Ухвала
від 07.08.2024 по справі 344/13892/24
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13892/24

Провадження № 1-кс/344/5644/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2024 року місто Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Окружної прокуратури міста Івано-Франківська ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12022091010001783 від 18 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України,-

В С Т А Н О В И Л А:

Слідчий за погодженням з прокурором звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в обґрунтування якого посилається на те, що слідчим відділом Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області проводиться досудове розслідування у межах кримінального провадження №12022091010001783 від 18 жовтня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що до Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області надійшла ухвала Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 12.04.2022 у справі № 344/12574/22 про зобов`язання внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за колективною заявою інвесторів ( ОСОБА_5 в сумі 267360 грн, ОСОБА_6 в сумі 526 500 грн, ОСОБА_7 в сумі 11700 доларів США) багатоквартирного будинку приватного торгового підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , відносно шахрайських дій ОСОБА_8 .

У ході досудового розслідування допитано в якості потерпілих інвесторів, які надали покази про те, що протягом тривалого часу будівництво багатоквартирного будинку приватного торгового підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » тривало добре, проте ІНФОРМАЦІЯ_4 власниця ПТП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 померла, відтоді почались проблеми з будівництвом. Син померлої, ОСОБА_8 , під час зустрічі з інвесторами (потерпілими) будівництва заявив, що коштів на подальше будівництво немає взагалі, де ділися кошти йому не відомо. Підприємство та він як спадкоємець після смерті матері не має коштів на подальше будівництво, закупівлю та постачання будівельних матеріалів, оплату за виконані роботи та інше.

Від інвесторів ОСОБА_8 вимагав, щоб вони, якими уже оплачено вартість квартир згідно договорів, та відповідно, стають їх повноправними власниками, здійснювали йому додаткову оплату для завершення будівництва.

Поруч з цим, він як спадкоємець не поспішав вступати у спадщину, приймати усі обов`язки по ПТП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на себе, цим і намагався шантажувати, вказуючи на те, якщо інвестори не будуть доплачувати окремі кошти, то він не буде вступати в спадщину.

Згідно містобудівних умов та обмежень для проектування будівництва ІНФОРМАЦІЯ_2 № 170-31.2.1-01 від 16.09.2019, встановлено, що будівництво багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на АДРЕСА_1 здійснювалося на земельних ділянках із кадастровими номерами: 2610100000:01:004:0221, 2610100000:01:004:0252, 2610100000:01:004:0119, 2610100000:01:004:0113.

Відтак, з метою встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів, володільцем яких є ІНФОРМАЦІЯ_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , із можливістю вилучення на цифровому або паперовому носіях інформації належним чином завірених копій наступних документів: реєстраційної справи про проведення державної реєстрації земельної ділянки, поземельної книги, проекту землеустрою (технічної документації) на земельну ділянку із кадастровим номером: 2610100000:01:004:0221, 2610100000:01:004:0252, 2610100000:01:004:0119, 2610100000:01:004:0113; державний акт на право власності на вищевказану земельну ділянку та технічну документацію до цього державного акту.

Іншим способом здобути необхідні відомості, ніж отримання тимчасового доступу до документів шляхом їх вилучення, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Вказані документи мають значення для розслідування кримінального провадження та будуть використані як докази в суді.

Прокурор та слідчий у судове засідання не з`явилися, але у прохальній частині клопотання зазначено про розгляд клопотання без їх участі.

Враховуючи вимоги частини другої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя вважає можливим розглядати клопотання у відсутності осіб, у володінні яких знаходяться документи, тимчасовий дозвіл на доступ до яких просить слідчий за погодженням з прокурором, оскільки це є необхідним з метою запобігання загрози знищення або зміни документів.

На підставі частини четвертої статті 107 Кримінального процесуального кодексу України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали, якими обґрунтовують клопотання, слідчий суддя виходить з наступного.

Відповідно до вимог статті 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Забороняється вилучення (виїмка) матеріальних носіїв інформації, пов`язаних із веденням Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами системи депозитарного обліку цінних паперів, облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю (далі - облікова система часток) і внесенням змін до них. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Частиною першою статті 160 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до пунктів 4, 8 частини першої статті 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

За змістом частини п`ятої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно частини шостої статті 163 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Стороною кримінального провадження, яка звернулась із даним клопотанням, поза розумним сумнівом, доведено про необхідність отримання дозволу на тимчасовий доступ до документів, так як відомості, зазначені у цих документах, мають істотне значення для встановлення обставин вчинення кримінального провадження, а тому слідчий суддя вважає вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, і приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-160, 162-164, 166 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И Л А:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому СВ Івано-Франківського РУП ГУНП в Івано-Франківській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів, володільцем яких є ІНФОРМАЦІЯ_3 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , із можливістю вилучення на цифровому або паперовому носіях інформації належним чином завірених копій наступних документів: реєстраційної справи про проведення державної реєстрації земельної ділянки, поземельної книги, проекту землеустрою (технічної документації) на земельну ділянку із кадастровим номером: 2610100000:01:004:0221, 2610100000:01:004:0252, 2610100000:01:004:0119, 2610100000:01:004:0113; державний акт на право власності на вищевказану земельну ділянку та технічну документацію до цього державного акту.

Роз`яснити положення частини першої статті 166 Кримінального процесуального кодексу України, згідно якої у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє 1 (один) місяць з дня постановлення та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120873378
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —344/13892/24

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Мелещенко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні