Ухвала
від 07.08.2024 по справі 302/832/24
МІЖГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 302/832/24

Провадження № 2-о/302/60/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про призначення судово-психіатричної експертизи

07.08.2024 року с-ще Міжгір`я

Міжгірський районний суд Закарпатської області

у складі: Головуючого - судді: Сидоренко Ю.В.,

за участю присяжних Вегеш Н.М., Селемон Т.В.,

при секретарі Царь О.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судусмт.Міжгір`язаяву ОСОБА_1 (зареєстрованийта проживаєза адресою: АДРЕСА_1 ),заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області (ЄРДПОУ - 04350910, місце знаходження смт. Міжгівр`я, вул.Шевченка буд.77 Хустського району, Закарпатської області), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

18 червня 2024 року заявник ОСОБА_1 , в інтересах якого діє адвокат Кривка П.П., звернувся до Міжгірського районного суду Закарпатської області із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначення його, заявника ОСОБА_1 , опікуном ОСОБА_2 .

В обґрунтування поданої заяви ОСОБА_1 посилається на ті обставини, що громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який постійно проживає в АДРЕСА_1 знаходиться на психіатричному «Д» обліку у лікаря - психіатра Міжгірської районної лікарні з 1986 року і є інвалідом ІІ групи з діагнозом захворювання: F20.0 «Стійкий хронічний психічний розлад» і внаслідок психічного захворювання є ознаки того, що хворий не здатний усвідомлювати значення свої дій та керувати ними, що підтверджується довідкою КНП ЛПУ «Міжгірська районна лікарня» № 480/10-1 від 24.05.2024 року.

Згідно висновків лікарської комісії медичного закладу від 06.02.2023 року № 402 від 02.02.2024 року № 385 хворий ОСОБА_2 за діагнозом захворювання має обмеження до самообслуговування, обмеження здатності до самостійного пересування, обмеження здатності до орієнтації, обмеження здатності до спілкування, обмеження здатності контролювати свою поведінку. Хворий ОСОБА_2 періодично проходить стаціонарне лікування у психіатричній лікарні, але стан його психічного здоров`я майже не змінюється. ОСОБА_2 , окрім того, має другу групу інвалідності по загальному захворюванню, встановлену йому довічно. Анамнез психічного захворювання ОСОБА_2 , як вважає заявник, свідчить про те, що ОСОБА_2 не може у повній мірі розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує постійної опіки, сторонньої допомоги і контролю. Хворий ОСОБА_2 є одиноким, своєї сім`ї і дітей не має. За відсутності у хворого ОСОБА_2 інших членів сім`ї, родичів, які б виявили бажання і які можуть виконувати повноваження опікуна, заявником було подано до органу опіки і піклування виконкому Міжгірської селищної Ради Хустського району заяву про призначення його опікуном хворого, у разі визнання такого судом недієздатним. Та за наведених обставин заявник ОСОБА_1 звертається до суду з вищевказаною заявою.

Ухвалою суду від 26.07.2024 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено судове засідання з викликом (повідомленням) осіб, які беруть участь у справі. Витребувано судом з КНП ЛПУ «Міжгірська районна лікарня» медичні документи (історію хвороби, амбулаторну карту) ОСОБА_2

18.07.2024 року представник заявника ОСОБА_1 адвокат Кривка П.П. подав до суду клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи, з метою вирішення питання щодо визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , недієздатним.

В судове засідання представник заявника ОСОБА_1 адвокат Кривка П.П. не з`явився, проте представником подано до суду заяву від 07.08.2024 року про розгляд справи у його відсутність та без участі заявника ОСОБА_1 , просить задовольнити викладене клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_2 , 1961 року народження. Проведення експертизи просить доручити Закарпатській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я», що розташована за адресою: Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, буд.41.

В судове засідання представник заінтересованої особи: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Міжгірської селищної ради Хустського району Закарпатської області не з`явився, про день та час розгляду справи були повідомлені судом своєчасно та належним чином, проте на адресу суду подано 05.08.2024 року заяву Міжгірської селищної ради, в якій міститься прохання розглянути справу без участі їх представника, за наявними у справі матеріалами, а також органом опіки та піклування додано до матеріалів справи висновок опікунської ради за рішенням виконавчого комітету Міжгірської селищної ради № 276 від 25.06.2024 року.

Оглянувши матеріали справи № 302/832/24, ознайомившись зі змістом клопотання представника заявника, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.1ст.298 ЦПК Українисуд за наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.21 Закону України "Про психіатричну допомогу"судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і завершується на підставі та в порядку, передбаченому законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні.

Відповідно достатті 7 Закону України "Про судову експертизу" за допомогою державних спеціалізованих установ для здійснення судово-експертної діяльності, пов`язаної з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Запорізької філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України", що є державною спеціалізованою установою.

Відповідно до п.5 ч.1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1ст.253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Таким чином,оглянувши матеріалисправи №302/832/24,ознайомившись зписьмовим клопотаннязаявника,суд вважаєнеобхідним клопотанняпредставника заявникаадвоката КривкаП.П.задовольнити тапризначити поданій справіамбулаторну судово-психіатричнуекспертизу,оскільки длявирішення питаннящодо визнанняособи недієздатноюнеобхідні спеціальнізнання,крім того,проведення судово-психіатричноїекспертизи поданій категоріїсправ єобов`язковим,у відповідностідо положеньст.298ЦПК України,тому судвважає необхіднимпризначити уцій справіамбулаторну судово-психіатричнуекспертизу длявизначення психічногостану ОСОБА_2 на теперішнійчас,поставивши експертампитання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними, оскільки вирішення цих питань потребує спеціальних знань в галузі психіатрії.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 103-105, 252, 259, 260, 298, 353 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Кривка П.П. про призначення судової психіатрічної експертизи задовольнити.

Призначити уцивільній справі№ 302/832/24(провадження№ 2-о/302/60/24)амбулаторну судово-психіатричнуекспертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на будь-яке психічне захворювання?

- чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , хронічним і стійким?

- чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

- чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з урахуванням його вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних особливостей та рівня розумового розвитку з`явитися в судове засідання, правильно сприймати обставини, що мають значення у справі та давати відповідні показання та відповідати на питання учасників судового розгляду?

Проведення вищевказаної експертизи доручити спеціалістам (експертам) Закарпатської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я» (ЄДРПОУ - 44953021, адреса місцезнаходження: 90202, Закарпатська область, Берегівський район, м.Берегове, вул. Мужайська, буд.41), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати та матеріали цивільної справи № 302/832/24.

Провадження по цивільній справі № 302/832/24 за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна зупинити до проведенняамбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Закарпатського апеляційного суду через Міжгірський районний суд Закарпатської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий - суддя : Ю.В. СИДОРЕНКО

Присяжні : Н.М. ВЕГЕШ

Т.В. СЕЛЕМОН

СудМіжгірський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення07.08.2024
Оприлюднено08.08.2024
Номер документу120849574
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —302/832/24

Ухвала від 07.08.2024

Цивільне

Міжгірський районний суд Закарпатської області

Сидоренко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні