називались «клони», вказував та погоджував елементи, які будуть застосовані під час побудови системи зрошування та крапельного поливу (відповідні з`єднання, трійники, трубки, розпилювачі), та безпосередньо контролював процес вирощування.

Крім цього, з метою забезпечення безперебійної роботи всіх електроприладів та мереж, які необхідні для вказаної протиправної діяльності, у тому числі кондиціонерів, генераторів, систем забезпечення безперебійної напруги, спеціальних ламп освітлення, ОСОБА_8 у 2022 підшукав серед своїх знайомих, з числа колишніх мешканців м. Лисичанськ Луганської області спеціаліста в області «енергетики та живлення» ОСОБА_15 , якого учасники злочинної організації завуальовано називають на прізвисько « ОСОБА_40 ».

З метою забезпечення безперервного процесу діяльності «нарколабораторії» під завуальованою назвою « Кривуші » або «Офіс», що полягала у постійному, стабільному, безупинному циклі висадки, вирощування рослин коноплі, збору особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, та подальшої висадки нової партії рослин конопель, ОСОБА_8 залучив до вказаної протиправної діяльності ОСОБА_14 - особу, яку учасники злочинної організації називають на прізвисько « ОСОБА_41 », який мешкає неподалік с. Кривуші Полтавської області.

ОСОБА_14 разом із ОСОБА_12 постійно контролювали діяльність «нарколабораторії».

Крім цього, ОСОБА_14 майже щоденно, на протязі 2022-2023 разом із ОСОБА_12 , почергово приїжджали до «нарколабораторії» в с. Кривуші, перевіряючи стан обладнання для вирощування наркотичних засобів, стан висаджених росин конопель та забезпечували усунення всіх наявних дрібних несправностей, які могли виникати в процесі виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу. Вказані дії здійснювалися як шляхом самостійного ремонту, заміни обладнання, так і шляхом забезпечення прибуття відповідних спеціалістів, з числа довірених осіб, у тому числі ОСОБА_5 та ОСОБА_15

Указані особи, безпосередньо підпорядковувались організатору та за його дорученням ОСОБА_12 , який їх контролював.

Крім цього, з 2022 року діяльність вказаної «нарколбораторії» курували працівники правоохоронних органів, а саме співробітники структурних підрозділів Головного управління Національної поліції в Луганській області, яким стало відомо про її існування та на вказаних співробітників правоохоронних органів учасники злочинної організації виділяли грошові кошти в сумі по 2000 доларів кожного разу під час збору врожаю канабісу.

Використовуючи поради та навики ОСОБА_5 , ОСОБА_15 та інших учасників злочинної організації, враховуючи свій власний досвід, ОСОБА_8 , за участі ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та інших осіб, у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше листопада 2022 забезпечив придбання, перевезення та передачу відповідного обладнання призначеного для виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах на територію «нарколабораторії» під завуальованою назвою «Офіс» або «Кривуші», яку учасники злочинної організації вирішили організувати за адресою: АДРЕСА_1 . Після чого учасники злочинної організації розпочали безперервний процес вирощування рослин конопель та виробництво особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, методом «гідропоніка» за вказаною адресою. При цьому повний цикл вирощування, який складається з висадки рослин конопель, їх вирощування, виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, що передбачає висушування, складав не менше 72 днів.

У 2023 році учасниками злочинної організації було організовано не менше 3 циклів вирощування канабісу у вказаній «нарколабораторії», збір якого проводився у січні 2023, у квітні 2023, та станом на 18.10.2023 у підвальних приміщеннях вказаної «накролабораторії» слідчими Державного бюро розслідувань виявлено та вилучено 162 кущі рослин зеленого кольору зовні схожих на канабіс у посадочних кубах агромінеральної вати Grodan на кореневій системі, які згідно висновків експертів від 23.10.2023 № СЕ-19-23/60693-НЗПРАП та від 03.11.2023 № СЕ-19-23/62739-НЗПРАП є рослинами роду коноплі (Cannabis), які віднесені до рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей та є фрагментами рослин роду коноплі (Cannabis).

Для виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, на території «нарколабораторії» під завуальованою назвою «Офіс» або «Кривуші» ОСОБА_8 безпосередньо залучив ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_5 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та інших осіб, які не були обізнані про плани злочинної організації.

Крім, вказаної «нарколабораторії», у не встановлений досудовим розслідуванням час, у період до 23.02.2023 учасники злочинної організації також організували інші місця виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, як методом «гідропоніка» - завуальована назва вирощеного даним методом - «комната», так і методом вирощування рослин коноплі на відкритих ділянках місцевості - завуальована назва вирощених даним методом рослин - «улица», та розпочали процес його виробництва, в особливо великих розмірах на території Кіровоградської, Дніпропетровської, Полтавської областей.

Крім цього, з метою конспірації, вирощений та висушений особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено -канабіс, у тому числі в «нарколабораторії» під завуальованою назвою «Офіс» або «Кривуші» учасники злочинної організації зберігали в окремих місцях, які були віддалені від місця виробництва наркотичних засобів, у тому числі заздалегідь підготовлених гаражах, надвірних господарських спорудах, де було облаштовано схованки.

До вказаних місць зберігання з метою подальшого збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, серед інших місць, також відносилися гараж № НОМЕР_1 в ГБК «Планер» (код ЄДРОПУ 23360190), розташований по вул. Іжевській, Індустріального району в м. Дніпро, який було орендовано ОСОБА_8 та гаражі № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 в ГБК « Енергетик » (код ЄДРПОУ 23010113), розташований по вул. Чугуївській в м. Харкові, що знаходяться в користуванні ОСОБА_13 , де зберігалися наркотичні засоби в особливо великих розмірах вагою до 140 кг.

Так, з метою організації одного із місць для зберігання, фасування та пакування виробленого особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах, ОСОБА_8 , за погодженням з іншими учасниками злочинної організації, у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 19.12.2022 орендував гараж № НОМЕР_1 в ГБК «Планер» (код ЄДРОПУ 23360190), який розташований по вул. Іжевській, Індустріального району в м. Дніпро, та для учасників злочинної організації мав завуальовану назву «Спортзал» або «Гараж».

До вказаного гаражу № НОМЕР_1 ГБК «Планер» у не встановлений досудовим розслідуванням час, але не пізніше 22.02.2023 учасники злочинної організації перевезли спеціальний станок - «вакуматор» для пакування особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, ваги, пакувальну плівку з полімерного прозорого матеріалу, зіп-пакети з пазовим замком та особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено -канабіс, (у висушеному вигляді) в особливо великому розмірі, які помістили до підвального приміщення під гаражем.

23.02.2023 проведено негласну слідчу (розшукову) дію - обстеження публічно недоступного місця, а саме гаражного боксу № НОМЕР_1 в ГБК «Планер», код ЄДРПОУ 23360190, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом таємного проникнення, у тому числі з використанням технічних засобів, з метою виявлення і фіксації слідів вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, речей і документів, що мають значення для досудового розслідування, виробництва копій чи зразків зазначених речей і документів, виявлення та вилучення зразків для дослідження під час досудового розслідування тяжкого або особливо тяжкого злочину, під час якої виявлено та вилучено речовини рослинного походження зелено-коричневого кольору загальною масою 14 596,62 грам, які знаходились як в запакованому та розфасованому вигляді (обмотані полімерною плівкою у вигляді згортків), так і насипом, які згідно висновку експерту від 08.03.2023 є особливо небезпечним наркотичним засобом - канабіс, обіг якого заборонено.

Також, з метою організації додаткових місць для зберігання особливо небезпечних наркотичних засобів-канабісу, в особливо великому розмірі ОСОБА_8 , не пізніше 15.08.2022 залучив ОСОБА_13 до протиправної діляьності злочинної організації та домовився з останнім щодо зберігання в підвальних приміщеннях гаражів НОМЕР_15 та АДРЕСА_3 , які знаходились в користуванні ОСОБА_13 та належали його дружині ОСОБА_42 та завуальовано називались «базою» особливо небезпечних наркотичних засобів-канабісу в особливо великих розмірах, в яких у період з 2022 по 01.06.2023 учасники злочинної організації зберігали канабіс вагою від 140 кг до 50 кг, за що ОСОБА_13 сплачувались грошові кошти.

При цьому, у разі наявної необхідності у збуті чи перевезенні частини вказаних наркотичних засобів ОСОБА_8 постійно попереджав ОСОБА_13 про свій приїзд чи приїзд іншого учасника злочинної організації ОСОБА_9 та ОСОБА_13 надавав їм доступ до вказаних гаражів.

Так, учасники злочинної організації у 2022-2023 здійснювали відвідування вказаних гаражів в ГБК «Енергетик» з метою взяття необхідної кількості наркотичних засобів-канабісу у розфасованому вигляді та його подальшого збуту, не менше 13 разів за період з 15.08.2022 по 01.06.2023 та 01.06.2023 останні 50 кг особливо небезпечного наркотичного засобу - канабіс, який знаходився у розфасованому вигляді у згортках вагою по 300 та 500 грам ОСОБА_8 вивіз у інше місце.

Крім цього, 12.10.2020 ОСОБА_8 , відповідно до договору купівлі-продажу з реєстраційним номером 2512 (приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу ОСОБА_43 ) придбав за 2 млн. 500 тис. грн. на ім`я ОСОБА_11 комплекс нежитлових будівель та споруд загальною площею 4629 м2 за адресою: АДРЕСА_4 , який розташовано на земельній ділянці з кадастровим номером 1210200000:01:006:0009 площею 2,4166 га комунальної форми власності.

Далі, у не встановлений досудовим розслідуванням точний час, але не пізніше 26.03.2023 ОСОБА_8 , продовжуючи керувати діяльністю «нарколабораторії» із завуальованою назвою « Кривуші », керуючи та контролюючи місця зберігання оптових партій особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, та збут наркотичних засобів на території Дніпропетровської, Полтавської та Київської областей, аналізуючи попит та ціни на особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс, встановивши факт того, що найбільший попит серед осіб, які вживають наркотичні засоби мається на особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено - канабіс, вирощений методом «гідропоніка» - так звану «комнату», збут якої ОСОБА_8 здійснював за ціною від 2 до 4 доларів за 1 грам (в залежності від якості та кількості наркотичних засобів), а також врахувавши той факт, що «нарколабораторія» в с. Кривуші Полтавської області та інші «нарколабораторії», не можуть забезпечити відповідну кількість виробленого та готового до вживання особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, який ОСОБА_8 та інші учасники злочинної організації можуть збути, врахувавши загальну кількість та якість залишків наркотичних засобів, які у ОСОБА_8 та учасників злочинної організації залишилися на зберіганні для їх подальшого збуту на території міста Дніпро, Дніпропетровської області та міста Харкова, а також наявність у ОСОБА_8 та інших учасників злочинної організації рухомого, нерухомого майна та фінансів, які були не задіяні в березні 2023 році у протиправній діяльності, вирішив організувати діяльність нових «нарколабораторій» на території Дніпропетровської та Харківської областей.

При цьому, на території Дніпропетровської області ОСОБА_8 запланував діяльність «нарколабораторії» з виготовлення особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу, методом «гідропоніка» - так звана «комната», а на території Харківської області ОСОБА_8 запланував діяльність «нарколабораторії з виготовлення особливо небезпечного наркотичного засобу - канабісу, на відкритій ділянці місцевості - так звана «улица».

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний план, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці в м. Дніпро, починаючи з 26.03.2023 ОСОБА_8 запропонував своєму близьким знайомим на прізвисько « ОСОБА_34 » та « ОСОБА_25 », а також ОСОБА_13 долучитися до протиправної діяльності щодо організації нових «нарколабораторії».

Далі, ОСОБА_8 та особа « ОСОБА_34 », розпочали втілювати злочинний план та вчиняти активні дії, направлені на облаштування та організацію діяльності «накролабораторії» під завуальованою назвою « Вінниця », яка розташовувалась до 25.07.2023 за адресою: АДРЕСА_4 .

Так, на виконання вказаного злочинного плану ОСОБА_8 в м. Дніпро, не пізніше 27.03.2023 зустрічався з ОСОБА_11 та під час бесід повідомив про свій злочинний план та залучив до його участі безпосередньо ОСОБА_11 , який його погодив та запропонував залучити до вказаної протиправної діяльності ще двох осіб, з числа раніше їм відомих, колишніх мешканців Луганської області, а саме осіб, які члени злочинної організації завуальовано називають « ОСОБА_44 » та « ОСОБА_32 ». Вказані особи мали виконувати функції охоронців та різноробочих у період діяльності лабораторії, мали постійно проживати на території вказаних приміщень, допомагати в діяльності щодо загальних побутових питань, їх графік встановлено у наступній черзі: 7 днів на території «нарколабораторії», 7 днів відпочинку, почергово. За вказану роботу ОСОБА_8 запропонував їм по 1000 доларів США щомісячно, на період діяльності вказаної «нарколабораторії». На вказану пропозицію особи « ОСОБА_44 » та « ОСОБА_32 » погодилися та з 01.04.2023 добровільно вступили до злочинної організації, створеної ОСОБА_8 .

Крім того, з метою конспірації злочинної діяльності, та бажанням не бути притягнутим до кримінальної відповідальності у разі виявлення вказаної «нарколабораторії» правоохоронними органами, ОСОБА_8 та ОСОБА_11 оформили договір оренди нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_4 , на особу, яку учасники злочинної організації завуальовано називають « ОСОБА_32 », де у період до 25.07.2023 була облаштована та здійснювала діяльність «нарколабораторія» під умовною назвою «Вінниця».

На виконання вказаного злочинного плану, направленого на виробництво та збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено -канабісу, в особливо великих розмірах, шляхом створення нової «нарколабораторії» під завуальованою назвою « Вінниця » в АДРЕСА_4 , ОСОБА_8 , з березня 2023 по квітень 2023 почав поступово обговорювати та погоджувати вказаний план з іншими учасниками злочинної організації, у тому числі ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , ОСОБА_5 . ОСОБА_15 .

Крім цього, з метою конспірації злочинної діяльності, забезпечення подальшого не викриття правоохоронними органами протиправної діяльності злочинної організації, яка була запланована на території м. Вільногірськ Дніпропетровської області, та подальшої безперешкодної роботи «нарколабораторії» під завуальованою назвою «Вінниця» ОСОБА_8 , починаючи березеня2023 на території м. Дніпро зустрічався з особами, яких учасники злочинної організації називають на прізвисько « ОСОБА_27 », які являються діючими співробітниками Національної поліції України та безпосередньо з начальником 1 сектору 3 відділу ГВЗНД Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області ОСОБА_16 , з метою забезпечення не втручання правоохоронних органів в протиправну діяльність злочинної організації з виготовлення канабісу тощо.

Так, розуміючи, що вказана «нарколабораторія» під умовною назвою « Вінниця », яка мала бути облаштована в одному із господарських приміщень, які зареєстровано за ОСОБА_11 , не зможе працювати на протязі 72 днів (тобто повний цикл вирощування канабісу) без прикриття вказаної протиправної діяльності правоохоронними органами, не пізніше 01.04.2023 ОСОБА_8 , зустрівся біля домоволодіння ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_2 з ОСОБА_16 та в ході зустрічі розповів про вказаний злочинний план та його деталі, у тому числі заплановану суму незаконного доходу від подальшого збуту особливо небезпечного наркотичного засобу-канабісу, запропонувавши останньому погодити вказану діяльність та забезпечити її подальше прикриття, а також запропонувавши % від суми чистого доходу.

13.04.2023 в період з 19 год. 30 хв. до 20 год. 17 хв. за адресою: АДРЕСА_5 в приміщенні кафе «Мрія» між ОСОБА_8 та співробітником УСБУ у Дніпропетровській області ОСОБА_16 , якого учасники злочинної організації називають на прізвисько « ОСОБА_27 » відбувалася повторна зустріч та спілкування, у тому числі з приводу майбутньої діяльності «нарколабораторії» під умовною назвою « Вінниця », в ході якої ОСОБА_8 отримав позитивну відповідь від ОСОБА_16 .

Після цього, ОСОБА_8 повідомив іншим учасникам злочинної організації, у тому числі ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 , особі « ОСОБА_34 », що він отримав позитивну відповідь від особи « ОСОБА_27 » на організацію нової «нарколабораторії» під завуальованою назвою « Вінниця », та всі члени злочинної організації почали проводити активні дії, направлені на облаштування одного із приміщень за адресою: АДРЕСА_4 , для подальшої організації в ньому «нарколабораторії» під завуальованою назвою « Вінниця ».

Так, ОСОБА_8 , вчинив наступні дії:

- разом із ОСОБА_11 організували видалення оголошення про продаж чи інше відчуження комплексу нежитлових будівель та споруд загальною площею 4629 м2 за адресою: АДРЕСА_4 з сайту OLX ;

- погодив з особою, яку інші учасники називають на прізвисько « ОСОБА_45 » про співфінансування вказаної протиправної діяльності та його безпосередню участь в організації облаштування та забезпечення діяльності «нарколабораторії»;

- разом із ОСОБА_11 та особою на прізвисько « ОСОБА_34 » здійснив відповідні прорахунки щодо доцільності організації нової «нарколабораторії», врахувавши витрати на її організацію і діяльність та заплановану, з урахуванням кількості наявного обладнання та новітніх методів вирощування, загальну заплановану та ймовірну вагу вироблених наркотичних засобів (їх кількість), їх вартість під час подальшого збуту;

- залучивши інших учасників злочинної організації здійснив перевезення спеціального обладнання для вирощування рослин коноплі методом «гідропоніка», зокрема не менше 72 спеціальних ламп (ДНАТ), інших електроприладів з АДРЕСА_6 , здійснив перевезення дизельного генератора потужністю 50 кіловат з АДРЕСА_7 , де раніше було облаштовано одну із «нарколабораторії»;

- разом із ОСОБА_11 та особою « ОСОБА_34 » залучив до вказаної протиправної діяльності інших осіб, що вже виконували протиправні дії, направлені незаконне виготовлення особливо небезпечних наркотичних засобів - канабісу в одній із «нарколабораторій» під завуальованою назвою « Кривуші », а саме ОСОБА_5 та ОСОБА_15 ;

- за рекомендацією ОСОБА_11 залучив нових осіб, з числа близьких знайомих та вихідців з Луганської області, яких учасники злочинної організації називали « ОСОБА_32 » та « ОСОБА_44 », розподіливши між ними чіткі обов`язки, строки та період роботи та суми ймовірного доходу;

- вчинив інші дії, спрямовані на фінансування, організацію та діяльність «нарколабораторії» під завуальованою назвою « Вінниця » в АДРЕСА_4 .

Крім цього, перебуваючи в м. Дніпро, не пізніше 25.03.2023, продовжуючи втілювати свій злочинний план, направлений на виробництво та збут особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, в особливо великих розмірах, діючи з корисливих мотивів, ОСОБА_8 , за участі ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_5 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та інших невстановлених на даний час у ході досудового розслідування осіб вчинив ряд дій, спрямованих на організацію місця для незаконного виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, вирощеного за спеціальними умовами - методом «гідропоніка» за адресою: АДРЕСА_4 - «нарколабораторію» під завуальованою назвою «Вінниця», обладнавши вказане приміщення під вимоги та умови, які були необхідні для вирощування особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, методом «гідропоніка», встановивши відповідні стелажі, вентиляцію, фільтри, утеплення, ізоляцію, спеціальні лампи для освітлення та пришвидшення росту в кількості не менше 72 штук (ДНАТ), встановивши систему безперебійного живлення, систему зрошення та крапельного поливу.

Так, після погодження ОСОБА_16 вказаної протиправної діяльності з виробництва особливо небезпечних наркотичних засобів-канабісу, методом «гідропоніка» в АДРЕСА_4 , починаючи з 17.04.2023 ОСОБА_8 почав проводити активні зустрічі з ОСОБА_5 , який йому повідомив та надав всі необхідні дані та матеріали для організації діяльності «нарколабораторії» та всі учасники злочинної організації почали активні дії, направлені на облаштування місця здійснення незаконної діяльності та її подальше забезпечення.

Також, з 28.04.2023 ОСОБА_8 , ОСОБА_11 та ОСОБА_5 прорахували кількість дизельного палива, яке необхідно придбати для безперебійної діяльності «нарколабораторії» в м. Вільногірськ, з метою забезпечення наявності альтернативного джерела електроенергії, так як у разі відключення електропостачання у приміщенні, де буде облаштовано «нарколабораторію» ймовірно буде втрачено посіви конопель.

Після цього, ОСОБА_5 особисто знайшов особу, яка здійснювала реалізацію дизельного палива в АДРЕСА_1 за готівкові кошти та 24.05.2023 ОСОБА_8 , перебуваючи в м. Кременчук Полтавської області зустрівся з продавцем дизельного пального, та за готівкові кошти придбав близько 15000 літрів дизельного палива, яке в той же день, 24.05.2023 близько 15 год. на автомобілі МАЗ д.н.з. НОМЕР_4 з причепом д.н.з. НОМЕР_5 доставили до місця облаштування «нарколабораторії» за адресою: АДРЕСА_4 та розвантажили в металеву бочку білого кольору, яка розташована ліворуч від приміщення, де була облаштована «нарколабораторія».

Крім цього, з 17.04.2023 ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_14 , ОСОБА_12 , ОСОБА_5 , ОСОБА_15 , ОСОБА_9 .. ОСОБА_10 в період з 05.05.2023 по 11.05.2023 безпосередньо і особа на прізвисько « ОСОБА_34 » здійснювали роботи пов`язані з облаштуванням приміщення під умови для діяльності «нарколабораторію» із завуальованою назвою «Вінниця», у тому числі закупівлю, монтаж, налаштування та підключення необхідних електроприладів, закупівлю, монтаж, налаштування та підключення системи вентиляції, фільтрації води та повітря, системи кондиціонування, системи крапельного зрошування.

При цьому безпосереднім процесом облаштування приміщення під нарколабораторію займалися ОСОБА_5 , який встановлював всі технологічні вимоги для приміщення та обладнання; ОСОБА_12 , який здійснював роль представника ОСОБА_8 та безпосередньо займався привезенням зазначених ОСОБА_5 виробім, а також проводив всі зваоювальні роботи щодо підготовки приміщення для облашутування спецальних ламп (ДНАТ) та облаштування карткасів для пдальшої висадки рослин конопель; ОСОБА_10 та ОСОБА_9 здійснювали доставку необхідного обладнання та матеріалів для облаштування «нарколабораторії», у тому числі на автомобілі AUDI, який зареєстровано за ОСОБА_10 ; особа на прізвисько « ОСОБА_34 » неодноразово безпосередньо приїздив до вказаного приміщення та допомагав у проведення робіт, пов`язаних з будівництвом герметичних приміщень основного залу та кімнати, яку учасники злоичнної організації нахзивали «детская» нарколабораторії за адресою: АДРЕСА_4 ; ОСОБА_15 здійснював всі роботи, пов`язані з проведення електрики та підключення всіх необхідних летекричих приладів для діляьності «нарколабораторії» під умовною назвою «Вінниця»; ОСОБА_11 бепосередньо передав вказане приміщення під організацію «нарколабораторії» та проводив з іншими учасниками злочинної організації консуальтації щодо її подальшої діляьності; ОСОБА_14 допомагав ОСОБА_12 та надавав транспорт для перевезення обладнання тощо.

Після того, як учасники злочинної організації виконали всі дії, необхідні для організації діяльності «накролабораторії», та ОСОБА_5 закінчив вирощування рослин конопель «клонів» у сусідньому приміщенні, яке називалося «десткая», з червня 2023 року в ній було розпочато діяльність по вирощуванню рослин коноплі, з метою виробництва особливо небезпечних наркотичних засобів - канабісу, в особливо великих розмірах, методом «гідропоніка» в кількості не менше 240 кущів конопель, про що також було проінформовано і ОСОБА_16 , так як на початку червня 2023 року у ОСОБА_8 виникли проблеми під час перевезення особливо небезпечних наркотичних засобів - канабісу з гаражу № НОМЕР_3 в ГБК « Енергетик » в м. Харкові до нового місця зберігання в м. Дніпро, пов?'язані із затриманням члена ОЗ працівниками правоохоронних органів та виявлення ОСОБА_13 та ОСОБА_8 стеження за ними, та через вказані проблеми ОСОБА_8 деякий час роздумував над припиненням протиправної діяльності, пов`язаної із незаконним виробництвом наркотичних засобів в облаштованій нарколабораторії під умовною назвою «Вінниця».

При цьому, для прикриття вказаної злочинної діяльності, з метою можливості стабільного та системного там перебування учасників злочинної організації, ОСОБА_8 організував тимчасове поселення на території, де знаходиться «нарколабораторія» осіб, які вдавали вигляд переселенців. Для більшої правдивості вказаного методу конспірації, ОСОБА_8 25.06.2023 разом із ОСОБА_12 на автомобілі «OpelAstra», н.з. НОМЕР_6 в АДРЕСА_4 придбали 50 дорослих гусей, які в подальшому перемістили до території, де знаходиться «нарколабораторія» та їх там залишили, для створення у сторонніх осіб уяви про мешкання на території нежитлових будівель та споруд тимчасово переміщених осіб.

Також, ОСОБА_8 , забезпечив харчуванням осіб, яких було залучено до вказаної протиправної діяльності, у тому числі осіб на прізвиська « ОСОБА_32 » та « ОСОБА_44 », та осіб, які вдавали вигляд переселенців, а саме ОСОБА_8 періодично привозив на територію «нарколабораторії» в АДРЕСА_4 своїх близьких родичів, які готували їжу на тиждень, оскільки особи на прізвиська « ОСОБА_32 » та « ОСОБА_44 » працювали в «нарколабораторії» постійно та перебували там 24 години на добу, почергово, а саме 7 днів роботи, через 7 днів відпочинку та допомагали ОСОБА_15 , який майже щоденно перебував у вказаній «нарколабораторії» та стежив за розвитком рослин конопель, у тому числі надававши відповідну кількість мінеральних добрив та води, стежачи за наявнстю світла з ламп (ДНАТ).

Крім цього, особисто ОСОБА_8 періодично привозив для роботи в «нарколабораторії» одного із вказаних осіб, перевіряв та контролював процес вирощування рослин конопель, та в цей же день відвозив іншого додому для відпочинку, згідно указаного графіку роботи.

При цьому в цей час більшості учасників злочинної організації вже було відомо, що їх «куратором» являється працівник СБУ, однак особисте спілкування із вказаним співробітником відбувалося лише у ОСОБА_8 .

Також, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_5 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та інші не встановлені на даний час особи, на виконання злочинного плану, здійснювали відповідні конспіраційні заходи, з метою уникнення від викриття злочинної діяльності створеної злочинної організації правоохоронними органами, а саме:

- забезпечили належну охорону місця для виробництва та зберігання наркотичних засобів, шляхом організації фізичної цілодобової охорони «накролабораторії» під завуальованою назвою «Вінниця», відновлення огорожі по периметру, закриття вікон та віконних пройомів, щоб унеможливити візуальний огляд приміщення з вуличної сторони;

- ОСОБА_8 та інші учасники злочинної організації здійснювали поповнення своїх карткових рахунків, шляхом використання терміналів для поповнення, відповідних електронних платіжних систем та банкоматів, без зазначення призначення платежів або із зазначенням вигаданих підстав, та без зазначення справжніх даних відправників;

- ОСОБА_8 особисто проводив зустрічі з працівниками правоохоронних органів в регіоні, у тому числі з начальником 1 сектору 3 відділу ГВЗНД Управління Служби Безпеки України у Дніпропетровській області ОСОБА_16 , які безпосередньо мали погодити вказану протиправну діяльність та контролювати інші правоохоронні органи, з метою забезпечення не втручання правоохоронних органів в протиправну діяльність злочинної організації;

- достовірно знаючи форми та методи документування протиправної діяльності працівниками правоохоронних органів, у тому числі шляхом прослуховування мобільних телефонів через GSM-зв`язок, відслідковування місця перебування абонентів, а також можливості прикріплення GPS-трекерів на автомобілі, ОСОБА_8 налагодив спілкування та пересилання важливої інформації, пов`язаної з незаконним обігом наркотичних засобів між усіма учасниками злочинної організації та іншими особами, які були залучені до протиправної діяльності лише за допомогою інтернет - месенджерів «Telegram», «WhatsApp», «Signal». При цьому під час реєстрації вказаних інтернет-месенджерів ОСОБА_8 та інші учасники використовували не лише свої постійні номери мобільних телефонів, а й одноразові. ОСОБА_8 та інші учасники злочинної організації, у період діяльності злочинної організації, періодично змінювали номери своїх мобільних телефонів та самі термінали мобільного зв`язку. Також під час проведення робіт безпосередньо в приміщенні «нарколабораторій» учасники злочинної організації та інші особи, у тому числі особи на прізвиська « ОСОБА_34 », вимикали свої мобільні телефони, або взагалі залишали їх вдома. Спілкування, у разі такої нагальної потреби, відбувалося з мобільних телефонів інших осіб (у тому числі спілкування з ОСОБА_5 , який являвся основним спеціалістом у процесі виробництва, та збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, відбувалося лише через інтернет-месенджери «Telegram», «WhatsApp», «Signal» з мобільних телефонів осіб, яких учасники злочинної організації завуальовано називали « ОСОБА_40 », « ОСОБА_44 », «ОСОБА_32»).

- ОСОБА_8 та інші учасники злочинної організації, достовірно знаючи про використання правоохоронними органами для відслідковування місця перебування осіб спеціальних GPS-трекерів постійно перевіряли свої автомобілі на СТО, з метою виявлення вказаних трекерів, а також періодично змінювали автомобілі, на яких приїздили в місце виробництва та виробництва наркотичних засобів в АДРЕСА_4 , використовуючи при цьому автомобілі інших учасників злочинної організації чи їх близьких родичів, або взагалі автомобілі знайомих, які не були залучені до протиправної діяльності.

Крім цього, ОСОБА_8 безпосередньо організував матеріальне забезпечення діяльності всієї злочинної організації, місця виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено - канабісу, за адресою: АДРЕСА_4 , шляхом:

закупівлі за власні та залучені до протиправної діяльності кошти, у тому числі від особи, яку члени злочинної організації називають на прізвисько « ОСОБА_34 » необхідного обладнання, зокрема генераторів, ламп, елементів системи живлення крапельного поливу, будівельних та інших матеріалів для облаштування діяльності, кондиціонерів, добрив, насіннєвого матеріалу для виробництва наркотичних засобів;

стабільної системи оплати за виконані роботи та за надані послуги, як учасникам злочинної організації, так і інших особам, які були залучені для вказаних протиправних дій;

постійного та системного перерахування та передачі особисто грошових коштів ОСОБА_11 , з метою вчасної оплати комунальних послуг, земельного податку, за використання в протиправній діяльності нерухомого майна, яке оформлено на ОСОБА_11 в АДРЕСА_4 ;

передачі готівковими коштами та переказами на карткові рахунки учасників злочинної організації та рахунки їх близьких родичів грошових коштів у вигляді відсотків від прибутку, отриманого від злочинної діяльності, пов`язаної з незаконним обігом наркотичних засобів;

оплати учасникам злочинної організації та іншим особам, які були залучені до протиправної діяльності, однак не були обізнані про загальні плани учасників злочинної організації грошових коштів за додатково виконані роботи, охорону приміщень, перевезення та пересилку обладнання;

оплати придбання та оренди транспортних засобів, рухомого та нерухомого майна для використання їх в злочинній діяльності тощо.

Вказана «нарколабораторія» з виробництва особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено- канабісу, під завуальованою назвою «Вінниця» проіснувала до 25.07.2023, доки за усною вказівкою ОСОБА_8 не була знищена та демонтована, обладнання та матеріали перевезене до інших місць, а приміщення за адресою: АДРЕСА_4 , знову виставлені на продаж, через знайомого ріелтора ОСОБА_46 на сайті OLX за ціною 80 тис. доларів США.

Крім цього, в період діяльності злочинної організації виробництво, зберігання, фасування, перевезення вирощених оптових партій наркотичних засобів у вигляді-канабісу здійснювалось у заздалегідь орендованих або придбаних на ім`я знайомих ОСОБА_8 гаражах, нежитлових спорудах, або транспортних засобах, у чому йому допомагали:

- ОСОБА_13 , шляхом надання приміщень гаражних боксів № НОМЕР_2 та НОМЕР_3 в ГБК « Енергетик » в м. Харкові та автомобілів ToyotaPradoд.н.з. НОМЕР_7 , Renault Master, д.н.з. НОМЕР_8 - для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах;

- ОСОБА_9 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_6 , кадастровий номер земельної ділянки 1221455400:03:001:0165 та автомобілю Renault Kangooд.н.з. НОМЕР_9 - для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій;

- ОСОБА_10 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер земельної ділянки 5322483805:05:003:0293 та автомобілю AUDI 100 д.н.з. НОМЕР_10 - для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою «Офіс» або «Кривуші», яку виявлено за вказаною адресою 18.10.2023;

- ОСОБА_11 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_4 , та автомобілю SKODA OCTAVIA А7, 2013 року д.н.з. НОМЕР_11 , який знаходить в користуванні ОСОБА_11 , однак зареєстровано за його батьком ОСОБА_47 - для зберігання та перевезення наркотичних засобів - канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою «Вінниця», яка діяла до 25.07.2023 за вказаною адресою;

- ОСОБА_12 , шляхом надання автомобілю OPEL ASTRA, д.н.з. НОМЕР_6 , який знаходить в користуванні ОСОБА_12 , однак зареєстровано за його дружиною ОСОБА_48 , для зберігання та перевезення наркотичних засобів -канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій;

- ОСОБА_14 , шляхом надання приміщень за адресою: АДРЕСА_8 та земельної ділянки з кадастровим номером 5322482801:01:002:0005 та автомобілю VOLKSWAGEN GOLF, д.н.з. НОМЕР_12 , який знаходить в користуванні ОСОБА_14 , однак зареєстровано за його тестем ОСОБА_49 - для зберігання та перевезення наркотичних засобів - канабісу, в особливо великих розмірах та обладнання для організації діяльності нарколабораторій, а також для облаштування нарколабораторії під умовною назвою « Недогарки », яка виявлена 18.10.2023 за вказаною адресою;

Крім цього, ОСОБА_8 особисто здійснював перевезення особливо-небезпечних наркотичних засобів - канабісу, в особливо великому розмірі у власному автомобілі SKODA OCTAVIA, 2017 року, д.н.з. НОМЕР_13 та здійснював безпосередньо зберігання в гаражному приміщенні за місцем зберігання свого автомобілю за адресою: АДРЕСА_9 , яке зареєстровано на цивільну дружину ОСОБА_8 гр. ОСОБА_50 , в якому 18.10.2023 в ході обшуку виявлено та вилучено речовину рослинного походження, зі слів Правова канабіс, в особливо великому розмірі, тобто більше 2500 грам.

18.10.2023 слідчими групи слідчих у кримінальному провадженні № 62022000000000679 проведено 41 обшук за адресами проживання фігурантів, місцями можливого зберігання та виготовлення наркотичних засобів та обладнання для діяльності нарколабораторій, транспортних засобах фігурантів кримінального провадження з метою виявлення та фіксації відомостей у кримінальному провадженні, а також збереження (врятування) майна, окремих речей, предметів та документів, які мають доказове значення під час його розслідування.

У тому числі в ході проведення вище зазначених обшуків виявлено окрім іншого:

- діючу нарколабораторію для виробництва канабісу, методом «гідропоніка» під умовною назвою « Кривуші » або «Офіс», яка розташовувалась у підвальних приміщеннях, із завуальованим входом за адресою: АДРЕСА_1 , в якій виявлено систему вентиляції, систему зрошення, систему живлення рослин, систему водовідведення та водопостачання, систему освітлення та інші елементи, які застосовувалися учасниками злочинної організації для діяльності нарколабораторії, а також 162 (сто шістдесят два) кущі рослин зеленого кольору (у посадочних місцях агромінеральної вати Grodan та у горщиках чорного кольору із грунтовою сумішшю), які згідно висновків експертів є рослинами роду коноплі (Cannabis), які віднесені до рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей;

- діючу нарколабораторію для виробництва канабісу, методом «гідропоніка», яка розташовувалась у підвальних приміщеннях, із завуальованим входом за адресою: АДРЕСА_8 , в якій виявлено систему вентиляції, систему зрошення, систему живлення рослин, систему водовідведення та водопостачання, систему освітлення та інші елементи, які застосовувалися учасниками злочинної організації для діяльності нарколабораторії, а також 28 (двадцять вісім) кущів рослин зеленого кольору (у посадочних місцях агромінеральної вати Grodan та у горщиках чорного кольору із грунтовою сумішшю), які згідно висновків експертів є рослинами роду коноплі (Cannabis), які віднесені до рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей;

- облаштоване в одному із ангарів на території Кіровоградської області приміщення під нарколабораторію для виробництва канабісу, методом «гідропоніка», в якому виявлено обладнання для організації діяльності вказаної нарколабораторії, у тому числі електронний баласт 600 Ватт для ламп з 4-х метровим кабелем у кількості 165 штук, лампи з написом «PhilipsMaster 600 W» у кількості 167 штук, відбивачі світла у кількості 155 шт. та інше електричне обладнання;

- гаражі та нежитлові споруди на території АДРЕСА_2 , в яких виявлено обладнання, яке використовувалося учасниками злочинної організації для діяльності нарколабораторії під умовною назвою «Вінниця» для виробництва канабісу, методом «гідропоніка», яка розташовувалась у частині одного із приміщень за адресою: АДРЕСА_4 , у тому числі зовнішні та внутрішні блоки кондиціонерів HISENSEAUW-60U6SP3; алюмінієві труби витяжної системи; лампи для освітлення SUNRAY (великі); вирівнювачі напруги Lucilu; лампи малі для освітлення Sunrayта інше;

- договір оренди нежитлових приміщень за адресою: АДРЕСА_4 із ОСОБА_11 та інші документи, які підтверджують протиправну діяльність;

- речовини рослинного походження, схожі на канабіс, у тому числі в особливо великих розмірах;

- мобільні телефони фігурантів та засоби передачі та зберігання інформації;

- чорнові записи та інші речі і документи, які можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні тощо.

Згідно висновків експертів, виявлені та вилучені, в ході обшуків 18.10.2023 у ОСОБА_13 , ОСОБА_51 , ОСОБА_8 та інших - речовини рослинного походження є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого обмежено - канабіс, у тому числі висновок експерта від 07.12.2023 № СЕ-19/111-23/64352-НЗПРАП, висновок експерта від 11.12.2023 № СЕ-19/111-23/64348-НЗПРАП, висновок експерта від 04.12.2023 № КСЕ-19/111-23/64380-НЗПРАП, висновок експерта від 15.12.2023 № СЕ-19/111-23/64358-НЗПРАП, висновок експерта від 05.12.2023 № СЕ-19/111-23/64364-НЗПРАП, висновок експерта від 07.12.2023 № СЕ-19/111-23/64372-НЗПРАП та ін.;

Також, згідно висновків експертів, виявлені та вилучені 18.10.2023, в ході обшуків приміщень, в яких розташовувалися «нарколабораторії рослини зеленого кольору є рослинами роду коноплі (Cannabis), які віднесені до рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей, в кількості 72 кущі, 90 кущів та 28 кущів, а саме висновку експерта від 03.11.2023 № СЕ-19-23/62739-НЗПРАП, висновку експерта від 23.10.2023 № СЕ-19-23/60693-НЗПРАП, висновку експерта від 23.10.2023 № СЕ-19-23/60688-НЗПРАП та ін.

Допитані в якості підозрюваних ОСОБА_11 та ОСОБА_13 відмовилися від дачі показань на підставі ст. 63 Конституції України, а ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_5 , ОСОБА_52 надали викривальні покази.

Крім цього, в рамках досудового розслідування кримінального провадження органом досудового розслідування, з урахуванням проведених обшуків та розсекречених матеріалів проведених негласних слідчих (розшукових) дій, проведених слідчих та процесуальних дій 03.11.2023 виявлено та зареєстровано додаткові 4 епізоди вчинення кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 15 ч. 372, ч. 3 ст. 255 КК України, які постановою прокурора об`єднано з кримінальним провадженням № 62022000000000679.

Також, в ході досудового розслідування органом досудового розслідування, з урахуванням проведених обшуків, розсекречених матеріалів проведених негласних слідчих (розшукових) дій, а також після закінчення проведення експертних досліджень, проведених слідчих та процесуальних дій 17.02.2024 виявлено та зареєстровано додаткові 11 епізодів вчинення кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 307, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 308, ч. 1 ст. 263 КК України, які 01.03.2024 постановою прокурора об`єднано з кримінальним провадженням № 62022000000000679.

Таким чином у кримінальному провадженні № 62022000000000679 станом на дату звернення з клопотанням, з урахуванням вже наявних розсекречених матеріалів НСРД призначено ряд експертиз відео,-звукозапису, експертиз матеріалів, речовин та виробів, експертизи зброї та боєприпасів до неї та інших, з яких 3 експертизи ще знаходяться на виконанні та строк їх виконання не залежить від органу досудового розслідування.

Також після закінчення розсекречення всіх наявним матеріалів проведених НСРД мається необхідність у призначенні додаткових експертиз, з метою всебічного, повного та неупередженого з`ясування обставин кримінального провадження.

На даний час у кримінальному провадженні № 62022000000000679 здійснюється досудове розслідування щодо вчинення 31 епізод протиправних дій, які вчинені як учасниками злочинної організації, так і іншими особами, які не були обізнані про єдиний план злочинних дій.

Разом з тим, закінчити розслідування у строк до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою підозрюваного, немає можливості, оскільки для прийняття законного процесуального рішення у кримінальному провадженні необхідно виконати певний перелік процесуальних дій.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про продовження запобіжного заходу, посилаючись на викладені у ньому обставини.

Захисники та підозрюваний в залі суду заперечували щодо задоволення клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, просили відмовити.

Копії клопотання та доданих до нього матеріалів у відповідності до ч. 2 ст. 184 КПК України надані підозрюваному.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовуються, заслухавши пояснення сторін кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

18.10.2023 в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, у тому числі передбачених ч. 2 ст. 255 КК України затримано 10-х активних учасників злочинної організації та її керівника ОСОБА_8 .

18.10.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вручено письмове повідомлення про те, що він підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених: ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України.

15.05.2024 ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри та про нові підозри, у вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310 КК України.

19.10.2023 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва до підозрюваного ОСОБА_5 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, із визначенням розміру застави 3 млн.грн. (яку не внесено).

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 29.03.2024 підозрюваному ОСОБА_5 продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, до 27.05.2024 включно, без визначення застави.

30.11.2023 постановою Заступника Генерального прокурора строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 продовжено до трьох місяців, а саме до 18.01.2024.

21.03.2024 ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва у справі № 757/11236/24-к строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62022000000000679 від 02.09.2022 продовжено до дванадцяти місяців, тобто до 18.10.2024.

Строк тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 у цьому кримінальному провадженні закінчується 27.05.2024, а завершити досудове слідство до вказаного строку неможливо, оскільки для прийняття законного процесуального рішення у кримінальному провадженні необхідно виконати наступні процесуальні дії, а саме: розсекретити всі матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, а також отримати розсекречені ухвали суду щодо проведення зазначених НСРД (врахувавши той факт, що у кримінальному провадженні отримано більше 100 ухвал Апеляційного суду про надання дозволів на проведення НСРД); розсекретити всі матеріали негласних слідчих (розшукових) дій, а також отримати розсекречені ухвали суду щодо проведення зазначених НСРД (врахувавши той факт, що у кримінальному провадженні отримано більше 100 ухвал Апеляційного суду про надання дозволів на проведення НСРД); після розсекречування матеріалів НСРД провести їх додаткові огляди зі складанням стенограм та відповідних протоколів; здійснити аналіз всіх відомостей, отримати в ході НСРД; провести із застосуванням спеціального обладнання UFET огляди відомостей, які містяться у вилучених 18.10.2023, 21.11.2023 та 13.12.2023 в ході обшуків мобільних терміналах (всього вилучено більше 50 мобільних, жорстких дисків, накопичувачів інформації); після завершення оглядів, у разі необхідності призначити та отримати висновки судової комп`ютерно-технічної експертизи; провести аналіз отриманої інформації в ході огляду мобільних телефонів; після проведення огляду мобільних телефонів та з урахуванням інших відомостей досудового розслідування отримати тимчасовий доступ відомостей, які знаходяться у операторів стільникового зв`язку та здійснити аналіз вказаної інформації; отримати відомості щодо всіх відкритих та закритих розрахункових рахунків, відкритих на ім`я фігурантів та їх можливих посібників; отримати тимчасовий доступ до відомостей, які становляться банківську таємницю, а саме щодо руху грошових коштів по розрахунковим рахункам фігурантів та їх посібників; після отримання відомостей щодо руху грошових коштів, здійснити їх аналіз та встановити походження вказаних грошових коштів та вирішити питання щодо притягнення осіб до кримінальної відповідальності за ст. 306 КК України; після отримання відомостей щодо майна підозрюваних, з метою забезпечення можливої конфіскації вказаного майна отримати ухвали суддів про арешти майна підозрюваних та забезпечити їх виконання; отримати висновки експертиз аудіо та відеозапису, відповідно до постанов від 01.08.2023; отримати вільні та умовно вільні, а також експериментальні зразки голосу інших можливих фігурантів у кримінальному провадженні та після завершення проведення експертиз аудіо та відеозапису, відповідно до постанов від 01.08.2023 призначити нові експертизи (оскільки оригінальні носії інформації, на яких містяться записи знаходяться на дослідженні); після розсекречення всіх матеріалів НСРД, у разі необхідності, призначити та отримати висновки судової портретної експертизи, та додаткових експертиз аудіо та відеозапису; після отримання всіх необхідних доказів, висновків експертиз та матеріалів вирішити питання щодо повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (правопорушень) іншим учасникам злочинної організації; допитати підозрюваних та інших осіб з урахуванням отриманих результатів експертиз та матеріалів НСРД; провести слідчі (розшукові) та процесуальні дії, направлені на отримання додаткових матеріалів, які підтверджують чи спростовують факт вчинення ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_5 , ОСОБА_16 та іншими особами кримінальних правопорушень; після отримання всіх матеріалів провести оперативно-розшукові заходи, направлені на встановлення інших осіб, причетних до скоєння вказаного кримінального правопорушення; виконати інші слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні, необхідність у яких виникне під час здійснення досудового розслідування; після отримання висновків призначених судових експертиз, з урахуванням зібраних у провадженні доказів, здійснити остаточну кваліфікацію дій підозрюваних; скласти та вручити підозрюваним остаточну редакцію повідомлення про підозру та допитати з приводу обставин, викладених у новій підозрі, а також здобутих нових доказів у кримінальному провадженні; виконати вимоги ст. 290 КПК України з підозрюваними та їх захисниками.

У відповідності до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

Згідно ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується; вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного, обвинуваченого; майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосованих запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Водночас, відповідно до практики Європейського Суду з прав людини вагомою підставою для вирішення питання про необхідність попереднього ув`язнення особи є ризик перешкоджання встановленню істини у справі та переховування цієї особи від правосуддя. При цьому зазначено, що небезпека перешкоджання встановленню істини у справі та переховування особи від правосуддя може вимірюватися суворістю можливого покарання в сукупності з наявністю даних про матеріальний, соціальний стан особи, її зв`язками з державою, у якій його переслідують та міжнародними контактами.

Крім того, згідно з п. 3, п. 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно ч. 2 ст. 194 КПК України слідчий суддя, суд зобов`язаний постановити ухвалу про відмову у застосуванні запобіжного заходу, якщо під час розгляду клопотання прокурор не доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті.

Слідчий суддя враховує ч. 5 ст. 9 КПК України, якою передбачено, що кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Європейський Суд з прав людини у справі «Фокс, Кемпбел і Гартлі проти Сполученого Королівства» зазначив, що «обґрунтована підозра» передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача у тому, що відповідна особа могла вчинити злочин.

Прокурором у клопотанні та доданих документів, а також прокурором під час судового засідання доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 307, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 313, ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 317 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 310 КК України.

За правилами ч. 3 ст. 199 КПК України при продовженні строку тримання під вартою слідчий суддя, окрім іншого, враховує наявність обставин, які свідчать, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою, а також наявність обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Згідно ст.ст. 197, 199 КПК України за відсутності підстав для зміни запобіжного заходу з тримання під вартою на непов`язаний з ізоляцією від суспільства, строк тримання підозрюваного під вартою може бути продовжено у разі неможливості закінчення досудового розслідування в частині доведеного обвинувачення у строки, встановлені ст. 219 КПК України.

Як вбачається з матеріалів провадження, міра запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою була застосована до підозрюваного з урахуванням тяжкості інкримінованого йому злочину та даних про його особу.

Прокурором в судовому засіданні доведено наявність існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а саме що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Крім того, ОСОБА_5 підозрюється, зокрема, у вчиненні злочинів передбачених ч. 3 ст. 307 КК України, який відноситься до злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та згідно ч. 6 ст. 12 КК України являється особливо тяжким злочином, оскільки за його вчинення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад десять років, а окрім цього він підозрюється у вчиненні злочинів передбачених ч. 2 ст. 255 КК України.

Посилання підозрюваного та його захисників на необґрунтованість ризиків, повністю та беззаперечно спростовано долученими до клопотання про продовження запобіжного заходу документами та прокурором під час судового засідання.

Таким чином, підозрюваним та його захисниками не було спростовано доводи прокурора та не було доведено наявність обставин, в разі існування яких, слідчий суддя зобов`язаний постановити ухвалу про відмову в задоволенні клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання від вартою.

Так, слідчий суддя у відповідність до положень ст.ст. 177, 178 КПК України та практики Європейського Суду з прав людини враховує тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному, характер та обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони сформульовані в повідомленні про підозру, наявність суспільного інтересу в забезпеченні об`єктивності досудового розслідування, і приходить до висновку про наявність підстав вважати, що підозрюваний може переховуватись від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Відтак з метою забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного в подальшому при здійсненні досудового розслідування належить утримувати його під вартою.

За таких обставин, слідчий суддя вважає недостатніми підстави для відмови в задоволенні клопотання про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_5 , як про це ініційовано питання захисником та підозрюваним.

Слідчий суддя при розгляді клопотання приймає до уваги, що у кримінальному провадженні виконано ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на отримання та перевірку зібраних доказів. Разом з тим у даній справі необхідно провести слідчі процесуальні дії, що потребують додаткового часу, а підстав для скасування або зміни запобіжного заходу підозрюваному не встановлено, вважаю необхідним продовжити строк його тримання під вартою в межах строку досудового розслідування.

Разом з тим, відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатній для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Отже, задовольняючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчий суддя вважає за необхідне визначити підозрюваному розмір застави, а також покласти на підозрюваного обов`язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, необхідність покладення яких вбачається з наведеного в обґрунтування даного клопотання.

При цьому, враховуючи ступень тяжкості інкримінованого підозрюваного кримінального правопорушення, обставини кримінального правопорушення, майновий та сімейний стан підозрюваного, інші обставини, передбачені ст. 178 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне визначити розмір застави, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України, у 300 (триста) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в 908400 (дев`ятсот вісім тисяч чотириста) грн. 00 коп., що зможе забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Окрім цього, застосовуючи відносно ОСОБА_5 запобіжний захід у виді застави, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України покласти на підозрюваного такі обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за першою вимогою; не відлучатися з м. Києва, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками, потерпілими та підозрюваними в даному кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

Питання щодо доведеності вини підозрюваного у вчиненні інкримінованого злочину та правильності кваліфікації його дії слідчим суддею при розгляді клопотання не вирішувались, оскільки підлягають дослідженню при проведенні досудового розслідування та під час розгляду справи по суті.

Керуючись ст.ст. 177, 178, 182, 183, 193, 194, 196, 197, 199 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

клопотання старшого слідчого в ОВС першого відділу Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, ГСУ ДБР ОСОБА_6 про продовження строку тримання під вартою - задовольнити.

Продовжити строк тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , до 14.07.2024 включно (в межах строку досудового розслідування),

Одночасно визначити запобіжний захід у вигляді застави для забезпечення виконання ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків, визначених КПК України.

Розмір застави визначити у 300 (триста) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в 908400 (дев`ятсот вісім тисяч чотириста) грн. 00 коп.

Сума застави у національній грошовій одиниці може бути внесена як самим підозрюваним так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на рахунок:

Отримувач: ТУДСАУ в місті Києві; ЄДРПОУ: 26268059; МФО: 820172; Банк: Державна казначейська служба України м. Київ ; р/р № НОМЕР_14 .

Призначення платежу: застава за… (П.І.Б., дата народження особи за яку вноситься застава), згідно ухвали…(назва суду)…від…(дата ухвали)…по справі №…, кримінальне провадження №…, внесені (П.І.Б. особи, що вносить заставу), згідно квитанції від…(дата та № квитанції).

Заставодавцем не може бути юридична особа державної або комунальної власності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка державної, комунальної власності, або яка належить суб`єкту господарювання, що є у державній або комунальній власності.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду за першою вимогою;

не відлучатися з м. Києва, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

утримуватися від спілкування зі свідками, потерпілими та підозрюваними в даному кримінальному провадженні;

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

носити електронний засіб контролю.

Визначити строк дії ухвали до 14.07.2024 включно, в межах строку досудового розслідування.

У разі необхідності цей строк може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку, передбаченому статтею 199 КПК України. Після закінчення строку, в тому числі продовженого, на який на підозрюваного, обвинуваченого були покладені відповідні обов`язки, ухвала про застосування запобіжного заходу в цій частині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються.

Роз?яснити підозрюваному, що у разі внесення застави у визначеному у даній ухвалі розміру, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення коштів, має бути наданий уповноваженій службовій особі Державного департаменту України з питань виконання покарань.

Після отримання та перевірки протягом одного дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа Державного департаменту України з питань виконання покарань має негайно здійснити розпорядження про звільнення з-під варти ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та повідомити усно і письмово слідчого, прокурора та слідчого суддю Печерського районного суду м. Києва.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Роз`яснити заставодавцю обов`язок із забезпечення належної поведінки підозрюваного та його явки за викликом.

У разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава, внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення, а підозрюваним - в цей же строк з моменту вручення йому копії даної ухвали.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.05.2024
Оприлюднено24.07.2024
Номер документу120529607
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строків тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —757/22946/24-к

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

Ухвала від 27.05.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Новак Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні