Рішення
від 05.08.2024 по справі 127/16184/24
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/16184/24

Провадження № 2/127/2146/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2024 рокум. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі судді Іщук Т. П., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) осіб цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пирогова 148» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

ОСББ «Пирогова 148» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості. Свої вимоги мотивує тим, що 13 жовтня 2020 року співвласниками багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 було створене та зареєстроване ОСББ «Пирогова 148». Рішенням загальних зборів ОСББ «Пирогова 148» встановлено розмір членських внесків (тариф) з управління будинком в розмірі 6,50 грн за 1кв. м, що підтверджується протоколом №1 від 05 лютого 2021 року, який є незмінним. Відповідачі є власниками квартири АДРЕСА_1 , загальною площею 65,30 кв.м. Відповідачі не сплачують ці послуги, що призвело до виникнення заборгованості у сумі 15704,65 грн та стало підставою для звернення до суду з цим позовом. Відтак позивач просив стягнути на його користь 15704,65 грн заборгованості по внескам співвласників, а також судові витрати зі сплати судового збору та витрат на правову допомогу.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 03 червня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду в спрощеному позовному провадженні без повідомлення (виклику) осіб.

ОСОБА_2 своїм правом на відзив не скористалася, поштова кореспонденція направлялася за місцезнаходження її майна та про розгляд справи було повідомлено через сайт судової влади.

ОСОБА_1 направила на адресу суду відзив на позовну заяву, відповідно до якого позовні вимоги вважає необґрунтованими, а також просить застосувати строк позовної давності. Разом з тим, вказаний відзив в порушення ч.4 ст.178 ЦПК України не направлений іншій стороні, а тому суд не бере його до розгляду.

Судом установлені наступні фактичні обставини справи, яким відповідають правовідносини, врегульовані нормами ст. 526, 625 ЦК України, Законами України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про житлово-комунальні послуги».

Судом установлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є співвласниками квартири АДРЕСА_1 з частками та відповідно, що підтверджується інформацією КП «ВМБТІ» від 04 вересня 2020 року №5044 та інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 06 травня 2024 року 13 січня 2023 року.

За інформацією Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради від 27 травня 2024 року №22585 та від 23 травня 2024 року ОСОБА_1 зареєстрована за цією адресою, інформація про реєстрацію місця проживання ОСОБА_2 в реєстрі Вінницької територіальної громади відсутня.

Згідно матеріалів інвентаризаційної справи загальна площа квартири АДРЕСА_1 складає 65,3 кв. м ( інформація КП «ВМБТІ» від 04 вересня 2020 року №5044).

Рішенням установчих зборів співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку від 13 жовтня 2020 року створено ОСББ «Пирогова 148» (протокол від 13 жовтня 2020 року).

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, який є у вільному доступі, державна реєстрація юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пирогова 148» проведена 10 листопада 2020 року.

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ «Пирогова 148» від 02 серпня 2023 року затверджена нова редакція статуту ОСББ та 06 вересня 2023 року проведена його державна реєстрації.

Відповідно до Статуту ОСББ «Пирогова 148», затвердженого загальними зборами співвласників від 02 серпня 2023 року, протокол №1/2023, об`єднання створене власниками квартир та нежитлових приміщень будинку АДРЕСА_1 з метою забезпечення і захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Згідно із ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

За змістом ст. 12 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, серед іншого, визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників (ч.9 ст.10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

За ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до ст.22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески та платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Відповідно до ч.3 ст.23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно з пунктом 3 протоколу №1 загальних зборів співвласників ОСББ «Пирогова 148» від 05 лютого 2021 року прийнято рішення про визначення розміру витрат на управління багатоквартирним будинком та затверджено кошторис ОСББ «Пирогова 148» та визначено розмір внесків на витрати управління багатоквартирним будинком для співвласників ОСББ «Пировага 148», зокрема для власників квартир АДРЕСА_3 і вище поверхів будинку в розмірі 6,50 грн за 1 кв.м загальної площі квартири.

Як слідує з кошторисів доходів та витрат ОСББ «Пирогова 148» на 2021-2022, 2023-2024 роки, а також рішення загальних зборів співвласників ОСББ «Пирогова 148» від 02 серпня 2023 року, оформленого протоколом №1/2023, розмір внесків на управління будинком для житлових приміщень не змінився та становить 6,50 грн за 1 кв.м загальної площі квартири.

У ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що співвласник у багатоквартирному будинку, зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідні положення містить і Статут ОСББ.

При цьому суд звертає увагу, що вказані обов`язки виникають у співвласника з моменту створення ОСББ чи з моменту набуття права власності на квартиру, якщо ця подія сталася пізніше створення ОСББ, тобто з моменту, коли він став співвласником цього будинку, незалежно від його голосування.

Відповідачами рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку щодо визначення розміру внесків не оскаржувалося, в судовому порядку незаконним не визнавалося. Доказів щодо цього матеріали справи не містять, як і не містять доказів щодо невиконання чи неналежного виконання ОСББ «Пирогова 148» своїх зобов`язань.

ОСББ «Пирогова 148» здійснює управління будинком самостійно та забезпечує реалізацію прав власників на належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території та виконання завдань, передбачених Статутом, але відповідачі як співвласники багатоквартирного будинку не виконують рішення зборів співвласників ОСББ «Пирогова 148» щодо сплати внесків з управління будинком та добровільно їх не сплачують.

Відповідно до довідки ОСББ «Пирогова 148» від 30 квітня 2024 року, розрахунку та оборотної відомості заборгованість по оплаті за внесками ОСББ (управління багатоквартирним будинком) за адресою: АДРЕСА_1 , станом на 30 квітня 2024 року складає 15 704,65 грн.

Позивачем надсилалася претензія-попередження від 05 листопада 2023 року щодо наявної заборгованості по внесках, однак така залишена без реагування, борг не погашено.

Згідно з ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом.

Положеннями ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, в тому числі звертатися до суду в разі відмови співвласника своєчасно та у повному обсязі сплачувати внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України визначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), відповідно до ст.610 ЦК України.

За період з березня 2021 року по березень 2024 року відповідачам нарахована сума заборгованості за внесками співвласників з управління багатоквартирним будинком в сумі 15704,65 грн. Вказана сума розрахована позивачем шляхом множення визначеного фіксованого розміру внеску співвласника на загальну площу належної відповідачам квартири (на підставі даних КП «ВМБТІ») та сумована наростаючим підсумком за період заборгованості.

Оскільки судом встановлено, що відповідачами не погашена заборгованість за внесками та платежами з управління будинком, вони ухиляються від виконання своїх зобов`язань, законні інтереси позивача порушені, тому суд дійшов висновку про необхідність задоволення позову та стягнення з відповідачів визначеної ОСББ «Спільнота-28» заборгованості.

При цьому суд враховує відсутність підстав для застосування строків позовної давності з урахуванням положень п.12, 19 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, якими визначено продовження строків позовної давності на період карантину та їх зупинення на період воєнного стану.

Суд також звертає увагу, що належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів про ненадання позивачем послуг з управління будинку матеріали справи не містять.

При цьому сам факт не проживання власника кватири у ній не звільняє останнього від виконання своїх зобов`язань як власника квартири

Відповідно до ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до ч.3 ст.12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Щодо солідарного стягнення цієї заборгованості, суд звертає увагу, що відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

Разом з тим за ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Відповідно до ч.2 ст.7 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання експлуатації реконструкції та реставрації поточного і капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ч.11 ст.10 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник під час голосування має кількість голосів пропорційну до частки належної співвласнику площі квартири або нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень,розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо квартира або нежитлове приміщення належить співвласникам на праві спільної часткової власності належна кожному співвласнику площа квартири або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки у праві спільної часткової власності.

Відповідно до ч.2 ст.12 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Тобто за змістом вказаних норм кожен співвласник несе витрати на управління будинком відповідно до його частки у праві спільної часткової власності.

Доказів про те, що збори співвласників багатоквартирного будинку приймали інший порядок розподілу матеріали справи не містять.

Вказані норми є спеціальними, а тому суд не вбачає підстав для застосування солідарного обов`язку відповідачів в контексті даної справи.

Суд враховує, що квартира належить відповідачам на праві спільної часткової власності: ОСОБА_2 - 3/4, ОСОБА_1 - 1/4, а тому з урахуванням їх часток на користь позивача підлягає стягненню з ОСОБА_2 - 11778,49 грн та з ОСОБА_1 - 3926,16 грн, а позов підлягає частковому задоволенню.

Розподіл судових витрат суд здійснює відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України. При цьому суд враховує, що норми чинного законодавства не передбачають солідарного стягнення судових витрат, останні підлягають стягненню відповідно до задоволеної частки: з ОСОБА_2 - 2271,00 грн, ОСОБА_1 - 757,00 грн.

Щодо витрат на правничу допомогу, то суд враховує, що відповідно до ст. 131 ЦПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України, за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються в разі задоволення позову - на відповідача. При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує ряд обставин, визначених ч.3 ст.141 ЦПК України.

Позивачем заявлено про врахування судових витрат понесених ним (професійна правнича допомога) при розподілі судових витрат між сторонами. На підтвердження цих обставин суду надано договір про надання правової допомоги від 30 квітня 2024 року №80, яким встановлений фіксований розмір гонорару у розмірі 3500,00 грн та платіжну інструкцію від 30 квітня 2024 року на суму 3500,00 грн на оплату згідно вказаного договору.

При розподілі цього виду судових витрат, суд враховує, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення представництва на надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок його обчислення, зміни та умови повернення визначаються у договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховується складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час (ст.30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність). Розмір гонорару визначається лише за погодженням адвоката з клієнтом, а суд не вправі втручатися у ці правовідносини.

При визначенні та розподілі судових витрат суд враховує критерії, визначені положеннями ЦПК України: 1) їх дійсність; 2) необхідність; 3) розумність їх розміру, з урахуванням складності справи та фінансового стану учасників справи. При цьому враховує, що із запровадженням з 15 грудня 2017 року змін до ЦПК України законодавцем принципово по новому визначено роль суду у позовному провадженні, а саме: як арбітра, що надає оцінку тим доказам та доводам, що наводяться сторонами у справі, та не може діяти на користь будь-якої із сторін, що не відповідатиме основним принципам цивільного судочинства.

Тобто саме зацікавлена сторона має вчинити певні дії, спрямовані на відшкодування з іншої сторони витрат на професійну правничу допомогу, а інша сторона має право на відповідні заперечення проти таких вимог, що виключає ініціативу суду з приводу відшкодування витрат на професійну правничу допомогу одній із сторін без відповідних дій з боку такої сторони.

Надаючи оцінку наданим доказам, суд вважає, що позивачем доведено обставину отримання професійної правничої допомоги в межах цієї цивільної справи, заявлений розмір витрат є обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням обставин справи та значення його для позивача, заперечення іншої сторони відсутні. За наведеного суд вважає за необхідне стягнути з відповідачів на користь позивача 3500,00 грн витрат на правничу допомогу пропорційно їхнім часткам, тобто з ОСОБА_2 - 2525,00 грн та ОСОБА_1 - 875,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. 322, 360, 509, 525-526, 530, 610, 612 ЦК України, нормами Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст. 13, 81, 141, 263-265, 273, 279, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пирогова 148» (вул. Пирогова,148 у м. Вінниці, код ЄДРПОУ 43926201) заборгованість за внесками на управління багатоквартирним будинком в сумі 3926,16 грн, а також 757,00 грн судового збору та 875,00 грн витрат на правничу допомогу.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пирогова 148» (вул. Пирогова,148 у м. Вінниці, код ЄДРПОУ 43926201) заборгованість за внесками на управління багатоквартирним будинком в сумі 11778,49 грн, а також 2271,00 грн судового збору та 2525,00 грн витрат на правничу допомогу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Пирогова 148» (вул. Пирогова, 148 у м. Вінниці, код ЄДРПОУ 43926201),

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 ,

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , остання відома адреса (адреса місцезнаходження її майна): АДРЕСА_1 .

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено07.08.2024
Номер документу120815776
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —127/16184/24

Рішення від 05.08.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні