Рішення
від 24.06.2024 по справі 725/4653/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/4653/24

Номер провадження 2-о/725/446/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.06.2024 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Войтуна О.Б.

при секретарі Сумарюк М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей,-

В С Т А Н О В И В :

Заявники звернулися до Першотравневого районного суду м. Чернівці із заявою про розірвання шлюбу за заявою подружжя яке має дітей та встановлення факту самостійного виховання дитини.

Посилалися на те, що вони 06.08.2010 року зареєстрували шлюб у якому у них народилися ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зазначили, що сімейне життя у них не склалося та з лютого 2024 року вони не проживають разом та дійшли висновку, що збереження шлюбу не відповідає їх інтересам та інтересам дитини.

Вони досягли згоди щодо місця проживання, утримання та виховання спільних дітей про, що уклали нотаріально посвідчений договір.

Враховуючи викладене з посиланням на норми матеріального та процесуального права просили суд розірвати шлюб між ними, визначити місце проживання дітей та встановити факт утримання та виховання дітей батьком.

В судове засідання заявники не прибули. Надали заяви про розгляд справи без їх участі. Вимоги поданої заяви підтримали та просили їх задовольнити.

Враховуючи те, що в судове засідання не з`явились всі особи, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч. 3 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються в тому числі справи про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей.

Відповідно до ч. 1 ст. 109 СК України подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Встановлено що заявники перебувають у шлюбі, який між ними зареєстровано 06.08.2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Чернівецького міського управління юстиції, актовий запис №1226, що підтверджується Свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_1 .

У шлюбі у заявників народилися ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно до копії свідоцтва про народження.

Спільне життя заявників на склалось з причин несумісності характерів та різних поглядів на подружнє життя.

Фактичні шлюбні відносини та ведення спільного господарства між ними фактично припинено. Вони проживають окремо та не ведуть спільного господарства.

Крім того встановлено їх спільне не бажання підтримувати спільні стосунки та подружнє життя, а перебування у шлюбі суперечить їх спільним інтересам.

Таким чином, суд вважає, що збереження сім`ї неможливе, оскільки сім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розпалася остаточно, на даний час їх шлюб носить формальний характер. Шлюбні відносини між ними фактично припинені.

Враховуючи наведені вище обставини та фактичні взаємини заявників, суд приходить до висновку, що їх сім`я остаточно розпалась і зберегти її уже неможливо.

Відповідно до ч. 2 ст. 112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них.

Крім того ч. 3 ст. 109 СК України визначає, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Так, до заяви заявниками було додано копію нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Тумаком А.М. від 20.05.2024 року про визначення місця проживання, утримання та виховання дітей. Згідно договору батьки досягли згоди, що діти ОСОБА_3 та ОСОБА_4 будуть проживати з батьком та перебуватимуть на його утриманні та вихованні.

Таким чином судом встановлено, що заявниками дотримано вимог ст. 109 СК України.

Суд зауважує, що відповідно до Постанови Верховного Суду №200/952/18 від 15.01.2020 року за загальним правилом за відсутності спору щодо того, з ким із батьків будуть проживати неповнолітні діти, суд може вирішити питання про залишення проживання дитини разом із матір`ю чи батьком одночасно з вимогою про розірвання шлюбу. У разі наявності такого спору між батьками суд повинен роз`яснити сторонам порядок вирішення питання про визначення місця проживання дитини.

Крім того відповідно до ч. 2ст. 315 ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Так із поданих заяв судом встановлено, та не заперечувалось заявниками те, що діти, залишається проживати разом із батьком, який самостійно їх виховує та утримує та потребує юридичного встановлення факту перебування дітей на його самостійному вихованні та утриманні.

Враховуючи викладене, спільне небажання подружжя зберігати сім`ю, дотримання ними вимог ст. 109 СК України, суд вважає, що подана заява є обґрунтованою, а тому підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючисьст.ст.109, 112, 160 СК України 4, 5, 89, 247, 259, 264, 265, 293, 315, 354 ЦПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Шлюб між ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , проживає по АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , зареєстрованої по АДРЕСА_2 ), зареєстрований 06.08.2010 року Відділом реєстрації актів цивільного стану Чернівецького міського управління юстиції, актовий запис №1226 розірвати.

Визначити місце проживання неповнолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 із батьком ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ).

Встановити факт самостійного виховання та утримання батьком ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ), неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без участі матері.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці О. Б. Войтун

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення24.06.2024
Оприлюднено26.07.2024
Номер документу120593761
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей

Судовий реєстр по справі —725/4653/24

Ухвала від 15.10.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Рішення від 24.06.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Войтун О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні