Ухвала
від 01.08.2024 по справі 912/1870/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25006,

тел. (0522) 30-10-22, 30-10-23, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01 серпня 2024 рокуСправа № 912/1870/24

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали позовної заяви Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", вул. Єгорова, 27, м. Кропивницький, 25015

до: Кропивницької міської ради, вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25006

про скасування запису про реєстрацію права власності

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", яка містить вимоги до Кропивницької міської ради про скасування запису про реєстрацію права власності територіальної громади міста Кропивницький в особі Кропивницької міської ради в частині об`єкта нерухомого майна за реєстраційним номером 1795854235101, внесений 22.03.2019 до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: м. Кропивницький, вул. Єгорова, 27, загальною площею 18,4 кв.м.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Так, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Водночас, відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача та інших учасників справи позовна заява не містить.

Згідно ч. 6. ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Згідно відомостей комп`ютерної програми Діловодство спеціалізованого суду позивач в порядку ч. 6 ст. 6 ГПК України не зареєстрував свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі).

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, вона підписана представником Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" адвокатом Чівільчею Владиславом Миколайовичем.

Таким чином, оскільки представник позивача є адвокатом, на нього покладається обов`язок зареєструвати електронний кабінет у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами.

Звертаючись до суду із позовною заявою, адвокат не зазначив про наявність у нього електронного кабінету та будь-яких відомостей про наявність у нього електронного кабінету (у тому числі інформацію, яка б надала можливість суду перевірити дотримання ним вимог закону щодо обов`язку реєстрації електронного кабінету) останнім надано не було.

Також, адвокатом Чівільчею В.М. у позовній заяві не зазначено відомостей про реєстраційний номер облікової картки платника податків, що унеможливлює перевірку судом інформації про наявність або відсутність у адвоката електронного кабінету.

Відтак, суд дійшов висновку про те, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у статтях 6, 162 Господарського процесуального кодексу України, оскільки не містить відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у позивача, представника позивача - адвоката, які зобов`язані такий кабінет зареєструвати.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 174 ГПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" залишити без руху.

2. Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме:

- зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), про що повідомити суд.

- надати суду відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у представника позивача - адвоката та інших учасників справи.

3. Роз`яснити Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське", що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку "Єгорівське" за адресою: вул. Єгорова, 27, м. Кропивницький, 25015.

Суддя В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120739558
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1870/24

Ухвала від 19.08.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 01.08.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні