Ухвала
від 05.08.2024 по справі 478/1100/23
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/1100/23 пров. №2/478/24/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 серпня 2024 року смт. Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області в складі:

головуючої - судді Іщенко Х.В.,

за участю секретаря судових засідань Григоренко Н.О.

представника позивача ФГ «Надія» Соляник В.В. представника відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , адвоката Романенко О.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Казанка цивільну справу за позовною заявою фермерського господарства «Надія» до Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про припинення права власності на земельні ділянки та повернення земельних ділянок, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Казанківського районного суду Миколаївської області перебуває цивільна справа за позовною заявою ФГ «Надія» до Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 про припинення права власності на земельні ділянки та повернення земельних ділянок.

Ухвалою Казанківського районного суду від 20.03.2024року на підставі розгляду клопотання представника відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , адвоката Романенко О.С. провадження у справі було зупинено до набрання законної сили судовим рішенням по господарській справі № 916/1510/22, від якого залежить вирішення справи.

Ухвалою Казанківського районного суду від 28.06.2024року провадження по справі було відновлено з тих підстав, що відпали обставини, які слугували підставою для зупинення провадження у справі. Справа булла призначена до судового розгляду.

Відповідачі, представник Казанківської селищної ради, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 в судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового засідання повідомлялась належним чином.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 - ОСОБА_7 , ОСОБА_6 пров судове засідання не з`явились, про дату, час і місце судового засідання повідомлялась належним чином.

В судовому засіданні представник відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , адвокат Романенко О.С. заявила клопотання про витребування доказів. Своє клопотання аргументувала тим фактом, що у зв`язку із надходженням до суду клопотання ОСОБА_4 та ОСОБА_3 про зупинення відносно них провадження по справі, постало питання встановлення та з`ясування певних фактів, а саме, факту переходу на військовий стан конкретного підрозділу у якому служать сторони процесу. Зазначила, що надані докази, - довідки про проходження військової служби та перебування у ЗСУ, які датовані 2023 роком, не вказано про залучення останніх до бойових дій, здійснення заходів з національної безпеки та оборони, тому вважає, що вищевказаних доказів не достатньо для зупинення провадження у справі, та це є лише затягування розгляду справи. Витребувати самостійно зазначені докази відповідачі не мають можливості.

Представник позивача ФГ «Надія» Соляник В.В. проти заявленного клопотання не заперечував.

Дослідивши клопотання, приймаючи до уваги обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 251 ЦПК Українисуд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно із п. 2 ч. 1ст. 253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється у випадку, встановленому п. 2 ч. 1ст. 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення судом учинення процесуальних дій під час судового розгляду з визначених у законі об`єктивних підстав, які перешкоджають подальшому розгляду справи і передбачити усунення яких неможливо.

Згідно позиції Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду, у постанові від 09.11.2022 року по справі №753/19628/17, зупинення провадження з підстав, передбачених п. 2 ч. 1ст. 251 ЦПК України, має бути обумовлено саме фактом переходу на військовий стан конкретного підрозділу у якому служить сторона процесу.

З наданої копії довідки за вих. № 1100, датованої 03.10.2023 року, за підписом командиром військової частини № НОМЕР_1 , вбачається, що ст. сержант ОСОБА_3 перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 з 20.07.2023 року.

Вказана довідка не містить інформації, що вказана військова частина переведена на воєнний стан відповідно доУказу ПрезидентаУкраїни №64/2022від 24.02.2022 рокута по теперішній час продовжує виконувати свої обов`язки із забезпечення територіальної цілісності України, бере безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі в стримування збройної агресії РФ на території України в складі діючих угрупувань (сил) оборони держави із залученням до виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями).

Відповідно до довідки за вих. № 8398, датованої 25.09.2023 року, наданою ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається, що солдат ОСОБА_4 , перебуває на військовій службі в ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вказана довідка також не містить даних про те, в якому підрозділі збройних сил України перебуває солдат ОСОБА_4 , факт переходу вказаного військового підрозділу на військовий стан, у якому служить сторона процесу, та що він залучений до виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) та приймав безпосередню участь у бойових діях.

У відповідності до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій ст. 83 цього Кодексу. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та причини неможливості самостійно отримання цього доказу.

Відповідно до ст. 43 ЦПК України, суд сприяє всебічному і повному з`ясуванню обставин справи.

З огляду на наведене, з метою з`ясування всіх обставин у справі, враховуючи, що без вказаних даних (документів) всебічний та об`єктивний розгляд справи не можливий, суд приходить до висновку про необхідність витребуванняз військової частини № НОМЕР_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 в порядку забезпечення доказів вказаної інформації.

Оскільки суд зобовязаний виконати вимоги ст. 251 ЦПК України, однак не має належних та допустимих доказів для вирішення цього питання, суд вважає за необхідне додатково витребувати з Міністерства оборони України інформацію щодо проходження відповідачами ОСОБА_3 та ОСОБА_4 військовоїслужби влавах ЗСУабо інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

На підставі викладеного, враховуючи про витребування доказів, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи, надати час для надання витребуваних доказів, повідомити учасників справи про дату, час і місце розгляду справи.

Керуючись ст. ст. 43, 84, 240,254,260,261, 294 ЦПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Розгляд цивільної справи№ 478/1100/23 за позовомфермерського господарства «Надія» до Казанківської селищної ради Баштанського району Миколаївської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ОСОБА_1 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 про припинення права власності на земельні ділянки та повернення земельних ділянок відкластидо 24.09.2024 року на 14.00 год.

Витребувати з військової частини № НОМЕР_1 , інформацію (довідку), чи перебуває на військвій службі у вказаній військовій частині військовослужбовець ОСОБА_3 , в якій зазначити, чи вказана військова частина переведена на воєнний стан відповідно доУказу ПрезидентаУкраїни №64/2022від 24.02.2022 рокута по теперішній час продовжує виконувати свої обов`язки із забезпечення територіальної цілісності України, бере безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі в стримування збройної агресії РФ на території України в складі діючих угрупувань (сил) оборони держави із залученням до виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) та чи дійсно приймав участь у бойових діях.

Витребувати з ІНФОРМАЦІЯ_2 інформацію, чи перебуває на військовій службі у вказаному РТЦК Миколаївської області (конкретний підрозділ) військовослужбовець ОСОБА_4 , чи переведений даний РТЦК на воєнний стан відповідно доУказу ПрезидентаУкраїни №64/2022від 24.02.2022 року, чи бере безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі в стримування збройної агресії РФ на території України в складі діючих угрупувань (сил) оборони держави із залученням до виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) та чи дійсно приймав участь у бойових діях.

Витребувати з Міністерства оборони України інформацію щодо проходження відповідачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , військової служби в лавах ЗСУ або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Витребувану інформацію подати до суду в строк до 24.09.2024 року (за можливістю і на електрону адресу суду - inbox@kz.mk.court.gov.ua).

Розгляд справи відкласти на 24.09.2024 року на 14.00 год.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Іщенко Х.В.

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.08.2024
Оприлюднено12.08.2024
Номер документу120914168
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —478/1100/23

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 28.06.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Іщенко Х. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні