Ухвала
від 08.08.2024 по справі 497/1316/24
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08.08.2024

Справа № 497/1316/24

Провадження № 2-о/497/85/24

УХВАЛА

про витребування доказів

08.08.24 року м.Болград

Болградський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Кодінцевої С.В.,

за участю секретаря судового засідання Мунтянової В.Р.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Болград цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Криничненська сільська рада Болградського району Одеської області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, якою просить встановити факт родинних відносин, а саме, те що він заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доводиться племінником ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що після смерті його дядька ОСОБА_3 , відкрилась спадщина на земельну ділянку, що розташована на території Криничненської сільської ради Болградського району Одеської області, яка належала померлому.

Спадщина на належну померлому ОСОБА_3 земельну ділянку ніким зі спадкоємців не оформлена.

Позивач ОСОБА_1 , доводиться племінником померлому ОСОБА_3 , проте, у свідоцтві про смерть ОСОБА_3 прізвище його дядька вказане « ОСОБА_4 », а в паспорті заявника прізвище вказано « ОСОБА_4 ».

Через цю помилку заявник не може нотаріально оформити факт прийняття спадщини, що відкрилась після смерті його дядька ОСОБА_3 .

Встановлення факту родинних відносин має юридичне значення, оскільки необхідне ОСОБА_1 для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті дядька ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини однак виявилося, що є перешкода, тому що заявник та його дядько мають розбіжності в написанні прізвищ.

Зазначене стало приводом для звернення до суду.

Ухвалою суду від 05.06.2024 року було відкрито провадження по справі та призначено до судового розгляду на 20.06.2024 року о 1:00 годині.

В судовому засідання 20.06.2024 року:

- заявник вважав за необхідне відкласти судовий розгляд в зв`язку з ненадходженням усіх доказів на виконання ухвали суду про витребування доказів. Крім того, пояснив, що у нього відсутня будь-яка інформація щодо реєстрації народження батька та дядька, втім вони точно народилися в с.Криничне Болградського району Одеської області, де прожили все своє життя;

- представник заявника підтримав доводи свого довірителя, просив надати час для можливості звернутися до Болградського відділу РАЦС для отримання повторного свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1 , яке наразі є нечитабельним від сторості.

На дату розгляду справи судом не була отримана відповідь з Державного архіву Одеської області (копії актових записів про народження).

Ухвалою суду від 20.06.2024 року було задоволно клопотання заявника та його представника про витребування доказів, а саме:

1) Державний архів Одеської області (вул. Жуковського, 18, м. Одеса, 65026, е-mail: archive@od.gov.ua) копії актових записів про народження:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (місце народження с. Криничне, Болградський район, Одеська область);

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (місце народження с. Криничне, Болградський район, Одеська область);

2) Болградський районний відділ Головного Управління Державної міграційної служби України в Одеській області, який розташований за адресою: просп. Соборний, №97, м. Болград, Одеська область, копії усіх наявних форм "Ф-1" на ім`я:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Усі народилися і проживали в с.Криничне Болградського району Одеської області.

3) Болградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану в Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), вулиця Поштова, буд.43, м.Болград, Одеська область, 68702:

- про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстроване в Криничненській сільській раді Болградського району Одеської області, актовий запис №74 від 21.08.1949 року;

- про смерть ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , актовий запис №20 вд 26.02.1992 року

З цихпідстав оголошеноперерву в судовому засідання до 10:00 години 08.08.2024 року.

До початку судового засідання 08.08.2024 року судом отримано витребувані докази, окрім форм "Ф-1" на ім`я:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , які відсутні на зберіганні у Болградському відділі ГУ ДМС України в Одеській області.

В судовому засіданні 08.08.2024 року:

- заявник та його представник заявили клопотання про витребування форм "Ф-1" (заява про видачу паспорта зразка колишнього СРСР) на ім`я:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

з Центрального міжрегіонального управління ДМС у м.Києві та Київській області.

Розгляд цивільних справ здійснюється за принципом диспозитивності (ч. 1ст. 13 ЦПК України) та змагальності (ст. 12 ЦПК України), які визначають, що кожна сторона повинна самостійно подавати докази та доводити ті обставини на які посилається, в тому числі, шляхом подання доказів, заявлення клопотань і несе ризик настання наслідків пов`язаних із вчиненням або не вчиненням нею процесуальних дій. Доказування позицій сторін не може перебирати на себе суд (загальне правило) або інша сторона.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд сприяє сторонам в реалізації їх прав, в тому числі, щодо збирання доказів лише у разі, коли дані докази мають значення для справи та сторони не можуть їх отримати самостійно

Враховуючи те, що першочерговим завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб (ст.2 ЦПК України), з урахуванням особливостей даної цивільної справи, для з`ясування обставин, які мають істотне значення для правильного та об`єктивного розгляду справи, прийняття законного й обґрунтованого рішення, суд приходить до висновку про можливість застосування ч.7 ст.81 ЦПК України, за якою визначено можливість суду щодо збирання доказів.

Так, згідно клопотання заявника та його представника суд, в зв`язку з необхідністю з`ясування підстав для зміни прізвища дядька заявника та встановлення родинних відносин між ними, що має важливе значення для з`ясування обставин справи з метою прийняття законного рішення, вважає за необхідне витребувати з Центрального міжрегіонального управління ДМС у м.Києві та Київській області форм "Ф-1" (заява про видачу паспорта зразка колишнього СРСР) на ім`я:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

Згідно ч.ч. 1, 2ст. 77 ЦПК Україниналежними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Докази, які просить витребувати учасник справи, містять інформацію щодо предмета доказування та, на переконання позивача, мають значення для розгляду справи, у зв`язку з чим клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню (ч 1.ст. 81 ЦПКУ України).

Згідно положеньп.4ч.2ст.223ЦПК Українисуд відкладаєрозгляд справив судовомузасіданні вмежах встановленогоцим Кодексомстроку зтаких підстав: - необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання.

Враховуючи наведене та зважаючи на зміст статті 223 Цивільного процесуального кодексу України, суд приходить до висновку, що в розгляді справи слід проголосити перерву, оскільки розгляд справи по суті заяви вже розпочато.

Відповідно до ч. 2 ст.258 ЦПК України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 81, 223, 258, 260-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника та його представника про витребування доказів - задовольнити.

Зобов`язатиЦентральне міжрегіональне управління ДМС у м.Києві та Київській області:вул.Березняківська, буд.4-А, м.Київ, 02152, тел:044-295-43-94, ел. адреса: kyiv@dmsu.gov.ua: надати до суду в строк до 30.08.2024 року форми "Ф-1" (заява про видачу паспорта зразка колишнього СРСР) на ім`я:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Дані особи все життя проживали в с.Криничне Болградського району Одеської області.

Оголосити перервув судовому засідання до 09:00 години 23.09.2024 року.

Про дату, час та місце судового засідання повідомити учасників справи шляхом направлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Болградського районного суду

Одеської області С.В. Кодінцева

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120876347
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —497/1316/24

Ухвала від 30.09.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 08.08.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 20.06.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 05.06.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні