Ухвала
від 02.08.2024 по справі 598/1759/24
ЗБАРАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 598/1759/24

провадження № 6/598/25/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" серпня 2024 р. Збаразький районний суд Тернопільської області

в складі : головуючої судді Щербатої Г.Р.

секретаря Казмірук Н.В.

розглянувши в письмовому провадженні в місті Збаражі подання головного державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 ,

в с т а н о в и в:

До Збаразького районного суду надійшло подання головного державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 .

Свої вимоги державний виконавець мотивує тим, що на виконанні у Збаразькому відділі державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження № 73771507 по виконанню наказу №921/408/23, виданого 27.12.2023 року про стягнення з фізичної особи підприємця ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Авак», вул.Миколи Битинського, буд.34-А, м.Вінниця, 21011, ідентифікаційний код 23058501, 617520 (шістсот сімнадцять тисяч п`ятсот двадцять) грн. 00 коп. вартості втраченого вантажу та 9262 (дев`ять тисяч двісті шістдесят дві) грн. 80 коп. в повернення сплаченого позивачем судового збору.

Представник Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явилася, хоча належним чином повідомлена, про час і місце розгляду справи, не повідомила суд про причини неявки, не направила суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що подання до задоволення не підлягає.

Судом встановлено, що на виконанні Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції знаходиться виконавче провадження № 73771507 з виконання наказу №921/408/23, виданого 27.12.2023 року про стягнення з фізичної особи підприємця ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Авак», вул.Миколи Битинського, буд.34-А, м.Вінниця, 21011, ідентифікаційний код 23058501, 617520 (шістсот сімнадцять тисяч п`ятсот двадцять) грн. 00 коп. вартості втраченого вантажу та 9262 (дев`ять тисяч двісті шістдесят дві) грн. 80 коп. в повернення сплаченого позивачем судового збору.

Головний державний виконавець Ткачук К.В. вважає за необхідне тимчасово обмежити у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 , оскільки останній не вчиняє дії, спрямовані на повне виконання судового рішення щодо сплати грошових коштів, в зв`язку з чим звернулася до суду із вказаним поданням.

Відповідно ст.441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.

Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею.

Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Таким чином, в контексті вищезазначених норм права, державний виконавець повинен довести факт свідомого ухилення боржника, яке полягає: в утриманні від виконавчих дій, які унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; не наданні у строк, встановлений державним виконавцем, достовірних відомостей про доходи та майно, про рахунки у банках чи інших фінансових установах; в несвоєчасній явці за викликом державного виконавця; в ненаданні письмового повідомлення про майно, що перебуває в заставі або в інших осіб, а також про кошти та майно, належні боржникові від інших осіб.

Законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасове обмеження у праві виїзду не за наявності факту невиконання зобов`язань, а за ухилення від їх виконання.

Суд вивчивши матеріали подання вважає, що подання до задоволення не підлягає, оскільки державним виконавцем не доведено факт свідомого ухилення боржника від виконання судового рішення та обставини, що було б законною підставою для тимчасового обмеження ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України. Із матеріалів виконавчого провадження, поданих суду вбачається, що 10 січня 2024 року державним виконавцем винесена постанова про відкриття виконавчого провадження, однак не має доказів про отримання боржником зазначеного процесуального документу та вчинення інших процесуальних дій на виконання судового рішення від якого ухилявся боржник.

Керуючись ст.441 ЦПК України, Законом України «Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 року, суд,

п о с т а н о в и в :

Відмовити у задоволенні подання головного державного виконавця Збаразького відділу державної виконавчої служби у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 .

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вказана ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Дана ухваласуду складената підписана02серпня 2024 року.

Суддя: Галина ЩЕРБАТА

СудЗбаразький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення02.08.2024
Оприлюднено05.08.2024
Номер документу120774821
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —598/1759/24

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Щербата Г. Р.

Ухвала від 25.07.2024

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Щербата Г. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні