Рішення
від 03.07.2024 по справі 477/3177/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/3177/23

Провадження №2/477/354/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2024 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області в складі:

головуючого - судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судових засідань - Клюсевич-Шараповою Н.М.,

позивача - ОСОБА_1 - (не з`явився),

представника позивача - ОСОБА_2 , (не з`явилася),

представника третьої особи - Яновської Т.В. (не з`явилася),

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, - орган опіки та піклування в особі Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

21 листопада 2023 року позивач звернувся до суду із позовом, в якому просив позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та стягнути з відповідачки аліменти на його утримання в розмірі 1/6 частини від усіх видів заробітку (доходу) матері, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку з дня подання заяви та до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування позову вказав, що він є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Матір`ю дитини є відповідачка, з якою він у зареєстрованому шлюбі не перебував. Вони проживали спільно в Харківській області. Після народження дитини він забрав сина з відповідачкою для постійного проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Але мати дитини не бажала проживати спільно та виконувати свої батьківські обов`язки відносно дитини. Тому 22 лютого 2019 року вона написала заяву, з якої вбачається, що вона не бажає виконувати свої батьківські обов`язки відносно дитини та залишає його для проживання, виховання і утримання батьку. Аналогічну заяву про згоду на позбавлення батьківських прав мати дитини підписала 26 лютого 2019 року та нотаріально засвідчила у приватного нотаріуса Помазан Я.В. Після написання вказаних заяв мати покинула дитину та поїхала в невідомому напрямку. До цього часу вона жодного разу не приїздила до дитини, не спілкувалась з нею, не цікавиться її життям, батьківські обов`язки не виконує, матеріально не забезпечує. В зв`язку з цим позивач просить позбавити відповідачку батьківських прав відносно її дитини та стягнути з неї аліменти на утримання дитини.

В судове засідання позивач не з`явився, надав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримав повністю та просить їх задовольнити.

Відповідачка в судове засідання не з`явилася, про дату та час слухання справи судом повідомлена належним чином.

Представниця третьої особи в судове засідання не з`явилася, надала заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить позбавити батьківських прав відповідачку відносно її малолітнього сина ОСОБА_5 та стягнути з неї аліменти на утримання дитини.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до наступних висновків.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 16 січня 2019 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Дергачівському та Золочівському районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що 10 серпня 2018 року виконавчим комітетом Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області складено відповідний актовий запис №60. У свідоцтві про народження записано: батько - ОСОБА_1 , мати - ОСОБА_6 .

У відповідності до частини 2 статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно частини 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в пункті 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від свої обов`язків має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Відповідно до заяви ОСОБА_6 про згоду на позбавлення батьківських прав від 26 лютого 2019 року, засвідченої приватним нотаріусом Помазан Я.В., ОСОБА_6 не заперечує проти позбавлення її батьківських прав відносно її сина ОСОБА_5 та дає на це свою згоду.

Згідно характеристики від 16 жовтня 2023 року, виданої Шевченківською сільською радою Миколаївського району Миколаївської області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований та проживає разом із сином ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 . Неповнолітня дитина перебуває на повному утриманні батька, мати дитині ні матеріально ні морально не допомагає. Батько належним чином виховує дитину. Дитина забезпечена всім необхідним харчуванням, лікуванням, вихованням. Батько проходить службу в лавах ЗСУ, характеризується з позитивної сторони, не конфліктний, веде здоровий спосіб життя, алкогольні напої не вживає.

Відповідно до довідки Полігонівського ЗДО Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 31 серпня 2020 року по теперішній час відвідує Полігонівський заклад дошкільної освіти «Сонечко». Батько належним чином виконує свої батьківські обов`язки відносно сина, відвідує заклад освіти, приймає активну участь в житті дитини. Мати дитини до навчального закладу жодного разу не зверталась, навчанням і розвитком сина не цікавилась.

Згідно витягу з амбулаторної картки дитини, яка видана Амбулаторією загальної практики та сімейної медицини с. Полігон, саме батько виконує батьківські обов`язки відносно сина, забезпечує медичний догляд, вакцинацію та лікування дитини в разі хвороби. Мати дитини жодного разу до амбулаторії не зверталась, здоров`ям дитини не цікавилась.

Крім цього, з письмових пояснень свідків ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вбачається, що саме батько займається вихованням та утриманням дитини, а мати відсутня з початку 2019 року.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 30 серпня 2023 року, складеного начальником ССД Шевченківської сільської ради, дитина проживає разом з батьком ОСОБА_1 та бабусею ОСОБА_9 і для дитини створено належні умови проживання. Відповідно до висновку Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області від 13 вересня 2023 року відповідачка не виконує своїх батьківських обов`язків відносно своєї дитини, її життям та здоров`ям не цікавиться, та не утримує матеріально, а тому органом опіки та піклування прийнято рішення про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Також підчас розгляду справи встановлено, що відповідачка перебуває у шлюбі та змінила прізвище із « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 », народила другу дитину.

Таким чином суд приходить до висновку, що відповідачка не піклується про фізичний і духовний розвиток своєї дитини, ухиляється від обов`язку по її вихованню.

Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків, згідно частини 4 статті 155 СК України, є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до статті 164 СК України мати, батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони, ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно приписів статті 3 Конвенції про права дитини, ратифікованою Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 №789-ХІІ, яка є частиною національного законодавства України у відповідності до статті 9 Конституції України, у всіх діях відносно дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється найкращому забезпеченню інтересів дитини, а також дитинi забезпечується такий захист i пiклування, якi необхiднi для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків.

Враховуючи викладене, оцінивши в сукупності докази по справі, суд вважає позов в частині вимог про позбавлення батьківських прав обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, оскільки в судовому засіданні було достовірно встановлено умисне ухилення відповідачки від виконання своїх батьківських обов`язків.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Оскільки дитина перебуває на утриманні батька ОСОБА_1 , то суд вважає за можливе стягнути з відповідачки на його користь аліменти на утримання дитини.

Враховуючи обов`язок матері утримувати свою дитину до її повноліття, передбачений ст. 180 СК України, вимоги ст. 182 СК України, суд прийшов до висновку, що вона зобов`язана та має можливість сплачувати аліменти на утримання свого малолітнього сина в розмірі 1/6 частини всіх видів її заробітків (доходів), але розмір щомісячних аліментів повинен бути не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення дитиною повноліття.

Також суд вважає необхідним стягнути з відповідачки на користь позивача сплачений ним судовий збір в сумі 1073 грн. 60 коп. за вимогою про позбавлення батьківських прав.

Крім цього, згідно зі ст. 141 ЦПК України з відповідачки підлягає стягненню судовий збір на користь держави в сумі 1073 грн. 60 коп. за вимогою про стягнення аліментів, розмір якого визначено на час подання позову.

З врахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно її сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягувати із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ,кошти (аліменти) на утримання малолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,у розмірі 1/6 частини всіх видів її заробітків (доходів) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 21 листопада 2023 року і до його повноліття.

Стягнути із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 сплачений ним судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп. за вимогою про позбавлення батьківських прав.

Стягнути із ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп. за вимогою про стягнення аліментів.

Допустити рішення в частині стягнення аліментів до негайного виконання в межах платежу за один місяць.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони справи:

-позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ;

-відповідачка: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Суддя Р.В. Козаченко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.07.2024
Оприлюднено29.07.2024
Номер документу120610190
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —477/3177/23

Рішення від 03.07.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні