Ухвала
від 19.07.2024 по справі 497/1506/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.07.2024

Справа № 497/1506/23

Провадження № 1-кс/497/601/24

УХВАЛА

19.07.2024 року Болградський районний суд Одеської області в складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Болграді, клопотання слідчого відділення №2 СВ Болградського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Одеській області, майора поліції ОСОБА_3 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

17.07.2024 року слідча відділення №2 СВ Болградського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області майор поліції ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді через канцелярію суду з клопотанням погодженим з прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженню, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №12023162270000394 від 05.07.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України, за кваліфікуючими ознаками: шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки.

З поданого клопотання вбачається, що 04.07.2023 приблизно о 13:30 годині невстановлена особа зателефонувала з номеру НОМЕР_1 на номер НОМЕР_2 який належить мешканці с. Підгірне Тарутинської селищної ради Болградського району Одеської області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , де ввівши останню в оману, представилась робітником банку та шляхом незаконної операції з використанням електронно-обчислювальної техніки, заволоділа грошовим коштами ОСОБА_5 , з її банківського рахунку НОМЕР_3 АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Попередньо встановлено, що переказ грошових коштів ОСОБА_5 у сумі 95 343,00 гривень, було здійснено через ІНФОРМАЦІЯ_3 .

16.02.2024 органом досудового розслідування на підставі ухвали слідчого судді Болградського районного суду Одеської області від 08.01.2024 отримано інформацію з банківської установи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що містить банківську таємницю про рух коштів банківського рахунку НОМЕР_3 , власником якого є потерпіла ОСОБА_5 .

Згідно інформації з банківської установи про рух коштів банківського рахунку НОМЕР_3 , власником якого є потерпіла ОСОБА_5 , встановлено, що грошові кошти з її банківського рахунку НОМЕР_3 , перераховані 04.07.2023 невстановленою особою декількома транзакціями на 3 (три) банківські картки, емітовані АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » - НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 .

Таким чином, на теперішній час слідством установлено, що картки НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , емітовані АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », на які перераховані грошові кошти потерпілої ОСОБА_5 , можливо належать зловмисникам, котрі й заволоділи цими грошовими коштами, а тому є необхідність в отриманні інформації по руху коштів по цим карткам, яка знаходиться в володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Окрім того, тимчасовий доступ до речей і документів, які зазначені у клопотанні та їх вилучення не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, оскільки вони перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », отримання тимчасового доступу до речей та документів та вилучення документів, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціально-економічні та культурні, в тому числі право на підприємницьку діяльність, яке визначене ст. 42 Конституції України.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію та документи не надається можливим.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що дана інформація міститься лише у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », та може бути використана під час досудового розслідування, як докази факту протиправних дій, необхідно провести тимчасовий доступ до відповідних речей і документів, тому слідчий звертається з цім клопотанням.

Окрім цьогослідчий проситьрозглянути клопотанняпро тимчасовийдоступ за відсутністю осіб відповідальних за зберігання вищевказаних оригіналів документів, оскільки існує реальна загроза зміни (знищення) документів, які необхідні для проведення досудового розслідування, а тому факт завчасного ознайомлення їх із ухвалою суду про проведення виїмки може перешкодити установленню істини у кримінальному провадженні.

Слідчий відділення №2 СВ Болградського районного відділу поліції Головного управління національного поліції в Одеській області майор поліції ОСОБА_3 надала до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, посилаючись на те, що в клопотанні про надання тимчасового доступу до документів викладені всі обставини справи (а.с.24).

Розглянувши матеріали кримінального провадження, обставини та підстави наведені в клопотанні, суд вважає, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» - інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнтів, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта, та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею. Банківською таємницею зокрема є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів; 4) системи охорони банку та клієнтів; 5) інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи - клієнта, її керівників, напрями діяльності; 6) відомості стосовно комерційної діяльності клієнтів чи комерційної таємниці, будь-якого проекту, винаходів, зразків продукції та інша комерційна інформація; 7) інформація щодо звітності по окремому банку, за винятком тієї, що підлягає опублікуванню; 8) коди, що використовуються банками для захисту інформації.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Дослідивши матеріали поданого клопотання, слідчий суддя вважає, що дійсно інформація, яка знаходиться у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » має істотне значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які потребують виявлення та фіксації для виконання завдань кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального провадження, вважає за можливе задовольнити клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділення №2 СВ Болградського районного відділу поліції Головного управління національної поліції в Одеській області, майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати слідчим відділення №2 Болградського РВП ГУНП в Одеській області, які входять до складу слідчої групи по кримінальному провадженню №12023162270000394: а саме слідчому відділення № 2 слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , та/або за дорученням слідчого оперуповноваженому СКП Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , дозвілна тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Зобов`язати керівника Акціонерного Товариства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за адресою: АДРЕСА_1 ,код ЄДРПОУ НОМЕР_7 - надати слідчому відділення № 2 слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , та/або за дорученням слідчого оперуповноваженому СКП Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , тимчасовий доступ до речей та документів, що містять інформацію, яка становить банківську таємницю, а самедо рухукоштів по банківському рахунку, до якого закріплені банківськи картки НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , емітованих АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в період з 04.07.2023 по 30.09.2023, із обов`язковим зазначенням:

- прізвища, ім`я та по батькові, дату і місце народження, місце реєстрації, копії паспорту та ідентифікаційного коду, копії фотокартки власника вказаної банківської картки;

- транзакцій по цим карткам, із зазначенням всіх деталей в тому числі ініціатора та отримувача коштів, дат, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, з яких і на які перераховувались вказані грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані в подальшому грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків для здійснення переказів грошових коштів, з обов`язковим зазначенням повного шляху проходження грошових коштів) з наданням інформації в електронному та паперовому вигляді, а також матеріали фото і відео фіксації здійснення операцій зняття грошових коштів;

- платіжних терміналів, платіжних пристроїв та (або) програмно-технічних комплексів самообслуговування за допомогою яких проводились операції з зарахування, переказу та зняттю коштів по рахункам;

- відомостей щодо користування послугами онлайн-банкінгу, в тому числі до інформації щодо IP-адрес, які використовувалися для авторизації та користування вказаним сервісом, а також інформації щодо адрес географічного розташування пристроїв, які використовувалися при кожній авторизації онлайн-банкінгу, номерів мобільних телефонів, які були зазначені в якості фінансових, закріплені за власником рахунку;

яку виготовити на паперовому та/або електронному носії.

Зобов`язати керівника Акціонерного Товариства « ІНФОРМАЦІЯ_4 », забезпечити тимчасовий доступ й можливість вилучення перелічених документів слідчому відділення № 2 слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , та/або за дорученням слідчого оперуповноваженому СКП Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , у відділенні Акціонерного Товариства « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в м.Київ.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення19.07.2024
Оприлюднено25.07.2024
Номер документу120557351
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1506/23

Ухвала від 19.07.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 08.01.2024

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 06.07.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні