Вирок
від 05.08.2024 по справі 758/5140/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/5140/24

Провадження № 1-кп/758/1225/24

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.08.2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва

в складі

головуючої судді - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

та його захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №72024101000000019 від 23.04.2024 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, розлученого, з вищою освітою, працюючого директором ТОВ «Транспортна-експедиційна агенція», зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України,

встановив:

Відповідно до частини 1 статті 128 Господарського кодексу України громадянин визнається суб`єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 1 статті 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» визначено, що державна реєстрація базується на такому основному принципі, як обов`язковість державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі.

Частиною 1 статті 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» передбачено, що оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб`єктами господарювання (у тому числі іноземними суб`єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб`єктами господарювання (у тому числі іноземними суб`єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензуванню підлягають такі види господарської діяльності: виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, біоетанолом, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, і пальним, зберігання пального, яка ліцензується відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

На підставі ліцензії на право оптової торгiвлi пальним за наявності місць оптової торгiвлi пальним та/або ліцензії на право роздрібної торгiвлi пальним: може здійснюватися діяльність з оптової або роздрібної торгівлі та зберігання пального виключно з місць оптової/роздрібної торгівлі, які зазначені у отриманій таким суб`єктом господарювання ліцензії на здійснення такої діяльності та використовуються ліцензіатом на правах власності або користування;

не може здійснюватися діяльність, яка передбачає зберігання та/або продаж такого пального з місць оптової або роздрібної торгiвлi місць зберігання, які належать або використовуються за відповідними договорами іншими суб`єктами господарювання.

Відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема Зaкoнy Укрaїни «Прo дeржавнe рeгулювaння вирoбництвa і oбігy спиртy eтилoвoгo, кoньячнoгo і плoдoвoгo, aлкoгoльних нaпoїв, тютюнoвих вирoбів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пaльнoгo» незаконно виготовлені підакцизні товари заборонені для вільного обігу на території України.

Так, підакцизні товари - це товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які Податковим Кодексом встановлено ставки акцизного податку.

Відповідно до норм статті 215.1 Податкового кодексу України до підакцизних товарів відноситься пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згорання із запалюванням від стиснення, з двигунам внутрішнього згорання з іскровим запалюванням та ін.

Про такі норми чинного законодавства ОСОБА_4 був обізнаний, однак, не дивлячись на це, бажаючи отримати дохід та збагатитися незаконним способом, вирішив вчинити кримінальне правопорушення з корисливих мотивів, пов`язане із незаконним обігом підакцизних товарів всупереч встановленому законодавством України порядку здійснення підприємницької діяльності.

Так, ОСОБА_4 , не будучи зареєстрований як суб`єкт господарювання відповідно до вимог ст. 55 Господарського кодексу України, у порушення вимог чинного законодавства України, п.п. 11, п. 1, п. 3 ст. 212, п. 1 ст. 213, п. 1, 2, 3 ст. 215, ст. 228, ст. 230 Податкового кодексу України, ст. ст. 1, 9, 10, 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», що визначає порядок виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, діючи умисно, маючи на меті отримання доходів за рахунок засобів, здобутих в результаті зайняття незаконним видом діяльності, шляхом придбання з метою подальшого збуту підакцизної групи товарів, а саме: дизельного пального, порушуючи вимоги законодавства України про обіг підакцизних товарів, тим самим маючи намір на реалізацію дизельного палива, посягаючи на суспільні відносини у сфері державного регулювання, оподаткування та формування прибуткової частини державного бюджету, свідомо впродовж серпня 2023 року перебуваючи у

м. Києві придбав у невстановленої досудовим розслідуванням особи з метою подальшої реалізації та зберігав дизельне пальне, без ліцензії на право зберігання та оптової торгівлі паливно-мастильними матеріалами.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , достовірно знаючи про те, що придбання з метою збуту, зберігання з метою збуту підакцизних товарів, а саме - дизельного палива, здійснюється суб`єктами господарювання за наявності спеціальних дозволів (ліцензій), з метою незаконного збагачення, 12.08.2023 року, перебуваючи у місті Києві, більш точної адреси досудовим розслідуванням не встановлено, придбав у невстановленої слідством особи незаконно виготовлений підакцизний товар (дизельне пальне) у кількості 5000 літрів без відповідних дозвільних документів, з метою подальшої його реалізації.

У подальшому, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , маючи доступ до металевих ємностей нафтобази за адресою: АДРЕСА_2 , на підставі довіреності від ТОВ «Фуд-Дрім Груп» (код ЄДРПОУ 44964159) зберігав вказане дизельне пальне за вказаною адресою з метою подальшого його перепродажу.

13.08.2023 року та 15.08.2023 року, автомобілем MAN TGX 18,440 (державний номерний знак НОМЕР_1 ), причіп TRAILOR SYY3CX (державний номерний знак НОМЕР_2 ) було доставлено суміш середніх та важких вуглеводнів нафтогазоконденсатних для зберігання та подальшої реалізації за адресою: АДРЕСА_2 , відповідно до договору поставки № 28 від 07 серпня 2023 року, укладеного ТОВ «ФУД-ДРІМ ГРУП» (покупець) з ТОВ «БЕСТ ОПТ КОМПАНІ» (постачальник).

В подальшому вказані суміші помилково було злито в ємності з дизельним паливом, яке було раніше незаконно придбано без відповідних документів ОСОБА_4 . В результаті чого відбулось змішування суміші середніх та важких вуглеводнів нафтогазоконденсатних з дизельним пальним та утворено рідину, яка входить до переліку підакцизних товарів, а саме: середні та важкі дистиляти.

Усвідомлюючи матеріальну відповідальність перед ТОВ «ФУД-ДРІМ ГРУП», ОСОБА_4 , відповідно, не повідомив керівництво підприємства про даний факт, в цей же день з метою приховати від керівництва ТОВ «ФУД-ДРІМ ГРУП» факт знаходження на нафтобазі підакцизного товару, надав вказівки завантажити утворену суміш середніх та важких вуглеводнів нафтогазоконденсатних з дизельним пальним в автоцистерну, з метою їх реалізації, як суміш середніх та важких вуглеводнів нафтогазоконденсатних, які не відносяться до підакцизних товарів.

Реалізовуючи свій план, у цей же день, за вказівкою ОСОБА_4 , в транспортний засіб MAN TGX 18,440 (державний номерний знак НОМЕР_1 ), причіп TRAILOR НОМЕР_3 (державний номерний знак НОМЕР_2 ) було розпочато завантаження отриманого в ході змішування продукту для транспортування його покупцеві.

15.08.2023 року в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено: з`єднані між собою металеві ємності в кількості 6 шт. з рідиною з характерним запахом дизельного пального загальним об`ємом 35 тис. літрів та автомобіль MAN, д.н.з. НОМЕР_4 з автоцистерною Trailor, д.н.з. НОМЕР_5 , 1993 р.в., з рідиною з характерним запахом дизельного пального загальним об`ємом 12 тис. літрів. З напівпричіпа-цистерни Trailor, д.н.з. НОМЕР_5 , 1993 р.в. та інших ємностей за вищевказаною адресою відібрані зразки рідин для експертизи.

Так, згідно висновку експертів за результатами проведення комплексної судової експертизи нафтопродуктів та паливо-мастильних матеріалів та судово-товарознавчої експертизи у кримінальному провадженні встановлено, що надані на дослідження зразки рідин входять до переліку підакцизних товарів, а саме: середні та важкі дистиляти. За визначеними показниками «октанове число», «об?ємна частка бензолу», «масова частка сірки» та «фракційний склад» не відповідають «ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро. Технічні умови» та «Технічному регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив», затвердженого постановою КМУ від 01.08.2013 No927 щодо бензину автомобільного ЄВРО 5. За визначеними показниками «масова частка сірки», не відповідають ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» та «Технічному регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив», затвердженого постановою КМУ від 01.08.2013 №927 до дизельного палива Євро 5. За визначеними показниками «температура спалаху в закритому тиглі», не відповідають ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро. Технічні умови» та «Технічному регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив», затвердженого постановою КМУ від 01.08.2013 № 927 до дизельного палива Євро 5.

Таким чином, ОСОБА_4 , впродовж серпня 2023 року за адресою: АДРЕСА_2 , всупереч положень Податкового кодексу України, Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» від 19.12.1995 року за №481/95-ВР, із змінами і доповненнями та Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 2 березня 2015 року № 222-VIII, діючи за вищевказаних обставин, вчинив незаконне придбання з метою збуту та зберігання з цією ж метою незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме дизельного палива.

Своїми умисними діями, які виразились у незаконному придбанні з метою збуту, зберіганні з цією метою незаконно виготовлених підакцизних товарів - пального, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 204 КК України.

24.04.2024 року у кримінальному провадженні № 72024101000000019 від 23.04.2024 між прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 підписано угоду про визнання винуватості, у відповідності до вимог ст. 472 КПК України.

Відповідно до угоди про визнання винуватості, укладеною між прокурором ОСОБА_3 , якій на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_4 , за участю захисника адвоката ОСОБА_5 , останні дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин, у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення та погодився із правовою оцінкою його дій за ч. 1 ст. 204 КК України. Крім того, добровільно погодився на укладення угоди про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні просила затвердити угоду про визнання винуватості та призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину визнав повністю, підтвердив, що він дійсно при вказаних обставинах вчинив інкриміноване йому кримінальне правопорушення, погодився із визначеним в угоді покаранням, при цьому цілком розуміє, що наслідком укладення та затвердження цієї угоди є його відмова від здійснення прав, передбачених п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України та обмеження його права на оскарження вироку згідно з положеннями ст. 394 та ст. 424 КПК України. Просив затвердити угоду про визнання винуватості, добровільно укладену між ним та прокурором у присутності захисника.

Захисник адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні також просив суд затвердити угоду про визнання винуватості та призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 відповідно до ст. 12 КК України, ч. 1 ст. 204 КК України є нетяжким злочином.

Перевіривши угоду про визнання винуватості на її відповідність вимогам КПК України, суд дійшов висновку, що зазначена угода у повному обсязі відповідає вимогам чинного кримінального процесуального законодавства, оскільки вона містить всі необхідні реквізити, визначені статтею 472 КПК України, зокрема, найменування сторін, формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію із зазначенням частини статті закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, узгоджене покарання та згода сторін на призначення покарання, наслідки укладення та затвердження угоди, укладення та підписи сторін.

У ході розгляду угоди обвинувачений, захисник та прокурор, кожен окремо, підтвердили суду, що угода про визнання винуватості між ними укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст. 473 КПК України характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

При цьому, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначеним положеннями ст. 50, 65 КК України, тому суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому ОСОБА_4 покарання, узгоджене сторонами в угоді, а саме в межах санкції статті, якою визначена кримінальна відповідальність за вчинене кримінальне правопорушення у виді штрафу з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про можливість затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 і призначення останньому узгодженої сторонами міри покарання.

Потерпілі, цивільний позов у кримінальному проваджені відсутні.

Питання речових доказів у кримінальному проваджені слід вирішити відповідно до ст.100 КПК України.

Як встановлено судом, витрати на залучення експерта при проведенні експертизи №22357/23-34/22358/23-53 від 29.08.2023 складають 20 074, 32 грн., які підлягають стягненню з обвинуваченого ОСОБА_4 на користь держави.

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не обирався.

На підставі наведеного, керуючись ст. 373-376, 472-476 КПК України, суд

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 24.04.2024 року, яка укладена між прокурором Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 за участю захисника адвоката ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 5000 (п`яти тисяч) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 85 000 грн. 00 коп. (вісімдесят п`ять тисяч грн. 00 коп.), з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів, а саме рідину з характерним запахом дизельного пального загальним об`ємом 47 (сорок сім) тисяч літрів.

Речові докази:

- автомобіль MAN, державний номерний знак НОМЕР_1 , 2008 року випуску, автоцисцерна TRAILOR, державний номерний знак НОМЕР_2 , 1993 року випуску, металеві ємності в кількості 6 штук, передані на відповідальне зберігання ТзОВ "ФУД-ДРІМ-ГРУП", задишити у останнього.

Стягнути із ОСОБА_4 на користь держави витрати за проведення судової експертизи в сумі 20 074 грн. 32 коп. (двадцять тисяч сімдесят чотири грн. 32 коп.).

Вирок може бути оскаржено з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Подільський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення.

Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Суддя: ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено07.08.2024
Номер документу120813350
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

Судовий реєстр по справі —758/5140/24

Вирок від 05.08.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Казмиренко Л. В.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Казмиренко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні