Рішення
від 23.07.2024 по справі 306/940/24
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/940/24

Провадження № 2-о/306/154/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 липня 2024 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в особі :

головуючого - судді : Вінер Е.А.

з секретарем: Петрус А.В.

розглянувшиу відкритомусудовому засіданнів містіСваляві цивільнусправу зазаявою ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Свалявська державна нотаріальна контора області ( адреса: 89300, м. Свалява, вул.Духновича,2 Закарпатської області) про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернуласядо судуз заявою провстановлення фактів, що мають юридичне значення посилаючись на те, що після смерті батьків, з метою оформлення спадкових прав вона звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Проте при заведенні спадкової справи державним нотарусом виявлено розбіжності в правовстановлюючих документах, а саме вказано в свідоцтві про народження та паспорті заявника зазначено прізвище ОСОБА_2 , в той же час в свідоцтвах про смерть батька та матері зазначено ОСОБА_2 . Заявнику необхідно встановити факт родинних відносин між нею та померлими. В зв"язку з вищевикладеним просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який записаний в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі батько як ОСОБА_3 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір"ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка записана в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі мати як ОСОБА_4 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.05.2024 року справу № 306/940/24 (провадження № 2-о/306/154/24) передано на розгляд судді Свалявського районного суду Вінер Е.А. (а.с. 10).

10травня 2024 року суддею Свалявського районного суду Вінер Е.А. винесено ухвалу про відкриття провадження у справі (а.с. 11).

В судове засідання заявник не зявилася, до канцелярії суду 23 липня 2024 року за вх.№ 5688 подала заяву про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримує повністю (а.с. 15). Представник заінтересованої особи в судове засідання не з"явилася,подала заявупророзгляд справи за відсутності представника Свалявської державноїнотаріальної контори. Задоволення вимог залишає на розсуд суду (а.с.13).

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Судомвстановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 30 квітня 1964 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , батько зазначений ОСОБА_3 , матір ОСОБА_4 (а.с.6).

Згідно паспорту громадянина України, виданого 28 червня 2022 року заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 4).

В свідоцтві про смерть серії НОМЕР_2 від 14 листопада 2008 року зазначено, що помер ОСОБА_3 (а.с. 7). В свідоцтві про смерть серії НОМЕР_3 від 08 квітня 2024 року зазначено, що померла ОСОБА_4 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 за життя залишила заповіт на випадок своєї смерті призначила спадкоємицею всього рухомого та нерухомого майна, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати і на яке за законом матиме право ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженці с.Уклин, Свалявського району Закарпатської області. Заповіт посвідчений секретарем Полянської сільської ради Петрус Н.І. та зареєстровано в реєстрі за № 24 (а.с. 9).

Відповідно до ст.4 ЦПК України, до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як передбачено ч.1 ст.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з ч.2 ст.293, ч. 2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно з п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до листа Верховного Суду України «Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 01.01.2012 року, коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п.6 ч.1 ст.256 Цивільно-процесуального кодексу України (далі ЦПК України) громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

У Постанові Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 р. «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі прізвище, ім`я, по-батькові якої зазначені в документі не збігаються в свідоцтві про народження, паспорті, свідоцтві про смерть, інше.

Враховуючи те, що заявник не має іншої можливості встановити факт родинних відносин, встановлення такого є необхідним для прийняття спадщини, а тому суд приходить до висновку, що необхідно встановити факт родинних відносин а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який записаний в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі батько як ОСОБА_3 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір"ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка записана в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі мати як ОСОБА_4 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року.

Відповідно до положень ч.7 ст.294 ЦПК України передбачено, що при ухвалені судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. 76, 81, 95, 256, 293, 294, 315-319, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

ЗаявуОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Свалявська державна нотаріальна контора області ( адреса: 89300, м. Свалява,вул.Духновича,2 Закарпатської області) про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який записаний в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі батько як ОСОБА_3 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року та ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 є матір"ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка записана в свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 в графі мати як ОСОБА_4 , актовий запис № 22 від 30 квітня 1964 року.

Апеляційнаскарга нарішення судуподається протягомтридцяти днівз дняйого проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Повний текст рішення складено 23 липня 2024 року.

Суддя Свалявського районного суду

Закарпатської області Е.А.Вінер

СудСвалявський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення23.07.2024
Оприлюднено25.07.2024
Номер документу120556360
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —306/940/24

Рішення від 23.07.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Вінер Е. А.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Вінер Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні