Ухвала
від 31.07.2024 по справі 707/1928/20
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/1928/20

6/707/83/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 липня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючогосудді Смоляра О.А.

при секретарі Зарубі Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Черкаської окружної прокуратури про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих документів до виконання та виправлення описки у виконавчих листах, -

встановив:

Заявник звернувся до суду із заявою поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих документів до виконання та виправлення описки у виконавчих листах. В обґрунтування заяви вказав рішенням Черкаського районного суду Черкаської області від 30.01.2024 у справі №707/1928/20 частково задоволений позов Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Будищенської сільської ради Черкаського району Черкаської області, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ до Черкаської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Державна екологічна інспекція Центрального округу, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів ОСОБА_3 , державний нотаріус ОСОБА_4 , про визнання незаконним та скасування розпорядження, скасування державної реєстрації права приватної власності, усунення перешкод шляхом зобов`язання повернення державі земельної ділянки водного фонду та скасування її державної реєстрації. Також, даним рішенням зобов`язано стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати у справі, що складаються із судового збору у розмірі 8 408 грн, по 2 102 грн з кожного.

Вказує, що на виконання даного рішення 10.06.2024 видані виконавчі листи, тобто після закінчення трьох місячного строку, передбаченого ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження», що є поважною причиною пропуску строку. Також просить врахувати як поважну причину пропуску вказаного строку введення військового стану в Україні.

Ухвалою суду від 23.07.2024 заяву прийнято до свого провадження призначено до розгляду.

Представник заявника в судове засідання не явився, до суду подав заяву, в якій розгляд справи просив провести без його участі.

Інші учасники судового провадження в судове засідання не з`явилися, про розгляд заяви були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч.3 ст.433 ЦПК України, неявка учасників процесу не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку.

Суд дослідивши заяву про видачу дублікату виконавчого листа, прийшов до наступного.

Рішенням Черкаського районного суду Черкаської області від 30.01.2024 №707/1928/20 частково задоволений позов Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Будищенської сільської ради Черкаського району Черкаської області, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ до Черкаської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Державна екологічна інспекція Центрального округу, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів ОСОБА_3 , державний нотаріус ОСОБА_4 , про визнання незаконним та скасування розпорядження, скасування державної реєстрації права приватної власності, усунення перешкод шляхом зобов`язання повернення державі земельної ділянки водного фонду та скасування її державної реєстрації. Також, даним рішенням зобов`язано стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати у справі, що складаються із судового збору у розмірі 8 408 грн, по 2 102 грн з кожного.

Рішення набрало законної сили 01.03.2024.

Черкаським районним судом Черкаської області 10.06.2024 видані виконавчі листи, якими передбачено стягнути з відповідачів на користь Черкаської обласної прокуратури судові витрати у справі, що складаються із судового збору у розмірі 8408 грн, по 2102 грн з кожного.

Черкаською окружною прокуратурою направлявся на виконання до Управління Державної казначейської служби України у м. Черкасах Черкаської області для безспірного списання коштів з рахунку Черкаської районної державної адміністрації виконавчий документ № 707/1923/20.

Листом від 28.11.2023 виконавчий документ повернутий без виконання у зв`язку з неповним зазначенням у ньому назви юридичної особи та пропущення трьох місячного строку, передбаченого ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження».

По справі № 707/1928/20 склалася аналогічна ситуація.

Відповідно до ст. 431 ЦПК України виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Згідно ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у статті 3 цього Закону за заявою прокурора у разі представництва інтересів громадянина або держави в суді.

Згідно ст. 433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа, виданого судом, подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно роз`яснень Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, які містяться в листі від 25.09.2015 року «Про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах», отримання стягувачем виконавчого листа або судового наказу після закінчення строку для пред`явлення його до виконання є поважною причиною пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

У зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України, згідно з Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» запроваджено воєнний стан, який неодноразово продовжувався та триває досі.

Враховуючи, що виконавчі листи було видано після закінчення трьох місячного строку, передбаченого ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» для направлення їх до виконання, а також введення воєнного стану в України, суд приходить до висновку, що вказані обставини є поважними причинами пропуску строку направлення виконавчого листа до виконання, що унеможливлює виконання судового рішення в частині стягнення судового збору, а тому вважає за необхідне заяву задовольнити та поновити позивачу строки для пред`явлення виконавчих листів до виконання.

Крім того, представник заявника просив виправити допущену описку у виконавчих листах, де вказано, що строк пред`явлення виконавчого листа до виконання 01.03.2027, замість правильного - 01.06.2024.

Відповідно до ч.1 ст. 432 ЦПК України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що під час видачі виконавчих листів дійсно було допущено помилку, а саме не правильно вказано строк пред`явлення їх до виконання, а тому вважає за можливе виправити допущену описку у виконавчих листах та зазначити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання 01.06.2024.

Керуючись ст.ст.81, 247, 260, 432, 433 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчих листів, виданих 10.06.2024, до виконання по справі № 707/1928/20 за позовом Черкаської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Будищенської сільської ради Черкаського району Черкаської області, Черкаського управління захисних масивів дніпровських водосховищ до Черкаської районної державної адміністрації, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачів Державна екологічна інспекція Центрального округу, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів ОСОБА_3 , державний нотаріус ОСОБА_4 , про визнання незаконним та скасування розпорядження, скасування державної реєстрації права приватної власності, усунення перешкод шляхом зобов`язання повернення державі земельної ділянки водного фонду та скасування її державної реєстрації.

Виправити помилки у виконавчих листах Черкаського районного суду Черкаської області, виданих 10.06.2024 у справі № 707/1928/20 та зазначити: «Строк пред`явлення виконавчого листа до виконання 01.06.2024».

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Олександр СМОЛЯР

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення31.07.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120767386
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —707/1928/20

Ухвала від 11.09.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 31.07.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 23.07.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Рішення від 30.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Смоляр О. А.

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Постанова від 09.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Гончар Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні