Рішення
від 05.08.2024 по справі 687/742/24
ЧЕМЕРОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи687/742/24

№2/687/270/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2024 року смт. Чемерівці

Чемеровецький районний суд Хмельницької області у складі головуючого - судді Борсука В.О., розглянув цивільну справу в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін за позовом ОСОБА_1 до Чемеровецької селищної ради, Чемеровецького районного бюро технічної інвентаризації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: ОСОБА_2 про виділ частки майна в натурі та припинення спільної часткової власності,-

ВСТАНОВИВ:

В червні 2024 року ОСОБА_1 звернувся із вищевказаним позовом до суду, вказавши, що він є співвласником майна, яке перебуває у спільній частковій власності. Належне йому майно розташоване за адресою АДРЕСА_1 , в склад якого входить: гараж цегляний літ. «Х-1», столярна майстерня літ. «Ц-1», гараж літ. «Ч-1», склад НЗ літ. «Ш-1», загальною площею 243,7 кв.м. що складає 1/10 ідеальної частки. Частину об`єкта загальною площею 2526,9 кв.м. було придбано іншими особами, а саме ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .. Рішенням суду частину вказаного об`єкта було виділено ОСОБА_4 та припинено право спільної часткової власності.

Позивач вказує, що він із третьою особою не може досягнути спільної згоди з приводу користування та обслуговування спільним майном, а тому позивач бажає здійснити виділ частки майна в натурі та припинити спільну часткову власність, у зв`язку з чим вимушений звернутись до суду з відповідним позовом.

19.06.2024 року відкрито провадження у даній справі та розгляд справи призначено у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними в справі матеріалами.

Відповідачами відзиву на позовну заяву подано не було, також до суду не надходило клопотань про слухання справи у порядку загального позовного провадження.

Суд, у порядку спрощеного позовного провадження без виклику у судове засідання сторін, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, вирішуючи спір в межах заявлених позовних вимог, позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Судом встановлено, що згідно договору купівлі-продажу від 18.09.2017 року зареєстрованого в реєстрі за №1952 вбачається, що ОСОБА_1 прийняв у власність 1/10 частку гаража, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Вказана частка гаража розташована на земельній ділянці для будівництва і обслуговування індивідуальних гаражів площею 0,0313 гектарів за кадастровим номером 6825255100:00:007:0174. На даній земельній ділянці розташовані: цегляний гараж літ. «Х-1», столярна майстерня літ. «Ц-1», гараж літ. «Ч-1», склад НЗ літ. «Ш-1».

Право власності також підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №97633471 від 18.09.2017 року та технічним паспортом на складське приміщення-гараж від 03.11.2017 року.

В результаті звернення до Чемеровецької селищної ради щодо реєстрації об`єкта нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, селищною радою було повідомлено ОСОБА_1 , що для державної реєстрації права власності на майно, утворене в результаті поділу майна чи виділу в натурі частки з майна, що перебуває у спільній власності, та має наслідком припинення права спільної власності для усіх або одного із співвласників, що здійснює виділ у натурі частки, також подається договір про поділ спільного майна чи відповідно договір про виділ у натурі частки із спільного майна або рішення суду. Державна реєстрація права власності на майно, утворене у результаті поділу майна, проводиться одночасно щодо всього майна, утвореного у результаті поділу, крім випадку, коли в результаті такого поділу змінюється власник майна, у тому числі припиняється право спільної власності. Державна реєстрація права власності на закінчений будівництвом об`єкт, утворений у результаті поділу, виділу частки або об`єднання без проведення реконструкції, проводиться за наявності відомостей про технічні характеристики такого закінченого будівництвом об`єкта та про присвоєння адреси, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, рекомендовано звернутися з відповідним позовом до суду, про що свідчить повідомлення №02.01.17/761 від 17.06.2024 року.

Частина 1 ст. 356 ЦК України передбачає, що власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Відповідно до ч.1, 2 ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. При здійсненні своїх прав та виконанні обов`язків власник зобов`язаний додержуватися моральних засад суспільства.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб( співвласників), належить їм на праві спільної власності спільне майно).

Відповідно до ч.1, 2, 3, 4 ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації. Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов`язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.

Відповідно до ч.1, 3, 4 ст. 364 ЦК України співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності. У разі виділу співвласником у натурі частки із спільного майна для співвласника, який здійснив такий виділ, право спільної часткової власності на це майно припиняється. Така особа набуває права власності на виділене майно, і у випадку, встановленому законом, таке право підлягає державній реєстрації. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Стаття 361 ЦК України передбачає, що співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності.

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З огляду на наведене, враховуючи, що позивач та третя особа не можуть досягнути спільної згоди з приводу користування та обслуговування спільним майном, позивач бажає здійснити виділ частки майна в натурі та припинити спільну часткову власність, а тому суд приходить до висновку, що позовні вимоги про виділ частки майна в натурі та припинення спільної часткової власності підлягають до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до п.п. 9 п. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» суд рахує за необхідне звільнити позивача від сплати судового збору, оскільки ОСОБА_1 є інвалідом другої групи, що підтверджується копією пенсійного посвідчення № НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 від 22.07.2020 року.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України по справі наявні судові витрати, що складаються з судового збору в сумі 1211 грн 20 коп., які підлягають стягненню з відповідачів на користь держави.

Керуючись ст.ст. 4, 10, 18, 76, 81, 141, 258, 263-265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Виділити ОСОБА_1 в натурі в окремий об`єкт нерухоме майно, що складає одиницю з одночасним відкриттям нового розділу Державного реєстру прав на нерухоме майно, нової реєстраційної справи та присвоєнням нового реєстраційного номеру на нежитлові будівлі - гараж цегляний літ. «Х-1», столярна майстерня літ. «Ц-1», гараж літ. «Ч-1», склад «НЗ» літ. «Ш-1», загальною площею 243,7 кв.м. що складає 1/10 ідеальної частки у праві власності на будівлі, що знаходяться за адресою АДРЕСА_1 , припинивши право спільної часткової власності.

Зобов`язати Чемеровецьку селищну раду Хмельницької області присвоїти нерухомому майну - гараж цегляний літ. «Х-1», столярна майстерня літ. «Ц-1», гараж літ. «Ч-1», склад «НЗ» літ. «Ш-1», загальною площею 243,7 кв.м. нову адресу у відповідності до нумерації будівель.

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору.

Стягнути з Чемеровецької селищної ради, Чемеровецького районного бюро технічної інвентаризації на користь держави судовий збір у розмірі по 605,60 грн з кожного.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , житель АДРЕСА_2 .

Відповідач: Чемеровецька селищна рада, місце знаходження вул. Центральна, 40 смт. Чемерівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, e-mail: rada_chemotg@ukr.net.

Відповідач: Чемеровецьке районне бюро технічної інвентаризації, місце знаходження вул. Пилипа Орлика, 17 смт. Чемерівці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , житель АДРЕСА_3 .

Суддя Борсук В.О.

СудЧемеровецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено08.08.2024
Номер документу120834950
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —687/742/24

Рішення від 05.08.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

Ухвала від 19.06.2024

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Борсук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні