Ухвала
від 05.08.2024 по справі 302/1060/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/1060/24

Провадження № 2-о/302/78/24

4

УХВАЛА

про відкриття провадження в справі

05 серпня 2024 року селище Міжгір`я

Суддя Міжгірського районного суду Закарпатської області Повідайчик О.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області (місцезнаходження: вул. Шевченка, 97, селище Міжгір`я, Хустський район, Закарпатська область), особа щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

01 серпня 2024 року заявник ОСОБА_1 , через представницю адвокатку Гренджа Вікторію Юріївну, звернувся до Міжгірського районного суду Закарпатської області із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над ним опіки та призначення його опікуном останнього.

Оглянувши заяву та додані до неї документи, доходжу висновку про її відповідність вимогам ст. 297 ЦПК України. Заява подана з дотриманням приписів ст. 293, 295 та 296 ЦПК України. Підстав для відмови у відкритті провадження немає. Справа належить до предметної, інстанційної та територіальної юрисдикції Міжгірського районного суду Закарпатської області й підлягає до розгляду в порядку окремого провадження, відповідно до норм глави 2 розділу IV «Окреме провадження» ЦПК України.

Частиною п`ятою статті 293 ЦПК України встановлено, що розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання. Відтак суддя уважає за необхідне доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стосовно якого суд розглядає справу про визнання фізичної особи недієздатною.

Одночасно із заявою по суті справи представниця ОСОБА_1 адвокатка Гренджа В.Ю. подала клопотання про витребування із Комунального некомерційного підприємства «Лікувально-профілактична установа Міжгірської селищної ради Закарпатської області» історії хвороби та амбулаторної картки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для призначення та проведення відносно нього судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч. 1 і 3 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна надати його на вимогу суду.

З метою повного та всебічного розгляду цієї цивільної справи, з врахуванням положень ст. 286 ЦК України, ч. 2 ст. 11 ЗУ «Про інформацію» та ст. 6 ЗУ «Про психіатричну допомогу», суддя доходить висновку про обґрунтованість та наявність підстав для задоволення клопотання представниці заявника ОСОБА_1 адвокатки Гренджа В.Ю., про витребування із Комунального некомерційного підприємства «Лікувально-профілактична установа Міжгірської селищної ради Закарпатської області» історії хвороби та амбулаторної картки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для призначення та проведення відносно нього судово-психіатричної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 259-261, 286, 293-298 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву та відкрити провадження в справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області, особа щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Розгляд цивільної справи проводити в порядку окремого провадження.

Призначити судове засіданняпо цивільнійсправі на09 годину 30 хвилин 13 серпня 2024 року.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката Іванині Івану Юрійовичу, ІНФОРМАЦІЯ_1 , стосовно якого суд розглядає справу про визнання фізичної особи недієздатною та повідомити адвоката про час і місце судового засідання.

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвокаткиГренджа В.Ю. про витребування доказів задовольнити.

Витребувати з Комунального некомерційногопідприємства «Лікувально-профілактичнаустанова Міжгірськоїселищної радиЗакарпатської області» (місцезнаходження: вул. Возз`єднання, 4, селище Міжгір`я, Хустського району, Закарпатської області) оригінали медичних документів:

- історію хвороби і амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувані документи необхідно надати Міжгірському районному суду Закарпатської області (адреса: вул. Шевченка, 99, селище Міжгір`я, Хустський район, Закарпатська область), в строк до 13 серпня 2024 року .

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів із дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі та Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Заінтересованій особі одночасно з ухвалою направити копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати подати у строк до 13 серпня 2024 року письмові пояснення, заперечення щодо заяви ОСОБА_1 .

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет на веб-сайті: http://mg.zk.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя О.І.Повідайчик

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено07.08.2024
Номер документу120801303
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —302/1060/24

Ухвала від 13.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Повідайчик О. І.

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Повідайчик О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні