Рішення
від 08.08.2024 по справі 331/1341/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

08.08.2024

Справа № 331/1341/24

Провадження № 2/331/1226/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2024 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Антоненко М.В.

за участю секретаря Байрамової Д.А.

розглянувши в спрощеному позовному провадженні справу за позовомОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із вказаним позовом, у якому просив стягнути з відповідача заборгованість за щомісячні внески та платежі на управління багатоквартирним будинком у розмірі 8836,62 грн. за період з 01.04.2021 року по 01.02.2024 року, суму інфляційних витрат у розмірі 3643,02 грн., судовий збір у розмірі 3028,00 грн. та витрати на правничу допомогу у розмірі 1800,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтував тим, що11.11.2022 р. було створене та зареєстроване Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А».

ОСОБА_1 мешкає у квартирі АДРЕСА_1 та є споживачем житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком.

В порушення вимог Закону та Статуту, відповідачем не виконуються обов`язки щодо сплативстановлених статутом об`єднання внесків і платежів, у зв`язку з чимза відповідачем виникла не погашена заборгованість перед ОСББ у розмірі 8836,62 грн. за період з 01.04.2021 року по 01.02.2024 року, сума інфляційних витрат у розмірі 3643,02 грн., яку позивач просить стягнути з відповідача.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 04 квітня 2024 року по справі відкрите провадження, ухвалено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін .

В судове засідання представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності. Позов просить задовольнити. Винести заочне рішення по справі.

Відповідач ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, до судового засідання не з`явилась, відзив на позов не надала, в зв`язку з чим, на підставі ч.3 ст. 223 ЦПК України справу розглянуто у її відсутність, на підставі доказів наявних в матеріалах справи.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Так, судом встановлено, що 11.11.2022 р. було створене та зареєстроване Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» (далі - ОСББ), номер запису у єдиному державному реєстрі про проведення державної реєстрації юридичної особи 1 001 031070001050435.

ОСОБА_1 мешкає у квартирі АДРЕСА_1 та є споживачем житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком.

Положеннями п. 13 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено поняття споживача житлово-комунальних послуг - це індивідуальний або колективний споживач. У свою чергу п. 6 ч. 1 ст. 1 зазначеного Закону надає поняття індивідуальний споживач - це фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги.

Даний обов`язок також вказаний у ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ч. 1 ст. 5. Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

- забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо;

- купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;

- поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором (ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»). Така ж вимога передбачена і ст. 68 ЖК України, в якій зазначено, що наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного та громадського житлового фонду вносяться щомісяця.

У відповідності до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» №2866-111 від 29.11.2001р., (далі Закону України № 2866-111 від 29.11.2001р.) вищим органом управління об`єднання є загальні збори, підсумковим документом загальних зборів є рішення, яке приймається відповідно до статуту та є обов`язковим для всіх співвласників. Ст. 12 вказаного Закону передбачається, що управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління.

Ст. 23 Закону України № 2866-І1І від 29.11.2001 р. зобов`язує власників квартири та/або нежитлового приміщення відповідно до законодавства забезпечувати використання, утримання, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт приміщень або їх частин без завдання шкоди майну і порушення прав та інтересів інших співвласників.

Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Відповідно до ст. ст. 18, 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» ОСББ забезпечує утримання і експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку. Задовольнити зазначені потреби ОСББ може у відповідності до ч. 1 ст. 22 зазначеного Закону або самостійно шляхом самозабезпечення, або визначити управителя. На підставі ч. 3 ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» самостійне забезпечення об`єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку може здійснюватися безпосередньо співвласниками, а також шляхом залучення об`єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Витягом з протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_2 від 03.04.2021 року затверджений кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2021 рік к розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м.

Витягом з протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_3 від 18.12.2021 року затверджений кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2022 рік к розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м.

Витягом з протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_4 від 11.12.2022 року затверджений кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2023 рік к розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м.

Витягом з протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_5 від 07.12.2023 року затверджений кошторис та розмір внеску на управління та утримання будинку і прибудинкової території на 2024 рік к розмірі 7,00 грн. за 1 кв.м.

Відповідачем ОСОБА_1 порушується зобов`язання зі сплати щомісячного внеску на витрати пов`язані з управлінням багатоквартирного будинку, внаслідок чого утворилась заборгованість у розмірі 8836,62 грн. за період з 01.04.2021 року по 01.02.2024 року.

ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А», здійснюючи функції з управління багатоквартирним будинком, забезпечує утримання та безперебійну експлуатацію спільного майна багатоквартирного будинку, а Відповідачі зобов`язані своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного та інших фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами Об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників у відповідності до п.2 розділу V Статуту ОСББ.

Розділ VI Статуту «Права і обов`язки співвласників» у п. 2 передбачено, що співвласник зобов`язаний:

- виконувати рішення статутних органів, прийнятих у межах їхніх повноважень;

- не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників;

- своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;

- виконувати передбачені Статутом Об`єднанням обов`язки перед Об`єднанням та інше.

Сплата зборів, внесків, платежів є обов`язком співвласників та їх правонаступників щодо права власності на житлове або нежитлове приміщення.

Зобов`язання щодо сплати внесків та платежів передбачається ст. 15 Закону України № 2866-111 від 29.11.2001 р. зокрема:

- виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання;

- виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

- не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників;

- своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі;

- відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників та інше.

Згідно зі ст. 18 Закону України № 2866-Ш від 29.11.2001р. об`єднання зобов`язано: - забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам;

- забезпечувати дотримання інтересів усіх співвласників при встановленні умов і порядку володіння, користування і розпорядження спільною власністю, розподілі між співвласниками витрат на експлуатацію та ремонт спільного майна та інше.

Квартира АДРЕСА_6 знаходиться за вищезазначеною адресою, кожного місяця відповідач ОСОБА_1 повинна сплачувати щомісячний внесок за надані послуги з управління багатоквартирним будинком починаючи з 01.04.2021 р. (розмір платежу 7,00 грн./кв.м.) у сумі 294,84 грн. на місяць, за 1 кв.м загальної площі приміщення, дана сума розраховується за формулою: тариф X загальну площу приміщення, (7,00 грн. х 42,12 кв.м. = 294,84 грн.).

Відповідно до ст. 360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Позивач для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку надав відповідачу ОСОБА_1 послуги з управління багатоквартирним будинком за період з 01.04.2021 р. по 01.02 2024 р. включно.

Відповідач ОСОБА_1 за вказаний період внесків не вносила, у зв`язку з чим у неї утворилась заборгованість у розмірі 8836,62 грн.

Відповідно дост. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідност. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цих Кодексом випадках; збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

У відповідності до ч. 1ст. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

У відповідності дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору.

Згідно ч. 1ст. 530 ЦК Україниякщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно дост. 11 Цивільного Кодексу України, одною із підстав цивільних прав і обов`язків є правочин. Пунктом 3ст. 202 ЦК Українивизначено поняття одностороннього правочину. У відповідності з нормами п. 5ст. 202 ЦК Українидо прав та обов`язків, які випливають з одностороннього правочину, застосовуються норми як до договору.

Таким чином, між позивачем та відповідачем виникли відносини, що породжують цивільні права та обов`язки, оскільки позивач надає житлово-комунальні послуги, а відповідач ними користується.

Обов`язки споживачів щодо своєчасної оплати житлово-комунальних послуг закріплені вст. 25 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також в пункті 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затвердженихПостановою Кабінету Міністрів України № 572 від 08.10.1992 року(у редакціїПостанови КМУ №45 від 24.01.2006 року).

Відповідно дост. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Оскільки, відповідач ОСОБА_1 є споживачем житлової послуги в будинку, де створено ОСББ «Моноліт-Комфорт 161-А», користується послугами з утримання будинку, споруд та прибудинкової території, у неї виникає зобов`язання з оплати спожитих послуг на користь виконавця цих послуг, що в свою чергу є підставою для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості по внескам та платежам в повному обсязі.

Крім того, у відповідача ОСОБА_1 утворилась заборгованість з суми інфляційних витрат у розмірі 3643,02 грн., яка також підлягає стягненню з відповідача ОСОБА_1 .

Частинами 1, 2, 3 та 4ст. 12 ЦПК Українипередбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. В тому числі, суд враховує вимогист. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ґрунтуються на вимогах закону, обставини справи підтверджені певними засобами доказування, а тому позовну заяву необхідно задовольнити .

Питання про судові витрати належить вирішити відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 263-268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заявуОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості -задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (мешкаючої за адресою: АДРЕСА_7 , РНОКПП: НОМЕР_1 )на користьОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» (м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161-А, IBAN НОМЕР_2 в філії Запорізьке ОУ AT «Ощадбанк», ЄДРПОУ 43968592) заборгованість за щомісячними внесками та платежами на управління багатоквартирним будинком за період з 01.04.2021 року по 01.02.2024 року у розмірі 8836,62 грн., інфляційними витратами у розмірі 3643,02 грн., а всього 12479, 64 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 (мешкаючої за адресою: АДРЕСА_7 , РНОКПП: НОМЕР_1 )на користьОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Моноліт-Комфорт 161-А» (м. Запоріжжя, вул. Гоголя, буд. 161-А, IBAN НОМЕР_2 в філії Запорізьке ОУ AT «Ощадбанк», ЄДРПОУ 43968592) судовий збір у розмірі 3028,00 грн., а також витрати на правничу допомогу у розмірі 1800,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення складено 08 серпня 2024 року.

Суддя: М.В. Антоненко

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення08.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120877439
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/1341/24

Рішення від 08.08.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Антоненко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні