Ухвала
від 02.08.2024 по справі 364/531/24
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/531/24

Провадження № 2-н/364/41/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.08.2024 року, суддя Володарського районного суду Київської області Ткаченко О. В., розглянувши заяву КОМУНАЛЬНОГОПІДПРИЄМСТВА ВОЛОДАРСЬКОЇСЕЛИЩНОЇ РАДИ«ВОЛОДАРКА» провидачу судовогонаказу простягненняз ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , заборгованостіза спожиті житлово-комунальні послуги на суму 6934,50 гривень та судові витрати у розмірі 302,80 грн.,

встановив:

30.07.2024рокупредставник КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ВОЛОДАРСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ «ВОЛОДАРКА» звернувся до Володарського районного суду Київської області з заявою про видачусудового наказупростягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , заборгованостіза спожиті житлово-комунальні послуги на суму6934,50гривень тасудові витратиу розмірі302,80грн., яка зареєстрована по АДРЕСА_1 .

Дослідивши матеріали поданої заяви, приходжу до висновку, що у видачі судового наказу слід відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 165 ЦПК України у разі якщо боржником у заяві про видачу судового наказу вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження такої заяви, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

На виконання вимог ч. 5 ст. 165 ЦПК України, 31.07.2024 року судом направлено запит до відділу «ЦНАП» виконавчого комітету Володарської селищної ради Київської області щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника.

01.08.2024 року на вищевказаний запит суду від відділу «ЦНАП» виконавчого комітету Володарської селищної ради Київської області отримана інформація, відповідно до якої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо наявні обставини, передбачені частиною першою статті 186 цього Кодексу.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які звернулися із позовною заявою або до яких пред`явлено позов, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Чинним ЦПК України не передбачено можливості видачі судового наказу про стягнення заборгованості за оплату наданих послуг з боржника після його смерті та залучення правонаступників боржника до участі у справі, натомість нормами цивільного права, а зокрема статтею 1281 ЦК України визначено право кредитора на пред`явлення вимоги про стягнення боргу безпосередньо до спадкоємців боржника, які несуть відповідальність за зобов`язанням спадкодавця лише в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

Згідно ч. 2 ст. 166 ЦПК України, відмова у видачі судового наказу з підстави, передбачених пунктами 3 - 6 частини 1 статті 165 ЦПК України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у

позовному порядку.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що в даному випадку у видачі судового наказу за заявою КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВАВОЛОДАРСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇРАДИ «ВОЛОДАРКА»про видачусудового наказупростягнення з ОСОБА_1 , заборгованостіза спожитіжитлово-комунальніпослуги слід відмовити, у зв`язку зі смертю боржника.

Відповідно ч. 2 ст. 164 ЦПК України, у разі відмови у видачі судового наказу або в разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред`явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви.

Керуючись ст. ст. 165, 167, 186, 258-260, 353, 354 ЦПК України,

ухвалив:

Відмовити КОМУНАЛЬНОМУ ПІДПРИЄМСТВУВОЛОДАРСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇРАДИ «ВОЛОДАРКА»у видачісудового наказупростягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , заборгованостіза спожиті житлово-комунальні послуги на суму 6934,50 гривень та судові витрати у розмірі 302,80 грн..

Роз`яснити заявнику, що відмова у видачі судового наказу з підстави, передбаченої п. 4 ч. 1 ст. 165 ЦПК України, унеможливлює повторне звернення з такою самою заявою. Заявник у цьому випадку має право звернутися з тими самими вимогами у позовному порядку.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у 15-денний строк з дня проголошення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О. В. Ткаченко

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120765292
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи наказного провадження Справи до юр або фіз особи - підприємця про стягнення заборгованості за договором (крім надання житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі

Судовий реєстр по справі —364/531/24

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні