Рішення
від 05.08.2024 по справі 303/4368/24
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №303/4368/24

2о/303/227/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2024 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючої-судді Гутій О.В.

присяжних Несуха А.Ю., Борисенко М.П.

за участю секретаря судових засідань Зарева А.Ю.

заявника ОСОБА_1

представника заінтересованої особи Орос Л.П. ,

заінтересованої особи ОСОБА_3

розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Мукачево в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: управління-служба у справах дітей адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради, служба у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради, служба у справах дітей Мукачівської міської ради, ОСОБА_3 про усиновлення,

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про усиновлення.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що він перебуває у шлюбі з ОСОБА_3 . За час перебування у шлюбі вони мають спільну доньку - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зазначає, що бажає усиновити дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зазначає, що він з дружиною та донькою проживають у квартирі, як складається з трьох кімнат, кухні, ванної кімнати, в квартирі наявні всі необхідні меблі, побутова техніка, право власності на квартиру зареєстровано за ОСОБА_3 . Актом обстеження умов проживання від 13.09.2023 року, підготовленим Службою у справах дітей, встановлено, що житло повністю забезпечує потреби проживаючих, а для виховання та розвитку дитини створені належні умови. Вказує, що він має задовільний стан здоров`я, постійне місце роботи, до кримінальної відповідальності не притягувався.

В листопаді 2023 року за результатами розгляду заяви про можливість бути усиновлювачем, Службою у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради надано висновок №2-23 від 24.11.2023 року про те, що у ОСОБА_1 створені всі необхідні умови для проживання і виховання дітей, а також що заявник може бути усиновлювачем.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на місцевому обліку з усиновлення в управлінні-службі у справах дітей адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради з 18.12.2023 року, анкета № 389 складена та подана на регіональний рівень 18.01.2024 року. Фактично проживає на даний час за адресою : АДРЕСА_1 , у КЗСЗ «ЦМПДС «Барвінок».

З дитиною у заявника склалися дуже гарні стосунки, він ставиться до неї, як до рідної. Таким чином зазначає, що в нього є наявні всі правові підстави для оголошення його усинолювачем дитини.

В судовому засіданні в режимі відеоконференції заявник заяву про усиновлення підтримав, просив суд її задоволити.

Представник служби у справах дітей Мукачівської міської ради в судовому засіданні заяву підтримала, просила суд її задоволити.

Заінтересована особа в режимі відеоконференції в судовому засіданні заяву підтримала, просила суд її задоволити.

Представники заінтересованих осіб - управління-служби у справах дітей адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради, служби у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради в судове засідання не з`явились, подали зави про розгляд справи без їх участі.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши та оцінивши представлені по справі докази в їх сукупності, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 п. 4 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно із ст.211 Сімейного кодексу України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Відповідно до ст.223 Сімейного кодексу України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Статтею 224 Сімейного кодексу України передбачено, що при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 р. № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1-3 ст.218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно із ч. 3 ст. 5 Сімейного кодексу України держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 Сімейного Кодексу України усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

В судовому засіданні встановлено, що шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 укладено 15.02.2002 року, що підтверджується свідоцтвом про шлюб ( а.с. 19).

Відповідно до довідки про зареєстрованих у житловому будинку осіб № 1/3-344 від 13.02.2023 року, ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , до складу його сім`ї входять: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 23).

Згідно нотаріально посвідченої заяви, зареєстрованої в реєстрі за № 1125, ОСОБА_3 не заперечує проти усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 її чоловіком ОСОБА_1 (а.с. 47).

Розпорядженням голови адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпропровської міської ради № 294-р від 15.11.2023 року, малолітній дитині ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 надано статус дитини-сироти (а.с. 39).

Також встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на місцевому обліку з усиновлення в управлінні-службі у справах дітей адміністрації Амур Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради з 18.12.2023 року, анкета № 389 складена та подана на регіональний рівень 18.01.2024 року (а.с.37).

З 01.11.2023 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебуває на первинному обліку дітей , які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавленого батьківського піклування, управління служби у справах дітей адміністрації Амуор-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради (а.с.38).

Відповідно до копії повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 02.02.2024 року, мати дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 . Відомості про батька дитини записані відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України (а.с.40, 41-42).

Згідно із висновком про стан здоров`я дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , така є соматично здоровою (а.с. 43-44).

Також судом встановлено, що дружина заявника ОСОБА_3 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується договором дарування квартири, витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ( а.с.24-26).

Згідно із довідкою, виданою КП «ЖВК» ДОР», ОСОБА_1 працює машиністом насосних установок, його дохід за період з березня 2023 року по серпень 2023 року становить 77429,29 грн. (а.с. 13).

Заявник та його дружина ОСОБА_3 згідно з висновками про стан здоров`я від 08.01.2024 року є здоровими (а.с.11, 18).

Відповідно до витягів інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» серії ВР- 001797488 та серії ВР-000662502, заявник ОСОБА_1 та його дружина ОСОБА_3 станом на 19.02.2024 року до кримінальної відповідальності не притягалися, не знятої чи не погашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають ( а.с. 10,17).

Таким чином, заявником дотримані всі умови, встановлені законодавством України, щодо усиновлення дитини, що підтверджено матеріалами справи.

Відповідно до висновку служби у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради від 30.04.2024 року № 4/4-241-01-14, орган опіки вважає усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини ( а.с49-50).

Крім того, в судовому засіданні малолітня ОСОБА_5 в присутності директора КЗСЗ «ЦМПДС «Барвінок» ОСОБА_7 дала згоду на її усиновлення заявником.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов до висновку, що ОСОБА_1 може бути усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і таке усиновлення відповідає інтересам останньої.

Крім того, відповідно до ст. ст. 229, 231 СК України суд вважає за можливе задоволити прохання заявників про зміну прізвища дітей, запису їх батьками дітей, про що слід внести зміни в актовий запис про народження.

Згідно ч. 1 ст. 233 Сімейного кодексу України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Керуючись ст.ст. 3, 21 Конвенції ООН про права дитини, ст.ст. 6, 207-209, 211, 217 - 219, 223, 224, 229, 233, 231 СК України, ст. ст. 12, 13, 76, 81, 259-263, 313,314 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: управління-служба у справах дітей адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради, служба у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради, служба у справах дітей Мукачівської міської ради, ОСОБА_3 про усиновлення задоволити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 усиновлювачем дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни до актового запису № 1330 від 27.04.2023 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції у Кіровоградській області, а саме:

в графі прізвище дитини змінити з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 », «по батькові» змінити з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 », ім`я дитини та дату народження залишити без змін;

Відомості про батька « ОСОБА_12 » - виключити, батьком записати « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України.

Рішення суду може бути оскаржено до Закарпатського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересовані особи: управління-служба у справах дітей адміністрації Амур-Нижньодніпровського району Дніпровської міської ради: Дніпропетровська область, м. Дніпро, проспект Мануйлівський, 31; служба у справах дітей виконавчого комітету Жовтоводської міської ради, Дніпропетровська область, Кам`янський район, м.Жовті Води, бульвар Свободи,33; служба у справах дітей Мукачівської міської ради, м.Мукачево, площа Духновича, 2: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 ; адреса: АДРЕСА_2 .

Рішення суду виготовлено 07.08.2024 року.

Головуюча Гутій О.В.

Присяжні: Несух А.Ю

Борисенко М.П.

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120861656
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —303/4368/24

Рішення від 05.08.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Рішення від 05.08.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 26.07.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 08.07.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Гутій О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні