Ухвала
від 06.08.2024 по справі 925/716/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"06" серпня 2024 р. Черкаси справа №925/716/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І. розглянувши матеріали справи

за позовом Черкаської міської ради (вул.Б.Вишневецького, 36, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 25212542)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керамічна цегла» (провулок Хіміків, 82/3, м.Черкаси, 18000, ідентифікаційний код 44163471)

про стягнення 223 265,91 грн

ВСТАНОВИВ:

05.06.2024 Черкаська міська рада звернулася у Господарський суд Черкаської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Керамічна цегла», у якому просить суд стягнути з останнього заборгованість за договором оренди землі у розмірі 217 814,99 грн та пеню у розмірі 5450,92 грн. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе договірних зобов`язань за договором оренди земельної ділянки від 20.04.2004 у частині несплати орендної плати за період користування земельною ділянкою з 03.06.2021 до 05.02.2024 у сумі 217 814,99 грн. У позовній заяві позивач також просить суд стягнути з відповідача на користь Департаменту фінансової політики Черкаської міської ради судові витрати зі сплати судового збору.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 07.06.2024 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи. Встановлено відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову у строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали та заперечень на відповідь на відзив (у разі їх наявності) не пізніше 10 днів з дня отримання відповіді на відзив, а позивачу строк для подання відповіді на відзив відповідача на позов не пізніше 10 днів з дня отримання відзиву.

08.07.2024 від представниці Товариства з обмеженою відповідальністю «Керамічна цегла» - адвоката Жук Т.О. до суду надійшло клопотання про відкладення (перенесення) розгляду справи, у якій остання просила відкласти розгляд справи на іншу дату, оскільки відповідач уклав договір про надання правової допомоги з адвокатом та бажає скористатись правом на подання відзиву.

24.07.2024 (під час перебування судді Кучеренко О.І. у відпустці) представниця відповідача надіслала суду відзив на позовну заяву, у якому проти задоволення позовних вимог заперечила у повному обсязі та просила суд відмовили у задоволенні позову. У відзиві на позов представниця відповідача також просила суд залучити до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут». Залучення третьої особи обґрунтовано тим, що за умовами договору оренди земельної ділянки від 20.04.2004 орендар зобов`язаний серед іншого у разі відчуження будівель і споруд (або їх часток), розташованих на земельній ділянці, наданій в оренду, повідомити нового власника про необхідність оформлення правових документів на землю. До державної реєстрації прав третіх осіб на користування земельною ділянкою оренда плата вноситься орендарем у повному обсязі з урахуванням фактичного цільового використання земельної ділянки новим власником майна. Право оренди відповідача на земельну ділянку було зареєстроване 05.02.2024 в день підписання додаткової угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 20.04.2004. Відповідач стверджує, що у період з 03.06.2021 до 05.02.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут» сплачувало орендну плату за спірну земельну ділянку, про що свідчать додані до відзиву докази, а тому позовні вимоги є безпідставними.

З огляду на викладене, суд зазначає, що відповідно до положень статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Наслідки незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору передбачені у статті 51 Господарського процесуального кодексу України, згідно з якою якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи, обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Частиною 1 статті 2 Господарського процесуального кодексу України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Отже, суд дійшов висновку, що рішення у цьому спорі може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут», оскільки додані до відзиву докази свідчать про сплату Товариством з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут» орендної плати на користь позивача у спірний період, тому суд вважає, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут» необхідно залучити до розгляду справи, як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача.

Відповідно до статті 168 Господарського процесуального кодексу України, третя особа має право подати пояснення щодо позову або відзиву. У поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Згідно з частиною 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до частини 5 статті 236 Господарського процесуального кодексу України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

З огляду на те, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, суд з власної ініціативи вирішив, що справу потрібно призначити до розгляду у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Керуючись статтями 50, 233-235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Керамічна цегла» про залучення третьої особи.

2.Залучити до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Союзпостачзбут» (18000, Черкаська область, місто Черкаси, проспект Хіміків, будинок 82/3, ідентифікаційний код 21388385).

3.Зобов`язати позивача надіслати на адресу третьої особи копію позовної заяви та доданих до неї документів протягом двох днів з дати постановлення цієї ухвали, докази надіслання надати суду.

4.Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову протягом 10 днів з дня отримання цієї ухвали суду.

5.Призначити судове засідання у справі о 12 год 00 хв 20.08.2024. Судове засідання провести у приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: бульвар Шевченка, будинок 307, зал судових засідань №314, м.Черкаси, Черкаська область, 18005.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та не може бути оскаржена окремо від рішення.

Суддя О.І.Кучеренко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення06.08.2024
Оприлюднено09.08.2024
Номер документу120887363
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —925/716/24

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 20.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 06.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 07.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні